The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Iun 19, 2025 2:56 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 58 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: filtru B&C 12PE32 + PAudio BM-D750II
MesajScris: Mar Iun 25, 2013 9:22 am 
Neconectat
User

Dan Nita aka DNA scrie:
Dacă am înțeles corect, discutăm despre o incită gen VL212.
În aceste condiții, varianta de filtru de la Paudio este pentru 15”+1,5” și are alt răspuns. Driverul va avea o atenuare diferită.

este o incinta tip horn coaxial , in genul V 24-60P unde cei de la dynacord folosesc 24db / oct in sectiunea de inalte taiate la 1200Hz conform datelor tehnice. Date despre proiect si stadiul acestuia se gasesc aici http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?f=4&t=16844. Am atasat mai sus raspunsul conform simularilor in hornrsp. Cred ca 4500Hz este totus mult prea sus tinand cont de raspunsul partii de midbass , chiar si cu 12 db / oct daca tai la 4500 hz "caderea" in zona 1000 hz o sa fie mult prea mare.

daca am inteles eu corect principiul de functionare al filtrului cam asa arata caderea ( teoretic ) la un filtru de 12db/oct LR cu frecventa de centrare in jur de 4000Hz ( 3750 Hz). daca este corecta aprecierea mea in jurul valorii de 1000Hz raspunsul o sa fie atenuat cu ~24dB.

Fişiere ataşate:
filtru.jpg
filtru.jpg [ 37.36 KiB | Vizualizat de 4920 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Iun 25, 2013 3:24 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Se pare ca ai intuit exact la ceea ce ma refer !
Te rog sa faci si pasul numarul doi , adica sa suprapui graficul de aici : download/file.php?id=11655&mode=view cu cel prezentat de tine mai sus ( 12 dB ) si poti vedea liniaritatea in zona driver-ului ...
Evident , totul este ipotetic , dar perfect functional .

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Vin Iun 28, 2013 6:51 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Gabi ... hai ca nu este prea complicat :) !
Fa un grafic cu rezultanta ...

High
Audio

Sus

MesajScris: Vin Iun 28, 2013 12:05 pm 
Neconectat
User

voi pune graficele in cateva zile ... in final am decis sa nu mai fac pe " mama omida " si mi-am achizitionat un kit cu care voi masura raspunsul . dupa revin cu graficele

Sus

MesajScris: Vin Iul 05, 2013 7:04 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Gabriel T. dj4you scrie:
Dan Nita aka DNA scrie:
Dacă am înțeles corect, discutăm despre o incită gen VL212.
În aceste condiții, varianta de filtru de la Paudio este pentru 15”+1,5” și are alt răspuns. Driverul va avea o atenuare diferită.

este o incinta tip horn coaxial , in genul V 24-60P unde cei de la dynacord folosesc 24db / oct in sectiunea de inalte taiate la 1200Hz conform datelor tehnice. Date despre proiect si stadiul acestuia se gasesc aici http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?f=4&t=16844. Am atasat mai sus raspunsul conform simularilor in hornrsp. Cred ca 4500Hz este totus mult prea sus tinand cont de raspunsul partii de midbass , chiar si cu 12 db / oct daca tai la 4500 hz "caderea" in zona 1000 hz o sa fie mult prea mare.

daca am inteles eu corect principiul de functionare al filtrului cam asa arata caderea ( teoretic ) la un filtru de 12db/oct LR cu frecventa de centrare in jur de 4000Hz ( 3750 Hz). daca este corecta aprecierea mea in jurul valorii de 1000Hz raspunsul o sa fie atenuat cu ~24dB.

Corect.
Am înțeles greșit inițial despre ce proiect este vorba.

Am făcut anul trecut un astfel de proiect, numai că era cu două drivere.
O să-l caut prin caiet și îți spun care a fost varianta pe care am folosit-o. Poate te ajută cu ceva.

Dacă crezi că te pot ajuta și se justifică efortul, poți veni cu o boxă până la Severin ca să-i reglam filtrul.
Cred că ne va lua câteva ore de muncă.
Free of charge.

Sus

MesajScris: Dum Iul 07, 2013 6:04 pm 
Neconectat
User

Multumesc Dan si Victor pentru ajutorul acordat ! Mai am putin de lucru la partea de finisaj ( mochetarea ) dupa care voi face niste masuratori cu raspunsul incintei fara filtraj. Dan daca gasesti notitele despre acel proiect si le poti face publice ti-as fi recunoscator. Iau in considerare si varianta unei vizite la Severin tinand cont ca nu am fost in acest oras.

