The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mar Iul 15, 2025 7:00 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 88 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Ia uitati aici ce inteleg unii prin "defect de fabricati
MesajScris: Joi Oct 21, 2010 8:36 pm 
Neconectat
User

Parerea mea este fix identica cu a lui Leco... in opinia mea defect de fabricatie . Nu putem vorbi nici de un difuzor greu , nici de un magnet nemaintalnit...

Sus

Subiectul mesajului: Re: Ia uitati aici ce inteleg unii prin "defect de fabricati
MesajScris: Vin Oct 22, 2010 4:03 am 
Neconectat
User

defect de fabricatie era daca existau sd-18el care nu aveau probleme deloc,doar o anumita serie sa zicem,sau ceva ce nu era ca si la modelele anterioare.defect nu e,dar calitate mai proasta DA.

Sus

MesajScris: Vin Oct 22, 2010 8:10 am 
Neconectat
User

Mircea Bartic scrie:
buba este ca acel sistem interfereaza cu liniile de camp din magnet :roll:

acesta este motivul pentru care nu il vezi folosit la scara larga.

atunci montate in exeriorul magnetului, si facute dintr-un material care sa nu contina fier...

Sus

MesajScris: Sâm Oct 23, 2010 7:01 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

ca sa lamurim odata pt totdeauna ... propun rezolvarea "socului termic".

1) Mircea ... care e temperatura pe care o sustii ca fiind critica iar magnetul devine vulnerabil la schimbarile bruste de temperatura?
2) Gasim un "donator" de magnet in stare perfecta
3) Il rugam sa faca un filmulet cand incalzeste magnetul la temperatura indicata de mircea
4) Imediat sa il bage in congelator.

Ceea ce cred eu ca se va intampla .... nimic ....

Faceti si invers testul .... tinem magnetul 1 zi in congelator si apoi il incalzim la temperatura asa numita "critica".

E clar ca exista o explicatie, insa socul termic mi se pare SF. Degeaba umplem 100 de pagini ... fiecare isi spune parerea. Puneti la test si atunci comentam rezultatele.

Ca sa fie testul cat mai precis incalzim magnetul din mijloc (unde teoretic se intampla beleaua de la bobina), utilizam un termometru digital pt temperatura exacta si voila... avem un filmulet.

***Stefanev***

Sus

MesajScris: Sâm Oct 23, 2010 8:13 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

stefanev scrie:
ca sa lamurim odata pt totdeauna ... propun rezolvarea "socului termic".

1) Mircea ... care e temperatura pe care o sustii ca fiind critica iar magnetul devine vulnerabil la schimbarile bruste de temperatura?

nu am cum sa stiu deoarece imi lipseste un parametru absolut necesar
nu cunosc coeficientul de dilatare termica si nici comportamentul exact la tractiune sau compresiune.
astfel de date nu prea se gasesc in cataloage, sa vedem daca reusesc sa prind acces la niste echipamente de laborator la facultatea de mecanica.

ceea ce stiu sigur este:
- ferita este un material casant
- exista un coeficient de dilatare pozitiv

2) Gasim un "donator" de magnet in stare perfecta

testul nu are nici o valoare daca nu este vorba despre un SD-18EL cel putin nu are valoare in acest caz.

3) Il rugam sa faca un filmulet cand incalzeste magnetul la temperatura indicata de mircea

mare atentie ca fortele care apar in interiorul inelului de ferita sunt cu atat mai mari cu cat inelul are dimensiuni mai mari (as spune exponential)
logica spune ca un inel de ferita mai mare are mult mai mari sanse de a se fisura in acest mod deoarece "zona de curgere" este rapid depasita de deformatiile mai mari ale acestuia.

4) Imediat sa il bage in congelator.

invers

intai in congelator si apoi in apa fiarta ca sa simulam o diferenta de temperatura de 110 grade macar.

Ceea ce cred eu ca se va intampla .... nimic ....
eu cred ca experimentul va da un rezultat pozitiv adica inelul se va sparge.

Faceti si invers testul .... tinem magnetul 1 zi in congelator si apoi il incalzim la temperatura asa numita "critica".

nu exista o temperatura critica ai inteles gresit

exisa o diferenta de temperatura care va face ca inelul sa se dilate
din cauza dimensiunilor mari inelul nu se incalzeste uniform si asa unele zone se dilata mai mult decat celelalte, de asta se poate sparge.
Mai mult mai avem si niste piese polare din alt material cu alte proprietati de dilatare care sunt lipite pe inalul de ferita foarte rigid si mai exercita si acelea presiuni suplimentare.

