dektz scrie:
ca sa ai un peisaj dinamic de 30dB fata de puterea de 1w ai atinge un prag de discomfort psihic... totusi

Ai auzit vre-o toba mare naturala ?
Crede-ma ca pasajele dinamica, reproduse de niste boxe bune ( cu distorsiuni reduse, dar nu neaparat state of art ), la fel pe un amp bun, care sa nu intre in clipping la varfurile mari, nu suna deloc deranjant. In unele momente ai impresia ca suna chiar incet comparativ cu acelasi material muzcial, care are gama dinamica maxima redusa la 6 dB. O sa fi surprins.
Sistemul cel al carui este topicul suna tare la puterea aceeasi deoarece muzica este foarte comprimata, nu din alta cauza. SI si dina ceeasi cauza coboara si jos. Ca sa va dau un exemplu: am si eu 2 boxe faimaose as spune, frontalele de la sistemul genius 5.1, un pic tunate ( am infundat tubul cu burete, dar burete comprimat ), si umplute cu vatelina, pe toti peretii, in strat de 2 cm. Puse la televizor, trecut printr-un reveiver sony, aud subbas, care pe unele piese seriaose ( chestii gen pink floyd live ) nici nu aud toba mare. Intelegi ?
Aceste subiecte au nevoie de topicuri seaprate, si de destul de mult timp pt a explica si intelege toata teoria. Daca chiar va pasioneaza acest domeniu, cautati si voi si cititi, si in primul rand analizati ( cu urechea )in timp ce va jucati cu ceva soft profesional de editari audio, cu compresoare, limitatoare etc ce efecte au.