The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Mai 11, 2025 2:18 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Prima incercare de amplificator clasa TD By Leco.
MesajScris: Joi Iun 30, 2011 7:10 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Dupa indelungi analizari, si documentare din mai multe scheme, am decis ca pentru test , sa implementez modulului meu, un etaj clasa TD.

M-am inspirat din schema Yamaha care are o clasa TD autooscilanta, si am "adaptat-o" nevoilor mele.

Alimentarea in gol a fost de +/- 170Vcc :twisted: , filtraj 2x1000uF/200Vcc + filtrajul intre + si - de 470uf/450Vcc, toate valorile au fost luate pentru teste, un minim necesar.

In versiunea finala, clasa TD va fi pilotata la frecventa inalta, deoarece la 1000Hz, circuitul yamaha introduce mici artefacte peste semnal, datorita comutarii autooscilante, iar la mine NU se accepta asa ceva.

Astept comentariile voastre, parari cit si calculul puterii obtinute la iesire, rezistenta folosita fiind clasica 4 OHM, din toate testele mele.

Am inseriat ampermetrul cu sarcina in primul test facut(nu l-am filmat) si mi-a intrerupt siguranta de 15A, mi-a fost lene sa o schimb, si am testat fara ampermetru serie cu sarcina...

La sfirsit in loc sa zic ca a "actionat protectia la supracurent" , am zis ca a actionat PFC, scuzati , eram entuziasmat. :rade:

Ce a iesit, vedeti si voi. :mrgreen:

Test pe sarcina 4 ohmi, filmarea a fost recuperata si reuplodata, din pacate fara sunet:

https://www.youtube.com/watch?v=Hgl0nu7c3TI

Imagine

Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Prima incercare de amplificator clasa TD By Leco.
MesajScris: Joi Iun 30, 2011 7:41 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Felicitari LECO !!!

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Joi Iun 30, 2011 8:35 pm 
Felicitari!..Apropo ,cam cat inseamna in wati rms(109w)

Sus

MesajScris: Joi Iun 30, 2011 10:58 pm 
Neconectat
User

Grigoriu_Raducu scrie:

2970,25 w / 4ohmi

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2011 3:34 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

P Victor / hpavictor scrie:
Ovidiu Gherasim scrie:
P Victor / hpavictor scrie:
Cat timp functioneaza pe semnal sinusoidal ( la 400 Hz de exemplu ) si cu limiterul activat ( putere maxima ) amandoua canalele 2 x 4 ohmi fara sa deconecteze protectia termica ?
Behringer EP 2500 merge in conditiile descrise mai sus maxim 30 secunde , dar pe muzica merge continuu ?!? deoarece are clasa H , nu clasa AB precum amplificatorul tau.......se pare ca singurul dezavantaj al amplificatorului tau ar putea fi randamentul mic !

numai sa critici sti, de realizat n-ai realizat nimic!
Scuze ca ma bag asa in "seama" dar nu mai suport invidiosii astia. Ar trebui sa fi bucuros ca mai e si cineva printre noi care pune calitatea mai presus de randamentul tau stupid

Voi demara lucrul la un proiect inceput si neterminat cam de mult timp , in colaborare cu @Leco si @DiyAudio , dar asta este alta mancare de peste , ca indicii pot sa iti dezvalui ca va fi un amplificator 2x 1200W / 8 ohmi , 2X 2000W / 4 ohmi , 2X 3250 / 2 ohmi .
Ce ziceti ? Nu va fi clasa H , nici TD , nici EEE , nici D sau I . Va fi clasa G ! Este cea mai audiofila clasa audio dupa clasa AB ( clasa AB nu poate fi folosita la amplificatoare de putere mare datorita randamentului mai mic fata de celelalte clasa de functionare )........
Limiterul va fi digital , comanda tuturor functiilor va fi digitala , afisajul cu LCD.........garantat pentru Romania va fi o noutate !
Scopul acestui amplificator va fi sa dovedim ca si noi putem face , poate mult mai bine decat altii ( macar peste toti cei din Europa de Est ) dar nu va avea un scop comercial , il vom construi doar pentru ca putem ! Este raspunsul la o provocare.......Romania versus Ceilalti !
Pana una-alta , sa il lasam pe Leco sa termine acest proiect de amplificator in clasa AB si sa inceapa lucrul la noul proiect , amplificatorul de mare putere in clasa TD .
Scuze de offtopic ( Leco oricum va face curat in acest topic ) si am soptit si colegilor de forum cateva din planurile de viitor ale lui Leco

