The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iul 16, 2025 1:52 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 172 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 4:13 pm 
sebi, de ce crezi ca-i asa de mare hornul la boxele mele ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 4:30 pm 
Neconectat
User

adircf scrie:
sebi, de ce crezi ca-i asa de mare hornul la boxele mele ?

fiindca e cu intrare de 2" :lol: :lol:

Acuma serios vorbind, uite si hornul ph1919 are fc la 500hz exact ca si ph2525 sau 316, si are doar 20/20cm, pacat ca e de 1".

Totusi cred ca fc nu este influentata doar de marimea hornului, ci si de materialul din care e construit hornul, geometria acestuia...

De asta intrebam daca nu exista vreun horn cu intrare de 1,5", mai compact, in genul lui ph1919, care sa poata cobora si jos...

Referitor la ph1919, am vorbit mai demult cu DNA si zicea ca incerca sa adapteze intrarea acestui horn la wnd63. Nu stiu daca a reusit ceva...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 4:34 pm 
Neconectat
User

Sebi scrie:
Totusi cred ca fc nu este influentata doar de marimea hornului, ci si de materialul din care e construit hornul, geometria acestuia...

Auzi materialul :lol: :lol: :lol:

Cutofful e influentat de 2 lucruri: marimea ( perimetrul de iesire ) si lungimea ! :wink:

Geometria pote sa influenteze modul in care urca/coboara dar nu il face sa urce mai sus sau sa coboare mai jos pe cat de mult crezi. :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 8:44 pm 
Neconectat
User

Radu scrie:

Materialul din care e construit hornul (abs, aliaj de aluminiu, fibra de sticla) poate influenta raspunsul in frecventa, pot aparea peak-uri la anumite frecvente...de aceea am amintit si de material...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 9:48 pm 
Neconectat
User

Stiu...dar lucrurile importante sunt cele 2 amintitie de mine.
Daca vrei sa faci un lucru calitativ nu cred ca materialul ar fi vre-o problema.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 10:36 pm 
Neconectat
User

Si totusi ceva grafice exista?
Pe mine ma intereseaza sa fie(raspunsul din grafic)cat de cat liniar,dar sa urce mult,adica pana la 15-16khz ca mai mult nu aud eu si nu are rost.Nu ma intereseaza foarte mult cat de jos coboara!Ajunge daca coboara pana la 2khz!Nu i-mi trebuie sa coboare pana la 1khz sau chiar mai jos,i-mi ajunge pana la 2khz!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 11:27 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

kenwood a avut wnd63 taiate la 1.8khz, deci da merge taiat la 2 khz. :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 11:36 pm 
1,6 a avut kenwood daca nu ma insel.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 30, 2007 11:57 pm 
Neconectat
User

Oricum inca nu i-am facut cutia(lui beyma 122nd),dar ma gandesc ca pana la 2khz(cel putin) va urca destul de bine.In graficul din pdf-ul celor de la beyma se observa ca urca(bine) chiar pana la 4khz(3.5khz mai exact).Deci inca nu stiu ce frecventa de separare am sa aleg intre beyma 122nd si driverul pe care il voi cumpara.Ce ziceti ar fi ok daca as alege frecventa de separare chiar si la 4khz(3.5khz mai exact)?Din grafic reiese ca ar merge,dar nu stiu cat de bine va suna.

Ultima oară modificat de WOOFERS pe Lun Dec 31, 2007 12:11 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 31, 2007 12:10 am 
Neconectat
User

Depinde de dispersia hornului.
In general difuzoarele de 12" au disperisa ok pt a se intalni cu un driver cu horn de 19" pana pe la 1.7-1.8 kHz... :roll:
La 4 kHz deja e prea mare frecventa pe a pastra disperisa de 90 grade si atunci ai sense sa ai la 45 grade on axis de difuzor pana in 1.8 kHz o atenuare de maxim 3-4 dB, intre 1.8 si 4 kHz o atenuare care ajunge si la 10 dB si de a 4 kHz in sus o atenuare iarasi de 3-4 dB...
Asa ca din acest punct de vedere eu as recomadna 2 kHz sa fie punctul de corssover.
Daca tu vrei sa-l faci mai sus este ok, dar daca te bagi in sonorizari cei care nu stau in fata boxelor o sa li se apra ca nu prea ai medii...Dar daca le faci pt casa, implicit pt auditie atunci nu cred ca o sa fie vre-o problema.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 31, 2007 12:16 am 
Neconectat
User

Exact la asta ma gandeam si eu dar nu eram sigur!
Satelitii am sa ii fac pentru casa,dar daca am ocazia am sa ii folosesc si in sali mai mari.Deci atunci ar fi mai indicat sa aleg frecventa de separare mai jos,undeva in jurul lui 2khz,nu?Si atunci daca aleg frecventa de separare in jurul lui 2khz merge sa folosesc orice driver de 1",nu?Sau si la driver intervine acelasi lucru(raspunsul mai scazut la 45 grade)?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 31, 2007 12:31 am 
Neconectat
User

In principiu poti sa folosesti orice driver daca resepcte fara probleme urmatoarele conditii:
- poate sa coboare fara probleme la frecventa aceea de seaprare
- sa fi capabil ( din punct de vedere al spl-ului maxima la puterea rms sa fie sub maxim 2-3 dB - asta pt ca e driver si pt ca trebuie sa poata sa aiba si forta pe medii-inalte, spre deosebire de un tweter care merge taiat si la 10 kHz ) de spl-ul ncesesar aplicatiei
- sa aiba un horn la care frecventa de cutoff sa fie minim frecventa de taiere a filtrului.

Avand in vedere ca iei punctul de crossover de 2 kHz ar merge si un driver cu iesire de 1" capabil sa coboare pana la aceea frecventa.

Aceea atenuare are loc si pt drivere ( evident cu horn ); dispersia este data la punctul in care la 45 de grade fata de raspunsul on axis apare atenuarea de 6 dB. Daca te foosesti de acest lucru atunci si frecventa de taiere a difuzoruui de midbas poate sa creasca si pana la -9 dB, asa fiind mai in siguranta pt driver deoarece va primii putere mai mica, dar de obicei de incearca ca raspunsul la 45 de grade sa scada cat mai putin. Acele 45 de grade, sper ca ai inteles, daca da spun pt cei care nu au inteles, provin de la faptul ca hornul are 90 de grade. Daca ar avea 60 de grade atunci ne-am lua dupa raspunsul la 30 grade offaxis.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 31, 2007 12:44 am 
Neconectat
User

Am inteles perfect! :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 31, 2007 2:04 am 
Neconectat
User

Sebi scrie:
Radu scrie:

Materialul din care e construit hornul (abs, aliaj de aluminiu, fibra de sticla) poate influenta raspunsul in frecventa, pot aparea peak-uri la anumite frecvente...de aceea am amintit si de material...

Uite ce: eu zic sa dai o gaura cu bormasina in driver si sa ii faci un bass reflex acordat pe la 1k. O sa mai ajute driverul sa coboare si sa sune prost.

Nu se poate ce zici tu. Iti trebuie o anumita lungime si suprafata altfel cuplajul nu se mai face calumea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 31, 2007 2:14 am 
Neconectat
User

Sharky,calmeaza-te!
Eu personal am inteles ce a vrut Sebi sa zica!Uite mie spre exemplu i-mi place ce raspuns are hornul hl14-25 montat pe diferite drivere de 1",dar si de "fratele" mai mare al sau:hl14-50 de 2".

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 172 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Următorul

Ora este UTC + 2