The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iul 06, 2025 5:14 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Radiatoare
MesajScris: Dum Feb 26, 2006 7:30 pm 
Neconectat
User

Buna,
am deschis acest subiect si pe forumul lui Vasile dar nu prea s-a inghesuit lumea cu raspunsurile.
Pe scurt, am acasa multa tabla de aluminiu ai m-am gandit ca ar fi mai bine sa-mi fac singur radiatoarele la ampliful meu cu 2x IPA400.

Uite la ce m-am gandit eu: voi face 2 radiatoare (cate unul pentru fiecare modul ). Un radiaor va arata in felul urmator: O bucata de tabla de aluminiu de 30/20 cm (grosime vreo 3 mm). pe care montez vreo 15 aripioare inalte de 7 cm si lungi de 20 cm. (deci o sa pun aripioarele pe latura de 20 cm, ca-i mai usor ). Aripioarele le confectionez astfel: tai niste fasii de tabla lungi de 20 cm si late de 9cm, pe care le indoi in forma de L (asa pe lungime), incat sa obtin 2 laturi una de 2 cm si alta de 7 cm. Iaca asa:
Imagine

Latura de 2 cm vine prinsa cu suruburi de tabla mare.
Pe fiecare din aceste 2 radiatoare ma gandesc sa pun 1 sau 2 ventilatoare de calc de 90x90. Voi cate ziceti sa pun? Ajunge 1 sau trebe 2 pe fiecare?

Ei cam asta ar fi. Acuma hai sa aud ce parere aveti. Credeti ca ar fi bine sau nu? Sau aveti ceva idee mai buna? Alta forma geometriva mai usor de facut si mai efecienta :D ? Orice alta idee e binevenita (inafara de a cumpara radiatoare gata facute :D ).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 27, 2006 10:16 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

1. foloseste tabla de Cu de 2-5mm pentru talpa radiatorului (va face transferul de caldura mult ai bine)
2. foloseste pasta taermoconductoare la toate imbinarile dintre talpa si aripioare

ideea este buna si a mai fost folosita

de ex dogged SX1000 are radiatoarele obtinute tot din tabla, si se descurca de minune :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 27, 2006 2:22 pm 
Neconectat
User

radiatoare ca la niste amplificatoare profesionale adevarate.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 5:21 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 27, 2006 11:17 pm 
Neconectat
User

Sharky ... ai vre-o explicatzie la cea ce spui tu? ca daca e prea multa pasta transferul se inrautatzeste ?? cu ce ar putea strica mai multa pasta in asa fel incat sa inrautatzeasca transferul de caldura?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 28, 2006 6:36 am 
Neconectat
User

explicatia vine de la sine.

Ultima oară modificat de Sharky pe Mar Apr 07, 2009 5:23 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 28, 2006 9:36 am 
Neconectat
User

Daca pui prea multa pasta termoconductoare oricum surplusul este evacuat din spatiul dintre piesele imbinate asa ca singura problema cand puipasta prea multa e ca ........faci risipa :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 28, 2006 10:07 pm 
Neconectat
User

nexus3 scrie:
1. foloseste tabla de Cu de 2-5mm pentru talpa radiatorului (va face transferul de caldura mult ai bine)
2. foloseste pasta taermoconductoare la toate imbinarile dintre talpa si aripioare

ideea este buna si a mai fost folosita

de ex dogged SX1000 are radiatoarele obtinute tot din tabla, si se descurca de minune :wink:

nexus dupa cum am zis la inceput eu am acasa numai tabla de ALUMINIU. Nu am de cupru, in plus cred ca ar fi destul de scumpa daca as cumpara. Eu zic ca va merge si cu aluminiu. Nu ai cumva vreo poza cu radiatorul la SX1000, daca zici ca e obtinut tot din tabla de aluminiu, ca poate ma mai inspir putin din ea?
Pasta termoconductoare cred ca o sa am nevoie in cantitati mai mari (la 30 aripioare lungi de 20 cm). Prin oradea am gasit numai vaselina siliconica la seringa. Cred ca as avea nevoie de multe seringi din alea si nu cred ca-i prea avantajos. Nu stiti pe unde se vinde la gramaj mai mare? Sau exista altceva inafara de vaselina siliconica care are un pret mai bun?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 03, 2006 11:23 pm 
Neconectat
User

