The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 8:53 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 22 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum se calculeaza puterea pe o boxa?
MesajScris: Mie Aug 09, 2006 9:16 pm 
Neconectat
User

Va salut, vin cu o intrebare:Cum se calculeaza puterea pe o boxa?

Aci ma refer la insumarea difuzoarelor...sau asa ceva...poate e cineva in masura sa imi dea cateva indicatii evident ca e vb si de filtru..dar totusi cum se calculeaza...cand se da o putere unei boxe ...vorbim de puterea reala...nu aberatiile din magazine, si inca o specificare: boxe de casa...poate la profi e altfel.
Boxa in 3 cai.

Va multumesc !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 09, 2006 9:46 pm 
Neconectat
User

deci.. puterea unei boxe este data de difu de bas, la fel si impedanta-aproximativ. deci ii data de difu de bas.. daca difu de bas are 50W si inaltele au 300W boxa are 50W :) daca pui 2 difuri de 50W intr-o boxa.. faci un woofer spre ex.. aduni puterile... daca gresesc corectati-ma !

Mail: fecheteionut88@yahoo.com

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 09, 2006 11:28 pm 
Neconectat
User

E corect ceea ce zice DJ_Kenwood...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 10, 2006 2:39 am 
Neconectat
User

sorry :P pt ceea ce am postat adineaori

Mail: fecheteionut88@yahoo.com

Ultima oară modificat de Fechete Ionut pe Joi Aug 10, 2006 3:28 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 10, 2006 9:53 am 
Neconectat
User

Ok baieti,
Pun acum intrebarea pe caz real;
Am UNITRA de 140W si banuiesc ca stiti cu totii ca Unitra nu a vb niciodata de W muzicali, ok,
difuzorul de joase(bass) are 60W ; media 60W si inalta 60W ; inalta e ca cea de la unitra de 75W

Aci sa va vad ce aveti de comentat ! ! ! !

Nu sustin ca bagi in ele 140W dar 100W tot bagi si am vazut !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 10, 2006 9:56 am 
Neconectat
User

La boxele facute stiam si eu teoria asta cu puterea ~ cu puterea dif de joase dar vedeti, baietii polonezi au gandit altfel.....
oricum eu am statie doar de 120W dar nu dai in casa de om...asa tare...
doar eram curios...de situatie!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 10, 2006 10:49 am 
Neconectat
User

Faza zisa de "betivu'" de Kenwood :lol: o sustin si eu, ca inaltele pot sa aiba nu stiu cat ca nu conteaza, puterea lor e irelevanta la banda de frecvente reprodusa. cat despre Unitrele tale nu stiu ce sa zic, nu imi pot da seama de unde spun ca scoate 140 de watti.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 10, 2006 7:28 pm 
Neconectat
User

beci_acoustics scrie:
Ok baieti,
Pun acum intrebarea pe caz real;
Am UNITRA de 140W si banuiesc ca stiti cu totii ca Unitra nu a vb niciodata de W muzicali, ok,
difuzorul de joase(bass) are 60W ; media 60W si inalta 60W ; inalta e ca cea de la unitra de 75W

Aci sa va vad ce aveti de comentat ! ! ! !

Nu sustin ca bagi in ele 140W dar 100W tot bagi si am vazut !

Ce avem de comentat ? Pai tu ai auzit de marketing ? Ai auzit de puteri date mai mare doar pt ca clientul, necunoscator crede ca diferenta dintre 2 boxe identice, la care difera doar puterea e faptul ca daca una suporta o putere de 2 ori mai mare se aude mult mai tare...
si eu am avut unitre de 75 W care aveau difuzoare de 40 W pe bas, si pe inalte de 100 W...deci nu ma mira ceea ce zici tu...ia da un timp indelungat cu 100 w in unitrele tale, si cand zic timpindelungat ma refer la cateva ore bune si vezi daca patesc ceva...daca atunci nu tin, daca se arde nu ma injura...
intr-un difuzor profesional poti sa dai cu o putere foarte mare ( chiar de 2-3 ori fata de puterea rms a lui ) pt o perioada scurta de timp si sa nu pateasca nimic ( bineinteles nici sa nu intre in limitare mecanica sau alte lucruri nasoale ce-i scurteaza viata )...uita-te la boxele jbl profesionale, o sa vezi ca au 2 puteri, una pt perioade scurte si una pt perioade lungi, cand au fost testate 100 ore incontinuu, putere care e de obicei jumate din puterea pt perioade scurte...
totusi la boxele tale puterea e irelevanta, de ce ? pt ca in primul rand intre 140 W si 70 W diferenta e de 3 dB, diferenta care devine insesizabila pt ca la putere mare creste si powercompression, care mai scade si el 2 dB, deci vei avea diferenta de 1 dB...adik insesizabila...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 10, 2006 10:45 pm 
Neconectat
User

