The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iun 30, 2025 3:38 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Nu stiu ce rol are un crossover intr-un sistem audio
MesajScris: Sâm Feb 21, 2009 5:40 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

Salutare la toata lumea in primul si primul rand :)
Am si eu o nelamurire, eu personal nu stiu ce rol are un crossover intr-un sistem audio.Mai exact ce face el si care este rolul lui :?: De exemplu eu personal am un mixer cu amplificare PMH 5000 Behringer si un amplificator EP 2500 Behringer.Acum sunt in unele tratate, care sper ca le voi rezolva in maximum 2-3 zile, dupa care am vorbit cu nexus sa imi construiasca 2 boxe fullrange echipate cu C15-400B 15" +BM-D750II 2" +PH-942.
Pe mine personal ma intereseaza daca imi cumpar un crossover Behringer ULTRADRIVE PRO DCX2496 m-ar ajuta la ceva la sistemul pe care il am? Vorbesc implicit si de boxe.
Va rog frumos, daca sunte-ti amabili sa-mi da-ti niste informatii despre rolul unui crossover intr-un sistem audio.
Cu multa stima si cu mult respect COCO.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 21, 2009 7:58 am 
Neconectat
User

crossoverul este folosit la filtrarea activa a sunetului, inca zul in care ai un subwoofer atunci ai nevoie de crossover pentru a taia semnalul intrat pe sub la o anumita fregventa si cu o anumita panta

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 21, 2009 4:03 pm 
Neconectat
User

Atat timp cat o sa ai 2 fullrange-uri, nu prea o sa ai nevoie de crossover,cu timpul daca iei niste basi langa ei, atunci cumperi un crossover si faci exact ce zice mai sus , separi semnalul in doua(chiar trei daca e nevoie) cu o anumita panta.Pana una alta ptr. tine ar fi mai util un procesor de sunet decat un cross, HPF ai si pe EP2500.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 24, 2010 9:52 pm 
Neconectat
User

Am o dilema asemanatoare, asa ca nu mai deschid alt topic pe aceasta tema. Eu am 2 subwooferi de 500w/buc si doi sateliti de 200 w/buc. Pentru aceste boxe vreau sa achizitionez un amplificator Behringer EP4000. Acesta are filtre pentru frecventele joase selectabile (30 Hz sau 50 Hz). In conditiile in care pe un canal voi avea cei doi subwooferi si selectez filtrul la 50 hz, pe celalalt canal unde voi avea cei doi satelitii, mai am nevoie de crossover sau las semnalul asa cum iese din mixer? Multumesc

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 24, 2010 10:27 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

ands scrie:
Am o dilema asemanatoare, asa ca nu mai deschid alt topic pe aceasta tema. Eu am 2 subwooferi de 500w/buc si doi sateliti de 200 w/buc. Pentru aceste boxe vreau sa achizitionez un amplificator Behringer EP4000. Acesta are filtre pentru frecventele joase selectabile (30 Hz sau 50 Hz). In conditiile in care pe un canal voi avea cei doi subwooferi si selectez filtrul la 50 hz, pe celalalt canal unde voi avea cei doi satelitii, mai am nevoie de crossover sau las semnalul asa cum iese din mixer? Multumesc

la subwofer pui la 30hz si la sateliti 50hz
Dar....
ce ai tu acolo nu este ce vrei tu. ce vrei tu este crossover iar ce este acolo este high pass(trece sus) adica sub frecventa de 30 respectiv 50 nu lasa sa treaca, sau este atenuat cu 12-18db(depinde de amplif).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 24, 2010 10:56 pm 
Neconectat
User

In acest caz...crezi ca este o idee mai buna sa pun subwooferii pe amplificatorul Berry cate unul pe canal, ambele canale fiind setate la 30 hz iar pt sateliti sa folosesc un alt amplificator cu semnal asa cum iese din mixer ? In acest caz pot sa folosesc boxele fara crossover? Multumesc.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 24, 2010 11:04 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

ands scrie:
In acest caz...crezi ca este o idee mai buna sa pun subwooferii pe amplificatorul Berry cate unul pe canal, ambele canale fiind setate la 30 hz iar pt sateliti sa folosesc un alt amplificator cu semnal asa cum iese din mixer ? In acest caz pot sa folosesc boxele fara crossover? Multumesc.

le poti folosi si pe acelasi amplificator....cate doua la fel pe acelasi canal.
adica basii pe un canal cu High pass 30hz
fullrange pe altul high pass 50hz

ai nevoie de acest lucru pentru a putea regla separat volumul(poate o pereche de boxe este mai puternica ca cealalta)

Bineinteles, cu crossover va suna cu totul si cu totul altfel

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 24, 2010 11:08 pm 
Neconectat
User

Ok. Deci in concluzie este mai bine sa cumpar si un crossover.
Alta intrebare: Daca pe viitor voi inlocui satelitii cu unii activi (MAckie thump th-15), si folosesc subwooferii pe care-i am acum filtrati la 30 hz din amplif in combinatie cu activele mackie, atunci mai e nevoie de crossover pt subwooferi? In ceea ce priveste satelitii, am inteles ca mackie au filtre incorporate. Multumesc pt amabilitate.

Ultima oară modificat de Andi B pe Joi Iun 24, 2010 11:15 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 24, 2010 11:10 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

ands scrie:
Ok...Ideea era daca mai am nevoie de crossover .

Merge si fara. Daca tu esti multumit de cum suna, nu ai nevoie de crossover.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 25, 2010 5:46 pm 
Neconectat
User

Dupa cum au spus si ceilalti,crossoverul este un aparat electronic care filtreaza sunetul activ..pe scurt face acelasi lucru ca si filtrele pasive(filtrele din boxe),insa diferenta este ca la crossover nu mai exista acea pierderea de putere cum se intampla la filtrele pasive..pe langa asta,in functie de constructia lui, acesta mai poate aduce si ceva plusuri in ceea ce priveste sunetul..depinde de fiecare...intr-un sistem cat de cat ok este indicat sa existe un crossover.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 

Ora este UTC + 2