Mentionez ca am avut ocazia sa vad cum arata in interior acest model si m-am uitat pe site de unde citez din specificatii:
OUTPUT POWER
8 Ohmi per channel 650W
4 Ohmi per channel 750W
2 Ohmi per channel 1200W
THD 0,1%
[b]POWER SUPLLY
Power consumption: 5A 230VAC
Breaker: 8A 230VAC
Weight aprox. 16,6Kg
Dupa ce am masurat tensiunile de alimentare (aprox. +/- 85-90VDC) si am vazut puterea transformatorului de alimentare pot concluziona urmatoarele:
1. Din specificatiile tehnice ale produsului la un curent nominal de 5A, 230V, rezulta o putere trafo 1150VA.
2. Infasurarile secundare conform formulei Uef=aprox. 0,707Udc sunt de circa 60-65V (avem deci aprox.120V la un curent nominal de incarcare a transformatorului de 10A)
3. La un curent nominal, valoare efectiva de 10A, vom avea circa 5A valoare efectiva pe fiecare canal. O conditie importanta in domeniul amplificatoarelor audio o constituie faptul ca curentul nominal, valoare efectiva care circula prin bobina difuzorului la puterea maxima trebuie sa fie suportat de infasurarile secundare ale transformatorului (in cazul variantei stereo va trebui daca ambele module de amplificare sunt alimentate de la aceeasi sursa sa dimensionam infasurarile seundare trafo sa suporte suma ambilor curenti de pe bobinele ambelor difuzoare)
4. Referitor la cele spuse mai sus vin cu completarea ca curentul nominal la care se dimensioneaza infasurarile secundare ale transformatorului de alimentare pentru un amplificator profesional se face tinand cont de urmatoarele:
- pt o impedanta de sarcina de 8Ohmi se calculeaza curentul nominal care circula prin bobina difuzorului daca impedanta minima admisa de amplificator la iesire este de 4Ohmi (o regula foarte importanta respectata mai mult sau mai putin de mari producatori). Acelasi criteriu se aplica in cazul unei sarcini de 4Ohmi cand impedanta minima pe iesire este de 2 Ohmi. Acest lucru deoarece orice transformator toroidal, cum este si cel din modelul EP2500 suporta o suprasarcina de circa 20% din puterea nominala. In plus:
- capacitatile de filtraj sunt dimesionate sa acopere un surplus de putere necesar comutatiei fortate a elementelor semiconductoare ("a finalilor") de pe fiecare canal. Asta este necesar pentru ca sarcina difuzorului are caracter inductiv iar la puteri mari este nevoie de circa 20% putere reactiva. Daca nu se acopera suficient de bine nevoia de reactiva - mentionez ca acest aspect se aplica numai amplificatoarelor de puteri mari in celelalte cazuri aceasta energie se neglijeaza - atunci capacitatea de control a membranei difuzorului este redusa de unde si un factor de damping si viteza de crestere a tensiuni redusa. Dimensionarea valori capacitatilor de filtraj se face pornind de la ondulatia maxima impusa a valori curentului dupa redresare dar si a surplusului de putere care urmeaza a fi compensat, acest surplus de putere calculandu-se dupa formula: E=C*Upatrat/2, unde U este tensiunea de alimentare a montajului (in cazul nostru pt EP2500 ajunge 2x90=180VDC) iar E este valoare surplusului de energie masurat in J sau W/s; C reprezinta valoare capacitatii sau bateriei de capacitoare necesara pe filtraj [F].
5. Surplusul de energie necesar se calculeaza astfel:
- calculam curentul nominal care circula pe bobina unui difuzor avand impedanta minima pe care o suporta amplificatorul. Stiind ca valoarea efectiva a excursiei de tensiune pe difuzor la o tensiune de alimentare de +/-90VDC este de circa 45Vef (in realitate valoarea efectiva a acestei tensiuni tinde sa creasca datorita prezentei nivelului de armonici care maresc THD amplificatorului dar asta nu ne intereseaza mai ales din punct de vedere muzical cand semnalul este mult deformat) Daca aplicam aceasta tensiune pe impedanta minima a amplificatorului, sa spunem 4Ohmi rezulta un curent de circa 11A, din care circa 5A am spus ca-l asigura secundarul trafo. Vedem la ce valoare a tensiuni pe difuzor se asigura o valoare a THD de minim 0,1% conform specificatiilor producatorului. Din test a rezultat la circa 80% din puterea teoretic calculata. In aceasta situatie avem circa 35V-40Vef pe difuzor de 4Ohmi, deci maxim 10A. Deci v-a trebui sa compensam o putere de inca 1000W care sa fie data (atentie! avem redresor bialternanta in punte - riplu 100Hz) pe o perioada de 10ms.
Calculam:
C=2*E/Upatrat [W/s], deci C=2*1000/32400=0.0617[F] raportata la W/s
deci o baterie de circa 60000uF, ceea ce EP2500 nu are de ajuns
Pentru a masura puterea va trebui sa inmultesti valorile efective ale curentului si tensiuni pe difuzor (deci nu valoarea varf-varf a tensiuni cu val efectiva a curentului asa cum mai nou se procedeaza acum, banuiesc din considerente tot "comerciale" - dupa masuratori am observat ca firma in cauza a apelat cam la aceasta formula care din punctul de vedere a Comitetului Eletrotehnic International care se ocupa de standardizarii in domeniu nu este corecta - nu reprezinta o "putere"). Un alt aspect care te-ar putea ghida asupra puterii unui amplificator este puterea scrisa pe spatele acestuia care, dupa cum ai observat este trecuta in modul urmator 5A, 230V. Din experienta iti spun chiar si pentru un amplificator in clasa H cum este asta randamentul de conversie se situeaza undeva (cu filtraj cu tot) pe la 2,16, deci vom putea avea un maxim de 500W pe ambele canale si pe 4Ohmi. Un alt calcul ar fi sa inmultesti valoare maxima a curentului pe difuzore care din calcule a rezultat pe 4Ohmi aprox 8-10A cu val. efectiva a tensiuni (35V), obtinem un varf muzical de circa 350W pe 4Ohmi
Din concluziile trase merge sa conectezi 2 sau 4 boxe de 8Ohmi fiecare (de puterea pe care o ai 400-500W)
Sper ca ti-am fost de ajutor.
P.S. EP2500 este o statie de amplificare special pentru domeniu semipro ("daca vrei "putere" acasa" ca la discoteca). Performantele sunt modeste. Am ajuns la concluzia ca mai degraba iti cumperi doua kituri cu MOS-FET-uri de circa 300W (apropo EP2500 e facuta cu bipolari tip 2SA, resp. 2SC, cate 8 pe fiecare canal)
Am incercat sa conectez acest amplificator pe 2Ohmi dar se comporta mediocru. Mari sanse "sa pice".