Sus

MesajScris: Dum Iul 07, 2013 11:54 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Este foarte importanta munca in echipa !
Te rog nu refuza sprijinul lui Dan , cu siguranta anumite idei sau concepte personale pot suferi anumite schimbari , dar in general conteaza doar rezultatul final .
Putini useri au acces la baza materiala sau cunostiintele practice ale lui Dan Nita / Mircea Bartic cu privire la teoria si realizarea practica sau instalarea / exploatarea incintelor acustice ...majoritatea vizitatorilor :) evident sunt simpli consumatori enduser-i care nu pot intelege sau aprecia efortul tehnic al gazdelor .

Spor la treaba si auditii placute !

High
Audio

Sus

MesajScris: Mar Iul 09, 2013 8:17 pm 
Neconectat
User

sa nu mai vorbim despre efortul financiar ,care nu este neglijal. Cercetarea nu implica numai efort intelectual. Multi nu inteleg asta deoarece nu s-au lovit de asa ceva si normal ca nu apreciaza si cel mai mic ajutor primit. In momentul in care se investesc cateva mii de euro in cercetarea unor componente ale unui sistem de securtate ( domeniul meu ) te uiti putin stramb si la un prieten care iti solicita informatii daramite la un necunoscut.... asa este si cu munca vostra .

Sus

MesajScris: Vin Iul 19, 2013 8:40 am 
Neconectat
User

in final am facut cablajul pentru aceasta varianta, cablaj separat inalte , joase. Valorile componentelor se vor stabili ulterior

Fişiere ataşate:
filtru 2.jpg
filtru 2.jpg [ 33.91 KiB | Vizualizat de 4808 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Iul 19, 2013 9:43 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Parerea mea este ca ai gresit startul !
Ori nu ai fost atent , ori nu ai inteles ...

Pentru a compensa " cocoasa " din caracteristica amplitudine - frecventa a driverului combinata cu neliniaritatea hornului nu poti folosi 24 dB / octava !!!
Te incapatanezi aiurea cu 24 dB sau cu 18 dB !!!
Ai uitat si de recomandarea mea de a folosi filtre independente trece jos pentru difuzoarele de mid-bass...daca filtrul se inchide pe sarcina de 4 ohmi , curentul prin condesatori si bobine va fi foarte mare la puteri medii sau mari .
Poti calcula foarte usor si singur care este acea valoare ...
Daca la bobine treaba se poate rezolva folosind sarma mai groasa ( la o incarcare standard in audio PRO de 2A / mm patrat de sectiune cupru , iar maxim acceptata este de cel mult 2,5A / mm patrat sectiune cupru ) in schimb cu condesatorii din filtru ai rupt-o in fericire ...vor pocni ca floricelele de porumb .
Cunoscatorii stiu despre ce este vorba...
Folosind filtre trece jos independente pentru fiecare difuzor de mid-bass , adica fiecare filtru se va inchide pe o sarcina de 8 ohmi , curentul va fi FIX 1/2 din varianta cu difuzoarele in paralel .
Deja treaba este mai lejera , poti folosi condesatori ordinari in filtru .
Oricum va trebui sa selectezi condesatorii dupa curentul repetitiv de varf , si anume ca acest parametru sa fie cat mai mare...vezi ca majoritatea producatorilor asiatici nu ofera acest parametru , pentru a nu se face de KKT .
Factorul de siguranta este de 1,5 adica condesatorul trebuie sa reziste la la o valoare a curentului mai mare decat cea normala ( la puterea maxima ) ...asa ca de aia in industria Pro ( la producatori seriosi ) nu exista filtre pentru 4 ohmi la puteri mari , decat la gunoaie chinezesti :) de puteri mici si la proiecte DIY ale habarnistilor .
Chiar daca limitarea introdusa de bugetul prea mic este foarte stricta , incinta impreuna cu filtru nu va putea fi folosita la putere nominala .
In caz contrar , la puteri mari va arde cu flacara deschisa :lol: !
Dar banuiesc ca nu o sa te mai intereseze ceea ce se va intampla in viitor cu boxele , daca clientul este prea zgarcit , e doar treaba lui .
Parerea mea este ca nu trebuie facut niciun compromis , oricat de retardat sau zgarcit este clientul ( pana acum am remarcat ca toti sunt la fel , parca ar fi frati :) .

Caracteristica complementara a graficului real este optima folosind doar 12 dB / octava , dar nu cu caracteristica standard ( Butterworth ) ....cred ca cel mai corect este sa faci o masuratoare reala cu zgomot roz ( horn + driver ) si apoi sa faci un filtru complementar ca raspuns pentru liniarizare , astfel incat la realizarea practica sa il modifici cat mai putin .
Altfel nu vad cum ai putea obtine rezultate bune ...

