The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 11:02 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: traductor <-> transductor
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 7:55 pm 
Neconectat
User

acest topic ii este adresat in special lui Mircea (nexus) dar nu sunt exclusi nici ceilalti useri
problema se pune un felul urmator: am avut de facut la facultate un proiect cu o tema la alegere - si eu mi-am ales sa fac/vorbesc ceva despre difuzoare, boxe etc etc
acest proiect s-a sustinut in fata a 2 profesori de specialitate si aici a aparut problema
eu - ca un inginer desavarsit - am vrut sa folosesc un limbaj cat mai pompos si cat se poate de tehnic - astfel in loc de difuzor foloseam termenul de traductor dar la a 2 - 3 a afirmatie am fost oprit de unul dintre profesori si mi-a zis ca termenul corect este transductor si nu traductor cum ziceam eu

1. e profesor universitar ... doctor in "meserie" - si tind sa cred ca stie ce zice - astfel pana la sfarsitul expunerii am zis asa cum zicea el - si anume transductor
2. cand am ajuns acasa - m-am uitat in dex si se pare ca profu` are dreptate - si anume:

TRADUCTÓR = Dispozitiv, sistem tehnic care stabileşte o corespondenţă între valorile unei mărimi specifice acestui sistem şi valorile unei mărimi de altă natură, specifice altui sistem, utilizat în tehnică, electricitate şi telecomunicaţii; spec. aparat folosit în telegrafie pentru a traduce combinaţiile de semnale electrice primite în caracterele tipografice corespunzătoare. – Din fr. traducteur.

TRANSDUCTÓR = (Tehn.) Dispozitiv care primeşte energie de o anumită formă şi o converteşte într-o altă formă de energie. – Din fr. transducteur.

concluzia - toti care au folosit termenul de traductor - acolo unde era vorba de difuzor - l-au folosit gresit :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 8:12 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

o lama, repede! :lol:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 8:46 pm 
Neconectat
User

frumos.
Proful meu de matematici speciale si algebra habar nu avea ca pluralul cuvantului simbol este simboluri nu SIMBÓLE (asa pronunta la curs)

Mai avea si alte scapari,dar nu le mai tin minte.

Difuzorul se poate incadra in ambele categorii, el fiind de cele mai mutle ori folosit ca sa redea ce e in inregistrare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 8:57 pm 
Neconectat
User

intrebare: deacum incepem sa corectam toate greselile sau .... lasam lumea sa foloseasca termeni putin cam gresiti ?

mie imi este indiferent - eu folosesc cuvantul difuzor (dif) si este mai usor .... dar in situatii mai speciale (de ex. pe siteul lui Mircea) nu prea mai merge treaba :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 9:20 pm 
Neconectat
User

pai difuzorul e un fel de corcitura intre cele 2 notiuni.
E interpretabila treaba.

Nu e ca si un resou in care bagi curent si ti-l transforma in caldura.

In asta bagi ceva semnale si ar trebui sa le reprezinte exact.

Daca e sa luam urmatorul caz:
Un compozitor umple un portativ de note, le da la interpreti sa isi exerseze talentul, ii inregistreaza. Inregistrarea este redata (printr-un difuzor) altui om cu pregatire. Acesta e in stare sa reproduca, pe portativul lui, originalul doar din ceea ce a ascultat la difuzor.
Informatia trece in cadrul acestui experiment prin mai multe forme, dar se pastreaza intacta.
Daca ar fi fost sa alimentam o pompa de apa in loc de difuzor ma indoiesc ca ar fi fost cineva in stare sa inteleaga ce a vrut geniul creator. :lol:

Eu as lega notiunea de traductor cu notiunea de informatie, mai bine zis "date". In principiu ambele categorii transforma o energie dintr-o forma in alta, dar traductorul tine cont si de niste reguli care dau o anume interpretare ale acelei energii, pe cand transductorul doar o transforma, preferabil cu un randament cat mai mare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 10:07 pm 
Neconectat
User

nasoala problema .... eu nu stiu ce sa zic
eu am zis ce a zis profu :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 24, 2007 10:14 pm 
Neconectat
Director General 0766332366