Dar asa pe forum sunt 100 de proiecte prostesti ,fara nici un rost ,cu difuzoare care nu se mai produc.
Forumul acesta are niște ani.
Ce vrei să facem?
Să scoatem proiectele mai vechi de pe forum, doar pentru că nu se mai produc anumite difuzoare?
Poate sunt oameni care dețin acele difuzoare.
De bine, de rău, noi ăștia, netrebnici, cu bube în cap, ne strofocăm să postăm niște proiecte. Poate că unele suportă îmbunătățiri, dar așa ”prostești”, pot da idei unor oameni inteligenți, pentru a face ceva mult mai bun, mult mai grozav, mult mai mândru. E ca o rețetă de tort. Dacă vezi că nu-i prea dulce, mai pui zahar.
Nu aceasta e spiritul DiY?
Să faci cu mâna proprie?
Știe cineva vreun site prin Europa, ori pe aiurea, care să fi postat atâtea proiecte la un loc, cu schițe 3D, cu planuri amănunțite, cu plan de tăiere, doar pentru două mărici de difuzoare? Eminence a făcut o cărțulie cu niște planuri de doi bani, adunate pe la 1900toamna, pe care o vinde celor care cumpără Eminence. Și vorba ceea, e ditamai fabricantul, nu niște bieți amărâți care se chinuie prin vreun colț al europei de est. Vedeți cine știe cum se face banul cinstit? De ce americanii sunt plini de bani?
Azi am avut curiozitatea să număr câte filtre am proiectat de anul trecut și până astăzi.
138 de filtre.
Fiecare dintre acestea muncite ore în șir. Cine a fost pe la mine și a asistat, cunoaște câte zeci de bâr bâr bâr dau, câte piese se schimbă și ce teste se fac mai apoi pe muzică. Nu cred că există vreun filtru care să nu fi consumat 4-5 ore de muncă efectivă, doar pe acordaj. La altele am muncit zile întregi.
Dacă fac o medie de 6 ore pe filtru, obțin un timp echivalent cu 103,5 zile de muncă a câte 8 ore. 4 luni și jumătate (5 zile pe săptămână).
Despre asta discutăm, în final. Despre muncă.
Eu muncesc de mă ia dracu pentru a face ceva pe lumea asta. Nu mă plâng că e greu, că la vârsta mea e posibil să nu am chef de stat cu nasul în pistolul de lipit 5 luni pe an. Poate că de aceea nici nu am pretenții din partea nimănui. Nu pretind furnizorilor mei să-mi dea scheme testate. Mi-ar râde în nas și m-ar trimite la plimbare. Așă că mă limitez la cât pot să fac.
În aceste condiții, de ce ar trebui să mă dau peste cap pentru fenomenul DiY?
Ofer ce pot, cât pot și de aici încolo fiecare e pe cont propriu, așa cum sunt și eu.
Offtopic.
Urmează chestii neinteresante, banalități, chestii socoteli.
Nu citiți !
Eu v-am avertizat....
Am văzut că CdS face propagandă anti DiY.
O face ca și când ar crede că îi poate face rău cuiva.
Probabil că în mintea lui o trăi cu impresia că în felul acesta ”se luptă” și că ”ne arată el cine este el”. Ce și-o fi spus el?
”De ce pun ăștia planuri la greu? Hâmmmmn! Înseamnă că e vreo afacere. Upsi, ia să le stric eu afacerea! Să vadă ei cine sunt eu, marele Gatsby! Păi se pun ei cu mine? Cu mine?”
Săracul de el, habar nu are că vânzările către DiY sunt aproape zero încă din 2008-2009.
La toată lumea e la fel.
Nimeni nu vinde difuzoare goale, pentru că nimeni nu face boxe DiY.
Toată lumea vrea de-a gata, iar cei care vor să cumpere, nu se uită în gura unui tip care perorează prostește.
Nici măcar nu au timp ori chef să intre în amănunte pe forumuri.
Majoritatea celor care cumpără sunt profesioniști cărora puțin le pasă de ce vorbesc copiii pe forumuri.
Ultima comandă, de exemplu, a fost de 11000 Euro.
O dotare cu sunet la un complex de relaxare. Este în desfășurare. Cetățean olandez care deschide o chesti prin Românika.
Cei care comandă nu sunt interesați de marcă decât marginal. Vor să le sune bine și să coste puțin. Pentru ei contează doar că de la Martin au primit ofertă în valoare de 50000 de euro, de la altul de 45000, iar de la mine de 11000. Sold!