E clar ca exista o explicatie, insa socul termic mi se pare SF. Degeaba umplem 100 de pagini ... fiecare isi spune parerea. Puneti la test si atunci comentam rezultatele.

Eu sunt dispus sa fac acest test si sa-l filmez dar testul trebuie facut pe un inel de ferita de dimensiuni cat mai mari (comparative cu cel de la SD18) cu piesele polare inca lipite de el.

Ca sa fie testul cat mai precis incalzim magnetul din mijloc (unde teoretic se intampla beleaua de la bobina), utilizam un termometru digital pt temperatura exacta si voila... avem un filmulet.

punem magnetul in frigider , il racim pana in zona -10 -5 grade , il scoatem afara si apoi turnam in intrefier ulei incins.

mi se pare solutia de laborator cea mai apropiata de conditiile reale.

Acum , cine doneaza un magnet de la un difuzor sanatos de 18"

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Sâm Oct 23, 2010 9:57 pm 
Neconectat
User

nu sunt reale aceste conditii.In realitate transferul termic se face prin aer.Si bobina unui sd nu cred ca ajunge in mai putin de o secunda la peste 100 grade.
Conditii reale ar fi racirea unui magnet apoi montata o rezistenta chiar si de resou f aprope de magnet dar nu in contact(ca nici bobina reala nu are contact).SI incalzita rapid.Sa zicem 100 grade sau ceva mai mult in cam 1 minut.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 23, 2010 10:11 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

ipotetic vorbim aici ... stiu ca nu sunt conditiile stricte (incalzirea in aer, etc). Nu cred ca suflantele de aer cald au prea multa forta ca sa il incalzim pe cat este necesar. Asteptam un donator de magnet pt difuzor de 18" :)

***Stefanev***

Sus

MesajScris: Sâm Oct 23, 2010 10:14 pm 
Neconectat

Milos Lucian scrie:
nu sunt reale aceste conditii.In realitate transferul termic se face prin aer.Si bobina unui sd nu cred ca ajunge in mai putin de o secunda la peste 100 grade.
Conditii reale ar fi racirea unui magnet apoi montata o rezistenta chiar si de resou f aprope de magnet dar nu in contact(ca nici bobina reala nu are contact).SI incalzita rapid.Sa zicem 100 grade sau ceva mai mult in cam 1 minut.

ar merge si varianta asta

ideea este ca bobina unui SD rezista pana undeva la 300-400 de grade Celsius pana sa cedeze

rezistenta poate fi bobinata pe un suport de fibra de sticla pentru a simula o bobina reala

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 5:22 am 
Neconectat
User

hmmm,parca incep sa rad..."soc terimc",nu zic ca nu e aia treaba...dar de ce sa facem teste cu alti magneti cand e vorba de magnetul lui sd-18el?
@stefanev- ai o initiativa buna,dar nu cred ca e aiurea testul,mai ales "congelator-incalzit" daca de la -10 grade sa zicem pana la 400 grade ,incalzit treptat,a tinut 7 ore si s-a fisurat,tu ce zici daca faci chestia asta in 10 minute?clar acelasi rezultat.
Eu mi-am spus parerea si asta o sustin in continuare.magnetul nu a fost gandit din start bine.
zicea mircea ca magnetul are coeficient de transfer termic f mic,deci clar ca se va incalzi sau raci f lent.pana la urma nu asta e problema,problema e de ce crapa cand ajunge la temperaturile alea(mari sau mici).raspunsul meu e calitatea inferioara a magnetului.
Pana la urma toata chestia asta o sa se rezume la ceva...adica..."Mircea,vorbeste cu producatorul sa faca ceva in legatura cu asta"ca daca nu se face nimic,o sa mai umplem inca 300 de pagini si degeaba,acelasi subiect discutat in multe parti si degeaba.asta e parerea mea.

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 7:51 am 
Neconectat
User

@Mircea, considerand ca SD18 EL este un difuzor de top si citez "este unul dintre difuzoarele de top de pe planeta", ar avea voie sa se intample asa ceva? Daca bobina rezista la 300 - 400 Grade, cedeaza magnetul? Tu chiar ai mai auzit asa ceva? Chiar crezi ca ar fi posibil? Chestia cu "socul termic" nu prea cred ca e valabila. Intradevar la fabrica de sticla printr-un procedeu asemanator se decupeaza capacele paharelor etc, dar aici nu cred ca se poate aplica. Magnetul e mult prea mare ca sa ai un "soc termic" in 10 minute. Plus ca bobina aia nu se incalzeste la 300 de grade in cateva minute. Totul se face treptat. In conditiile in care vor aparea mai multe difuzoare cu astfel de probleme, nu prea cred ca are sanse sa concureze cu PD1850, dupa cum scrie in descrierea din magazin :wink:

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 9:49 am 
Neconectat

acum când suntem pe cale sa dovedim in laborator ca raţionamentul meu este corect vreţi sa daţi înapoi?! :lol:

chiar as prefera sa fac acest test pe un RCF PD sau orice alt difuzor unii considera a fi superior.

