The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iun 09, 2025 2:58 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: am nevoie de un sfat
MesajScris: Lun Mar 07, 2011 6:38 pm 
Neconectat
User

salutare
am gasit o schema pe aici si nu sunt lamurit cu tranzistorii q6 si q10
sunt drivere sau la ce folosesc de sunt pozitionati asa?
sper ca am postat unde trebuie
http://oi56.tinypic.com/1jkpwj.jpg

Sus

Subiectul mesajului: Re: am nevoie de un sfat
MesajScris: Mar Mar 08, 2011 6:12 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Pe unde ai gasit-o?
Cum sunt pozitionati ? Are importanta cum e desenat tranzistorul in schema?
Daca e cu colectorul si emiterul in stanga sau in dreapta, in jos sau in sus?

Sus

MesajScris: Mar Mar 08, 2011 8:07 pm 
Neconectat
User

Vroiam ca sa stiu daca q6 si q10 sunt drivere
daca sunt , semnalul intra prin colectorul q6 si q10 , si atat timp cat sunt polarizati prin rez.
r18 si r 21 , conduc ?
vroiam doar sa inteleg modul asta de conectare , nicidecum sa critic sau sa pun la indoiala schema

Sus

MesajScris: Mie Mar 09, 2011 3:15 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Schema este OK , dar cu alti finali.....................asa cum este desenata , nu merge decat cu MOS FETuri laterale 2SK / 2SJ , in niciun caz cu MOS FETuri verticale IRFP240 / 9240 . I-ar trebui superdioda ca sa nu se prajeasca , iar intre grilele ( P / N ) finalilor trebuie sa gasesti cam 7 V , reglabili din superdioda..................
Acest gen de amplificator , cu finali MOS FET verticali va produce " Wati manelistici " asa ca vezi in ce bagi banii..............

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Mie Mar 09, 2011 5:13 pm 
Neconectat
User

pai si pana la urma care e povestea cu q6 si q10?
vroiam sa stiu de ce sunt pusi asa
ce diferenta e fata daca sunt cu baza la colectorul etajului diferential?
o schema cu MOS FETuri verticale IRFP240 / 9240 se poate posta aici?

Sus

MesajScris: Joi Mar 10, 2011 1:31 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Da:

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: AV400
400W manual.pdf [137.57 KiB]
Descărcat de 444 ori

MesajScris: Dum Mar 13, 2011 2:22 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Uite una si mai performanta , cu alimentare , protectii , ventilatie , limiter etc .
Este o schema din domeniul PRO , nu o improvizatie de scamator DIY ca cea de mai sus..................
Are si Watti ( cacalau ) !!!

Fişiere ataşate:
SVT4 .pdf [387.31 KiB]
Descărcat de 451 ori

High
Audio

Sus

MesajScris: Lun Mar 14, 2011 3:45 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

You're the man... :mrgreen:

P Victor / hpavictor scrie:
Uite una si mai performanta , cu alimentare , protectii , ventilatie , limiter etc .
Este o schema din domeniul PRO , nu o improvizatie de scamator DIY ca cea de mai sus..................
Are si Watti ( cacalau ) !!!

Cu alimentare... pai ce merge si fara ?
Limiterul si hi-pas etc, nu e musai sa fie in amp...
Aaa si ca tot ai semnatura asta "audio perfection" >>> o sa ai tu audio perfection la pastele cailor daca dai in aplificatoare pana limiteaza.
Ma intreb ce are cealalta daca nu are wati ? Poate scoate castane pe la iesire, dar mno,
la modul in care vorbesti, am impresia ca esti un guru al amplificatoarelor... sa ne traiesti !
Si cam atat :mrgreen: mai mult nu are rost... eu nu mai comentez la discutia asta contradictorie.
Nu ma intelege gresit... nu am nimic impotriva afirmatiilor tale, ci a modului in care le faci.
Amp X e +10, amp y e -10... nu e chiar asa.

