The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 6:21 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: [Electroacustica] Watti vs. dB
MesajScris: Joi Aug 30, 2012 11:18 pm 
Neconectat
User

De ce avem nevoie de mai multi watti pentru difuzoare care scot aceeasi decibeli?

Cu alte cuvinte, care este diferenta intre un difuzor de 250W ce scoate 98dB si unul de 500W ce scoate tot 98 dB?

Banuiesc ca cel de 500W "arunca" sunetul la o distanta mai mare... este aceasta singura diferenta?

Daca ar fi sa alegem intre un difuzor de 500W sau 2x 250W, ar fi mai indicat doua de 250W, nu?

As fi recunoscator daca mi-ar putea spune cineva o formula de crestere a nivelului , de la un singur difuzor, la doua s.a.m.d.
Exemplu: 1 dif de 95dB, 2 dif de 95dB unul langa altul, 3, 4 etc...

De asemenea, cine imi poate explica care este treaba cu 1W/1m din specificatiile difuzoarelor?

P.S: Sper sa nu ma trimiteti pe alte forumuri sa invat electroacustica... orice raspuns e binevenit :)

Sus

Subiectul mesajului: Re: [Electroacustica] Watti vs. dB
MesajScris: Vin Aug 31, 2012 8:20 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

G. Iulian scrie:
De ce avem nevoie de mai multi watti pentru difuzoare care scot aceeasi decibeli?
Nu neaparat avem nevoie de mai multi wati, cat presiune sonora masurata in dB; puterea aplicata nu conteaza, dar ea stabileste insa eficienta sistemului.
Cand mergi la sonorizat, nu pui la oameni sa cante watii ci trebuie sa produci zgomot(muzica) ca sa acopere zgomotul produs de acestia, dar si sa creezi un mediu propice la cei care danseaza sa nu fie distrasi de mediu ambiant ca a stranutat Vasile.

Cu alte cuvinte, care este diferenta intre un difuzor de 250W ce scoate 98dB si unul de 500W ce scoate tot 98 dB?
La cel de 500W poti aplica putere dubla=> suna mai tare cu 3dB

Banuiesc ca cel de 500W "arunca" sunetul la o distanta mai mare... este aceasta singura diferenta?
NU arunca nimic mai tare, produce doar presiune sonora mai mare. Zgomotul produs este o vibratie a aerului. Daca sufla vantul dinspre boxe ai sanse mai mari de "aruncat";

Daca ar fi sa alegem intre un difuzor de 500W sau 2x 250W, ar fi mai indicat doua de 250W, nu?
Da, din simplul motiv ca punand 2 difuzoare in paralel creste presiunea sonora cu 6dB(se dubleaza puterea, din cauza injumatatirii impedantei difuzorui obtinut+dublarea suprafetei radiante)

As fi recunoscator daca mi-ar putea spune cineva o formula de crestere a nivelului , de la un singur difuzor, la doua s.a.m.d.
Exemplu: 1 dif de 95dB, 2 dif de 95dB unul langa altul, 3, 4 etc...

1 dif (x)dB
2 dif (x+6)dB
4 dif (x+12)dB
8 dif (x+16)dB

unde x= sensibilitatea difuzorului

De asemenea, cine imi poate explica care este treaba cu 1W/1m din specificatiile difuzoarelor?
"Treaba" se refera la sensibilitatea, sau cu alte cuvinte eficienta difuzorului. Bineinteles fiecare producator masoara cum il taie capul...astfel incat sa para ca marfa lui e cea mai buna. :mrgreen:

P.S: Sper sa nu ma trimiteti pe alte forumuri sa invat electroacustica... orice raspuns e binevenit :)

Ai destule de citit pe aici, nu trebuie sa mergi pe alte "forumuri"; iti va lua probabil si asa cativa ani. :lol:

Sus

MesajScris: Vin Aug 31, 2012 1:26 pm 
Neconectat
User

Multumesc pentru raspunsurile rapide :D

Inca doua mai am:
1. de ce nu se construiesc difuzoarele mai "eficiente"?
Intr-un catalog Dynacord din 1985 am vazut o boxa pasiva in doua cai, cu 180W RMS si un SPL de 101 dB si SPL max de 124dB.

Ma asteptam ca dupa aproape 30 de ani de atunci, sa avem difuzoare capabile de 105dB, cu o putere de 200W RMS sa zicem :lol: fara sa ne mai incarcam cu sute de watti unde si amplificarea costa bani.

2. La ce SPL maxim pot ajunge sistemele?
Un exemplu de Line Array cu 4 boxe sa zicem ca ajunge la 146 dB. Daca mai punem inca 4 sub ele si inca o coloana de 8 Line Array, poate creste SPL-ul pana la 160, 170? sau ramane cumva limitat la un prag de 150...?

Sus

MesajScris: Vin Aug 31, 2012 2:03 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

G. Iulian scrie:
Multumesc pentru raspunsurile rapide :D

Inca doua mai am:
1. de ce nu se construiesc difuzoarele mai "eficiente"?
Intr-un catalog Dynacord din 1985 am vazut o boxa pasiva in doua cai, cu 180W RMS si un SPL de 101 dB si SPL max de 124dB.

Ma asteptam ca dupa aproape 30 de ani de atunci, sa avem difuzoare capabile de 105dB, cu o putere de 200W RMS sa zicem :lol: fara sa ne mai incarcam cu sute de watti unde si amplificarea costa bani.

2. La ce SPL maxim pot ajunge sistemele?
Un exemplu de Line Array cu 4 boxe sa zicem ca ajunge la 146 dB. Daca mai punem inca 4 sub ele si inca o coloana de 8 Line Array, poate creste SPL-ul pana la 160, 170? sau ramane cumva limitat la un prag de 150...?

1.exista un echilibru intre 3 parametrii care nu poate fi incalcat
volumul necesar al incintei , eficienta si banda de frecventa.

cand cresti unul din parametrii , pierzi automat din celelalte.

in acest moment piata cere difuzoare cu putere f mare, banda de frecventa cat mai larga si incinte cat mai mici. Automat parametrul sacrificat este eficienta.
in acest moment amplificarea este de cateva zeci de ori mai ieftina per W decat acum 20 de ani, de aici si trendul...

2. SPL-ul creste logaritmic
dubland numarul de boxe spl-ul creste cu 6 dB (3dB pentru ca avem suprafata radianta dubla si 3 dB pentru ca avem putere dubla pe sistem)

Presiuni sonore de peste 150dB sunt posibile insa de la un anumit prag in sus intervin alte fenomene ce limiteaza nivelul care poate fi atins intr-un punct. Poate ca intr-o zi am sa detaliez putin fenomenele care apar insa acum nu am timp...

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Mie Sep 19, 2012 1:08 pm 
Neconectat
User

Sau ai putea folosi asa ceva...http://www.dbaudio.com/en/systems/black ... eries/e12/
http://www.dbaudio.com/en/systems/black ... /e15x-sub/

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2