The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mar Iun 24, 2025 12:00 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 58 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sistem 6kw - full range - ghid de unda
MesajScris: Sâm Apr 21, 2007 10:19 am 
Neconectat
Admin
Admin

Nu pot sa povestesc prea mult, pt. ca trebuie sa plec la un montat de scule pe o scena ( canta Compact, Directia 5, Taxi, etc ) si este un cosmar logistic, pt. ca nu sunt suficiente scule iar totul o sa fie live.

Aseara am pus la lucru un sistem pe o alta scena, intr-o alta locatie, numai pentru muzica populara. Totul este live, captat prin microfoane. la fel, este un cosmar logistic, pentru ca nu dispunem decat de microfoane Behringer ( cele din setul de 3 buc. ) pentru a prelua absolut toate isntrumentele ( de la viori, tambal si contrabas, pana la suflatori, nai si fond ).

Sistemul este format din 8 boxe in genul satelitilor lui Klaus Music, numai ca sunt facuti cu cate doua difuri de 15" si driver de 2",
Pe scurt, sunt doua C15-400B, WN-D72 si PH-2380 intr-o incinta. Filtrare pasiva, la 1300Hz, cu 18dB/octava. Coboara pana pe la 60Hz, iar o singura boxa are 107~108db/1w.

Fiecare boxa ( are 4ohm ) si este pusa sa mearga pe cate un canal de la un Ecler XPA7000. Sistemul are 6kw.

Tot ce pot sa va spun este ca vocile si instrumentele se disting perfect si de la 250m distanta , in conditiile in care boxele sunt puse doar la 2,5 ~ 2,8m inaltime, iar in jurul scenei au fost cam 4000 ~ 5000 de oameni.

Zgomotul ambiant ( provenit de la parcul de distractii si cele 500 de tarabe si terase, fiecare cu boxe proprii ) este de aproximativ 90 ~ 95dB, masurat la nivelul scenei.

Chiar si asa, sistemul face fata lejer.
la 30 ~ 50m in fata boxelor, am vazut oameni care pareau deranjati de SPL, ceea ce este ok, din punctul meu de vedere.

Ca si calitate a sonorizarii, eu nu am fost foarte multumit, pentru ca lautarii au intrat pe scena fara sa faca nici o proba de sunet, iar mixerul se afla intr-o laterala a scenei, exact in spatele boxelor de pe o parte, fara nici un fel de control, fara monitoare, doar cu o casca behringer.
S-a mixat aproape in orb ( la nimereala ) initial. Sunetistul fiind singur, trebuia sa se ocupe si de microfoane si de sunet. Fiind si prima sonorizare cu acest sistem, in disperare de cauza, a dat inalte si medii de paralizau spectatorii, pentru ca el nu le auzea ( datorita directivitatii incintelor ), fiind amplasat in spate. Cand am ajuns acolo, am incercat sa facem un reglaj din mers.
Prin telefonul mobil se dadeau indicatii ( mai redu inlatele la 10khz , prea mult, mai dai putin, cam asa, mai tai o idee din medii joase, nu din alea, vino la 400Hz si scade 3dB, etc ) sunetistului. Va inchipuiti ce nebunie a fost, pentru ca totul s-a facut cu 4000 de spectatori si 30 de oameni pe scena, in timpul desfasurarii spectacolului.

Daca era un sistem clasic ( difuzoare puse doar pe fata incintei ) era un fiasco. Totul ar fi urlat de microfonie si nu s-ar fi auzit nimic.

Prestatia boxelor a fost exemplara. Trecand peste felul cum intra semnalul in puteri, pot spune ca boxele au salvat spectacolul.
Acest tip de incinte ( ghid de unda ) sunt EXCELENTE pentru sonorizarile in aer libere, preluate prin microfoane. iti permite sa urci cu gainul microfoanelor mult mai sus decat la alte sisteme.

Pun si cateva poze de la montajul sistemului.
Dupa ce terminam cu nebunia, pun mai multe poze.

Imagine
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 21, 2007 11:27 pm 
Neconectat
User

DNA cand ai timp posteaza te rog si dimensiunile unei astfel de boxe.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 8:14 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

cam 1100x600x700mm HxWxD

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 9:10 am 
Neconectat
User

Proiectul se poate face public? :D ca m-ar tenta si pe mine, numai in loc de PH - 2380 sa folosesc PH - 2723... :twisted:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 10:09 am 
Neconectat
Admin
Admin

Proiectul se va face public ( cu conditia sa am timp pentru a face desenele ).

