Dupa cum bine stii cea mai puternica componenta dintr-un pc, de vreo 3 ani incoace, este placa video si nu procesorul. Poti face niste teste putin mai minutioase

. Sa verifici temperatura reala si cea specificata si vezi unde te incadrezi, daca placa asta video nu a cedat in primele 6 luni, ca idee, sansele sa pice de acum, fara sa ii faci overclock sunt destul de mici. Eu iti sugerez sa cauti un cooler tipic placii video de la Artic Cooling(sunt versiuni de cativa zeci de lei foarte bune), BFG, Akasa, thermaltek, etc, sa ii schimbi pasta termoconductoare(una buna) si cam trebuie sa vezi diferenta, nu mare insa, ai ceva plusuri la stabilitate.
De ce spun asta? Empiric, placile video pasive, sunt un compromis, in sensul ca lucreaza la o temperatura mai ridicata, insa timpul de "forja" e mai mic. Nu joci Crysis 2 ore la setari maxime suportate de ea,

joci 20-30 de minute... cand timpul se mareste incep sacadarile, desi in primele 15-20 de secunde totul merge bine. Recunosc ca am testat multe placi video si in prezent merg pe un cross cu 2 x ATI 4870X2, cu un sistem de racire de la Zalman. Acum cateva luni foloseam ATI 3870 tot in cross.
Legat de buget, nu merita sa vanezi topurile cand apar, sunt mult prea scumpe si sunt peste cerintele game-urilor de pe piata. Ca idee un top rezista cam 3 ani de zile aproximativ, in ultimul an ajungand sa joci jocurile doar pe la high... insa cu aceeasi bani iti iei un "top detronat" cum imi place mie sa o spun

si pariez cu oricine ca daca am 40 FPS-uri nu faci diferenta cu alta placa care are 60-70

E scumpa o placa video de top fie ea ATI 5870, 5890 sau Seria noua de la GF 480 si sincer diferentele de performante nu sunt atat de mari fata de seriile anterioare.
"Tunarea placilor video" merita facuta doar in cazul celor pasive. Solutiile de racire costa mult iar diferentele sunt cam mici fata de sistemul de racire BOX. Singura exceptie este achizitionarea unui sistem integral pe apa pentru tot pc-ul. Aici se vad diferentele foarte bine fata de coolerul BOX.
Imi cer scuze ca m-am intins, sper sa iti fie utila opinia.