eu unul, ca utilizator de fidek ma simt jignit cand mircea vine cu afirmatii de genul: transformator f f mare => miez de proasta calitate ieftin, cu pierderi mari, si proprietati slabe. (a se compara trafurile toroidale de calitate Vs. cele facute de PETRA, la capitolul dimensiune Vs. Putere declarata) )
black_knight,
Nu trebuie sa te simti jignit .
Este o realitate si daca vei privi cu atentie, o sa observi ca toate firmele bune folosesc niste trafuri toroidale mai mici decat cele facute in China.
Fidek este un amplificator facut in China, in regim OEM. Stiu si fabrica unde se face, in guanganzu ( vorba nevestimii ).
Conrad Electronic detine aceasta marca, asa cum Thoman are TAmp, Music Store are marca Sirius, Steingtechnik are Omnitronic, nu stiu care firma din Olanda are DAP, iar lista este lunga si in continua lungire.
Problema nr.1 cu aceste amplificatoare ( Fidek, TAmp, Sirius, Dap, Omnitronic, etc ) este aceea ca cei care le comanda nu le si concep, intrucat ei nu sunt de meserie. Ei sunt niste en-grosisti sau detailisti, care cumpara aceste produse, asa cum sunt si le vand in Europa sau SUA. Le iau gata facute, de la sursa, iar singura diferenta intre produsul original si cel vandut in Europa sau SUA, este ca isi pun o sigla.
Isi aleg o marca proprie din considerente de marketing si pentru a nu da explicatii referitare la nume aiurea de genul "Red Star Power Amplifier" sau "Spring White Flower 2 x 1200w Power Amplifier". In afara de treaba cu numele ciudate, care suna ca dracu, vorba lui nea Petrica, furnizorii pot fi schimbati foarte simplu, fara sa pierzi marca.
Ideea este ca toate aceste amplifuri sunt facute de chinezi, de la cap la coada. Unele sunt clone, cat de cat asemanatoare cu vechile Cresturi din anii 90, dar altele sunt doar niste tentative palide si lesinate.
Multa lume si-a facut o impresie eronata despre treaba cu transformatoarele si traieste cu impresia ca totul sta doar in marime. Marturisesc ca a fost o vreme cand si eu aveam acceasi conceptie, dar mi-am schimbat-o atunci cand am observat ca niste trafuri din statii facute de firme cu renume scadeau in sarcina mult mai putin decat niste trafuri de doua ori mai mari, no name. Am inceput sa studiez fenomenul si am remarcat ca EXISTA diferente intre transformatoarele de alimentare si ca aceste diferente se concretizeaza in ceea ce priveste randamentul efectiv. Poate ca este bine sa spun ca pe timpuri faceam si amplificatoare, avand cateva sute la activ ( diverse ). Am avut foarte mult timp sa studiez si sa experimentez, intr-o vreme cand nu se auzise de sigla Made in China pe vreo scula de sunet.
Sa dau un exemplu concret. Nu ma voi referi la Ecler, pentru a nu fi acuzat ca fac reclama.
Am o statie Electro Voice CPS2 ( 2 x 850w/2ohm si 2 x 600w/4ohm ). Este o statie buna, fiabila si care suna foarte bine. O am de vreo 5 - 6 ani. A luat sonorizari serioase si a facut fata cu brio. Conform calculelor, aceasta ar trebui sa aiba un transformator de cel putin2200VA, pentru a putea sa sustina puterea scrisa in sepcificatii. Daca masuram dimensiunea fizica si comparam cu alternativele uzuale, observam ca transformatorul statiei respective are dimensiuni echivalente cu unul de 700 - 750VA, facut la Petra, sau cu unul dintr-o statie chinezeasca de
2 x 400w. Ok, acestea fiind spuse, intram intr-o dilema.
EV-ul duce 2 x 600W fara efort, rezistand la 2 x 850W la 2 ohmi, circa 15 - 20 minute, fara sa se decupleze protectia termica. Ma refer la putere continua, adica la semnal sinus aplicat pe intrare si rezistente de sarcina pe iesire, masurati la circa 1% distosiuni. La 2 ohmi, tensiunea de alimentare scade cu maxim 15 - 18%, fata de cea nominala, dar nici nu importa acest lucru, intrucat fabricantul spune clar ca nu este destinata a functiona pe 2 ohmi in regim continuu.
Una peste alta, rezulta clar faptul ca acel traf sustine puterea debitata de statie, chiar si asa, in dimensiuni mici. In aceste conditii, din moment ce trafurile sunt atat de flagrant diferite, nu iti ramane sa te intrebi daca nu cumva ceva nu este in regula cu cele exagerat de mari si grele.
Nu ?
Daca statia se inscrie in parametri, este mai usoara, mai fiabila, eu chiar nu reusesc sa imi dau seama care este problema. Faptul ca are un traf mai mic decat al unei statii chinezesti nu il vad ca pe un fapt negativ. Dimpotriva, as spune.
Nu este vorba despre reclama la Ecler sau antireclama la alta firma.
Discutam strict din punct de vedere tehnic, iar faptul ca trafurile unor statii extrem de scumpe sunt mult mai mici decat cele chinezesti este un fapt usor de observat. Orice statie clasica luam la puricat, fie ca este Dynacord, EV, Crest, Crown, QSC, Ecler, Camco, etc, observam acelasi stil de lucru. Trafuri relativ mici, foarte asemanatoare, din punct de vedere al dimensiunilor, filtraje mai mici ( de 5 - 6 ori, in unele cazuri ) fata de echivalentele lor in ceea ce priveste puterea, facute in China.
Cu toate acestea suna bine, rezista, dau puterea scrisa in manual si nu crapa. Atentie, ma refer la statiile uzuale, nu la statiile de acum 25 - 30 de ani, in genul acelor monstri in clasa AB, de mii de wati.
