The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 4:17 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 31 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: IT stuff
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 7:05 pm 
Neconectat
User

fiindca nu am gasit un topic cu asa ceva, m-am bagat eu in seama :) ... daca as fi moderator as spune ca aici puteti posta problemele voastre IT(hardware/software) ,pareri, sugestii etc...dar nu sunt...asa ca va las pe voi sa decideti :)

sa revin la IT..as avea o intrebare...pana la ce temperatura poate lucra o placa video??? (in conditii "lejere").intreb chestia asta pentru ca aseara dupa ce am iesit dintr-un joc, m-am uitat la senzorul de temp si imi arata 92grade celsius !!!!!cpu era pe la 60...cu toate ca placa are heatpipe(o panarama dupa mine) si cooler pe ea...tot s-a ajuns la aceasta temp
placa video este de la ASUS EN8600GT SILENT varianta cu 512mb DDR3...acum sincer imi e frica sa nu pocneasca :shock:

pareri? :roll:

Ultima oară modificat de Nechita Gabi pe Mie Iul 21, 2010 9:16 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 7:15 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Daca e 8600GT Silent nu are ventilator. decat daca i-ai pus unul suplimentar. De obicei placile silent care vin doar cu racire pasiva lucreaza la temp mult mai inalte. Si mai ales cu caldurile din ultima vreme... Eu am o firma de IT si undeva la 60 % din probl din ultima vreme au fost cauzate de temperaturile excesive. Ca sfat, ia-ti un ventilator de slot care evacueaza aerul cald din carcasa, monteza-l sub placa video si ar trebui sa obtii o imbunatatire.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 7:20 pm 
Neconectat
User

calinsuciu scrie:
Daca e 8600GT Silent nu are ventilator. decat daca i-ai pus unul suplimentar.

da..i-am pus eu suplimentar...dar nu sub ea ca nu aveam cum sa-l prind..de fapt era o solutie: cu holzsuruburi printre "aripioarele" de la radiator..dar nu am facut asta ca imi pierdeam garantia :roll:
coolerul e pe carcasa dar bate direct in ea,astfel evacuand aerul cald prin spate...intr-adevar,era mai bun direct pe ea,dar data fiind situatia... :roll:

daca se incinge in halul asta cu coolerul suplimentar ma intreb la ce temp s-ar fi dus fara el :shock: :shock: :shock: chiar nu am idee la ce s-au gandit proiectantii/inginerii etc cand au realizat-o :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 7:30 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

ideal e ca ventilatorul sa traga aerul cald dintre elementii radiatorului si sa il evacueze in spatele carcasei. Sunt ceva ventilatoare de genul

Imagine

care fac acest lucru dar nu sunt prea eficiente. De obicei placile Silent nu se folosesc in sisteme in care sunt impinse la maxim.Pentru aceasta aveai nevoie de o racire dedicata activa. Sunt solutii 3rd party de racire activa, dar sunt scumpe raportat la valoarea placii tale

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 7:37 pm 
Neconectat
User

valoarea placii era ceva acum vreo 3 ani...asa e in domeniul IT...azi iti iei ultimul racnet si maine observi ca esti "inapoiat" hardware :roll:... m-am obisnuit cu chestia asta...
oricum in curand va veni un upgrade de hardware(si cred ca ultimul.dupa aia imi iau un ps si gata :lol: nu sunt gamer inrait.joc un joc cam odata la 2-3 saptamani,dar cand il joc nu vreau minim details etc)..dar pana atunci nu vreau sa-mi ia foc asta

PS..multumesc de sfat ;)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 10:32 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Dupa cum bine stii cea mai puternica componenta dintr-un pc, de vreo 3 ani incoace, este placa video si nu procesorul. Poti face niste teste putin mai minutioase :). Sa verifici temperatura reala si cea specificata si vezi unde te incadrezi, daca placa asta video nu a cedat in primele 6 luni, ca idee, sansele sa pice de acum, fara sa ii faci overclock sunt destul de mici. Eu iti sugerez sa cauti un cooler tipic placii video de la Artic Cooling(sunt versiuni de cativa zeci de lei foarte bune), BFG, Akasa, thermaltek, etc, sa ii schimbi pasta termoconductoare(una buna) si cam trebuie sa vezi diferenta, nu mare insa, ai ceva plusuri la stabilitate.
De ce spun asta? Empiric, placile video pasive, sunt un compromis, in sensul ca lucreaza la o temperatura mai ridicata, insa timpul de "forja" e mai mic. Nu joci Crysis 2 ore la setari maxime suportate de ea, :| joci 20-30 de minute... cand timpul se mareste incep sacadarile, desi in primele 15-20 de secunde totul merge bine. Recunosc ca am testat multe placi video si in prezent merg pe un cross cu 2 x ATI 4870X2, cu un sistem de racire de la Zalman. Acum cateva luni foloseam ATI 3870 tot in cross.
Legat de buget, nu merita sa vanezi topurile cand apar, sunt mult prea scumpe si sunt peste cerintele game-urilor de pe piata. Ca idee un top rezista cam 3 ani de zile aproximativ, in ultimul an ajungand sa joci jocurile doar pe la high... insa cu aceeasi bani iti iei un "top detronat" cum imi place mie sa o spun :P si pariez cu oricine ca daca am 40 FPS-uri nu faci diferenta cu alta placa care are 60-70 :roll: E scumpa o placa video de top fie ea ATI 5870, 5890 sau Seria noua de la GF 480 si sincer diferentele de performante nu sunt atat de mari fata de seriile anterioare.
"Tunarea placilor video" merita facuta doar in cazul celor pasive. Solutiile de racire costa mult iar diferentele sunt cam mici fata de sistemul de racire BOX. Singura exceptie este achizitionarea unui sistem integral pe apa pentru tot pc-ul. Aici se vad diferentele foarte bine fata de coolerul BOX.
Imi cer scuze ca m-am intins, sper sa iti fie utila opinia.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iul 21, 2010 11:19 pm 
Neconectat
User