În altă parte, la o altă lucrare, tot aflată în curs, caietul de sarcini a scris că trebuie line array cu 2x10” + 2x1,7”, câte 6 bucăți pe o parte, de culoare albă, și cu lățime mai mică de 60cm. Atât intră în fanta unde va sta linia și așa a decis proiectantul. Inițial suma era mare. Dar, între timp, s-a micșorat. Au ofertat marii gongoi numai avioane, care mai de care. Constructorul a spus așa: ”Moș MARTIN, eu am disponibili doar 24000 de euro + TVA. Poți să-mi oferi ce scrie în hârtie, la banii aceștia? Nu pot a răspuns moș Martin. Sunt bani puțin, sculele nostre costă bani grei, pentru că sunt firmă și firma costă. păi hai să ajungem la un deal. Dați eticheta jos și mui le vindeți la jumătate de preț. Deal? Nope, că nu merge, că valoarea nostră care este. Ok, oki doki, a spus decidentul, lasă ca mai sunt și alții pe lumea aceasta care pot să-mi livreze ce vreau eu, în bugetul meu, care este, fără fițe și beșini de firmă. În plus, ne mai și asigură mentenanța vreo 4 ani, moca, fără ca nouă să ne pese. Pentru că după ce termin aici, îmi iau banul și vreau să mi se rupă lula de orașul ăsta și de scule și de tot. vreau să stau liniștit acasă la mine și să mă gâândesc la nimic. Păi și ce faceți dacă vine ăla cu rideru? Nene, ne ștergem cu riderul ăluia la cur. Dacă vrea să cânte, dacă vrea să ia bănuțul, cântă pe ce îi dau eu și face ciocul mic. Dacă e fițos, să cânte la ăia care îi acceptă fițele. Pe banii mei, cântă cum îi spun eu. Dacă pe praful acesta nu-mi vrea banii, să se ducă unde o vedea cu ochii. Nu dau eu suta de mii pe scule care vor sta pitulate după decor, ca să se simtă bine nea puță drăguță. Dacă eu îi dau scule de o sută de mii, îmi face discount? Cântă la jumătate de preț? Nope! Așa că, să-l mut.
Mă rog, o chestie de genul acesta.
De ce povestesc chestiile astea?
Nu pentru a mă umfla în pene. Nici nu am motiv să o fac.
Numai că sunt niște chestii pe care trebuia să le spun de mai mult timp. Sunt experiențe din lumea reală, adică din lumea celor care fac bani din muzică, din audio, din închirieri.
În domeniul audio, banii se fac din instalații și sisteme, nu din vânzarea la bucată a unor difuzoare ieftine.
Așa a fost tot timpul.
Vânzările de difuzoare au fost mici în comparație cu vânzările pe sisteme mari. Nici măcar un 25% în anii buni (2006-2007).
Așa că, în pofida zbaterii cocalarului universal, ori a zbaterii amicilor săi, Angela merge mai departe.
Ne-a afectat propaganda cocalarului universal ?
Nu știu pe Mircea, dar pe mine m-a ajutat.
M-am scăpat de oamenii care au prea mult timp și sunt veșnic nemulțumiți.
I-a preluat Shambala, tăticul filtrelor

.
(glumesc Bogdan, no offence așa îți spunea cineva pe un forum).
Cu alte cuvinte, situația stă cam așa.
Nu datorez nimănui nimic. Doar băncilor ...
Dacă sprijin comunitatea DiY, o fac în limita timpului disponibil și atât timp cât acest lucru îmi produce plăcere. Sau cât am chef.
Dacă mâine nu o să mai existe vreo comunitate DiY, mi se rupe de DiY.
Dacă mai rămân câțiva ultimi mohicani DiY și vor să colaborăm, o să fac tot ce pot pentru a le fi de folos. De regulă, o fac moca.
Dar ceea ce trebuie reținut este faptul că totul se petrece în niște limite ale respectului reciproc. Dacă ajut pe cineva, iar respectivul e nesimțit și se cacă pe mine, asta este, data viitoare nu mai vreau să-l ajut. Dacă este om de treabă, îl ajut cât pot.
Cert este că afacerea aceasta nu stă în fenomenul DiY.
Niciodată nu a stat și treaba asta o poate confirma oricare dintre cei care vând scule ori componente.
De exemplu, ca să vedeți la ce nivel a ajuns DiY, mâine trebuie să trimit 4 rezistențe de 20w/47ohmi la Timișoara, și alte 4 la Lugoj.
Rezistențele costă 8 lei (sau cam așa ceva) iar curierul costă 14 lei. Domnul din Timisoara cred ca a cheltuit cu fâțâiala de-a lungul și de-a latul orașului mai mult decât l-ar fi costa 30 de rezistențe. Mu mai spun de timp și nervi.
Motivul este simplu. Nu se găsesc la vânzare pe niciunde. Nimeni nu cumpără, pentru că nimeni nu face nimic, iar comercianții nu aduc mărfuri care nu se vând.
Atunci despre ce vorbim? Despre care DiY?