Iata ca s-a intamplat deja !!! Leco s-a tinut de cuvant si a facut primul test de amplificator de foarte mare putere ,si in afara de satisfactia personala a realizat un lucru maret :
:P :P :P :P :P
Este primul constructor din Europa ( dupa stiinta mea ) care a realizat un amplificator care poate debita pe sarcina 3000W / 4 ohmi si 4500W / 2 ohmi !!!
Este adevarat ca experimental , dar totusi se poate !!!

High
Audio

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2011 8:23 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

EXCELENT !
Felicitari Leco.

imi place paianjenu' :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2011 9:18 am 
Neconectat
User

Miroase a creer incins :D bv Felicitari :)

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2011 6:55 pm 
Neconectat
User

pai cand isi pun oamenii capul la contributie se poate leco sper sa nu renunti la proiect oricum felicitari din plin

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2011 7:49 pm 
Neconectat
User

Stau asa si ma intreb... :idea: Oare ce mai Urmeaza ?!

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2011 9:02 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Urmeaza clasa TD modulata la 250Khz,500Khz, si 1Mhz (daca gasesc mosuri capabile), dar cred ca ma limitez la 500Khz

Sus

MesajScris: Sâm Iul 02, 2011 12:34 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Claudiu E aka DjLeco scrie:
Ms frumos de comentarii, deci SE POATE si la noi, nu numai la ei!

Cum am nitel timp, am sa incerc sa fac TD pilotat la 500Khz, pt ca este mult mai OK decit autooscilant, si nu introduce artefacte.

Daca la montajul paianjen lucreaza asa, iti dai seama ca la versiunea finala va fi mai ok. :twisted:

Lab Gruppen au folosit cu succes etajul TD ( Tracking class D , patentat de ei , prioritate pe glob ! ) pilotat la 614 KHz , cu rezultate excelente .
Pentru cei ce nu inteleg functionarea etajului TD atasej o brosura din care reiese acest lucru :

Fişiere ataşate:
LAB Gruppen Touringbrochure.pdf [648.79 KiB]
Descărcat de 575 ori

High
Audio

Sus

MesajScris: Sâm Iul 02, 2011 9:06 pm 
Neconectat
User

Constantin Stoica scrie:
Grigoriu_Raducu scrie:

2970,25 w / 4ohmi

Nu cred. La cum se inchingea rezistenta de sarcina, pun pariu ca nu mai are 4 Ohmi. Am facut si eu mai demult un test asemanator si rezistenta capata o valoare aproape de zece ori mai mare. Ii propun lu Leco sa masoare cu un ampermetru curentul prin rezistenta aia ca sa eliminam orice dubiu.

Clasa TD e a naibi de zgomotoasa. E buna la sonorizat stadioane.
In rest, daca vreti eficienta si fidelitate, clasa G e cea mai potrivita.

Sus

MesajScris: Dum Iul 03, 2011 1:51 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Leonard, am ars de 2 ori siguranta de 20A de pe ampermetru in testele anterioare (am gresit ca am zis de 15, cea de 15A era cea de dupa PFC pina in SMPS), si mi-a fost lene sa o mai schimb.

Oricum la acel ampermetru era recomandat sa masori max 10 sec, curent peste 15A

Era logic sa iti creasca valoarea rezistentei daca o aveai facuta din nichelina sau aliaje cu deriva termica mare...

Rezistentele mele sint low thermal derive, si toate amplificatoarele testate de mine, au fost testate in acelasi fel, pe exact aceleasi rezistente.

Dupa primul test facut cu 1 zi inainte care NU a fost filmat (cam 2 min jumate), incercasem cu ampermetru serie, care cu scala de 20A arata overload si in citeva sec s-a ars siguranta la el.

