In primul rand sunt de parere ca in evaluarea unui satelit sau a unui fullrange
este primordial de urmarit gama de frecvente medii, acolo se vede intr-adevar calitatea. Apoi restul.
Daca ai pretentii de la o boxa si nu suna bine pe voce si instrumente, mai mult decat o sonorizare house nu prea ai ce face cu ea.
1. Testul cu MARTIN AUDIO a fost IRELEVANT, deoarece driverul uneia din boxe suna
pitigaiat, fara medii. Fie este diafragma descentrata, fie a fost schimbata diafragma si nu s-a mai montat distrantierul, fie este o problema in filtru. O sa demontez sa investighez. Diafragma este ok, sa vad care e problema acolo.
Boxa pe care s-au facut testele a fost exact BOXA CU PROBLEME. Ce ai auzit tu a fost corect - lipsa mediilor din driver. De aici "bumti bumti".
Astazi am fost cu Victor si cu Radu la Senia cu un Martin Audio F15 (cel care suna corect) si am comparat cu Dynacord VL152 si Turbosound NUQ15. Turbosound si Martin sunau asemanator si anume foarte corect, VL152 s-a cam facut de rusine - medii inalte exagerate, nenaturale, efect de palnie din driver, lipsa varfurilor.
Ma abtin de la mai multe comentarii pentru a nu fi considerat subiectiv- eu le-am luat pentru ca imi plac.
2. Referitor la boxele lui Victor cu RCF 15MB351+ B&C DE900 - a lucrat ceva la ele si de multe ori le-am testat, probat si ascultat.
Suna foarte bine pe joase. Pe medii joase au un usor vuit care este cel mai probabil de la incinta subtire(plop de 15 fara ramforsari). La medii trebuie sa mai lucreze putin, acolo e o distorsiune. Mediile inalte din driver sunt excelente iar pe inalte stau foarte bine.
Intr-adevar foarte usoare, apetisant de usoare.
3. Boxele lui Mihai Cimpoieru cu Paudio SN12 si Selenium D220Ti - suna usor peste asteptari. SPL, Joase, plesneala si inalte ok. Pe medii au un efect de oala nenatural ca un ecou, un varf nenatural in zona ~300-700hz, nu stiu daca poate fi corectat din EQ.
4. Boxele JBL SRX 712M (monitoare multifunctionale) - sincer sa fiu nici mie nu imi palc pe muzica. Pe voce suna foarte corect, cald, deschis, sunt calme, nu au coloratii deloc. Nu prea suna muzical, nu au joase (nici nu prea au cum, au volumul in cutie de ~10 litri) si nici varfuri inalte nu prea au.
O sa incec sa vad cum suna si BIAMPLIFICATE, am gasit setarile de procesor pt biamplificare pe site-ul JBL. Revin cu detalii.
Foarte probabil sa fie optimizare pt voce.
Doar corectia pe driver(in serie cu driverul) are 4 bobine, 5 rezistente si 4 conzi(VEZI POZA)

Filtrul general:

5. FBT VERVE 152 - suna tare si corect de la joase pana la medii. De la medii incolo (medii+medii inalte) au un efect de palnie, de oala, care se simte in special pe voce. Au si varfuri. Insa cum suna pe voce mi se pare de neaaceptat.
6. Basii MTL46 cu B&C 18NW100- foarte bun basul. Percutant, precis, kick excelent. Coboara foarte bine. o combinatie compacta excelenta intre HORN si BR. Clar o alegere mai buna decat ESW datorita marimii incintelor.
Ps: trebuia sa fi ascultat coaxialele clone DB Audiotechnik.