Așa că, stimate CdS, poți continua liniștit să te lupți cu fantomele și fenomenul DiY.
Sunt o mulțime dintre cei pe care îi știi, cu care crezi că te bați pe burtă, dar care pe ascuns fac boxe la mandea. Ooops! Niște trădători ai cauzei!
Unii o fac prin intermediar, mai nou. Nu au nas să mai mă abordeze, dar cum s-a înțărcat bălaia la Thoman, iar de boxe potente și ieftine nu mai poate fi vorba, își aduc aminte că cu 600-700 de euro poți să-ți faci niște bași la DNA și să scutești vreo 1000 de marangoți. Nu mai spun de niște clone VL212 ... Dacă aș avea pe stoc 10 bucăți, până vineri nu ar mai fi niciuna pe stoc. Banul e ochiul dracului, amice.
Poți tu să te dai cu curul de pământ și să inventezi tot ce-ți poate mintea. Banii fac legea. Poți să vorbești un an de zile de Lab Gruppen și de alte avioane, dar dacă nu ai bani decât de TAmp, ori Bergenbier, te limitezi la buget și încerci să îți optimizezi investiția în acord cu bugetul.
Visele cu riderul tehnic sunt niște vise umede, bune pentru fraieri. Mă rog, nu discutăm despre niște vedete, în genul Madonei, AC&DC, Salam ori Guță.
La valoarea lor, nu pot cânta decât pe scule dă scule.
În rest, prin lumea normală, e economie de piață.
Totul se face pe bani. Rider-ul e pentru 300-400 Euro în plus, ca să pape și gura amicului trupei ceva. Cine știe, cunoaște. Dar dacă nu sunt disponibili cei 3-400 de euro în plus, apare dilema existențială. Ceva de genul: Am o cântare la Cluj. Vine CDS (CD Sound) cu scule. Dar dacă tot ne ducem la Cluj, ce ar fi dacă în drumul nostru mai luăm niște cântări? Una pe la Turda și alta pe la Alba? Păi au berry ăia, ce facem? Că la voaloarea noastră .... ! Lasă bă, ce valoare? Iți strică banii ăluia? Nu vrei 800 Euro pentru o oră de cântat și o jumătate de ceas de sus mânuțele, hai să vă văd bla, bla? Ești prost? Să-mi trag varul prin sculele ăluia. Mă duc, behăi o oră și plec cu 800 la chimir. Ai uitat că făceam repetiții pe mixer sonor și vermone?
Un simplu fapt de viață ...
Că doar nu va da nimeni cu piciorul la o cântare, doar pentru că în loc de Midas le-au pus un A&H de 4 ori mai ieftin.
Omul încearcă. Dacă se prinde, dacă fraierul pune botul, mai marchează niște bani. Dar dacă ăla cu banii le spune că acelea sunt condițiile, take it or leave it, 95% dintre trupe o să spună că merge și așa, pe no name brand, dacă sună și nu le crapă în cântare. Iar fraierul cu banul băgat în troace scumpe va sta în cur și se va mira, în timp ce alții fac bani și își amortiezează investiția într-un an. Iar el o să piardă în doi ani, doar din uzura morală a sculelor, mai mult decât l-a costat tot sistemul pe competitorul său.
Un alt fapt de viață ...
So, cineva ți-a spus că brandul e brand și că lumea te respectă?
E fals. Nimeni nu te respectă pentru scule, ci pentru ceea ce știi să faci cu ele. Oamenii se tem de no nmae pentru că nu vor să fie puși în posturi penibile, de genul căderii sistemul în mijlocul cântării, ori de alte evenimente. Dacă sună bine, puțin le pasă ce marcă de boxe sunt pe FoH. Unii, precum sunt Iris, nici măcar nu se uită la FoH. Vin, fac probele, revin și cântă, marcă banul și pleacă. Cât au costat topurile? 500 Euro? 1000? 3000? Who gives a flying fuck?
Dar mă rog, go for it, fii cocalarul suprem, bagă din top! Fii rău și spune tuturor cum erai tu un copil prost, acum doi ani, care credeai că DiY este pentru oameni mari, dar cum că acum ai crescut și te-ai deșteptat. Ai descoperit că dacă îți cumperi boxe chinezești, cu brand pe ele, ești respectat, iar DiY e doar pentru țânci.
Nu-i lăsa să le facă capul mare hapsânii fără conștiință și morală ...
Fii un Robin Hood al DiY!!! Fii un adevărat bărbat în izmene, pentru că patria norodului DIY îți va fi veșnic recunoscătoare.
Apropo, în clipa când te-ai deșteptat subit, când ai primit revelația, ai văzut o lumină? A fost așa, ca un fel de scurtcircuit cerebral? Ai auzit voci?
Sau declick-ul a fost cauzat de vreun ban hain?