Eu nu am nici un fel de studii, si ma refer la studii cu vre-un profesor/facultate ...ca am invatat ceea ce am gasit si ceea ce am tot cautat asta e partea a doua; si sa nu uit ca este domeniul in care vreau sa fac si facutlatea, si care pana atunci citesc tot ce pot si tot ce gasesc interesant. Dar astea nu se pun. Oricum ma gandesc ca nu e diferenta intre 2 oameni care au iesit de la aceea si facultate, unul care a trecut la mustata, si unul care a luat toate examenele cu nota maxima, nu ? ( strict dpdv al cunostintelor ) Nu stiu cum sa-ti zic dar pt mine nu prea conteaza studiile pe care le ai in momentul de fata, pt ca o diploma poti sa o obti si cu bani, fara absolut nici ocunostinta, ci conteaza ceea ce sti.
Totusi eu sunt de acord cu unitrele, pt ca dupa cum ti-am spus si eu am, dar cred ca ai ramane masca daca ai afla ce calitate au boxele pe care le gasesti la diverse magazine ( chestii gen metro, flanco etc ) dar sa nu le bagam in aceeasi oala pt ce nu sunt cam acelasi lucru. Si crede-ma ca marketingul are o influenta foarte mare. Ca sa ma intelegi, de marketing se leaga constructia unei boxe...tu cine crezi ca dicteaza pretul final, ce compnente se pun intr-o boxa, ce calitate au componentele care se pun intr-o boxa etc. Uite si definita marketing-ului:The way in wich a company encourages people to buy its products by deciding on price, type of customer, an advertising policy. Deci dupa cum vezi <<advertising policy>> este factorul de reclama, care poate sa fie un banner, o reclama la radio, sau totodata o eticheta cu specificatiile boxei, care de multe ori sunt mincinoase. As vorbi mai mult, dar nu prea am eu chef acuma sa intru in polemici; dar totusi ma declar deschis la conversatie.
Sunt de acord cu Unitrele, si ca o explicatie pentru voi ( nu ma refer neaparat la tine, ca probabil ca tu sti, pt ca ma gandesc ca ai o baza solida dpdv al cunostintelor in acest domeniu, spre deosebire de mine care sunt un banal elev ce intra in cl a 12-a ) difuzorul lor poate sa suporte o putere si de 2 ori mai mare decat puterea rms in cazul in care dinamica semnalului sonor este mare, deoarece atunci difuzorul primeste acel varf, il reda si urmeaza si o pauza ( comaprativ cu puterea varfului anterior ) in care se relaxeaza...
Uite daca nu ma crezi atunci facem un test: dar vi tu cu boxele tale pt ca eu nu le am pe cele originale...pui o sinusoidala de 50 Hz pe boxele tale la puterea boxei si vedem ce se intampla cu difuzorul, daca nu se arde atunci nu are probleme si rezista la puteri mari, dar sunt curios daca ai face un astfel de test pe o perioada indelungata de timp, de cateva ore. Plus ca mai ai si o parte posizitva la puterea aceasta, din cauza excursiei mari a bobinei atunci se va raci si un pic mai bine.
Eu ti-am explicat de ce cred eu ca au difzoarele de bas au o putere mai mica decat puterea boxei ( in acest caz - Unitra - ). Puterea difuzoarelor de inalte este mai mare tocmai pentru a face fata in cazul in care folosesti inalte in exces ( am intalnit si asa oameni ) si mai ales daca intri in clipping cu amplificatorul. Totusi sa te intreb ceva: tu zici ca ai boxe de 140 W, si ma gandesc ca sti bine ca pentru oboxa se recomanda o putere dubla decat cea rms ( in cazul in care materialul audio nu este o sinusioda, ci este muzica, cu dinamica destul de mare ) atunci ar trebui sa folosesti un amplificator de 250-300 W pt boxele alea...ai folosi asa ceva, sincer ? bineinteles fara sa-l bagi in clipping...Si sa nu uit: pe vremea unitrelor ( boxele pe care le aveam/am eu sunt mai batrane cu 1 an decat mine

) care era puterea maxima la care gaseai un amplificator ? Am o banuiala vaga ca puterea nu trecea de cativa zeci de W, deci nu avea rost sa aiba o putere mai mare.
Dupa cum am explicat si mai sus, sunt oameni care cred ca intre 100 w si 130 w este o diferenta de sunet mare, adica al doilea se aude mai tare decat primul...
Acuma vreau sa-mi explici si mie de ce au difuzoarele de bas asa puteri mic in comparatie cu celelalte si in comparatie cu puterea boxei declarata de producator.
PS: Legat de putere, hai sa facem urmatoru lucru: face boxe profesionale, ca doar suntem firma de incredere, si folosim difuzore de bas sa zicem de 400 W si dam puterea rms a boxei ca fiind de 750 W. Bun, dupa cum se stie ca in domeniul pro se foloseste un amplificator care are puterea dubla decat a boxei pentru a avea varfuri curate, fara distorsiuni, ce ne-am face daca pe oboxa de 400 W am pune un amplificator de 1500 W ?, adica pe un difuzor care rezista la 400 W continuu sa primeasca varfuri de aprox 1500 W ? Cat timp crezi ca rezista ? Ma refer la utilizare profesionala, nu una de casa, unde unul mai slabut de inger nu da drumu la boxe ca sa vada ce a mancat inainte de auditie.
Astept laumiri si raspunsuri.