ovidel86 scrie:
Dupa cate am inteles eu, ceea ce au testat ieri, a fost mai mult o proba pentru a vedea daca particulele parcurg fara probleme tunelul. Primul fascicul a parcurs 27 de km intr.o ora aproximativ iar cel de.al doilea in ceva mai mult.
In cat ma?! Particulele se deplaseaza cu 11000 de rotatii pe secunda, unui singur proton ii este nevoie mai putin de 90 de microsecunde pentru o face un inconjur in inelul principal LHC.
Parakiosule, te contrazic vehement...eu am inteles ca tu ai facut haz de necaz, dar 1 la mana fenomenul exista din anul 1929, cand s-a creat primul ciclotron de catre Ernest O. Lawrence, ca mai tarziu sa apara acceleratoarele liniare si dupa aceea cele circulare. Ideea initiala nu a fost de gasirea super-conductoarelor, alea au fost gasite intamplator, ci aceea de analizare a energiilor aparute la ciocniri sau la accelerari puternice.
Poate , una din cele mai asteptate descoperiri care s-ar putea intampla este, vestitule Boson Higgs, descoperit de Higgs prin deductii, dar niciodata observat. Este singura particula elementara din "Standard Model" neobservata inca, dar descoperirea ei ar raspunde intrebarii cum de particule elementare fara masa confera masa materiei.
Deasemenea, daca acele micro gauri negre se vor forma si se vor auto distruge reciproc, profesorul Stephen Hawking va lua premiul Nobel in fizica, pentru controversata teorie a gaurilor negre, care a intors practic fizica pe dos. Daca asa va fi, o mica parte a premiului Nobel va reveni si romanilor, care au fabricat niste componente destul de importante pentru LHC, imi scapa acum ce, dar stiu ca sunt importante
In cadrul LHC, pentru a se ajunge la imensele energii vehiculate(Peste 7 TeV) particule trebuie mai intai pre-accelerate in pre-acceleratoare liniare si circulare si dupa aceea injectate in inelul LHC principal. Comparand cu Habitatul nostru , acele energii sunt infim de mici, nici o cana de cafea nu poti incalzi cu ele, deci de aici rezulta ca NO DANGER(energia echivalenta a unui TeV este de 1,602 ori 10 la -7 Joule), dar raportata la dimensiunile particulelor elementare, energiile astea sunt colosale, in cazul coliziunii, fiecare proton va avea o energie de 7 TeV, rezultand o energie de impact de 14 TeV, o energie fara precedent cum spuneam.
Multumita CERN, avem internetul si site-urile, primele modele practice acolo au fost facute si testate si multe alte descoperiri.
P.S. Parakiosule pe vremea aia nu se putea genera energii asa de mari.