Vad ca nexus nu are poza cu radiatorul de la dogged SX1000 :cry:

Dar referitor la celelalte aspecte: dimensiunea radiatorului, distanta dintre aripioare, etc, credeti ca sunt ok? O sa fie buna racirea cu un astfel de radiator la IPA400? Si mai ales, vreau sa stiu daca o sa mai am nevoie de ventilatoare sau nu. O sa faca oare fata acest radiator de unul singur la IPA400, sa mai trebe sa pun si un ventilator sau 2 pe el?

Ca as vrea sa ma apuc odata de treaba, si va rog sa va dati si voi cu parerea sa-mi spuneti daca ar fi bun radiatorul sau trebe sa modific ceva dimensiuni la el. Inainte sa ma apuc de treaba ca dupa aia nu mai pot :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 05, 2006 6:28 pm 
Neconectat
User

Procedura uzuala era sa se faca U-uri [coaxiale] din tabla, nu L-uri, pentru a se obtine o suprafata mai mare. Se pun cam 3 U-uri unul in altul.
Tranzistorii montati pe centrul U-ului - zona de grosime maxima a tablei (3x).

Pe forumul lui Vasile s-a discutat asta de mai multe ori.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 05, 2006 8:55 pm 
Neconectat

Sebi scrie:
Vad ca nexus nu are poza cu radiatorul de la dogged SX1000 :cry:

Dar referitor la celelalte aspecte: dimensiunea radiatorului, distanta dintre aripioare, etc, credeti ca sunt ok? O sa fie buna racirea cu un astfel de radiator la IPA400? Si mai ales, vreau sa stiu daca o sa mai am nevoie de ventilatoare sau nu. O sa faca oare fata acest radiator de unul singur la IPA400, sa mai trebe sa pun si un ventilator sau 2 pe el?

Ca as vrea sa ma apuc odata de treaba, si va rog sa va dati si voi cu parerea sa-mi spuneti daca ar fi bun radiatorul sau trebe sa modific ceva dimensiuni la el. Inainte sa ma apuc de treaba ca dupa aia nu mai pot :D

scuze, nu am vazut post-ul tau :oops:

Imagine

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 06, 2006 10:11 pm 
Neconectat
User

shambala scrie:
Procedura uzuala era sa se faca U-uri [coaxiale] din tabla, nu L-uri, pentru a se obtine o suprafata mai mare. Se pun cam 3 U-uri unul in altul.
Tranzistorii montati pe centrul U-ului - zona de grosime maxima a tablei (3x).

Pe forumul lui Vasile s-a discutat asta de mai multe ori.

Bine shambala dar cum sa indoi eu tabla aia in forma de U? Caci la IPA400 vorbim de niste U-uri mari. Deci primiul U, in care o sa intre cellelalte 2 cred ca ar trebui sa fie lung de cel putin 30 cm si sa aiba o baza de cel putin 20 cm, iar cele 2 indoituri as fie inalte de cel putin 10 cm. Celelalte 2 ar avea baza mai mica dar tot mari sunt. La asa ceva te-ai gandit, nu?
Imagine

Deci toata satra aia ar trebui sa aiba o lungimed e cel putin 30 cm.
Astfel pentru a face primul U imi trebe o bucata de tabla de 30/40cm. Capete laturii de 40cm le indoi i sus pe la 10 cm fiecare. (ca sa obtin baza de 20cm sicele 2 "aripioare" de 10cm. Indoirea se face pe o distanta de 30cm :shock: Si celelalte 2 U-uri tot asa greau sunt de facut chiar daca sunt cu ceva mai mici. Deci cum naiba sa fac eu indoiturile alea? Ai vreo idee? Ca pe forumul lui vasile nu am gasit cum se poate realiza practic asa ceva. Ideea ta este buna si pare mult mai usor de facut la prima vedere, ca ai de taiat numai 3 bucati de tabla (la radiatorul meu tre sa tai 15 bucati pt. aripioare + talpa radiatorului). Dar cand ajungi la indoituri nu stiu cum se pot face. :? Are cineva vreo idee?

