Uitaţi cum stă treaba cu WN15.
La primul import am avut posibilitatea să cer o anumită modificare, pentru că Paudio făcea doua configuraţii de WN15S.
Modelul iniţial se ducea la 102dB dar cu pierdere de joase.
Acest difuzor, se face şi în varianta de şasiu rotund, pentru un mare făcător de boxe, din Europa, cu caracteristici mai uniforme, în sensul ca ţipă ceva mai încet ( 100dB ) dar care coboară mai mult.
Între timp, Paudio a renunţat să mai facă modelul iniţial, pentru că cererile erau mult prea mici, concentrandu-se numai pe varianta mai ponderată.
De aici provin şi "defecţiunile" din cataloage.
Mai este o problemă.
Neodymul este un material monopolizat doar de chinezi. Ei sunt singurii furnizori, pentru absolut toată industria de difuzoare. Aceştia dau prioritate numai producătorilor lor, iar restul lumii, se bate pe ce rămâne de la chinezi.
P.Audio este în aproape aceeaşi situaţie cu restul producătorilor europeni, pentru că Thailanda a fost şi rămâne o monarhie făra legătura cu China. Singurul avantaj care ar fi este acela ca Paudio face parte dintr-un mare concern, care are multe fabrici în China, Hong Kong şi Taiwan, relaţiile finnd ceva mai bune decât ale italienilor sau spaniolilor, de exemplu.
Preţul acestui material a explodat, în ultimele luni.
În ultimul an, preţul la Neodym a crescut cu peste 200%, iar distribuitorii Paudio au fost notificaţi că sunt obligaţi a transmite un forecast pentru comenzile lor, cu cel puţin 6 luni în avans. Chestia asta o merge in SUA, dar în Romania nu ţine şi eu nu am de unde să visez câte WN15 şi WN18 o să se vândă peste 5 luni.
În aceste condiţii, nu mai putem să ne permitem luxul comandării mai multor variante de difuzoare, întrucât ORICE se face custom, se plăteşte în avans integral, urmând ca livrarea să fie făcuta după minim 6 luni.
Preferăm să aducem cât mai multe WN15 dintr-un singur model, pentru a obţine nişte discounturi de preţ, pentru a putea compensa măcar o parte din creşterea preţului ( 35% ), în ultimul an.
Aşadar, în clipa de faţă, orice WN15, indiferent de forma şasiului, are aceeaşi parametri, fiind varianta de pe site.
|