Sunt sigur ca testul va avea succes indiferent de producător.
BTW sa ştiţi ca pe planeta sunt doar vreo 2 producători gigantici de inele de ferita asa ca nu are importanta prea mare producătorul final al difuzului (pt mine).

@Darius, cateodata am impresia ca doar vorbesti doar sa te aflii in treaba.

SD-18EL se vinde in Ro de 3 ani de zile
arata-mi si mie difuzoarele alea cu probleme de care tot spuneti
unde sunt ca noi ca si importatori nu le-am vazut si nici nu ne-au fost semnalate
S-au vandut cateva sute de SD-18EL in Tara noastra pana acum.

vreau cazuri concrete cu dovada ca difuzorul exista fizic nu povesti debitate de anumite persoane care au un interes aparte sa denigreze marca P-audio.

Da, stiu, am suparat foarte multi importatori de difuzoare din tara noastră in perioada in care am distribuit P-audio.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 10:05 am 
Neconectat
User

Mircea, nu am zis ca toate sunt asa. Am specificat ca in cazul in care apar mai multe atunci chiar e o problema.

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 10:06 am 
Neconectat

dj_sanyi scrie:
hmmm,parca incep sa rad..."soc terimc",nu zic ca nu e aia treaba...dar de ce sa facem teste cu alti magneti cand e vorba de magnetul lui sd-18el?
@stefanev- ai o initiativa buna,dar nu cred ca e aiurea testul,mai ales "congelator-incalzit" daca de la -10 grade sa zicem pana la 400 grade ,incalzit treptat,a tinut 7 ore si s-a fisurat,tu ce zici daca faci chestia asta in 10 minute?clar acelasi rezultat.

te rog sa-mi explici si mie cum ai ajuns la concluzia ca ce ai patit s-a intaplat in 7 ore si nu imediat? ai desfacut tu difuzorul dupa 10 minute in timpul evenimentului ca sa confirmi ca nu a patit nimic?
Di cate stiu tu ai ars un difuzor prin supranincalzire si prin aplicarea unui semnal distorsionat si compresat.

fisura din magnet putea sa apara chiar si in urma unei lovituri daca este pana aici.

Faptul ca tu ai ars difuzorul nu are nici o legatura cu acea fisura, in ideea ca arderea nu este cauzata de fisura sub nici o forma.

Am afirmat totusi ca fisura poate fi produsa prin arderea bobinei (sper ca faci diferenta intre cele doua cazuri), am explicat si mecanismul exact, cu dovezi stiintifice si cu lux de amanunte.

Eu mi-am spus parerea si asta o sustin in continuare.magnetul nu a fost gandit din start bine.
zicea mircea ca magnetul are coeficient de transfer termic f mic,deci clar ca se va incalzi sau raci f lent.pana la urma nu asta e problema,problema e de ce crapa cand ajunge la temperaturile alea(mari sau mici).raspunsul meu e calitatea inferioara a magnetului.

nu este vorba de nici o calitate a magnetului este vorba ca l-ai folosit inafara parametrilor drept dovada ca l-ai si ars in final.

Pana la urma toata chestia asta o sa se rezume la ceva...adica..."Mircea,vorbeste cu producatorul sa faca ceva in legatura cu asta"ca daca nu se face nimic,o sa mai umplem inca 300 de pagini si degeaba,acelasi subiect discutat in multe parti si degeaba.asta e parerea mea.

nu se va face absolut nimic pentru ca nu este nimic de facut. Problema nu este cauzata de un defect in material este cauzata de utilizare improprie de catre beneficiar.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 10:08 am 
Neconectat

Morosan Darius scrie:
Mircea, nu am zis ca toate sunt asa. Am specificat ca in cazul in care apar mai multe atunci chiar e o problema.

in 3 ani si cateva sute vandute, avem o bucata fisurata în urma unei arderi de bobinaj prin supraincalzire si una sparta prin trantire.

In opinia mea nu exista nici un fel de problema.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Dum Oct 24, 2010 12:22 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

chestia cu crapatul in 7 ore ma lasa rece (ca tot vorbim de temperaturi). De ce ?? Pentru ca in 7 ore este timp berechet ca magnetul sa se "acomodeze" cu mediul actual si nicidecum nu va avea "socuri". Eu astept cu interes testul ... sa vedem ce se intampla :)

***Stefanev***

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 88 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2