Mufa speakon era CALDA.

Clasa TD este zgomotoasa daca nu este bine facuta, la yamaha se aude comutatia in bobine si apar mici artefacte pe sinusoida la 1000Hz.

In final voi merge pe clasa TD, pilotata la 500Khz.

Clasa TD o voi folosi atit in fullrange cit si pe bass, in special pe bass, si te asigur ca va fi mai performanta decit orice amplificator de pe piata de la noi, atit ca putere cit si randament si banda de frecvente reprodusa.

Nu cred ca ai ajuns vreodata sa incalzesti o mufa speakon, cu nici un amplificator.

Daca ai sa te uiti in mai toate testele mele, am folosit aceeasi rezistenta cea de 4 ohm.

Hai sa comparam acest test de mai jos la care stim puterea debitata de amplificatorul Crown Macrotech 5000VZ care are 2000W/4 ohm cu testul meu:

http://www.youtube.com/watch?v=bHu_9TXCDP0

Dupa cum ai sa observi, de la minutul 1 si 26 sec, sint la frecventa de 100Hz, identica cu cea testata de mine la ampliful meu, unde s-a ajuns la aproape 91Vrms/4 ohm aceeasi rezistenta, prag de usor clipping.

Daca calculam o sa iti dea un pic peste 2000W rms/4 ohm, adica puterea specificata de producator.

De la acei 91 Vrms/4 ohm, pina la cei 110v/4 ohm, este cale lunga.

Daca consideram ca rezistenta ar avea 5 ohm, tot ar fi un +2400W rms, iar in cazul Crown la 91Vrms ar fi doar 1656 W Rms, ceea ce NU se potriveste cu specificatia producatorului, si crede-ma, in seria Macrotech de la Crown, am incredere orbeasca referitor la parametrii amplificatorului (putere sustinuta, distorsiuni).

Daca facem o alta comparatie cu un amplificator de 2500W cu 3000W peak/4 ohm tot de la Crown, si tot pe la 100Hz, avem asta:

http://www.youtube.com/watch?v=PgtboRv1Mf4

Numai ca acel crown de 5000+ USD, da un burst de citeva msec de 110-112V RMS dupa care limiteaza la 92Vrms si pe uma la 75Vrms (sustinuti) citeva secunde dupa care se duce la plimbare, coboara pina in 43Vrms sustinuti permanent...

Pe cind al meu a sustinut acei 110Vrms, pina a intrat protectia la SMPS, calibrata la 3500W aproximativ.

Te ascult sa vad ce ai de zis, si, continuam daca este, ca am cu ce, am si test filmat cu ampermetru in serie, insa acolo am doar 52Vrms/4 ohm unde curentul serie cu sarcina, este aratat la valoarea de 11,44A.

Daca ne jucam cu regula de 3 simple , la valoarea de 51Vrms am 11,44A/sarcina, la valoarea de 110Vrms, te las pe tine sa calculezi citi amperi sint, dupa care tot tu, calculeaza puterea.

Astept.

Filmul cu pricina, aici Osciloscipul este paralel pe sarcina si ampermetrul inseriat cu sarcina, deci variatia rezistentei sarcinii, este neglijabila, atit timp cit puterea este data de relatia P=UxI.

Urmareste filmuletul pina la capat.

http://www.youtube.com/watch?v=QQZElo32pkM

Sus

MesajScris: Joi Iul 07, 2011 2:58 pm 
Neconectat
User

Grigoriu_Raducu scrie:

Volti RMS
Claudiu E aka DjLeco scrie:

Mufa speakon era CALDA.

Nu cred ca ai ajuns vreodata sa incalzesti o mufa speakon, cu nici un amplificator.

Eu da!
Cu clasa D pusa in scurt total!
20A treceau :D si mai mult merge dar imi era sa nu topesc firele :)
Imagine

in clip dupa putin timp intra in protectie termica si se aprinde ledu galben TERMAL
chiar de lasa sa iasa sonor, nu face muting ,coboar tensiune de isire
dar nu cred ca o calasa D a poti duce in asa hal.
ce am facut eu mai trrbuit mult pana sa intre in protectie

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC + 2