The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 14, 2025 4:27 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: intrebare
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 8:55 am 
Neconectat
User

Salut,

nu ma pricep, si vreau sa stiu si eu ce inseamna: Inductanta (L) din link-ul http://www.elprod.ro/diy/forum/FiltreDi ... tor%20.htm

Multumesc
[/list]

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 9:13 am 
Neconectat
User

in functie de inductanta vei avea frecventa de taiere al filtrului

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 9:20 am 
Neconectat
User

care este diferenta intre un filtru activ si unul pasiv, la ce se foloseste fiecare.

Multumesc.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 3:12 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

filtrul activ este mai precis si se foloseste in calea semnalului catre amplificator

filtrul pasiv este mai imprecis, si se gaseste in interiorul boxei.
este format din bobine si condensatori, si eventual niste rezistente.

fiecare are avantaje si dezavantaje

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 5:19 pm 
Neconectat
User

FIXVID scrie:
in functie de inductanta vei avea frecventa de taiere al filtrului

poate credeti ca sunt prea prost pentru voi dar tot nu imi dau seama ce inseamna, nu stiu ce este frecventa de taiere a filtrului.

Multumesc mult.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 5:51 pm 
Neconectat
User

nimeni care vrea sa invete nu e "prea prost" caci nimeni nu a fost dishtept de-a gata
un difuzor nu poate sa lucreze pe toata frecventa audio..... adica nu prea are cum un difuzor sa redea foarte bine si frecventele inalte si pe cele joase.... de aceea se folosesc mai multe difuzoare intr-o incinta.
fiecare difuzor functioneaza pe un anumit "segment" de frecventa pe care poate sa-l reproduca.....
de aceea se foloseste un filtru.... ca sa "filtreze" (sa lasa sa treaca) doar o anumita frecventa
de exemplu daca ai 2 difuzoare .... unul de bass si unul de inalte trebuie sa alegi o frecventa intermediara la care functioneaza ambele difuzoare sa zicem 4000 Hz (in functie de difuzoarele alese ... de fapt de parametrii difuzoarelor...adika banda de frecventa). pe frecventa asta o numim "frecventa de taiere" adica filtrul o sa trimita tot semnalul sub frecventa asta la difuzorul de bass iar tot semnalul cu frecventa mai mare o sa-l trimita la difuzorul de inalte.
sper ca ai inteles oarecum.....
daca mai ai nelamuriri intreaba..... ca asta e rolul forumului... sa poata invata lumea ce e necesar.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 07, 2006 6:02 pm 
Neconectat
User

merci mult.
m-ai luminat!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 11:04 am 
Neconectat
User

revin cu alta intrebare.

deci daca frecventa este de 4000 Hz in link-ul asta http://www.elprod.ro/diy/forum/FiltreDi ... ultind.htm cat trec la Inductanta (L)?

merci.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 11:16 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

intai trebuie sa aflii valoarea inductantei necesare

foloseste programelul asta:
http://lalena.com/audio/calculator/xover/

abia apoi introduci inductanta in celalalt program :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 11:26 am 
Neconectat
User

Asa mai invata omul lucruri folositoare!

Va Multumesc. :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 11:57 am 
Neconectat
User

Am vazut ca sunt filtre de mai multe ordine: 1, 2, 3, 4, 6
care este diferenta dintre ele, ce face fiecare ordin, cum actioneaza el.?

Dar daca vreau sa fac un filtru cu bass medii si inalte ce calculator folosesc, aveti ceva si pentru asta? (cred ca aveti !)

Daca tot sunt la cap. intrebari vreau sa intreb ce inseamna de exemplu un dif 300W RMS si 600W Program, care este diferenta ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 08, 2006 4:45 pm 
Neconectat
User

un filtru lasa sa treaca prin el o anumita frecventa limitata la acea "frecventa de taiere". de exeplu filtru de joase lasa sa treaca pana la 4000 (e un exemplu care poate diferi de ce ai tu nevoie) iar filtrul de inalte lasa sa treaca ce e peste 4000Hz.
la acei 4000Hz sa nu itzi inchipui ca in cazul filtrului de joase la 4001Hz nu o sa ai nici un semnal.....sau la 3099Hz nu o sa fie semnal la iesirea pentru inalte.
aceste filtre incep sa "atenueze" semnalul in functie de diferenta de frecventa fata de acea frecventa de taiere.
un ordin al filtrului reprezinta parca 6dB(decibeli) pe octava (nu sunt sigur! daca e asa) iar cu cat e ordinul mai mare cu atat e mai eficient filtul adica e atenuarea mai mare ....
de obicei in filtrele pasive sunt suficiente cele de ordin 2 adica 12 dB/octava
in legatura cu rms si program cred ca s-a mai discutat....
in principiu un "program" muzical (adica o melodie) are pasaje diferite.... cu bass mai puternic, mai slab, deci nu e o putere continuua constanta astfel ca difuzorul are doar varfuri de putere maxima, in rest puterea fiind mai mica. asta inseamna puterea program. in cazul in care vrei sa testezi amplificatorul si difuzorul le aplici un semnal sinusoidal care este constant... adica ai rms. puterea program nefiind constanta difuzorul mai apuca sa se raceasca si de aceea este mai mare decat cea rms care e o sinusoida pura.... constanta (nu cred ca ai sa faci tu auditii de semnale sinusoidale)...

poate ca nu am intru-totul deptate in cele ce am zis mai sus.... de aceea poate orcine sa vina cu alte explicatii.....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 09, 2006 7:15 pm 
Neconectat
User

eduardi scrie:
Am vazut ca sunt filtre de mai multe ordine: 1, 2, 3, 4, 6
care este diferenta dintre ele, ce face fiecare ordin, cum actioneaza el.?

Dar daca vreau sa fac un filtru cu bass medii si inalte ce calculator folosesc, aveti ceva si pentru asta? (cred ca aveti !)

Daca tot sunt la cap. intrebari vreau sa intreb ce inseamna de exemplu un dif 300W RMS si 600W Program, care este diferenta ?

filtrele de ordinul 1 adica de 6db/octava, adik daca ai un filtru trece sus de 6db/octava, pus sa taie la 3khz acesta iti va atenua frecventele de sub 3khz cu 6db, acest filtru va fi un simplu condensator inseriat cu difuzorul, iar pt trece jos va fi o bobina inseriata....
filtrele de ordinul 2 sunt de 12db/octava, adik vor avea o atenuare de 12db, un astfel de filtru trece sus va fi un condensator inseriat cu difu si o bobina in paralel, iar pt trece jos va fi bobina inseriata si condensatorul in paralel
filtre de oridnul 3 sunt de 18db/octava... bla bla bla...
etc, etc,
precizez ca pentru o atenuare de 3db puterea se va injumatati

exista calculator si pt asta.. pussese odata nexus3 unul chiar pe forum, era un pach pt excel, dar nu mai stiu unde sigur...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 10, 2006 6:19 pm 
Neconectat
User

Va multumesc!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC + 2