The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 7:31 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: ce se poate arde ,sau se poate intampla?
MesajScris: Joi Noi 03, 2011 6:02 pm 
Neconectat
User

am o statie pioneer vsx-420 .scrie ca ar scoate 5x130 rms dar nu cred ...intrebarea mea este daca bag boxe de capacitate mai mica ce se poate arde?sau mai mare lafel...?

Sus

Subiectul mesajului: Re: ce se poate arde ,sau se poate intampla?
MesajScris: Joi Noi 03, 2011 9:57 pm 
Neconectat
User

De obicei un astfel de amplificator functioneaza pe 8/16 ohm.
Un exemplu in care o poti strica :

-poti sa pui in paralel 2 boxe de 4 ohm =2 ohm,ceea ce este foarte periculos.Poate functiona 3minute la un nivel acceptabil dar mai bine nu incerca .(Ma refer la un canal,iesire)
-poti sa pui in scurt 2 cabluri.etc.

Daca pui in serie adica 2 boxe de 8 ohm =16ohm , amplificatorul va lucra foarte bine.
Cel mai bine sa mergi cu boxe de 8 ohm pe fiecare canal.
Ca sa fie mai spre intelesul tau, cu cat cobori rezistenta adica de la 4 la 2 ohm sau chiar mai jos 1 ohm e mai aproape amplificatorul de scurt circuit .

Sus

MesajScris: Vin Noi 04, 2011 12:48 pm 
Neconectat
User

la detaliile amplificatorului scria 130w pentru 4 ohm si 65 pentru 8...io am pe el 2 pioneer cs-5070 [140 rms ,impedantza 8 ohm] dar as vrea sa imi fac un subwofer si de aceea ma interesa...daca ai putea sa imi mai dai cateva indicatii:D

Sus

MesajScris: Vin Noi 04, 2011 3:24 pm 
Neconectat
User

Imi cer scuze domnule Andrei ca intreb si eu ceva in thread-ul altei persoane dar e ceva ce ma intereseaza si pe mine.
Vrei sa spui ca daca legi pe o iesire sa zicem de 400 w in 8 ohm doua boxe de cate 200w -8 ohm in serie va lucra ok la 16 ohm? Deci nu e problema doar daca scade impedanta sub 4 ohm? Multumesc

Sus

MesajScris: Vin Noi 04, 2011 6:25 pm 
Neconectat
User

daca legi 2 boxe in paralel se imparte rezistenta lor.rezistenta trebuie ca sa fie egala .2 boxe 8ohm 2 boxe de 16 ohm.
Este o problema daca scade impedanta sub 4 ohm!!!Foarte mare .
Eu recomand sa mergeti pe 8 ohm.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 05, 2011 2:04 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Carpen Andrei scrie:
daca legi 2 boxe in paralel se imparte rezistenta lor.rezistenta trebuie ca sa fie egala .2 boxe 8ohm 2 boxe de 16 ohm.
Este o problema daca scade impedanta sub 4 ohm!!!Foarte mare .
Eu recomand sa mergeti pe 8 ohm.

2 boxe de 8 Ohm in paralel=4Ohm(++boxa1,2--) => R1*R2/(R1+R2)=8*8/(8+8)=64/16=4Ohm
2 boxe de 8 ohm in serie = 16Ohm(+boxa1-+boxa2-)=> R1+R2=8+8=16Ohm

Sus

MesajScris: Sâm Noi 05, 2011 4:18 pm 
Neconectat
User

Daca ai 2 boxe de cate 300 w rms si 600 muzical cam ce putere trebuie sa scoata amplificatorul pe o iesire minim ? Tot 300 ?
Daca e mai mic se arde ?

Sus

MesajScris: Sâm Noi 05, 2011 5:35 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ca sa intelegi mai usor luam amplificatorul ca si o pompa care sufla aer printr-unul sau mai multe tuburi(canalele amplificatorului),boxele le luam ca si niste baloane.
Amplificatorul sufla un anumit volum de aer ,sa zicem 300 de litrii.Ei bine daca balonul(boxa) nu are destul cauciuc incat sa incapa 300 de litrii de aer in el plezneste(asa s-ar traduce ,aproximativ cum se arde o boxa),daca are mai mult loc decat cei 300 de litrii nu e o problema,se umfla cu cat aer ii da pompa(amplificatorul).
In cazul in care ai puse 2 baloane pe acelasi tub,amplificatorul trebuie sa faca un efort mai mare ca sa le umple cu aer,deci pompeaza mai greu aerul si se incalzeste mai tare.Daca pui 3 baloane pe acelasi tub pompa impinge si mai greu aerul.Aici depinde de cat de bine e facuta pompa,sunt unele pompe care pot umfla si cate 4 baloane per tub fara nici un fel de problema si sunt unele care se inclazesc chiar si cu 2 baloane.
Asadar si prin urmare o boxa de 300 de w legata la un amplificator care debiteaza o putere mai mica nu are nici o problema,primeste cat ii da amplificatorul,ideea e sa nu te bagi in distorsiuni(adica pompa sa nu de-a doar aer ci aer+nisip,pentru ca poti sparge balonul)
Boxele pe 8 ohmi-1 balon
Boxele pe 4 ohmi,sau doua boxe de 8 ohmi impreuna-2 baloane
etc.