ATENTIE !
Inca nu este un proiect finalizat.
Din cauza timpului scurt, nu am reusit sa montam si un sistem phase-plug.
Vrem sa vedem cat de mult ajuta la inteligibilitatea vocii, mai ales in zona 800hz ~ 1200Hz.

Pana acum, nu s-a simtit nevoia, dar pana nu il studiem comparativ, nu ne putem da seama.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 10:27 am 
Neconectat
Admin
Admin

Ieri dupa amiaza am facut doua filmulete scurte, primul de la o distanta de 100m, al doilea de la aproximativ 170 ~ 180m.

Nu sunt extraordinar de bine inregistrate, dar se poate aprecia nivelul de presiune sonora si inteligibilitatea sunetului, la distantele de unde au fost luate imaginile.
Camera este un aparat de fotografiat Sony DSC P10, suetul fiind captat cu un microfon incorporat la 32Khz/16bit - compresie la 96khz
( sper sa nu gresesc ). Nu este grozav, dar merge acceptabil.

Am plecat de langa scena, pe o strada perpendiculara, exact pe centrul scenei.
Boxele sunt asezate in forma de evantai, iar ce se aude in inregistrare, reprezinta doar o parte din energia sonora.
Daca boxele ar fi cuplate acustic si suprapuse in forma de coloana, presiunea sunetului proiectat inspre fata, ar fi mai mare cu cel putin 3 ~ 4dB.

Se observa in poze si filmulete, ca in fata scenei se afla oameni. Ochiometric, apreciez ca sunt peste 1000 ~ 1500.
Zona respectiva nu este cea mai fericit aleasa pentru sonorizari, casele la etaj fiind niste obstacole naspa pentru propagarea sunetului la mare distanta. In plus, aceste case reflecta sunetul, contribuind la cresterea nivelului de feedback ( microfonie ).

Clip 1 - de la 100m distanta:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 5791897960

Clip 2 - de la 180m distanta:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 2879391112

Fotografie facuta cu 15 minute inainte de a se face clipurile.
Se observa scena si felul cum sunt pozitionate incintele. Captarea instrumentelor este facut numai cu microfoane puse pe stativ. Din aceasta cauza, au fost mici probleme de feedback, fapt care a limitat destul de mult nivelul general la care s-a putut merge.

Imagine

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 10:47 am 
Neconectat
Admin
Admin

Am uitat sa spun ca nu este sistemul meu de sunet. Noi doar l-am construit.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 11:21 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

bestial se aude, la zilele Iasului anul trecut a fost un sistem care se auzea binisor, ce nu mi-a placut era bass-ul care o dadea in huruiala si vocea. E o mare diferenta intre ce a fost la Iasi si ce a fost acum la Severin. Felicitari DNA!
PS: cred ca sistemul asta ar fi spaima multor artisti din Romania pt ca nu isi pot ascunde afonia din ei.

***Stefanev***

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 11:24 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

cred ca ar trebui precizat:

Ghid de unda = Waveguide

asa apare termenul in literatura de specialitate (pentru cei care sunt interesati sa caute informatii suplimentare pe google) :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 7:59 pm 
DNA scrie:

Ai vreun sistem? spune ceva de el :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 9:03 pm 
Neconectat
User

Difuzoarele de dinauntrul sistemului sunt bass reflex sau incinta inchisa ? ( Eu cred ca sunt bass reflex, dar cine stie ? )...

A si cam ce greutate are o boxa ? :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 22, 2007 11:17 pm 
Neconectat
Admin
Admin

adircf scrie:
DNA scrie:

Ai vreun sistem? spune ceva de el :wink:

Nu am, pentru ca nu ma mai ocup de sonorizari.
Boxele sunt bass reflex. Din pacate, sunt greu de transportat. Au cam 60Kg.
Daca ar fi fost din plywood, probabil ca ar fi cantarit cam 40 ~ 45kg.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 24, 2007 10:14 am 
Neconectat
User

Se poate face ceva asemanator cu 2 x C12-300MB , WN-D72+PH - 2723 , folosit strict ca si satelit :?:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 24, 2007 12:51 pm 
@Sandu_Alex_999

cred ca era o schema de mid-top ca si cea facuta de DNA lui Klausmusik pe forum

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 24, 2007 1:04 pm 
Neconectat
User

Este una : MT-122 , si ma pune pe ganduri... :twisted:
Oricum cred ca as prefera ceva care sa nu fie asa de greu de construit... :roll:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 58 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2