Sistem de operare.
De ce discutăm de sistem de operare? Aș zice că esențial e să îți meargă motorul bine și apoi îți cumperi cauciucuri.
OSX-ul lui Apple e foarte atragator dar funcționeaza pe un harware prea scump. Ferice de cei ce își pot permite un Mac. Motu merge perfect pe Mac dar cu toate astea noi nu ne putem permite decît un Hackintosh. Pentru cei ce-și pot permite, OSX 10.5.x cu Logic 8 pare soluția ideală. Tot ce vine după, orice combinații, duc la mărirea latenței. Logic 9 e încă plin de bug-uri și foarte lent. Dacă vreți neaparăt să vă faceți mîna sau vă roade invidia pur și simplu puteți încerca Hackintosh. Orice varianta de OSX inclusiv Snow Leopard merge pe aproape orice configurație de PC inclusiv laptop ba chiar și netbook.......
Linux. Motu de care m-am legat de la început nu are drivere Linux. Rușine......
A rămas surpriză....................Windows.
De ce Windows XP SP2 ? În general e recunosut în cercul pasionaților de DAW-uri că varianta cea mai indicată pentru audio profesional. XP SP3 a stricat driverul de firewire, Vista e o glumă ca sistem de operare, Windows 7 nu are încă drivere de firewire ok și este oricum foarte mare, prea stufos pentru laptoape ieftine sau netbookuri mici. Nici Vista nici Windows 7 nu stau bine la capitolul drivere Firewire în special dacă vorbim de Firewire 800 sau orice mai nou de anul 2003 gen PCI-Firewire800 sau mai rău PCIe-Firewire. La fel cu plăcile PCIe audio.
Oricum am întîlnit muzicieni care lucrează pe Vista, sînt frustrați îngrozitor dar nu vor să se întoarcă la XP. Pentru cei care înțeleg că o sculă e doar o sculă indiferent cum arată, iată ce poate face un XP-ul modificat: În primul rînd nu vorbim de XP-ul standard. Există cel puțin 10 variante de XP modificate mult sau chiar radical din care 2 de care am eu cunoștință poartă denumiri cu audio gen
Win XP audio optimised;. Kit-ul XP-ul standard are în jur de 700 MB. Versiunile modificate au de la 300 MB la 70 MB. XP original instalat are minim 1,4 GB, versiunile modificate au de la 700 la 200 MB. Versiunea de 70 de MB e atit de radicală încît eu n-aș numi-o XP. Se instalează și pe un calculator 486 cu 32 MB de RAM, XP-ul standard nu acceptă instalarea pe mai puțin de 128 MB.
Unele din versiunile modificate, în special cele pentru muncă specializată ca cea audio profesional, sînt versiuni închise, nu fac update, nu verifică nimic pe internet, nu au programe antivirus, nu au internet, nici wireless, nici măcar protocolul de rețea corespunzător. Aceste versiuni își arată puterea și stabilitatea foarte repede.
Practic XP-ul devine mai stabil decît OSX-ul și se bate pe burtă cu linuxul. Știu, multă lume o să aibă de vociferat aici. Dar eu am văzut OSX-ul crăpînd des și chiar am învățat cît de ușor e să-l faci să crape făcînd lucruri obișnuite. Iar OSX-ul nu e așa de ușor de modificat precum XP-ul.
Un XP modificat bine poate ajunge la performanța de a funcționa stabil în mod ASIO 32 samples cu cel puțin 10 canale audio. XP-ul obișnuit nu poate face asta nici în mod ASIO 96, nici măcar în ASIO 128 samples, doar în 192. Diferența e de trei milisecunde și jumătate latență.
Nu sînt de accord cu varianta XP-ului standard care e instalat și apoi meșteșugit. În primul rînd trebuie să scapi de ACPI, mai bine zis să nu-l instalezi pentru că nu poate fi dezinstalat. Și nu e singurul pe listă. Pînă și driverul de firewire a lui Microsoft intră în aceiși categorie. Ați încercat vreodată să dezinstalați driverul de firewire? Mă rog, să zicem că reușiți să-l ștergeți, XP-ul îl pune înapoi de fiecare dată și nu poate fi înlocuit cu cel din SP2.