Bine baieti, pun altfel intrebarea Cati W au boxele???
si daca zici ca nu e diferenta , oare de ce or fi facut "fraierii" astia de la unitra si aceasta varianta???
repet nu sustin ca bagi in ele 140 si oricum nu le-am luat pt nunti ci pt casa , doar ca sincer m-a facut curios situatia....am si unitra de 75 la care am schimbat difuzoarele de joase acum fiind pe ele difuzoare de tonsil de 60W iar tweeterul nu aremai mult de 60W .Nu stiu de unde zici tu 100 dar poate ai unele mai noi...cine stie..
Ideea e ca asta m-a minunat: de ce dif de joase e la mai putin de jumatate?!?! , macar la cele de 75 era peste juma ...intelegeti voi ce vreau sa zic...!!!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 14, 2006 8:55 pm 
Neconectat
User

Din simplele motive de marketing...
Unui om normal ( care nu stie diferentele ) ce i se pare mai interesant: o boxa de 70 W sau una de 140 W ? Ce crezi ca ar cumpara dintre cele 2 ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 8:32 am 
Neconectat
User

culmea ca multi prefera unitra de 75 avantajele sunt multe

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 11:10 am 
Neconectat
User

Am avut si eu asa ceva, si sunau bine, asta pana cand le-a schimbat tatl meu difuzoarele, le-a pus ceva atto si nu mai stiu ce pe medii...si sunetul este dezechilibrat, basul are spl-ul mic pe langa celelalte, inaltele la fel iar mediile ies prea mult in evidenta...nu mi-am facut de lucru cu ele ca nu merita, acuma am ceva net superior. 8)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 12:43 pm 
Neconectat
User

pune si tu ceva poze....imi pare rau de unitrele tale..stiu un magazin de unde poti lua dif originale.......daca sunt cele de 140 !
Pune ceva poze te rog (cu ce ai acu)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 1:03 pm 
Neconectat
User

Domnul snake (sarpe) tu ai studiat electronica la ASE ca vad ca constructia unei boxe se leaga de citez "Marketing" ....te intreb asa tu ce studii ai in domeniul electronicii si in domeniul boxelor in general...ca vad ca nu esti de acord cu Unitrele deloc

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 16, 2006 2:31 pm 
Neconectat
User

