The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iul 14, 2025 7:51 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: SFAT REGLAJE CROSSOVER
MesajScris: Joi Apr 28, 2011 1:42 pm 
Neconectat
User

Salut! Am o instalatie de sunet compusa din 2 amplifuri, eq berry geq3102, cx3400, mixer yamaha promix01(urmeaza si o a 3-a putere, pentru medii).

As vrea sa va intreb cum pot da bass si pe sateliti? bass-ul este doar pe woofer, as vrea sa sune mai plin si satelitii. Cam ce ar trebui setat? Frecventa de taiere a subului este ~120Hz, cu low cut la 30Hz.

Cum as putea face sa sune mai plin si satelitii?

Inca o intrebare, eq-ul sa il leg la insert-urile mixerului, sau sa leg crossoverul pe intrarile eq-ului, iar din eq sa ies cu semnal in mixer? exista diferente?

Sus

Subiectul mesajului: Re: SFAT REGLAJE CROSSOVER
MesajScris: Joi Apr 28, 2011 1:49 pm 
Neconectat
User

ar fi mai ok din mixer sa iesi in eq si din eq sa mergi in amplificator.

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 2:42 pm 
Neconectat
User

e ok cum folosesti eq,dar poti lega si altfel si ar putea fi rezultate bune. din iesirile de pe mixer intri in eq,iar din iesirile eq-ului in crossover. E normal sa nu ai satelitii cu sunet plin daca pleaca de la 120 hz. stiu de ce ai setrat aici. nu ai putere pe basi , Fa in felul urmator.Asta daca-ti permite x-overele de la crossoverul tau.Am inteles ca ai crossover in trei cai. Iesi cu partea de basi a crossoverului pe amplificatorul pt basi si seteaza sus unde-ti suna bine.cred ca max 100hz iar cu partea de inalte a crosoverului in puterea pt sateliti si seteaza de la 80-100 in sus. o sa fie diferenta mare intre volumele crossoverului . probabil o sa mergi(pe cross cu basii in blana iar cu satelitii la 12 sau chiar mai putin.) puterile in blana.

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 3:22 pm 
Neconectat
User

tony, pot pune si altfel, studer-ul sa il pun normal, stereo mode, 2x200w in 8 ohmi, iar crown-ul in bridge pt woofer, dar nu o sa am prea mult volum pe bass fata de topuri?

Cum am spus si in thread-ul cu boxe diy, am un bass RCF LF18N401, 1200w aes, am 2 Peavey-uri de 12" (200w LF si 150w HF)si 2 .-uri de 15"(300w LF si 50w HF) , un eq berry geq3102 si crossover cx3400...

Nu am mai avut pana acum woofer la sonorizari si ,de aceea, parca mi-e frica sa dau volum, sa nu sparg difuzorul:)) mi se pare ca are o cursa imensa, cu toate ca nu atinge nici 10 mm:D

Ultima oară modificat de Cătălin Gogîltan pe Vin Mar 09, 2012 5:43 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 3:58 pm 
Neconectat
User

daca basul are cursa mare si sunetul slab e o alta problema acolo. Atentie. e normal la sistemul tau ca topurile sa se mult mai tare Eu de exemplu am volumele pe procesor la basi 0 db iar pt sateliti -7 db. asa am putut echilibra sunetul ,insa difuzoarele nu bat.am high pas la 40 hz.si tai basii la 95 hz iar cu satelitii plec de la 90 hz. grije sa nu fie alta problema la tine. poate nu functioneaza high pass la cross. te astepti la orice de la behry.poate din eq probeaza treb sa functioneze bine basii cu crownul.

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 4:57 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ce putere ai in bridge pentru subwoofer ? Eu unul cred chiar si cu un amplif in punte pe subwoofer ca nu o sa fie destul bass :D pe langa 4 sateliti :P
Daca vrei sa sune mai plin satelitii,taie ceva mai jos subu,sa prinzi ceva bass si pe sateliti(incearca 80 hz si vezi cum suna,si tot de la 80 sa plece si satelitii)
Eventual HPF ridica-l la 40 hz si vezi cum se aude.

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 5:44 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Trebuie filtrat doar subwooferul.
Topurile lasă-le să funcţioneze ca fullrangeuri.

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 7:40 pm 
Neconectat
User

Deci sa folosesc doar eq-ul, nu si cx-ul? eq-ul are si crossover in el, am in spate potentiometru "XOVER FREQ." si in fata am high cut si low cut.

Dar daca nu leg cx-ul, cum folosesc cele 2 puteri? Nu cred ca am cum...

Sus

MesajScris: Joi Apr 28, 2011 7:40 pm 
Neconectat
User

@Alexandru Budescu: Spune-mi te rog cum fac asta?:D ca nu am mai avut crossover pana acum, nu prea stiu cum se lucreaza cu el...:D

Sus

MesajScris: Vin Apr 29, 2011 5:54 am 
Neconectat
User

e o varianta sa nu folosesti crossul,insa o sa sune rau. cu topurile in fullrange o sa ai mari probleme in salile cu acustica proasta.Or sa fie bauneli si frecvente nedorite pe topuri.Crossul e foarte important in instalatia de sunet.Dar.ca sunetul sa fie echilibrat trebuiesc cel putin 2 basi 2 topuri. ibeal e 4basi 2 topuri. Daca vrei sa folosesti crossul numai pt basi poti face doua cabluriY intri in cross si iesi pe amp de bas .iar cu al doi-lea jack sau kenon intri direct in puterea pt topuri. varianta 2. din eq daca ai intrare iesire direct pleci cu alte cablri direct in puterea pt topuri. Te rog sa ne spui si noua cum suna.dar slabe sperante sa ai un sunet bun cu topurile in full-range.

Sus

MesajScris: Vin Apr 29, 2011 5:01 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Sistemul este subdimensionat pe secţiunea de bass. ( 1 subwoofer vs. 4 topuri )
Tocmai de aceea am recomandat să se folosească topurile ca fullrangeuri. ( 50Hz - 20kHz )

Sistemul în configuraţia aceasta nu va suna prost.
Cele patru topuri vor funcţiona în banda de frecvenţă 50Hz - 20kHz.
Subwooferul va funcţiona în banda de frecvenţă 30Hz - 80Hz. ( sau până la 90Hz după preferinţe )
Aşa ajutăm topurile pe secţiunea de bass.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2