Concluzia? Trebuie săpat după un XP modificat. Cel mai puțin modificat XP se numește
http://tinyurl.com/346tcqg Windows XP SP3 nLited and Audio Optimised nu îl recomand decît dacă aveți un laptop mai serios, de la dual în sus și nu faceți cine știe ce.
Dacă aveți un laptop amărît încercați TinyXP sau chiar MicroXP. Și cel mai important, nu trebuie nicidecum o sculă dedicată. Laptopul sau desktopul poate avea 2-3 windowsuri instalate în paralel care funcționează toate. Nici măcar nu trebuie mai multe partiții. Trebuie în jur de 1 GB pentru fiecare instalare și multă atenție. Am pus pe un laptop care avea Vista original încă 2 windows XP și am funcționat cu ele bine mersi. Bineînțeles Vista era cel mai instabil și lent DAR era cel mai frumos. Era și singurul care avea internet, gadgeturi, și încă o sută de servicii inutile. Eu funcționez pe 3 calculatoare din care 2 au XP, Windows7 și OSX în paralel pe același disk.
Pentru a verifica cît de varză e un windows pentru audio
http://www.pc-music.com/content/tweaking-windows-xp-audio și
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml Atenție, textele despre cum să modifici un XP deja instalat pot fi ignorate. Nu e deajuns pentru audio profesional extrem. Trebuie o versiune modificată care NU instalează din start zeci de servicii. De exemplu am văzut o versiune care nu numai că nu facea update la ceasul windowsului, nu avea ceas sau calendar deloc. Un XP corect modificat nu are mai mult de 8 procese active la bootare, comparat cu XP-ul obișnuit care are 21 (Ctrl+Alt+Del - pe bara de jos în stînga). Dacă poți să renunți la serviciile care consumă întreruperi time-critical de genul video acceleration, write behind cache, plug-and-play, antiviruși, etc, lista e lungă, atunci obții un sistem de operare dedicat audio și doar audio și care nu face nimic altceva. Și pe același calculator se instalează un alt XP sau un Windows7 în dual boot care face orice altceva. Simplu. Rebootezi și încarci alt sistem.
Sau și mai corect, un Windows pe fiecare disc. Pentru desktop e o variantă elegantă, un hardisk mic costă 50 euro, din bios schimbi ordinea de bootare și automat și ce sistem se încarcă.
Octavian Diaconescu
octavian.diaconescu at yahoo dot com
Articol original
http://dupa-bloguri.blogspot.com/2010/04/mixerless-mixatul-cu-laptop-si-o.html
Doua fraze scrise de dl. Octavian m-au facut sa trec la teste:
1."Practic XP-ul devine mai stabil decît OSX-ul și se bate pe burtă cu linuxul"
Pana sa citesc acest articol traiam cu impresia ca nu este posibil sa ai 2 sisteme de operare pe acelasi PC. Am un amarat de laptop (procesor 1,6GHz , 512 RAM si 160 Gb) pe care l-am pregatit in felul urmator: pe partitia C un XP SP2 original, pe D acest MicroXP SP3 si pe E "magazia". Am o consola BCD2000 care pe XP standard dupa aprox 2,5 ore se bloca. Am reusit sa instalez pe MicroXP softul consolei B-DJ si inclusiv Traktor 3 ( nu este pus in lista ca fiind program ce se poate instala - copiezi 2 fisiere dll din folderul system32 al celuilalt XP si merge ). Am lasat consola peste noapte "sa cante" cu Traktor 3 si dimineata am gasit`o Ok , fara nici o eroare la program. A mai ramas sa o chinui nitel sa vad cat poate duce la schimbari rapide de comenzi.