Alt exemplu.
Celebrul Dynacord Powermate 1000-II are un traf la fel de mare cat unul de 630VA facut la Petra. Cu toate acestea, powermate-ul chiar da 2 x 700w pe 4 ohmi si 2 x 850w la 2,66ohmi. Masurat de mine si verificabil de oricine doreste sa se convinga . Specificatiile scrise in manulul de utilizare chiar sunt reale. Cum ramane cu dimensiunile ?
Daca luam un traf chinezesc de aceeasi dimensiune, oare va putea sa asigure curentul necesar unei astfel de statii ? That is the question !
Am spus si o sa repet ori de cate ori va fi nevoie:
Puterea nu inseamna totul. Este doar un parametru, printre altele. Nu poti sa stii cum suna o statie decat dupa ce o asculti. Puterea nu iti da masura performantei si nici nu te asigura ca va suna bine. Sunetul final este definit de mai multi parametri, nu numai de puterea electrica.
Eu prefer o statie de buna calitate de 2 x 600w, la 20Kg, decat una prost conceputa, cu o putere clamata de 2 x 1000w si 30Kg.
Nu ma intereseaza acea diferenta de putere, in conditiile in care suna prost, cu distorsiuni de toate felurile, sau partaie cand intra in clip. Prefer sa platesc dublu pe o statie de putere mai mica, dar care isi face treaba si suna foarte bine. Daca este si mult mai usoara, este bonus.
Statiile chinezesti sunt de foarte multe categorii.
Unii imita statii celebre dar cu piese de duzina, altii se apuca si le concep ei, unii le fac prin ansamblarea unor kituri, iar altii chiar fac statii bune. Sunt sute de firme care fac statii, dar numai vreo cateva ( 3-4 ) care chiar le fac asa cum trebuie si au capacitatea sa produca in serie si cu un control al calitatii egal cu cel din UE sau SUA. Acestia fabrica pentru QSC, Crown, ICE Power, etc.
Problema este ca statiile ieftine si proaste au succes comercial, iar acest fapt pune in lumina proasta si pe cei care chiar stiu sa faca astfel de scule audio.
Asta este viata !
Stim cu totii ca un mixer Behringer este cum este si suna cum suna.
Suna prost pentru ca este facut in Asia ?
Sunt asiaticii atat de tampiti precum credem noi ? Nope !
Tot in Asia se fabrica Denon, Pioneer, iar acelea suna bine. Nu merge sa generalizam, la fel cum nu inseamna ca daca ceva este facut in UE sau SUA, automat o sa fie high-end, state of art, doar pentru ca niste emogranti mexicani au bagat sarmele in curul placii de baza.
Este vorba despre conceptia care sta la baza oricarui produs, indiferent de natura lui, iar asta costa bani.
Sad but true !
Stiu si inteleg sentimentele unui utilizator de statie ieftina.
Omul a facut un efort finaciar, a stat pe net cu lunile, a citit forumurile, a discutat zeci de ore cu diversi oameni, iar apoi a cumparat. Este relativ multumit si se supara daca cineva ii spune ca "statia lui"este si nu prea este. O resimte aproape ca pe o ofensa personala, intrucat are impresia ca i se pune sub semnul indoielii capacitatea de alegere.
Sugestia mea pentru oricine simte acest imbold agresiv este sa incerce a pune intrebari si sa discute cu calm, strict din punct de vedere tehnic.
Incercati sa nu va suparati usor, daca cineva va spune o chestie neplacuta, pentru ca este posibil ca omul respectiv sa fie foarte bine intentionat, iar daca va luati la cearta nu veti castiga absolut nimic.
Hai sa va spun si o istorioara de acum un an si ceva.
Mai demult, pe vremea cand eram moderator sau admin ( dracu mai stie, pt. ca pe mine nu m-a intrebat niciodata nimeni cand ma puneau sau ma scoteau din fonctii) pe HiFi & Multimedia, un nene forumist, proaspat inscris, a intrebat ceva despre EV Eliminator, la sectiune Pro Sound. Eu nu am de lucru si ca om bine intentionat am raspuns la intrebare, spunandu-i ca acel model este slab si ca nu face nici macar un sfert din banii ceruti.
In mod normal, omul ar fi trebuit sa imi multumeasca, intrucat ii dadeam un sfat pretios, in cunostinta de caz ( ca urmare a zecilor de eliminatoare trecute prin mana mea, in vederea reciclarii ).
Din nefericire pt. el, a inceput sa ma injure ca la usa cortului (ad literam), inclusiv pe PM, si sa ma ameninte ca vine la Severin sa ma bata. Ce l-a deranjat atat de tare, incat sa aiba o asemena reactie, nu am de unde sa stiu. Evident, s-a ales cu ban urgent, disparant in genunile netului, dar problema lui este ca in loc sa il puna pe ganduri, vorbele mele l-au infuriat. Nu a castigat nimic din acea enervare. Daca era putin mai diplomat, ma intreba de ce consider aca eliminatoarele sunt slabe si scumpe, iar eu ii spuneam cum sta treaba, cu detalii, unele chiar extrem de picante. In cazul ca se gandea sa cumpere, putea primi informatii vitale si il scutea de a cheltui un purcoi de bani. Nici vorba sa ii recomand altceva sau, doamne fereste, vreun produs din curtea mea. Eu evit sa discut despre afacerile mele, pe cat de mult posibil, chiar si atunci cand unii abereaza din rautate sau din prostie ori snobism. Prefer sa nu ma amestec in astfel de discutii.
Pur si simplu, omul a intrebat, iar eu am raspuns in cateva cuvinte, la obiect, sintetizant in cateva cuvinte ani de exeperienta efectiva cu acel model.
|