nu te-ai intins ci ti-ai spus punctul de vedere foarte bine si multumesc pt timpul acordat

intr-adevar nu se merita sa iei de top,si nici nu am zis ca imi voi lua ceva de top..momentan as fi multumit daca as trece la video de 1024mb/256bit

racirea pe apa deja e prea de tot pt mine..nu "ma arunc" in halul asta.nu imi trebuie asa ceva si in plus de asta gandeste-te ce o sa spunem noi peste vreo 5-10 ani : "uita-te si la rasnita asta...are si el un amarat de quad core,video in cross,si i-a pus racire cu apa.jalnic :lol: "

cat despre fps,vorba ta:chiar nu imi trebuie mai mult de 40-50fps

am mai facut un test in seara asta:am mai jucat un pic(vreo ora) sa vad la ce temp mai ajunge intreg sistemul: gpu TOT 92 grade, cpu 67 , hdd 46
nu am simtit nici o micsorare de fps chiar si dupa o ora.mergea fix ca la inceput.overclock n-am la placa video ci doar la cpu

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 7:18 am 
Neconectat
User

nu te speria, la temperatura asta 80-97 de grade lucreaza o placa pasiva de genu asta...
pune, cum iti recomanda calinsuciu, un cooler deasupra sa scoata aerul si ai sa mai cobori temperatura un pic...
sunt posesor de ati hd 4870 si matrox rtx2 hd si ambele imi stau in momentele de forja serioasa, nu jocuri & co, ci producitie de 3d si animatie, in special RTrednering, la undeva in jur de 50-65 grade, insa au coolere bune, si beneficiaza si carcase mari si racoroase :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 12:07 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Seria 4870 de la ATI este una dintre cele mai reusite serii pana in momentul de fata, mai ales pentru grafica. Aceasta placa grafica la momentul aparitiei a batut competitia cu o difereta considerabila si pretul mai mic ca al concurentei.

Seria 5 de la ATI este o alta serie reusita cu care ATI iar detine monopolul in acest segment,( nu facem referire la seria PNY Quadro-FX de la NVIDIA intrucat e o serie destinata altor aplicatii), insa de aceasta data ATI desi e peste NVIDIA in momentul de fata, este mai scump ca, concurenta. Totusi e bine de mentionat: tehnologia de fabricatie de 40 nanometri, pixel shader 5.0, OpenGL 3.2(PNY Quadro-FX "stie" doar versiunea 2,1 daca nu ma insel), GDDR5 si obisnuitele tehnologii ATI Stream, ATI CrossFireX, ATI Eyefinity, ATI Avivo HD. De retinut ca au un consum electric mai mic decat NVIDIA, chiar si modelele cu doua nuclee. Nu mai spun de eficienta mai mare a crossfire-ului fata de SLI

Pentru multi, diferenta dintre placile ATI si NVIDIA dincolo de arhitectura nucleelor si magistralelor este urmatoarea: ATI are un pixel mai fin, culori mai bune, ceea ce are un cost de viteza mic iar NVIDIA are un plus de viteza, insa culori putin mai sterse si pixelul mai mare. O alta mentiune importanta ar fi ca de la seria 4 de la ATI se folosesc memorii GDDR 5 pe cand Nvidia folosea inca GDDR3 si abia in prezent si ei GDDR5.