Sus

MesajScris: Mar Mar 15, 2011 6:41 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Iordache Ionut scrie:
You're the man...
Limiterul si hi-pas etc, nu e musai sa fie in amp...
Aaa si ca tot ai semnatura asta "audio perfection" >>> o sa ai tu audio perfection la pastele cailor daca dai in aplificatoare pana limiteaza.

Dupa cum ai observat ( ? ) schema propusa de mine chiar are limiter ( ca element activ are un optorezistor ) deci sub nicio forma nu se poate satura , limiterul prevenind acest lucru . Si intradevar filtrele hi-pass si limiterul nu sunt strict necesar sa fie in amplificator , dar trebuie sa existe obigatoriu in lantul audio de amplificare .
Semnatura mea " audio perfection " este un ideal , catre care tindem cu totii , pentru ca realizarile practice din lumea reala sufera de pe urma unor compromisuri , cel mai adesea legate de preturi si nivelul de dezvoltare tehnic al fiecaruia . Dar cu siguranta , intotdeauna se poate mai mult , mai bine .
Nu inteleg de ce propuneti unor incepatori acea schema gen AV400 , care nu are alta calitate decat ca este greu de pus la punct , daca ai nesansa ( ca incepator ) sa nu functioneze din prima......... la inceput , am inteles ca toata lumea trebuie sa treaca prin diferite stadii de evolutie , dar AV400 este pentru unii doar inceputul , si cu siguranta nu este o cale recomandata de urmat . Daca arunci o privire la manualele de service de pe forum , vei ramane surprins , in afara de cateva chinezarii , nimeni , in zilele noastre nu mai foloseste o asemenea topologie de schema , se lucreaza exclusiv numai cu scheme full simetrice , limiter incorporat , intrare simetrica ( balansata ) protectii multiple etc . De ce te faci ca nu le vezi ? De aia rade lumea de amplificatoarele facute in regim de DIY in Romania , tocmai pentru ca ofera doar forta bruta , asa-zisii " watti manelistici " ............ utilizatorii vad si aud , si penalizeaza aceste lipsuri , cum dau de bani , in secunda 2 se duc si isi cumpara un amplificator de firma , second hand ( sau seven hand............. ) care contine aceste circuite pe care majoritatea dintre constructorii DIY se fac ca nu le vad , ca nu sunt necesare . La mijoc se poate sa fie si alt motiv , sa nu reuseasca " implementarea " acestora pe o schema chioara , ne-evoluata , din lipsa de " inspiratie " adica de cunostiinte tehnice de specialitate , ca la majoritatea " copiacilor " care multiplica dar fara a intelege complet unele ( ? ) scheme de pe DIYaudio , Elforum , Vega Lab sau mai stiu eu ce forumuri de amplificatoare , cu tot cu erori sau scapari voite ale autorilor , deoarece majoritatea aplicatiilor au ca tinta doar fenomenul DIY , nicidecum domeniul PRO , adica sonorizari de calitate de mare putere .............
Ideea mea de a modifica toate amplificatoarele DIY folosite in PRO , adaugandu-le macar limiter nu trebuie sa deranjeze , si nici sa devina o discutie contradictorie , fara finalitate , iar apelative gen " guru " se pot accepta ca o gluma , de ceva zeci de ani nu s-a mai inventat nimic in electronica , deci nu se justifica folosirea ca apelativ la persoanele din prezent !
De fapt eu consider ca ar fi necesar sa discutam pe subiecte punctuale , bine definite . Poate ca nu ar strica un proiect comun..............................ce parere aveti ?