High
Audio

Sus

MesajScris: Dum Iul 21, 2013 4:16 pm 
Neconectat
User

intrucat ma apropii de finalizarea proiectului ( weekendul acesta am mochetat incintele ) a trebuit sa fac si prinderea filtrului , PCB ul nu se va prinde cu holsuruburi in peretele incintei, am prevazut suruburi cu distantieri de 1.5cm astfel filtru ( PCB ul ) va avea spatiu pentru ventilatie . Am ales aceasta schema pentru a avea un PCB cat mai complex , in momentul de fata singurul bloc montat este protectia electronica a driverului. Pentru sectiunea de mid-bass vor fi 2 filtre fiecare difuzor pe filtru separat ( in total 3 PCB uri ). weekendul viitor voi face masuratorile si anume: raspusn mid-bass fara filtru , raspuns driver fara filtru , raspuns incinta mid+ driver fara filtru , raspuns incinta cu filtrare activa si biamplificat ( procesat pentru un raspuns liniar ) . Dupa aceste masuratori voi posta graficele si vom stabili tipologia filtrului si valorile componentelor.

incintele acestea le fac pentru mine asa ca nu ma uit sa fac economii , din acesta cauza nici nu ma grabesc cu finalizarea proiectului mai bine mai astept o luna decat sa fac porcarii.

Sus

MesajScris: Lun Iul 22, 2013 8:29 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Am cateva recomandari pentru realizarea practica a filtrului :
PCB-ul sa fie realizat folosid o suprafata utila cat mai mare de Cu , adica va fi realizat in tehnica " negativa " , zona ce urmeaza a fi corodata sa fie cat mai mica ...sper ca intelegi la ce ma refer .
Condesatoarele si bobinele sa fie montate doar pe spatele PCB-ului si asigurate suplimentar cu adezivi plastici care se durifica ( nu adezivi elastici gen prenadez sau silicon :) ) pentru a rezista la vibratii , rezistentele de putere c vor si amplasate " la vedere " intr-o zona cat mai ventilata , pentru a usura disisparea caldurii in incinta , pentru a micsora pericolul de incediere a vatelinei fonoabsorbante , PCB-ului si traseelor , carcasele bobinelor , condesatoarelor sau a oricaror materiale inflamabile !
Daca folosesti adezivi elastici gen prenadez sau silicon vei putea avea surpriza ca se vor reteza terminalele componentelor cu masa mare ... deoarece acesti adezivi permit miscarea componentelor ( evident , zecimi de mm ) , lucru total nedorit .
Este posibil ca inaltimea distantierilor ( de 15mm ) sa fie marita pentru a incape bobinele si grupurile de condesatoare ?
Datorita faptului ca nu poti gasi cond de curent mare , recomand sa folosesti condesatoare de o valoare mica a capacitatii ( spre exemplu de 1 microFarad / 250V ac de buna calitate montati in paralel pana la obtinerea valorii necesare ) , deoarece la conectarea cond in paralel de multiplica corespunzator si curentul repetitiv de varf suportat .
De altfel asta este motivul principal pentru care vei intalni foarte frecvent grupuri de cond in paralel in realizarile unor constructori de renume , ce au suficienta experienta in filtre pasive ( Turbosound , RCF , Dynacord etc ) si ale caror filtre nu se defecteaza " fara motiv " ca in cazul realizarilor unor constructori DIY !!!

High
Audio

Sus

MesajScris: Lun Iul 22, 2013 8:52 am 
Neconectat
User

cand ajung acasa am sa urc pdf urile cu pcb ul filtrelor, proiectarea este facuta negativ ( toate filtrele asa le fac ) sunt grupuri de cate 4 condensatori in paralel atat pt mid-bass cat si pentru partea de driver ( dimensiune de 10/30mm / cond ). Joi am planificat realizarea fizica a pcb ului ,daca mai sunt necesare modificari sa le fac zilele acestea.

Sus

MesajScris: Lun Iul 22, 2013 8:56 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Daca ai posibilitatea se justifica folosirea PCB-ului dublu strat , spre exemplu pe suport sticlotextolit sau ceramica gros de 1,6 sau 2 mm grosime , iar stratul de Cu 2x70 microni sau chiar 2x140 microni !
Nu uita ca lipiturile se vor face pe ambele fete , de preferinta cu un aliaj de lipit cu punct de topire peste 450 grade C .

High
Audio

Sus

MesajScris: Lun Iul 22, 2013 9:15 am 
Neconectat
User

nu am " tehnologia " necesara pt dublu strat ( am fost lenes si nu am finalizat masa UV ) , folosesc folie P&P pt realizarea pcbului, insa la toate filtrele dupa corodare aplic un strat de fludor pe toat suprafata cuprata. Concensatorii voi folosi WIMA MKP 4.7uF ( cei rosii la 250v ) si SOLEN MKP 10uF/250V

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 58 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2