The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iul 07, 2025 4:49 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: ce putere la x hz?
MesajScris: Dum Noi 06, 2005 8:53 am 
Neconectat
User

mam gandit sai dau un pic de lucru lui csl1131 :D

ma cam bate la cap demult aceasta nelamurire:
daca ai un amplif cu un traf mai mic decat cere amplificatoru la vol max o sa ai distorsiuni la bas ... daca dai la minim basu no sati mai distorsioneze in consecinta ampliful nu va manca mai multi A decat scrie pe traf

asta inseamna ca puterea se mai poate calcula si in fct de frecventa
exista ceva formula ca sa calculezi de ex puterea pt o frecventa de 100hz sau 5000hz?? :?

..si mai poti sa bagi 100W intrun tw pe care scrie 30W daca ai filtru pe el ..si aici se poate calcula puterea max suporata de tw in fct de frecventa de taiere si panta :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 06, 2005 10:57 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

deci puterea nu o poti calcula cum zici tu...

puterea la un amplificator e(sau ar trebui) sa fie egala la oricare frecventa(sinus)

dar vezi tu..muzica nu e sinus...

tu cand asculti muzica mare parte din putere se duce pe bas, si numai o parte mica pe medii si foarte putin pe inalte...

aceasta este in parte o consecinta a faptului ca difuzoarele de medii si inalte sunt mult mai eficiente, si la aceeiasi dB scosi au nevoie de o putere mult mai mica...

nu ai cum sa calculezi puterea la frecventa care zici tu,pt ca o sa fie aceeasi pe toata banda muzicala(teoretic)

si..daca tu sa zicem inainte de amplificator pui un filtru trece sus, si la iesire pui un filtru..atunci daca bagi 100W in tw ala.. se firge..

filtrul taie numai frecventele inferioare care IN MUZICA au o putere mult mai mare...cat de mare..? asta depinde de fiecare tip de melodie, si de fiecare tip de muzica in parte...

stiam mai demult niste statistici la muzica populare si la muzica rock..dar le-am uitat..si nu mai stiu nici pagina pe care le-am gasit...dar cum banuiesti, la muzica populara mediile sunt mult mai mai predominante decat la alte geuri, si la muzica rock in general inaltele sunt mult mai predominante ca la alte genuri..cat de mult..nu mai stiu

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Noi 06, 2005 6:30 pm 
Neconectat
User

Citat:
tu cand asculti muzica mare parte din putere se duce pe bas, si numai o parte mica pe medii si foarte putin pe inalte...

:idea: adika inaltele in general necesita mai putini volti decat basu intro melodie ... nush dc ma gandeam numai la intensitatea curentului cand tensiunea e constanta la orice frecventa si la formula p=u*i
Citat:
si..daca tu sa zicem inainte de amplificator pui un filtru trece sus, si la iesire pui un filtru..atunci daca bagi 100W in tw ala.. se firge..

aici nu am inteles ce vroiai sa zici :?
filtru activ + filtru pasiv cum zici tu ma duce cu gandul la sistemele biamplificate ... dc se arde tw ul daca pui frecventa de taiere cum o cere tw ul si ii dai numai inalte?[/quote]

Citat:
filtrul taie numai frecventele inferioare care IN MUZICA au o putere mult mai mare...cat de mare..? asta depinde de fiecare tip de melodie, si de fiecare tip de muzica in parte...

hmm aceasta fraza se poate interpreta si astfel:
daca asculti muzica populara folosesti filtre cu panta de 6db... daca asculti pop pui filtru de 12db\oct ..daca asculti muzica de tuning bagi filtre cu panta de 24db\oct :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 07, 2005 7:53 pm 
Fixvid, ceea ce intrebi tu se numeste de fapt repartitia spectrala a frecventelor (a muzicii)
Fireste ca daca ai un analizor de spectru poti sa iti dai seama cam ce putere (aproximativ in %) va fi repartizata pe fiecare zona de frecvente.
Cum asa ceva este o scula profesionala f. f. scumpa, folosita de fapt pt. altceva, problema de fapt nu se pune.
Cand calculezi alimentarea unui amplif. tii seama de cazul cel mai rau posibil - daca nu esti chinez. Daca esti, faci fel de fel de artificii de calcul si-ti iese suficient un traf de 100W la un amplif de 2 x 200W :lol: .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 07, 2005 8:20 pm 
Neconectat
User

necunoscut a scris:
Citat:
Daca esti, faci fel de fel de artificii de calcul si-ti iese suficient un traf de 100W la un amplif de 2 x 200W .

is roman si am pus la un amplif de 2*100W un traf de 400W... sper cai destul 8) :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 07, 2005 8:33 pm 
Neconectat
User

interesant ce a zis necunoscut in legatura cu repartitia spectrala a frecventelor .. dar nu mam lamurit 100% nici acuma

poate trebuia sa formulez mai clar ideea:

de ex
iau o sinusoida de 100hz ... la iesire am 10v ..
mai iau o sinusoida de 200hz si la iesire am tot 10v (cred ca se zice 2 frecvente la aceeasi amplitudine :? )
frecventa de 100hz va manca mai multi amperi decat cea de 200hz si ma tot intreb cum se calculeaza?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 07, 2005 8:59 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Citat:
frecventa de 100hz va manca mai multi amperi decat cea de 200hz si ma tot intreb cum se calculeaza?

s-o crezi tu ca va manca mai mult.. va fii fix la fel.....

ia incearca efectiv asta.. daca o vei incerca pe o rezistenta rezultatul la fii fix identic, iar daca vei incerca pe un difuzor s-ar putea sa ai surpriza si sa fie invers la unele boxe/difuzoare

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 07, 2005 9:31 pm 
Neconectat
User

ms csl1131 .. mam lamurit

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 09, 2005 12:27 am 
Neconectat
User

FIXVID scrie:
necunoscut a scris:
Citat:
Daca esti, faci fel de fel de artificii de calcul si-ti iese suficient un traf de 100W la un amplif de 2 x 200W .

is roman si am pus la un amplif de 2*100W un traf de 400W... sper cai destul 8) :D

La un amplificator trebuie sa iei in condiderare randamentul etajului de amplificare cand calculezi puterea necesara a transformatorului deci nu ai gresit f mult atunci cand ai pus un traf de 400 de W in alimentarea unui amplif de 2x100 de W si iti spun si de ce: un etaj in clasa AB (cum banuiesc ca ai tu) are randamentul in jur de 60%, asta inseamna ca pt o putere de 200 W la iesire vei avea nevoie de ~330 W pe alimentare. IAr daca te gandesti si la faptul ca majoritatea producatorilor de trafuri specifica puterea in primar si ca transformatoarele din aceasta gama de puteri au randamente maxime de pana la 90% atunci 400 W e chiar puterea necesara a transformatorului obtinuta din calcule ;)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 09, 2005 4:07 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

ai uitat sa iei in calcul faptul ca multe scheme au puteri mincinoase...adica mai mari..caz in care si sa pui traf puternic tot degeaba... altefl eu sunt perfect deacord cu ce ai scris mai sus

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 21, 2005 12:18 pm 
Neconectat
User

mda... in afara de puterile mincinoase, necesitatile alea pentru traf sunt perfect adevarate si mai putem lua in considerare si randamentul etajului de redresare si filtrare...

informatii despre distributia puterii pe benzi de frecventa, in functie de genuri muzicale se pot gasi pe situl lui Rod Eliott

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2