The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 6:11 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 45 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 9:44 pm 
Neconectat
User

Scuze ca ma bag, e mai off-topic post-ul meu, dar din cate stiu eu incintele profesionale nu prea sunt mochetate si acei sateliti care sunt folositi in discoteci, materialul cu care sunt acoperiti nu e mocheta este altceva, care seamana cu mocheta la atingere. Dar boxele profesionale sunt construite din PAL melaminat(apropos furniru' nu se mai foloseste de mult) sau din materiale plastice dure. Eu unu' nu sunt pentru mochetare. Eu construiesc boxele din Pal negru si toti care le-au vazut pana acum au zis ca arata beton si nu zic asta ca sa ma laud, ca nu asta e intentia mea. Si daca ai grija de boxele respective nu patesc nimic, cum iti explici ca unele firme de sonorizari folosesc aceleasi boxe de 10 ani si alea nu au o zgarietura, pentru ca au grija de ele, nu zic ca tu nu ai avea 8) .Oricum asta a fost o parere personala si ti urez sa dai in satelitii aia pana omori vecinii :twisted: . Numai bine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 11:49 pm 
Neconectat
User

Boxele profesionale se construiesc din Pal melaminat? AI auzit de MDF? OSb? Plywod? :roll: Mochetarea sau vopsirea cu vopsea speciala..este tipic pt orice boxa profesionala..care au in scop sonorizari!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 12:08 am 
Neconectat
User

Omule crede-ma ca am stat de vorba cu cineva care a vazut multe la viata lui si produce incinte acustice si imi spunea ca acel material nu este mocheta conventionala care o gasim la magazinu' de covoare. Cat despre PAL melaminat, sa stii ca MDF-ul(hartie presata de fapt) este inferior calitativ, iar OSB este format de fapt din aschii presate, bun la dusumele :lol: , acum depinde ce modele, ca sunt mai multe, tehnica de lipire,etc.; nu zic ca nu se folosesc materialele care le-ai mentionat tu, numai ca si PAL-ul se foloseste in proportie mare. Si eu sunt de parere ca aspectul dat de PAL-ul negru da super bine la o boxa, nu mai tre sa-i faci nimic. Singura problema este la intemperii, desi am vazut niste boxe din PAL cu Paudio care au suportat multe multe si totusi aratau bine :D P.S.:N-am nimic impotriva vopsitului, PAL-ul exista si in variante necantuite) :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 12:20 am 
Neconectat
User

Citat:
Omule crede-ma ca am stat de vorba cu cineva care a vazut multe la viata lui si produce incinte acustice si imi spunea ca acel material nu este mocheta conventionala care o gasim la magazinu' de covoare

Nu prea inteleg de ce material vb tuh..care seamana cu mocheta la atingere dar defapt nu e mocheta..?
In privinta materialelor folosite in constructie eu fol pal..si aplic mocheta..ink nu am gasit o vopsea care sa se aplice calumea pe pal si pe margini mai ales..
Ai tuh o propunerE?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 12:30 am 
Neconectat
User

Hai sa o numim mocheta superioara ca sa fim impacati :D . In ceea ce priveste PAL-ul eu folosesc PAL negru de 18 mm gol golut si cum iti ziceam arata frumos de tot. Dar sa stii ca exista si PAL fara partea de cant, cum spuneam in post-ul de mai sus, deci in cazul acesta poti aplica cu succes ce vopsea vrei tu. :P .Bafta :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 12:50 am 
Neconectat
User

hai ca ma bag si eu putin pe aici desi sant ancepator cel mai indicat este mdf deoarece imita cel mai bine rezonanta lemnului si nu lucreaza an timp si cat despre mochetat cel mai indicat e vopsitu desi e mai greu pentru ca ai nevoe de scule calumea si meserie an deale tamplaritului si bani :) daca tai mdf calumea la unghiuri si al ambinezi calumea cu scule si materiale si al slefuesti fin dai vopsea calumea nu ma refer la cantitate ci la meserie :)) cor esi niste boxe super adevarate cel putin carcasa va spun din cunostinte miam chituit anu trecut masina si avea dea gauri si sifonari super naspa si dupa ce am chituito calumea si am luat dela cineva un slefuitor electric a esit ca noua desi am dat putin cu spreiu cu vopsea ca venise iarna si nam vrut so vopsec si deia zic ca daca ai scule si ceva cunostinte faci orice daca ai rabdare si timp :=))

