nexus3 scrie:
nu are legatura cu discutiile traf Vs. sursa in comutatie
ca si utilizator de amplificatoare cu sursa in comutatie, stiu de ce sunt capabile atunci cand sunt bine proiectate si dimensionate., si crede-ma as folosi oricand un DT6800 in locul unui DPA4000T
problema se afla in sursa lui XTI4000 mai exact este subdimensionata
Nu sursa este subdimensionata, ca fost posesor de 2 buc
XTI 4000, am testat sursa in sarcina rezistiva, se comporta destul de bine, chiar daca
NU este stabilizata si
NU are PFC (power factor correction).
Problema este alta, amplifurile din seria XTI(cel putin, daca nu toata gama cu surse in comutatie de la Crown) au AUTOSENSING, la tensiunea de alimentare, 100-120 si 220-240Vac.
Ei au proiectat sursa sa lucreze ca tensiune de mijloc, pe 240Vac, respectiv 120Vac +/- 10-15%.
Adica ampliful este facut pt 240 sau 120 volti, 50-60 Hz.
Cum comutarea dintre tensiuni se face automat(120-240), au o "plaja safe de lucru", atit pt tensiunea de 120 si cea de 240V.
Din ce am inteles de la inginerul lor, David Glass,tensiunea minima de lucru pt partea de 110 ar fi cam 95Vca si maxim 135 Vca, plaja
SAFE, la mai putin decit minimul, amplificatorul are acel "anomaluos behaviour" cu led-urile de clip, care se aprind si la 100W iesire, afisarea "Limiting" sau "Short", deoarece ampliful este in pragul de autoprotectie dar NU INCA in protectie, si limiteaza f mult , Out Power...
Ceea ce ar fi peste 135 Vca, ar duce automat ampliful in starea de Hi Line si ar intra in protectie.
Acelasi lucru se intimpla si pe partea de 220, unde tensiunea minima de lucru ar fi cam 210V, daca reteaua scade sub aceasta tensiune(testat sub 208 V) , ampliful deja se comporta cum am scris mai sus, sub 195V deja afiseaza
Lo Line si intra in protectie.
Tensiunea maxima la care poate fi alimentat ampliful PINA sa intre in protectia de Hi Line, ar fi 265-270 Vca.
Am intimpinat in citeva locatii, aceasta problema descrisa mai sus, am intrat pe forum la Crown, si se pare ca mai multi au aceasta problema cu seria " sursa in comutatie" de la Crown, in unele locuri este ok, in altele, figuri, totul depinzind de tensiunea retelei.
Pt posesorii de XTI-uri, recomand un transformator de 220/20Vca, cu minim 10-15A in secundar, secundarul inseriindu-se "in faza" cu reteaua "suplimentind" astfel reteaua care ar avea tensiune mai mica decit 220 volti nominal, astfel incit in amplificator , la alimentare sa ajunga o tensiune cit mai "apropiata" de cei 240 volti, necesari pt o functionare corecta a lui.
***removed***
Eventual am de vinzare o asemenea jucarie, cu 2 trafuri, independente, care poate alimenta 2 XTI 4000 sau 1 XTI 4000 si 2XTI2000, ideea este ca traful are cam 17 V in secundar aprox 20A deci cam 4 Kw(impreuna cu reteaua) x2.
In rest ampliful mai are o mica chestie, putin fiss, chiar si cu volumul la minim, si acea limitare care intra dupa citeva minute de P-max, scade p out cam 20% pe urma creste la loc, asta am observat PINA sa le trec pe ale mele prin acest traf.
De cind am lucrat cu ele(adica cam 230-235 volti in load), mi-au mers impecabil, neavind ce sa comentez in sens negativ.
Deci practic o greseala elementara facuta de proiectanti, care ar fi putut face 2 firmware-uri, unul pt partea Europeana cu 220 V 50 Hz si un altul cu partea europeana cu 240V si 60 Hz, ca sa calibreze protectia pe sursa corespunzatoare standardului fiecarei regiuni.
Am pus si citeva poze cu acel dublu ridicator, daca este cineva interesat in a-l cumpara, sa-mi faca o oferta pe PM, acum nu-l mai folosesc deoarece am Macrotech-ul 5000VZ pt bass (1300W/8 ohm sau 2000W/4 ohm/canal), iar pe topuri vreau clasa AB, nimic altceva, XTI-urile le-am vindut pe amindoua, deoarece voi avea 4 basi de 8 ohmi iar XTI-urile nu mi-ar fi livrat puterea nesesara pt ei, in configuratie 8 ohm/Ch(650W rms la 240 V retea) si nici in 4 ohm/Ch (1200W rms la 240V retea), si nu as fi vrut sa merg in bridge/4 ohm 2 boxe/statie, uneori am tendiintza sa vad si ledul de clip ca mai arata si el ceva, si nu as fi vrut sa risc.
Este vorba de 4 basi echipati cu SD18EL, 2 ii am, 2 sint pe vine.
In rest XTI este un amplificator care isi merita banii, pt ceea ce ofera, ca sa nu mai vorbesc despre DSP (digital signal processing) care face minuni, si daca baietii ar fi implementa t si un PFC la el, era flawless....
Daca nu ar fi fost vorba de greutate, 100% as fi mers pe 2 XPA11000, mai ales ca au 700+ w/8 ohm.
M-am jucat si cu 2 ohmi/canal la XTI, fara 230V minim pe retea, nu va recomand, limiteaza binisor de tot.