Sper ca intelegi ceva,asta a fost prima analogie care mi-a venit in cap :lol:

Cristinho regulamentul forumului cere folosirea numelui real,te rog sa te conformezi.

Sus

MesajScris: Dum Noi 06, 2011 8:44 am 
Neconectat
User

In primul rand multumesc mult de timpul acordat pentru explicatii. Incerc sa inteleg cat mai exact cum functioneaza pentru ca vreau sa trec la niste boxe mai pro + amplif si nu vreau sa arunc banii degeaba. Cateva nelamuriri:

-Nu am inteles faza cu distorsiunile....ce presupune sa intri in distorsiuni si cum eviti asta?

Exemplul tau a fost excelent, acuma sa vedem daca am si inteles corect :
- nu stiu daca te refereai in exemplul tau la putere rms sau wati muzicali ?
- eu vreau sa achizitionez 2 boxe de 300 w rms/8 ohm (si 600 w sau 800w program, muzicali sau cum se zice...sa luam ca exemplu aceste incinte http://www.senia.ro/eurolive-b1520-pro- ... ger-6866-3). Asta inseamna ca am nevoie de un amplificator care sa scoata cel mult 300 w/8 ohm per canal ? daca scoate 250 w/canal ar fi ok pentru ca boxa o sa ia cat primeste de la amplif, daca scoate 500 w sa zicem boxele se ard?

Sus

MesajScris: Dum Noi 06, 2011 11:00 pm 
Neconectat
User

Achim Daniel,
-distorsiunile sunt prezente atunci cand aplificatorul intra in clip, daca semnalul care intra in amplificator este curat. Poti sa mergi si cu semnal distorsionat din mixer, sa mergi pe rosu, si amplificatorul sa nu aprinda ledurile de clip, insa tot semnal distorsionat este. De obicei este indicat pe leduri (la amplifuri ieftine poate sa nu indice la timp, adica sa fi deja in clip si ledurile sa nu se aprinda, mai rar).

- exemplu de mai sus se refera la putere rms. Mai este puterea program(muzical), care este 2xrms. Ce zice la boxa behringer 800 muzicali este de marketing. Boxa var trebui sa functioneze pan la 2x puterea rms daca va fi folosita in conditiile date, adica 50 - 18000 HZ.

- daca vrei sa cumperi acele boxe, vei avea nevoie de un amplificator care sa debiteze minim 300 w, dupa cum am spus mai sus, maxim 600 w. De exemplu Ecler XLA 100 si mai bun xla 1600, ca sa ai rezerva de putere si sa nu fi nevoit sa mergi la maxim tot timpul.

- bineinteles ca merge si un amplificator mai slab, doar ca nu vei avea presiune sonora destula si o sa vrei sa dai mai mult, si atunci vei duce in clip amplificatorul, Ecler XLA avand un limmiter in acest sens.

Sus

MesajScris: Lun Noi 07, 2011 1:03 pm 
Neconectat
User

ok.lam schimbat :D

cum am scris mai sus am si eu o statie pioneer vsx-420 la care am luat 2 pioneer cs-5070.as vrea sa imi construiesc un subwoofer.am 2 difuzoare :1 de la un Genius SW-HF5.1 5000 ,difuzorul are 75w impedantza 8 ohm si inca unu de la un Creative Inspire P5800 ,care are un difuzor mai mic de 4 ohm care am inteles ca e de 22w.as vrea sa le folosesc pe amandoua.as vrea sa imi spuneti cum trebui legate [in serie sau in paralel ] ,daca e bine sau nu e bine sa le folosesc pe amandoua...,am si cutia de la Genius SW-HF5.1 5000 adica tot cu amplificatorul din el cu toate...doar ca mi sa stricat la el potentiometrul mare din fatza pe care am incercat eo sal repar acum vro 2 ani stricandul detot... si daca ma puteti invatza sa folosesc ceva din el :D.oricum mar interesa sa nu ard statia .astept indicatii :d

Sus

MesajScris: Lun Noi 07, 2011 8:18 pm 
Neconectat
User

nu mai are nimeni nici un sfat?:D:D:D

Sus

MesajScris: Lun Noi 07, 2011 10:24 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Nu poti folosi 2 difuzoare diferite in incinta comuna,pe langa asta ai nevoie si de parametrii T/S ai difuzoarelor astfel incat sa poti calcula o incinta corespunzatoare.

viewforum.php?f=21 mai multe gasesti in link.

Sus

MesajScris: Mar Noi 08, 2011 12:10 am 
Neconectat
User

ms pentru raspuns.pai mam gandit si eu la treaba asta si mam decis sa fac cutia exact cat era incinta de la subwoofer.si mam gandit sa le pun potentiometre separate si chiar sa le si fac incinte separate dar ma interesa cum ar trebuii sa le leg si daca e vro problema sa nu se arda ceva...

Sus

MesajScris: Mie Noi 09, 2011 11:48 am 
Neconectat
User

inca astept :D

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2