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 1:09 am 
Neconectat
User

Ai mare dreptate, dar subliniez din nou, faptul ca exista si PAL fara cant si din cate stiu PAL-ul este superior. Cum spuneam nu sunt pentru mochetare. Dar ce are daca lasi boxa cu PAL negru si cand vezi o gramada de boxe ca astea in lumina soarelui ti se face mai mare dragu' :D de ele Nu stam acum sa ne certam pentru o nimica toata :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 1:22 am 
Neconectat
User

Boxa trebuie sa fie cat mai tzapana ca sa nu coloreze sunetul

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 7:59 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 3:40 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

probabil ca cel mai bun material ar fii din ciment sau fier(mai rigid de atata nu prea ai ce sa gasesti)..dar atunci nu mai le misti de unde le-ai asezat boxele.. :twisted: :twisted: :twisted:

mdf-ul e mai indicat decat pal-ul,pt ca e mai rigid la aceeasi grosime(deci pot fii facute din mdf mai subtire mai degraba decat un pal mai gros, ceea ce salveaza din greutate..de asemenea poate fii folosit si in conditii de umiditate(afara, sau mai stiu eu pe unde e umiditate mare),iar pal-ul nu prea poate fii deoarece mai absoarbe umezeala...)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 9:35 am 
Neconectat
User

Catalin_Gava scrie:
Scuze ca ma bag, e mai off-topic post-ul meu, dar din cate stiu eu incintele profesionale nu prea sunt mochetate si acei sateliti care sunt folositi in discoteci, materialul cu care sunt acoperiti nu e mocheta este altceva, care seamana cu mocheta la atingere. Dar boxele profesionale sunt construite din PAL melaminat(apropos furniru' nu se mai foloseste de mult) sau din materiale plastice dure. Eu unu' nu sunt pentru mochetare. Eu construiesc boxele din Pal negru si toti care le-au vazut pana acum au zis ca arata beton si nu zic asta ca sa ma laud, ca nu asta e intentia mea. Si daca ai grija de boxele respective nu patesc nimic, cum iti explici ca unele firme de sonorizari folosesc aceleasi boxe de 10 ani si alea nu au o zgarietura, pentru ca au grija de ele, nu zic ca tu nu ai avea 8) .Oricum asta a fost o parere personala si ti urez sa dai in satelitii aia pana omori vecinii :twisted: . Numai bine.

eu am vazut un sistem de boxe EV Eliminator ( sub + sat ) care aveau mocheta, si aici sunt de acord cu catalin, nu era mocheta obisnuita, parea mai degraba un fel de mocheta pt utilizare dura ( ceva de genul acela am vazut intr-un magazin ) dar mai dura si mai rezistenta decat ce am vazut eu la magazin, plus ca firele erau foarte rigide, parca erau sarme...
o alta mnodalitate, in afara de mochetare, este vopsirea:se foloseste o vopsea anume, cu aspect grunjos, nu neteda, asa ceva stiu ca folosesc cei de la Dynacord si ElectroVoice; parca erau niste cutii de vanzare care aveau aspectul acesta...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 10:43 am 
Neconectat
User

Snake asta cam asa e, am vazut si eu acea vopsea grunjoasa. Ar fi interesant ca cineva sa faca rost de asa ceva. Am inteles ca boxele alea sunt foarte rezistente. Se mai pot vopsi si cu vopsea "mai normala" neagra, eu lucrez cu un sistem Dynacord Alpha(2 suburi B3 + 2 medii inalte X1) si e vopsit foarte frumos cu vopsea neagra, dar grosimea lemnului este generoasa. Boxele acelea prezentate de mine la rubrica "diverse- hai sa ne expunem.." echipate cu difuzoare RCF sunt facute din PAL negru si lasat asa :P ,eu nu as zice ca MDF-ul ar fi mai rigid precum PAL-ul, asta am observat-o
din experienta si inainte de asta am aflat-o de la firmele de lemn, eu stiu.. poate voi aveti alt MDF :D eu caut ca o boxa sa fie grea ca sa nu coloreze sunetul vorba lui sharky. PAL-ul cant-uit calumea rezista mult mai bine la intemperii decat MDF-ul vopsit 8)