Niste "legende" in opinia mea ar fi:
NVIDIA: GeForce 2 TI, GeForce 3 TI, GeForce 4 TI(serii foarte bune la timpul lor, placi foarte bine create), Vodoo(Firma 3dfx care le producea a creat conceptul multi-GPU prin anii 90', asa cum o stim noi azi, prin acceleratoarele sale grafice Voodoo2, Voodoo3, Voodoo4 si Voodoo5: Voodoo5 5000 cu 32MB memorie video si Voodoo5 5500 cu 64MB memorie video, modele care aveau integrat pe acelasi PCB doua procesoare grafice), GF 7800 GTX(de la BFG si ASUS), 8600 GTS(o placa care prin voltmodare bate 8800GT - Gainward), 8800 GTs(320-640), 9800X2( o placa foarte buna, ASUS, Gainward) - ma opresc aici pentru NVIDIA.
ATI: 9600Pro, X850, X1950XT, 2600Pro, 3850, 3870(foarte buna seria - o placa care a batut concurenta dupa mult timp in care NVIDIA a dominat topul), 4870(diferenta de performata a depasit 20%), 4890(nu a impresionat desi la baza este 4870 voltmoda in general, plus mici modificari de arhitectura).

Nu as vrea in final sa las impresia ca sunt fan ATI! Am avut si placi NVIDIA si ATI(alegerea alternand in functie de cine detinea topul si raportul pret/performanta). La fel si procesoare AMD si intel.

offtopic: O chestie interesanta pe care toti cred ca au observat-o: Intel detine topurile la procesoare in timp ce AMD la placi video prin ATI. Pacat insa ca software-ul e ramas in urma tare si nu "stie" inca sa valorifice tehnologiile multicore prea bine. Facand abstractie de sistemele de operare dedicate marilor corporatii, exista o distributie de Linux, care cu multe modificari minutioase a reusit sa scoata " painea" din procesoarele "Xcore".

Ultima oară modificat de Fabian David pe Joi Iul 22, 2010 12:20 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 12:10 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

nu uita de GeForce256 care la momentul lansarii dadea clasa la tot ce misca pe piata cu toate ca folosea frecvente de tact pe procesor/memorie cu 30-40% mai mici decat concurentii.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 12:26 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Mircea Bartic scrie:
nu uita de GeForce256 care la momentul lansarii dadea clasa la tot ce misca pe piata cu toate ca folosea frecvente de tact pe procesor/memorie cu 30-40% mai mici decat concurentii.

Foarte adevarat ce spui, sper sa nu gresesc dar aceasta placa e aparuta prin 1999-2000 si in acel moment GeForce era varful. ATI a crescut usor - in timp, facand cateva "surprize" placute in ultimii 2-3 ani :). Din ce imi amintesc eu NVIDIA GeForce 256 era capabila sa proceseze 10 milioane de de poligoane pe secunda, o performanta imensa pentru acel timp. :wink:

Aceasta lupta acerba intre cei doi titani ai placilor video si nu numai ne avantajeaza pe noi ;). Chiar vreau sa subliniez ceva important cu un exemplu. Uneori piata, incetineste ritmul progresului in acest domeniu. Uitati-va la procesoare. intel detine monopolul! Insa de aproape 2 ani de cand a scos seria i7 (o serie foarte puternica si pe care AMD desi a progresat nu a reusit sa o egaleze) intel a introdus seriile i3 si i5, o solutie mai ieftine cu performante insesizabile fata de quadcore si chiar core 2 duo. Singurele imbunatatiri sunt consumul de energie si temperaturi putini mai mici. Pentru mine e trist acest lucru. Intel a anuntat deja o noua serie de proceosare peste i7 ca performanta insa o tine ca, "replica" pentru noua lansare AMD din toamna sau anul viitor. Un alt motiv sunt placile de baza din ce se zvoneste mai ales pe la Foxconn. Vom vedea ce si cum...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 12:43 pm 
Neconectat

GeForce256 a fost prima placa video ce era capabila de procesare Transform & Lighting in hardware, practic acela a fost PRIMUL GPU din lume.

Eu am lucrat mult timp pe partea de service hardware cand eram mai tanar. Obisnuiam sa repar in special compurile "fara speranta" ce nu reuseu/nu aveau rabdare cei de la firmele de calculatoare sa le rezolve.

Am iesit din domeniul asta in 2005 in momentul in care am constatat ca nu mai apareau defecte noi care sa-mi starneasca interesul, iar "pus-ul" de windows ma plictisea de moarte si refuzam sa-l fac.

ma uit acum, 5 ani mai tarziu, si nu vad mai nimic nou.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 12:48 pm 
Cine imi poate sa imi spuna si mie la ce sa ma uit cand achizitionez o placa de sunet ? Eventual sa imi explice ce inseamna toate detalile alea si sa imi faca o recomandare de placa de sunet pentru muzica in jurul a 200 ron. :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 12:56 pm 
Neconectat

creative sound blaster live clasic de acum 4-5 ani

ramane in continuare o placa de calitate pentru mine

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iul 22, 2010 3:06 pm 
Te referi la asta ?
http://www.shopmania.ro/magazin~online- ... 14918.html

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 31 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2