The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 2:44 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 45 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 02, 2006 12:58 pm 
Neconectat
User

aici este un video cu unul din ,modelele Rotary woofer
http://www.youtube.com/watch?v=E7Bkrypxzs4
A fost limitat la 110db 10hz pt a nu darama cladirea :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 03, 2006 7:16 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

exceptand ceea ce zicea si dj maxx (se aud mai tare armonicile decat frecventa in sine) o frecventa sub 20-25Hz (pot spune chiar 30Hz) se aude foarte incet
incercati urmatorul experiment:
generati un semnal de 20-30Hz si dati volumul atat de tare incat sa aveti impresia ca il auziti
apoi generati un semnal de 50-60Hz cu acelasi nivel
veti fi surprinsi cat de tare se aude (aveti grije la geamuri :lol: )

revenind la ale noastre... ascultam muzica care include si portiuni cu frecvente de 20-30Hz...
intrebare:
credeti ca le veti auzi pe langa cele de 50-60Hz ?
dupa experimentul de mai sus veti sti raspunsul

ar fi nevoie de un amplificator cu o putere aproximata dupa formula ca urechea de 10 ori puterea aude abea o dublare... de 100 ori dedicat pt banda 10(sau 0)-30Hz :lol:

sigur este bine venit acest proiect pt maniacii care vor sa aibe revelatii divine (dupa cum s-a mai zis prin interferarea cu undele alfa ale creerului)
sau care vor sa darame cladirile vecinilor care ii deranjaza (din pacate vor ramane si ei fara casa)

eu zic sa va documentati bione inainte sa abordati un asemenea proiect in scopul de a face sonorizari cu el :wink:

lasati asemenea proiecte pt cei care au nevoie... exista terapii bazate pe sunete joase... acolo ar fi de folos un asemenea dispozitiv, nu in discoteca... sau mai rau in casa :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 03, 2006 11:01 am 
Neconectat
User

Nu ai ce face cu presiuni mari la frecventa f joase pt aia deja e arma sonica.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 8:46 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 03, 2006 11:31 am 
Neconectat
User

chiar si dupa constructia sistemului mecanic si al controlerului de turatie pt. mentinerea unei turatii constante indiferentde sarcina, mai exista si dificultatea instalarii sistemului. El ar functiona bine intr-o configuratie open baffle sau infinite baffle(pivnita) dar se poate dovedi arhi suficient in privinta vrecventelor sub 10hz deoarece devine din ce in ce mai eficient in reproducerea acestor frecvente(intr-un raport optim dintre turatie sistemului si puterea sistemului oscilator) deci nu te vei putea bucura prea mult de intensitati auzibile sub 10hz daca nu vrei sa risti
unele complicatii :wink:

As ruga pe cunoscatorii de echipamente servo(motoare DC) sa-mi recomande de unde as putea procura
un motor de o putere 150-250W silentios cu turatii cuprinse intre 250-1000rpm care poate fi controlat cu impulsuri PVM si sa nu coste o caruta de bani.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 03, 2006 2:23 pm 
Neconectat
User

Acuma nu prea stiu eu ce muzica exista care sa coboare pana in 10 Hz...

@ICEMAN experimentul pe care l-ai facut tu nu este prea concludent, pt ca o boxa are atenuarea la 20-30 Hz mult mai mare fata de 50-60 Hz...
Un astfel de experiment ar putea fi realizat cu un subwoofer in incinta inchisa, care are un filtru LR care amplifica cu 12 dB/oct si astfel sa obti un raspuns liniar, cel putin in gama de frecvente 30-60 Hz...
Si intr-adevar, la acleasi spl frecventa de 60 Hz o percepem mai tare decat cea de 30 Hz...

Bineinteles ca frecventele mai ridicate le percepem mai tare decat celelalte, dar parerea mea este ca la un subwoofer ce cobaora mai jos simtim mai mult frecventele joase...
Un exemplu interesant ar fi o sinudoida la 40 Hz si una la 80 Hz...pe cand aceea de 80 Hz o simtim, la aceea de 40 Hz simtim cum se cutremura pamantul...
Un alt exemeplu ar fi toba mare...in multe prelucrari nu o sa auzi o toba mare completa, pt ca energia se pune in zona de 70-90 Hz, doarece multi dintre cei care asculta nu au sisteme capabile sa coboare destul de jos...
Pe cand toba mare coboara pana in 30 Hz destul de bine...auziti o toba mare neprelucrata, live ar fi excelent...de preferabil 2 sa vedeti ce jos coboara...
De exemplu mie mi-ar palce sa am boxe sa caboare cat mai jos posibil, dar ma multumesc si cu un F3 la 45 Hz, sau ceva de genul pt ca mai jos de atat nu o sa se gaseasca semnal muzica...
Am gasit o piesa care daca accentuez cu un eq parametric, q-10 la 40 Hz cu 10 dB atunci obtin niste varfuri interesante in piesa respectiva...dar comaprabil cu celalat material sonor dina cea piesa sunt destul de atenuate...

