The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iul 05, 2025 9:57 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 23 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 11:37 am 
Neconectat
User

poate sa iaba si sarma de 10mm daca se satureaza miezul.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 12:45 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Domnule luci, dupa ce am mai studiat putin sunt de acord cu dumneavostra puterea va fi de 800W/ 8 Ohmi .
In punte puterea creste teoretic de 4 ori, in cazul nostru avem 400W/4 ohmi, in punte am avea 400W*4= 1600W/ 4 ohmi, dar amplificatorul nu poate functiona pe sarcini de 2 Ohmi, asa ca o sa avem jumatate din putere pe 8 Ohmi adica 800W.

Stim ca un modul poate consuma (asa spune nenea Holton) pana la maxim 6.25A, pentru 1 canal in punte o sa avem un consum MAXIM de 12.5A. De aici inmultim cu 2 pentru ca amplificatorul nostru are 2 canale, deci un consum de varf de 25A. Deci avem nevoie de un trasnformator cu secundarul 2*50V si 25 A adica 2500W pentru a obtine puterea maxima data de aceste module.

Daca sarma are intradevar 3.5 mm diametru, nu o sa avem intensitatea dorita. Stim din tabele ca un conductor de 3mm diametru, are un curent maxim admisibil de 14A.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 1:32 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

amin!

Iara ai dat-o in bara
http://www.electronica.ro/transformator.shtml
Diametru de 2.5 suporta 15 A.
Daca nu ai deja sarma de 3 sau 3.5 de cat spuneai, mai bine cumpara de 1.8/2 si mergi cu 2 fire in paralel pentru fiecare infasurare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 1:46 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

pitbull bog

exista tabele diferite

am intalnit de la 2A/mm patrat pana la 4 A pe mm patrat prin tabele, pe vremea cand imi faceam transformatoarele.

totul se rezuma la modul de utilizare al produsului finit (intermitent, continuu, etc)

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 1:56 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Adevarat, dar intre timp lucrurile s-au schimbat putin, putem folosi conductor de Cu dublu emailat, care rezista la o temperatura mult mai mare, si de aici intensitatea mai mare suportata fata de conductorul clasic.

3A pentru conductorul de 1 mm diametru este clasic si cel mai agreeat printre cei care bobineaza trafo.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 2:06 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

3A/mm foloseam si eu , si nu am avut NICIODATA un transformator care sa mi se incalzeasca in sarcina.

este drept ca foloseam transformatoare putin supradimensionate.

la unul din proiecte am folosit un transformator E+I de 800VA bobinat cu sarma de 3mm in diametru , pt un amplificator de 2x100W cu 2n3773

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 16, 2009 2:54 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Asta e tablelul, eu am un PDF cu calculul transformatoarelor toroidale , din care face parte si acest tabel al intensitatilor in functie de diametru conductorului.
http://it.tinypic.com/view.php?pic=x28b5f&s=5

Se poate lua si mai mult, nu e nici o problema si eu am folosit de multe ori sarma de 1mm pentru o intensitate de 3A, dupa cum spuneati si voi.
(Da domule pitbull_bog izolatiile conductorilor rezista la o temperatura mai mare, dar nu e practic sa ne folosim prea mult de luicrul acesta.)
Dar nu se poate lua mult mai mare, daca nu vrem ca transformatorul sa se incinga excesiv in sarcina, peste 60grade, nu cred ca vrea nimeni sa aiba in amplificator un transformator care sa degaje caldura aproape la fel ca radiatorul pe care sunt montati finalii. :o

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 21, 2009 6:56 pm 
Neconectat
User

djlove scrie:
Domnule luci, dupa ce am mai studiat putin sunt de acord cu dumneavostra puterea va fi de 800W/ 8 Ohmi .
In punte puterea creste teoretic de 4 ori, in cazul nostru avem 400W/4 ohmi, in punte am avea 400W*4= 1600W/ 4 ohmi, dar amplificatorul nu poate functiona pe sarcini de 2 Ohmi, asa ca o sa avem jumatate din putere pe 8 Ohmi adica 800W.

Stim ca un modul poate consuma (asa spune nenea Holton) pana la maxim 6.25A, pentru 1 canal in punte o sa avem un consum MAXIM de 12.5A. De aici inmultim cu 2 pentru ca amplificatorul nostru are 2 canale, deci un consum de varf de 25A. Deci avem nevoie de un trasnformator cu secundarul 2*50V si 25 A adica 2500W pentru a obtine puterea maxima data de aceste module.

.

Aici tin sa spun ca te cam inseli. Daca pui pe hartie si te gandesti putin ai sa vezi ca de fapt la legarea in punte nu se dubleaza curentul ci tensiunea la care este alimentat difuzorul. Se foloseste defazorul pentru punerea in punte. Si ca sa explic ce se intampla: cand pe etajul 1 de amplificare se aplica sinusoida pozitiva pe intrarea de semnal atunci se vor dechide MOS-fetii de canal pozitiv si vor lasa curentul de la ramura pozitiva a trafului sa circule inspre un pol al difuzorului,ia acelasi timp (datorita defazorului) pe etajul 2 de amplificare se va aplica in mod automat sinusoida negativa la intrare si se vor deschide MOS-fetii de canal negativ ce vor lasa curentul de pe ramura negativa a trafului sa mearga spre difuzor. Deci in concluzie la un moment de timp difuzorul este alimentat la o tensiune dubla (in cazul nostru 140V). Curentul ramane la fel doar ca dublarea puterii se realizeaza prin dublarea tensiunii.

Un IRFP poate disipa 150W , daca un singur etaj de amplificare ar consuma 6 A asta ar insemna un curent de 2,25A per tranzistor, asta inseamna o putere de 2,25 x 70=157W per tranzistor ceea ce e mult prea mult pentru el(mai ales ca majoritatea sunt " made on ship ". Un calcul simplu arata ca pentru doua module av400 puse in punte ,alimentate la 2 x 70 vcc puterea debitata este undeva la 750W-800W in limetele de siguranta a tranzistoarelor. 750/140=5.3A. 5.3/4(trz)=~1,25 A per tranzistor ceea ce e foarte bine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 23 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2