High
Audio

Sus

MesajScris: Mar Mar 15, 2011 9:56 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ai mai coborat cu picioarele printre noi... un alt mod de a vorbi, deci se poate.
Uite eu nu am mai facut nimic in domeniul asta de la AV in coace, pentru ca nu am avut nevoie,
si nici finantarea necesara, bugetul meu actual mergand in alta directie.
Insa da, acum asi pune control al turatiei in functie de temperatura,
chiar am aplicat cu un prieten acest lucru pe amplificatorul sau,
sau mai bine zis am asistat la asta.
Un soft start pe alimentare am pus la AV de cand e facut,
nu am pus protectie la dc si cuplare intarziata, desi nu ar strica,
iar partea de hi-pas, low-pass, limiter si alte procese dinamice, fazari s.a.m.d.,
prefer sa le fac in virtual (procesare software in pc pt cei care nu stiu la ce ma refer).
Am zis prefer, dar cum nu sonorizez decat evenimente unde cel mult am fost cu 4 FR si un amp,
ma folosesc de capabilitatile lui DDM4000 pentru asta, care are un cross incorporat la nevoie,
are un mic compresor pe iesire, si ochiul meu care citeste bine vu-metrele...

Esenta este ca toate aceste chesti sunt adaugate pe langa un etaj final da?
Nu ma avantajaza prea mult o intrare balansata cand amplificatorul e la mai putin de 2m de mixer.
Este ok sa o ai, insa multi nu folosesc, mai ales acasa, si mai multi nici nu stiu principiul de functionare a acestor intrari.
Ok daca vrei se poate face intrare balansata foarte usor, sti asta.
Cat despre partea cu limitare, parerea mea e ca un sunetist care se respecta si vrea sa atinga
cat mai mult din perfectiunea audio, foloseste un sistem in care are headroom suficient fara limitare, care introduce distorsiuni.
Stiu asta nu este un sistem economic, costa mult, dar cum spuneai, se poate mai mult...

Imi place initiativa ta, cu dezvoltarea unui proiect, insa cred ca eu vad altfel lucrurile...
Si partea cea mai rea e ca nu e bani, din pacate, desi imi lipseste mult perioada in care faceam tot felul de chestii,
pt ca ador mirosul de sacaz :P

Btw, eu sunt adeptul incintelor cu sensibilitate mare si putere pe amplificatoare cat mai mica.
Am in cap, dar cum spuneam nu am bani acum, sper sa ies si eu din criza asta odata,
deci am in cap un sistem cu 8 basi dinastia: http://www.freespeakerplans.com/cubo-15q.html si 4 topuri dinacelea coaxiale de 12"+2".
Macar jumate de sistem initial asi vrea sa fac.
Si am dat-o in una in alta, asi vrea sa fac si modificari la topuri sa pot folosi supertweeter,
deci cumva pe 3 cai, ma rog ramane de vazut.
Dar pentru asta am nevoie si de amplificatoare, si aici revenim ca sa sustin ca asi avea nevoie de 3 amplificatoare de 2x400W pentru jumatate de sistem (4 basi + 2 topuri)
4 basi cate 2 pe canal in paralel, cate o medie pe canal la topuri
si partea de medii inalte +inalte cu filtru pasiv pe al treilea amplificator.

La toata treaba asta asi face procesarea virtual, si cate o iesire stereo pe fiecare banda (3 la numar).

Lipsa pieselor originale este un alt aspect pentru care nu asi mai face un amplificator cu mana mea azi.

Totusi pretul marcilor considerate bune pe piata amplificatoarelor, mi se pare mult prea mare pentru cat costa ce e in ele.
Si uite asa, un incepator care vrea si el ceva acoloshea, se apuca si isi face un 2xAv400 pt ca suna binisor si costa putin.

Ai sa razi dar asta facut de mine, a stat un an jumate intr-o baraca (pub), eu puneam muzica acolo vineri, sambata si duminica.
Odata am fost inopinant si era dat totul la maxim, pe haspeuri de catre barman...
Da in aceste conditii cred ca nu mai avea viata lunga, dar am luat un minico com800 dinala de la behringer,
l-am pus pe hard limit, in spatele amplifului sa nu il vada GHEORGHE, si aia a fost...
dar eu nu am mers niciodata cu limiter pe amplifurile mele cand am fost eu la butoane.

