The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iun 25, 2025 4:10 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sursa in comutatie
MesajScris: Lun Dec 21, 2009 8:30 pm 
Neconectat
User

Buna seara. Ma gandesc de cateva luni la o sursa in comutatie pentru un ampli clasa G. Am facut rost de LM5037 (se aseamana cu SG3525, doar ca are pulse by pulse limiting, curent mare pe iesiri si ca e foarte rapid). Daca ar fi sa folosesc push-pull am nevoie de feti de minim 900V, ceea ce nu imi convine din cauza pierderilor de conductie. M-am gandit la half-bridge cu driver, dar pierd din avantajele lui LM5037 la curentul de iesire si viteza de crestere.
www.national.com/ds/LM/LM5037.pdf
Exista bipolari de comutatie de viteza pe care sa ii folosesc pe la 150KHz, cu timp mic de stocare in baza t<200ns, Uce>=1KV si Ice>8A? (pentru varianta push pull)
Daca as folosi un transformator de driving pentru grile MOS-fet(cum sunt cele din sursele de calculator EE15) cum ar aparea fronturile de unda? (varianata half-bridge) Transformatoarele de driving sunt capabile sa "transmita" impulsuri "subtiri" D<5%, cu viteze mari de crestere, sau se comporta ca un filtru trece jos, aplatizeaza impulsul si o sa am pierderi mari de comutatie?
Precizez ca montajul trebuie sa functioneze la 150-200Khz, Uiesire urmareste anvelopa semnalului audio "redresat", pana la 15KHz, puterea in jur de 1KW.

Sus

Subiectul mesajului: Hmm
MesajScris: Lun Dec 21, 2009 9:39 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Te complici foarte mult.

Ce putere vrei sa aibe sursa respectiva si ce tensiuni?

Pe un traf ETD59 miez 3F3 la 125 Khz half bridge,scoti minim 2300-2500W putere la 125 Khz daca lucrezi ingrijit si folosesti litzwire pentru bobinaj...

Secretul sursei nu sta in driver-oscilator neaparat, poti incerca un IR2153+un set de IGBT ,sau SG3525+driver IR2110+IGBT
Astept mai multe detalii, sa te indrum.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 22, 2009 1:40 am 
Neconectat
User

Ma complic deoarece vreau sa am o tensiune variabila de alimentare pentru etajul final, care sa urmareasca semnalul audio de intrare, nu o tensiune constanta, pentru a tine pierderile mici pe finalii audio. LM5037 am cateva bucati primite moca de la un prieten, de aceea vreau sa il folosesc.
IGBT-urile ar fi ideale. Dar io nu cunosc nici unul capabil sa functioneze la 125Khz in hard switching. ig4pc50w e singurul pe care il cunsoc capabil de 40KHz si are un pret bun. Poti sa imi spui cateva modele, te rog?
Ideea e ca eu vreau sa pun controlerul in "secundar", unde sa fac "redresarea" semnalului audio si compararea direct pentru a obtine PWM. Drivingul il fac izolat prin transfomator inapoi in grilele tranzistorilor. In felul asta, teoretic, nu as avea distorsiuni pe partea de alimentare modulata.
Imagine
Folosind IR2110, nu mai inteleg rolul acestui controler scump, as putea folosi un low cost. Treaba analogica o fac in secundar, in primar controlerul primeste feedback prin opto, pe care il integrez in comparator PWM. Nu o sa se introduca distorsiuni mari, la frecventa mare a semnalului audio? Adica, o sa fie in stare sistemul opto+integrator+controler sa urmareasca semnalul audio? Merci.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 22, 2009 3:23 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Sfatul meu este sa incepi intii prin a face sursa propriu-zisa,pe urma te apuci de restul de artificii,ideea nu este rea,dar o sursa SMPS care sa lucreze "dupa" semnalul audio,este ceva mai dificil.

Ceva asemanator au facut acum aproape 20 ani, inginerii de la Crown,pe toata seria Macrotech VZ, alimentarea creste odata cu semnalul audio de la un anumit nivel si se numeste VZ supply, insa acolo este totul analogic, se monitorizeaza tensiunea de iesire ,curentul de iesire,si implicit impedanta la borne, si in functie de asta, sursa da cit are nevoie etajul final in momentele dificile.

Foloseste cu incredere IRG4PC50W,este bun pina in 150Khz hard switching.

Sau si mai bun insa scump si destul de greu de procurat,HGTG30N60A4Dmcare merge pina in 200 Khz hard switching.

Ar trebui a iei in considerare, un controller cu ZVS (zero voltage switching),unde ajungi la 94% randament, poate si peste, cu componente de calitate (asta urmeaza sa fac eu la anul)

Trece te rog, locatia in profil!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 2