Ca la aripioarele de la radiatorul gandit de mine e simplu cu indoiturile. Bucatile de tabla au 9/20cm. Le prin in menghina exact in punctul pe unde vreau sa indoi si dau cu ciocanul pe ele pana obtin L-ul. :twisted: Nu-i vorba ca se indoaie usor aluminiul dar problema e ca nu stiu cum sa prind tabla ca sa o pot indoi pentru a obtine U-ul. Pentru a face U-ul trebe sa fac mai intai un L si dupa aia mai trebe sa indoi celalalt capat. Tocmai asta e ca dupa ce ai obtinut L-ul nu mai ai cum sa prinzi chestia in menghina ca sa mai indoi si celalal capat. Cred ca am avea nevoie de un ferar sa ne explice cum se poate face :D

Nexus tu vorbesti serios? Ala-i tot radiatorul la ampliful ala de 1000W? :shock: Deci cele 2 U-uri pe care sunt montati cei 4 tranzistori? Sau aia 4 tranzistori o fi numai pe un canal? Dar si la 500W tot mi se pare mic un astfel de radiator. Si vad ca nu are nici un ventilator montat pe radiator, numai unu care scoate aerul cald afara din cutie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 06, 2006 11:00 pm 
Neconectat

Sebi scrie:
Nexus tu vorbesti serios? Ala-i tot radiatorul la ampliful ala de 1000W? Shocked Deci cele 2 U-uri pe care sunt montati cei 4 tranzistori? Sau aia 4 tranzistori o fi numai pe un canal? Dar si la 500W tot mi se pare mic un astfel de radiator. Si vad ca nu are nici un ventilator montat pe radiator, numai unu care scoate aerul cald afara din cutie.

Imagine

atat este tot radiatorul :lol:

nu stiu daca ma crezi ,dar nu se incalzeste semnificativ nici in 4 ohmi dupa 20 de ore de functionare :wink:

P.S.
sunt 8 tranz/canal

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului: Sebi
MesajScris: Lun Mar 06, 2006 11:50 pm 
Daca ai cum sa asezi pe acolo acele ipa400 (asta in caz ca nu ai traful pe mijloc ..poti face punerea pe radiator a finalilor asa cu un singur ventilator e sufucient http://i2.tinypic.com/qwzzwg.jpg (scuze ICEMAN) :oops: :oops:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 08, 2006 1:26 am 
Neconectat
User

Sebi faceam la practica ceva de genu la ce spui tu! dar eu trebuia sa indoi in cerc mai mult !! .. si le indoiam dupa o forma ! forma era un cilindru! in cazul tau treb sa gasesti ceva din metal cu forma care-ti trebue tzie ! o forma patrata cu dimensiunile alea!! o prinzi in menghina cu tot cu forma si lasi latura de la baza in afara si latura care trebue indoita si-i arzi cu ciocanul !!! nu f tare.. dar usor usor se indoaie pe forma aia !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 08, 2006 1:39 am 
Neconectat
User

Ba nu uite cred eu o metoda mai usoara !! sper sa intelegi ceva din ia si sper ca nu bat eu campi !!! ..........

http://img214.imageshack.us/img214/4966/bunaaa0nb.jpg

si chestia aia din metal sa fie mai lata cam cat.. aripa de la radiatorul tau!

si-ti trebue si o menghina ceva mai mare ! eu cand faceam practica la IVECO ...( SERVCICE DE TIRURI ) aveai niste menghine imense :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2