Completez post-ul meu Smile MDF-ul este, cum spuneam mai sus, format din multe multe straturi de hartie presate, daca scoateti o bucata de MDF afara in ploaie se umfla de se face o minge, ca sa dobandeasca rezistenta la intemperii trebuie vopsit in camp electro-static. Ca rezistenta nu este mai rezistent ca PAL-ul, daca folositi PAL chior, nu ajungeti departe pentru ca si el se umfla de nu va vedeti, in schimb daca este cu parte de "film" si pe margini cantuit e altceva Wink in felul acesta se paote aplica si mocheta si ce materiale mai gasiti voi pentru a imbraca o boxa.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 3:17 pm 
Neconectat
User

Eu zic ca MDF e destul de tare.
Am facut spargeri la antrenamete pe pal de 19 bucati de aprox 250x100mm si nu pot sa zic ca era prea rezistent :lol:

In schimb pe MDF de 19 nu as incerca nici sa imi dai bani. :lol:

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 8:00 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 8:23 pm 
Neconectat
Admin
Admin

MDF-ul de la Sebes este foarte rezistent la apa.
Lasat in ploaie, timp de o saptamina, nu se umfla si nici nu prezinta deformari.

In materie de rezistenta, MDF-ul este net superior PAL-ului.
Se lucreaza foarte bine, nu uzeaza sculele, si este foarte rigid.

Eu am experimentat PAL-ul melaminat si am facut citeva boxe. Doream sa fac economie de bani ( PAL-ul este mai ieftin decit MDF-ul ). Am ajuns la concluzia ca nu merita . Vibra prea tare si a trebuit sa pun intarituri extra.
Chestia asta a marit costul, ajungind sa egalez costurile unei boxe facute din MDF.

Eu zic ca cine se respecta lucreaza cu placaj de 19mm din fag.

Lucrez si boxe din OSB pentru clientii care doresc boxe usoare si rezistente la apa. Necesita ranforsari suplimentare.

Boxele Electrovoice din seria Eliminator sint facute din OSB ( de exemplu )

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 17, 2006 7:22 am 
Neconectat
User

Salut!
...asa , legat de finisaj , va dau o idee pe care personal nu am pus-o in practica , dar am vazut destule incinte manufacturate inainte de '90 ,de maniera pe care v-o prezint: tesatura de material textil gen pinza de sac , etamina,..am vazut chiar cu "rafie"...,o aplicati cu prenadez,sau alt adeziv care sa dea pelicula dura si apoi vopsita la penson cu vopsea mata. In geneal cred ca s-ar preta orice material textil cu strctura. Pelicula de adeziv cu care se impregneaza tesatura cred ca confera suficienta rezistenta la uzura,pt ca in final ,dupa uscare , suprafata devine dura.
Obligatoriu vopsirea sa se faca cu vopsea mata , ca sa estompeze eventualele imperfectiuni la montaj. Spor !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 20, 2006 5:35 pm 
Neconectat
User

Sal baieti as intra si eu in discutia asta.
Si eu folosesc MDF care din punct de vedere acustic e mai bun decat Plywood dar e mai greu si nu rezista atat la apa.
Despre constructia boxelor uitativa la www.speakerplans.com
Daca se finiseaza boxa ca lumea (margini rotunjite, gauri dat ghit si slefuite bine) se poate pune prima data grund de lemn si dupa aia vopsea LOVITURA DE CIOCAN negru. Amandou se aplica cu compressor si pistol ca sa iasa fain.
Eu asa fac si lumea danseaza pe ele si nu se vede.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 45 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2