Totusi ar fi interesant cum s-ar simti efectele pe un astfel de subwoofer intr-un sistem home cinema...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 05, 2006 7:07 pm 
Neconectat
User

o intrebare putin in offtopic cred,

la ce spl si ce frecventa ar putea crapa geamurile?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 05, 2006 8:55 pm 
Neconectat
User

Unii spun ca de la bas, unii ca la frecvente medii...
Eu am vazut la mythbusters cum un tip a spart un pahar cu vocea ( o frecventa de aprox 560 Hz )...deci...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 05, 2006 9:10 pm 
Neconectat
User

CDI_Sound scrie:
o intrebare putin in offtopic cred,

la ce spl si ce frecventa ar putea crapa geamurile?

Daca nu crapa nici cum atunci arunca cu boxele in geam si o sa poti zice ca asa boxe tari ai ca ai spart geamuri cu ele :shock: :D

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 8:46 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 05, 2006 9:29 pm 
Neconectat
User

a fost dura faza cu aruncatu ingeam... :D ...

am incercat eu cu generator de semnal si intr-adevar la frecventa de rezonanta faceau super aiurea geamurile insa nu am reusit performanta, si oricurm faceau urat la o frecventa de joase nu de medii, deci nu stiu ce sa mai inteleg

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 05, 2006 10:45 pm 
Neconectat
User

In iulie am fost in renovari si caram cu fratemeu un calorifer de 16 elementi, il adusesem de jos si am vrut sa il scoatem pe balcon sa il vopsim. Cum eram cam obositi, din neatentie, fratemeu a pasit peste pragul usii de la balcon, iar caloriferul care il tineam in maini la orizonatala s-a izbit de geam, de m-am speriat cum s-a arcuit, cu rama cu tot. :shock:

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 8:47 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 30, 2006 12:30 pm 
Neconectat
User

Am mai facut progrese.
Am primit niste motoare Vernitron de doua marimi:
1) putere 187W torque 2.4n/m la 1200rmp si 2) putere 320W
torque 5n/m la 650rpm.

Acestea le voi folosi pentru miscarea de rotatie cu viteza constanta.
Cred ca e suficient unul sau doua motoare in paralel de tipul 1.

iar in loc de sistemul mecanic al unu difuzor care sa produca miscarea de oscilatie voi folosi acest motor servo(scuzati proasta calitate a imaginii)

puterea acestui motor este de max 60-90W pe 4 ohm dar e mult mai eficient decat sistemul mecanic al unu dif de aceeasi putere sau chiar mai puternic de pana la 10 ori.

Nurecomand nimanui sa cumpere motoare vernitron pentru aceasta aplicatie pt. ca sunt f scumpe(cateva 100euro, poate 1000). Si nu prezinta nici o sustinere a rotorului.
Ele se monteaza direct in aplicatie pt. care este conceput.

Daca doriti sa investiti intr-un proiect ca acesta va recomand motoare servo de la www.sistemservo.ro care importa de la http://www.ssddrives.com/usa/Products/S ... XServo.php

Voi termina proiectul in maxim 30zile.

Pana atunci stie cineva cat de mult pot impaturi un baffle pana ca acesta sa devina un rezonator!?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 30, 2006 12:34 pm 
Neconectat
User

mai sus nu au mers pozele:
motorul servo oscilator http://img201.imageshack.us/my.php?imag ... 193wc9.jpg
motoare vernitron http://img201.imageshack.us/my.php?imag ... 196ex4.jpg

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 30, 2006 1:07 pm 
Neconectat
User

bafta si tine-ne la curent cu progresul!
cred ca esti printre primii din Ro care face asa ceva :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 30, 2006 1:23 pm 
Neconectat
User

merci sharky,o sa va tin la 1000V :D
problema care raman este baffelul, care in practica nu poate fi prea mare
dar acest trasducer poate misca litri de aer pe secunda mai ales cum
scade in frecventa, deci cred ca se va compensa, neeficienta in baffeluri a difuzoarelor obisnuite se datoreaza intr-o anumita masura volumului de aer maxim miscat.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 30, 2006 8:40 pm 
Neconectat
User

Dc. la aceeasi presiune sonora de 110hz la frecvente medi nie produce
o mare zguduiala iar la subsonice poate fi devastator.
Presiunea sonora masoara aglomerarea sau rarefierea moleculelor de aer adica creterea sau scaderea concentratiei moleculelor.
la frecvente inale distanta dintre aglomerari si rarefieri este f mica, deci
acestea nu pot provoca rezonarea obiectelor mari pe cand la subsonice
distanta dintre minime si maxime e mai mare, ce inseamna ca pot pune in miscare oscilatorie cele mai mari obiecte.
Daca aveti alta teorie va rog postati-o.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 45 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2