Mare adunare mare
Acum cateva saptamani eu cu Gabari Victor , Radu Marian, robertginea si un prieten de-al meu care nu are treba cu forumul am facut o mica ieseala sa facem niste probe .
Zona : pe undeva pe langa Marea Capitala
Sursa de alimentare : un generator pe benzina de 2.5 kw care dansa pe bas si nu prea facea fata.
Ce am testat : Basii mei cu RCF LF18N401 in basreflex cu fata inclinata , o incinta basreflex cu porturile pe colturi cu B&C 18NW100 , 2 basi clone dupa RCF ESW 1018 cu B&C 18TBX100 , 2 basi S18HN cu B&C 18NW100 .
Ca topuri am avut 2 boxe cu RCF MB15N351 si B&C 610 OEM pe Neodymium cu iesirea de 1.4" bobina 2.5" si 2 coaxiale cu B&C 15CX40 .
Prima proba a fost intre un bas de-al meu si basreflex simplu cu porturi pe colturi .
Al meu avea kick mai puternic , dar br-ul simplu cobora mai jos ( era de asteptat fiind cutia mai mare ) . Ca spl ambele cam la fel: cred ca daca schimbam difuzoarele intre ele rezultatul era acelasi cutia br simpla coborand mai mult . In plus crossoverul era setat la 100 hz care cred ca e cam sus pentru LF18N401 ( eu l-as taia pe la 80 hz ).
Apoi am incercat basii mei unul langa altul rezultatul fiind surpinzator, datorita cavitatii interioare ele s-au cuplat si a aparut subbasul. Aruncau sunetul cat de cat departe , dar clar ca in aer liber cel putin 4 bucati sunt necesare sa sune tare .
Dupa am incercat ambii mei basi vs RCF ESW 1018, unde castiga RCF ESW 1018 care suna mai tare . Pe kick parca stateau ceva mai bine ale mele in schimb proiectul de la RCF arunca sunetul mai departe . Din pacate am sesizat o murdarire a sunetului , dar din ce am inteles de la Victor incintele nu au fonoabsorbant in ele .
In cele din urma am testat si S18HN care fiind horn arunca sunetul cel mai departe, suna mai tare ca cele de sus ,dar nu cobora la fel de bine . Mi-a placut ca nu murdarea deloc sunetul si avea un raspuns bun la impuls .
La sfarsit le-am legat pe toate 6 impreuna si le-am dat sa cante , generatorul nu mai putea, scadea tensiunea, ampul pe basi fiind in comutatie se oprea peste un anumit volum . Asa era un bas greu care arunca sunetul departe care iti face ochii sa vibreze ( langa ei desigur ). Hornurile a trebuit sa le inversam faza ca se anulau cu ceilalti .
Ca o concluzie dintre toate cel mai ok din punct de vedere al sunetului si marimii sunt RCF ESW 1018, care sincer nu sunt cu mult mai mari decat basii mei . Suna bine si in exterior ( imi imaginez ca in interior suna mult mai bine ) coboara destul , nu sunt greu de facut si nu mi se par foarte mari .

C 18NW100 , 2 basi clone dupa RCF ESW 1018 cu B