Leonard, am ars de 2 ori siguranta de 20A de pe ampermetru in testele anterioare (am gresit ca am zis de 15,
cea de 15A era cea de dupa PFC pina in SMPS), si mi-a fost lene sa o mai schimb.
Oricum la acel ampermetru era recomandat sa masori max 10 sec, curent peste 15A
Era logic sa iti creasca valoarea rezistentei daca o aveai facuta din nichelina sau aliaje cu deriva termica mare...
Rezistentele mele sint
low thermal derive, si toate amplificatoarele testate de mine, au fost testate in acelasi fel, pe exact aceleasi rezistente.
Dupa primul test facut cu 1 zi inainte care NU a fost filmat (cam 2 min jumate), incercasem cu ampermetru serie, care cu scala de 20A arata overload si in citeva sec s-a ars siguranta la el.
Mufa speakon era CALDA.
Clasa TD este zgomotoasa daca nu este bine facuta, la yamaha se aude comutatia in bobine si apar mici artefacte pe sinusoida la 1000Hz.
In final voi merge pe clasa TD, pilotata la 500Khz.
Clasa TD o voi folosi atit in fullrange cit si pe bass, in special pe bass, si te asigur ca va fi mai performanta decit orice amplificator de pe piata de la noi, atit ca putere cit si randament si banda de frecvente reprodusa.
Nu cred ca ai ajuns vreodata sa incalzesti o mufa speakon, cu nici un amplificator.
Daca ai sa te uiti in mai toate testele mele, am folosit aceeasi rezistenta cea de 4 ohm.
Hai sa comparam acest test de mai jos la care stim puterea debitata de amplificatorul Crown Macrotech 5000VZ care are 2000W/4 ohm cu testul meu:
http://www.youtube.com/watch?v=bHu_9TXCDP0Dupa cum ai sa observi, de la minutul 1 si 26 sec, sint la frecventa de 100Hz, identica cu cea testata de mine la ampliful meu, unde s-a ajuns la aproape 91Vrms/4 ohm aceeasi rezistenta, prag de usor clipping.
Daca calculam o sa iti dea un pic peste 2000W rms/4 ohm, adica puterea specificata de producator.
De la acei 91 Vrms/4 ohm, pina la cei 110v/4 ohm, este cale lunga.
Daca consideram ca rezistenta ar avea 5 ohm, tot ar fi un +2400W rms, iar in cazul Crown la 91Vrms ar fi doar 1656 W Rms, ceea ce NU se potriveste cu specificatia producatorului, si crede-ma, in seria Macrotech de la Crown, am incredere orbeasca referitor la parametrii amplificatorului (putere sustinuta, distorsiuni).
Daca facem o alta comparatie cu un amplificator de 2500W cu 3000W peak/4 ohm tot de la Crown, si tot pe la 100Hz, avem asta:
http://www.youtube.com/watch?v=PgtboRv1Mf4Numai ca acel crown de 5000+ USD, da un burst de citeva msec de 110-112V RMS dupa care limiteaza la 92Vrms si pe uma la 75Vrms (sustinuti) citeva secunde dupa care se duce la plimbare, coboara pina in 43Vrms sustinuti permanent...
Pe cind al meu a sustinut acei 110Vrms, pina a intrat protectia la SMPS, calibrata la 3500W aproximativ.
Te ascult sa vad ce ai de zis, si, continuam daca este, ca
am cu ce, am si test filmat cu ampermetru in serie, insa acolo am doar 52Vrms/4 ohm unde curentul serie cu sarcina, este aratat la valoarea de 11,44A.
Daca ne jucam cu regula de 3 simple , la valoarea de 51Vrms am 11,44A/sarcina, la valoarea de 110Vrms, te las pe tine sa calculezi citi amperi sint, dupa care tot tu, calculeaza puterea.
Astept.
Filmul cu pricina, aici Osciloscipul este paralel pe sarcina si ampermetrul inseriat cu sarcina, deci variatia rezistentei sarcinii, este neglijabila, atit timp cit
puterea este data de relatia P=UxI.
Urmareste filmuletul pina la capat.
http://www.youtube.com/watch?v=QQZElo32pkM