george scrie:
Am remarcat in mai multe posturi ca pentru un woofer care are puterea X, se recomanda un amplificator cu putere macar 2X, pentru ca acel woofer sa sune bine si sa dea randament.
Dar, ce facem daca avem doua boxe cu FL-15LF de 800W si mergem sa sonorizam un botez de 50-60 pers, din care 10-15 danseaza iar restul stau la masa ?
Eu tind sa cred ca un difuzor PRO fie si de 800W, ar trebui sa sune bine si la 200W. Sau n-am prins eu bine ideea?

1. se specifica puteri f mari la amplificatoare, nu neaparat pt a suna bine, ci pt a castiga SPL in conditiile i care difuzorul rezista fara probleme.
este adevarat, la o pereche de boxe PRO, vei observa diferente de sunet destul de mari intre putere mica si putere maxima.
Contrar asteptarilor , problema nu apare din cauza boxelor. ele masurate, vor da acelasi grafic si la 10W si la 1000W, doar ca mai sus ca SPL in cazul 2, logic.
Problema este cauzata chiar de urechea umana (efectul
Fletcher-Munson )
auzul reactioneaza f diferit in functie de nivelul de presiune sonora la care este supus.
problema se manifesta cel mai puternic in domeniul PRO pt ca aici lucram cu SPL-uri f mari.
o explicatie pe larg poti citi aici
http://www.allchurchsound.com/ACS/edart/fmelc.html
pe scurt si f simplificat, urcehea are un fel de EQ automat, care intra in functiune si modifica sensibilitatea pe medii cu cat SPL-ul este mai mare.