Eu nu am nici un fel de studii, si ma refer la studii cu vre-un profesor/facultate ...ca am invatat ceea ce am gasit si ceea ce am tot cautat asta e partea a doua; si sa nu uit ca este domeniul in care vreau sa fac si facutlatea, si care pana atunci citesc tot ce pot si tot ce gasesc interesant. Dar astea nu se pun. Oricum ma gandesc ca nu e diferenta intre 2 oameni care au iesit de la aceea si facultate, unul care a trecut la mustata, si unul care a luat toate examenele cu nota maxima, nu ? ( strict dpdv al cunostintelor ) Nu stiu cum sa-ti zic dar pt mine nu prea conteaza studiile pe care le ai in momentul de fata, pt ca o diploma poti sa o obti si cu bani, fara absolut nici ocunostinta, ci conteaza ceea ce sti.
Totusi eu sunt de acord cu unitrele, pt ca dupa cum ti-am spus si eu am, dar cred ca ai ramane masca daca ai afla ce calitate au boxele pe care le gasesti la diverse magazine ( chestii gen metro, flanco etc ) dar sa nu le bagam in aceeasi oala pt ce nu sunt cam acelasi lucru. Si crede-ma ca marketingul are o influenta foarte mare. Ca sa ma intelegi, de marketing se leaga constructia unei boxe...tu cine crezi ca dicteaza pretul final, ce compnente se pun intr-o boxa, ce calitate au componentele care se pun intr-o boxa etc. Uite si definita marketing-ului:The way in wich a company encourages people to buy its products by deciding on price, type of customer, an advertising policy. Deci dupa cum vezi <<advertising policy>> este factorul de reclama, care poate sa fie un banner, o reclama la radio, sau totodata o eticheta cu specificatiile boxei, care de multe ori sunt mincinoase. As vorbi mai mult, dar nu prea am eu chef acuma sa intru in polemici; dar totusi ma declar deschis la conversatie.
Sunt de acord cu Unitrele, si ca o explicatie pentru voi ( nu ma refer neaparat la tine, ca probabil ca tu sti, pt ca ma gandesc ca ai o baza solida dpdv al cunostintelor in acest domeniu, spre deosebire de mine care sunt un banal elev ce intra in cl a 12-a ) difuzorul lor poate sa suporte o putere si de 2 ori mai mare decat puterea rms in cazul in care dinamica semnalului sonor este mare, deoarece atunci difuzorul primeste acel varf, il reda si urmeaza si o pauza ( comaprativ cu puterea varfului anterior ) in care se relaxeaza...
Uite daca nu ma crezi atunci facem un test: dar vi tu cu boxele tale pt ca eu nu le am pe cele originale...pui o sinusoidala de 50 Hz pe boxele tale la puterea boxei si vedem ce se intampla cu difuzorul, daca nu se arde atunci nu are probleme si rezista la puteri mari, dar sunt curios daca ai face un astfel de test pe o perioada indelungata de timp, de cateva ore. Plus ca mai ai si o parte posizitva la puterea aceasta, din cauza excursiei mari a bobinei atunci se va raci si un pic mai bine.

Eu ti-am explicat de ce cred eu ca au difzoarele de bas au o putere mai mica decat puterea boxei ( in acest caz - Unitra - ). Puterea difuzoarelor de inalte este mai mare tocmai pentru a face fata in cazul in care folosesti inalte in exces ( am intalnit si asa oameni ) si mai ales daca intri in clipping cu amplificatorul. Totusi sa te intreb ceva: tu zici ca ai boxe de 140 W, si ma gandesc ca sti bine ca pentru oboxa se recomanda o putere dubla decat cea rms ( in cazul in care materialul audio nu este o sinusioda, ci este muzica, cu dinamica destul de mare ) atunci ar trebui sa folosesti un amplificator de 250-300 W pt boxele alea...ai folosi asa ceva, sincer ? bineinteles fara sa-l bagi in clipping...Si sa nu uit: pe vremea unitrelor ( boxele pe care le aveam/am eu sunt mai batrane cu 1 an decat mine :D ) care era puterea maxima la care gaseai un amplificator ? Am o banuiala vaga ca puterea nu trecea de cativa zeci de W, deci nu avea rost sa aiba o putere mai mare.
Dupa cum am explicat si mai sus, sunt oameni care cred ca intre 100 w si 130 w este o diferenta de sunet mare, adica al doilea se aude mai tare decat primul...

Acuma vreau sa-mi explici si mie de ce au difuzoarele de bas asa puteri mic in comparatie cu celelalte si in comparatie cu puterea boxei declarata de producator.

PS: Legat de putere, hai sa facem urmatoru lucru: face boxe profesionale, ca doar suntem firma de incredere, si folosim difuzore de bas sa zicem de 400 W si dam puterea rms a boxei ca fiind de 750 W. Bun, dupa cum se stie ca in domeniul pro se foloseste un amplificator care are puterea dubla decat a boxei pentru a avea varfuri curate, fara distorsiuni, ce ne-am face daca pe oboxa de 400 W am pune un amplificator de 1500 W ?, adica pe un difuzor care rezista la 400 W continuu sa primeasca varfuri de aprox 1500 W ? Cat timp crezi ca rezista ? Ma refer la utilizare profesionala, nu una de casa, unde unul mai slabut de inger nu da drumu la boxe ca sa vada ce a mancat inainte de auditie.

Astept laumiri si raspunsuri. :twisted:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 22 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2