Si am cam obosit de scris :lol:
iti inteleg si respect punctul tau de vedere, insa raman in continuare cu adanc intiparita conceptie
ca conteaza foarte mult cine este la butoane.

Poate nu e comparatia cea mai buna de facut... dar cum ai zis ca e copie fidela QSC,
EP1500 este pe bipolari si sincer pe partea de medii si inalte AV-ul imi suna muuuult mai frumos.
EP-ul are basul mai frumos dar tare imi este ca nu e cel real...

Sus

MesajScris: Dum Mar 27, 2011 9:25 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Iordache Ionut scrie:
Ai mai coborat cu picioarele printre noi... un alt mod de a vorbi, deci se poate. ??? Exista cumva vreo legatura intre vorbit si picioare ???
Un soft start pe alimentare am pus la AV de cand e facut,
nu am pus protectie la dc si cuplare intarziata, desi nu ar strica,
iar partea de hi-pas, low-pass, limiter si alte procese dinamice, fazari s.a.m.d.,
prefer sa le fac in virtual (procesare software in pc pt cei care nu stiu la ce ma refer).
Esenta este ca toate aceste chesti sunt adaugate pe langa un etaj final da?
Nu ma avantajaza prea mult o intrare balansata cand amplificatorul e la mai putin de 2m de mixer.
Este ok sa o ai, insa multi nu folosesc, mai ales acasa, si mai multi nici nu stiu principiul de functionare a acestor intrari.
Ok daca vrei se poate face intrare balansata foarte usor, sti asta.
Imi place initiativa ta, cu dezvoltarea unui proiect, insa cred ca eu vad altfel lucrurile...
Si , partea cea mai rea e ca nu e bani
iti inteleg si respect punctul tau de vedere, insa raman in continuare cu adanc intiparita conceptie ca conteaza foarte mult cine este la butoane....

Pai sa incepem cu inceputul : Ce va doriti la un amplificator de putere ca accesorii , care sa va ajute in exploatare ? Daca in timpul experientei Dvoastra profesionale , ati remarcat diverse amplificatoare datorita calitatilor , puteti enumera ceea ce v-a placut la acele amplificatoare ? Care ar fi necesarul de putere optim pentru aplicatia Dvoastra ? De pret nu va mai intreb................ce este bun este si scump , cu mici exceptii !
Daca mai aveti alte offuri , va rog sa le spuneti , impreuna le vom gasi o rezolvare............
Raspunsul la aceste cateva intrebari le voi folosi la elaborarea unui viitor caiet de sarcini pentru un proiect comun al unui amplificator DIY de buna calitate , semiPRO ( datorita conditiei initiale , pret cat mai mic ) dar cu toate facilitatile moderne , dar doar daca veti fi interesati , si voi primi o reactie favorabila de la Dvoastra .

High
Audio

Sus

MesajScris: Dum Mar 27, 2011 10:35 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Citat:
Lipsa pieselor originale este un alt aspect pentru care nu asi mai face un amplificator cu mana mea azi.

Si plus alte considerente pentru care eu nu asi mai face un amplificator de la zero.

Candva cand va fi timp, voi face o unitate de protectie pentru incinte separata pe 6 canale, pentru tri-amp.
Amplificatoarele oi vedea eu care vor fi... unu este EP1500 si unu 2xAV400,
o sa mai fie nevoie de inca 2 amplifuri, probabil or sa fie tot behringer...
Schema asta si explicatiile atasate ei m-au atras: http://sound.westhost.com/project33.htm
Partea de filtrare si dinamica va fi virtual...
Dar mai e mult pana acest proiect va prinde viata :lol: ...

Daca sunt alti useri doritori sa participe la acest proiect...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2