The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iun 20, 2025 7:12 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 118 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: intrebare retorica? :P
MesajScris: Lun Mai 11, 2009 9:19 am 
Neconectat
User

as vrea sa intreb pt. cineva daca acest filtru in 2 cai facut de dna se poate pune intr-o boxa pe 3 cai (15" + 6.5" + 2xsupra tweeter selenium).
Partea de low de la filtru sa fie pusa pe diful de 15 iar cea de inalte pe diful de 6.5?, iara de la diful de 6.5 sa se lege prin unu sau 2 condensatori supra tweeterele, bineinteles coborand undeva la 700 - 800 de hz intretaierea intre low si hi...astept un raspuns...ms

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 11, 2009 11:56 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

trebuie refacut filtrul complet, nu se merita

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 5:50 pm 
Neconectat
User

am comandat 2 filtr pentru o combinatie de difuri 12" +bmd750 ii . bmd este taiat la 1.2 khz iar midbasu la 2,5 khz... care e faza ca nu prea inteleg?

Outline t6.5 -> 2x RCF lf18n401
Tapco j2500 -> 4x wn15s+bmd750 II
Yhamaga mg16/6 cx
DSP ecler amic24
fidek fpa G12 -> bratze puternice un trup sanatos

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 6:09 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Nici eu nu inteleg intrebarea

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 10:00 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

noobsound scrie:
am comandat 2 filtr pentru o combinatie de difuri 12" +bmd750 ii . bmd este taiat la 1.2 khz iar midbasu la 2,5 khz... care e faza ca nu prea inteleg?

Daca mid-bass -ul e taiat la 1.2, e normal sa nu ai HPF tot la 1.2. Driver -ul se taie mai sus; gauri in frecventa nu vei avea deoarece se completeaza cele doua pante. Daca nu ma insel, pe un etaj ai filtru de tip LR si pe celalat Butterworth; de aici si departarea mare intre ele (necesara de altfel).

Scuzi exprimarea din topor, dar nu gasesc alta expresie acum; sper ca la asta te-ai referit.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 16, 2009 10:42 pm 
Neconectat
User

sa fiu mai explicit.
driverul are punctul de taiere 1.2 khz.
midbasul urca pana la 2,5 khz. de ce?

12" fara filtru :
Imagine

12" cu filtru :
Imagine

Yhamaga mg16/6 cx
DSP ecler amic24

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 17, 2009 12:16 am 
Neconectat
Admin
Admin

Despre ce filtru vorbeşti, mai precis ?

Şi ce reprezintă acele grafice ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 17, 2009 8:12 am 
Neconectat
User

e un filtru dna x-pro 2
Graficele reprezinta masuratorile pe care mi le-a facut un amic intr-un studio. Masuratorile au fost facute din curiozitate. Eu nu ma pricep la filtre ..tocmai deaia am comandat 2 filtre gata facute dar mi se pare putin ciudat ca midbasul sa urce pana la 2,5 khz. S-a masurat si boxa in combinatia 12" + bmd750 2 dar nu are rost sa pun graficul intrucat cel care a masurat mi-a zis ca poate nu e tocmai precis.

Yhamaga mg16/6 cx
DSP ecler amic24

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 17, 2009 9:27 am 
Neconectat
Admin
Admin

noobsound scrie:
e un filtru dna x-pro 2
Graficele reprezinta masuratorile pe care mi le-a facut un amic intr-un studio. Masuratorile au fost facute din curiozitate. Eu nu ma pricep la filtre ..tocmai deaia am comandat 2 filtre gata facute dar mi se pare putin ciudat ca midbasul sa urce pana la 2,5 khz. S-a masurat si boxa in combinatia 12" + bmd750 2 dar nu are rost sa pun graficul intrucat cel care a masurat mi-a zis ca poate nu e tocmai precis.

Nu are cum să se întâmple chestia asta.
Tocmai de aceea întreb.
Chiar dacă ai fi luat filtre stoc, nemodificate, nici aşa nu avea cum să urce până acolo. Punctele de tăiere sunt depărtate.

Apropo, nu cumva filtrul este pentru două difuzoare de 12" şi voi aţi măsurat doar cu un singur difuzor ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 17, 2009 10:04 am 
Neconectat
User

Nu nu am cerut pentru combinatia rcf lf12g301 +bmd750 2. Daca va e de folos pot sa citesc piesele de pe filtru. Mai mult nu ma pricep..

atasez o poza care o am facuta inainte sa le montez.
Imagine

Yhamaga mg16/6 cx
DSP ecler amic24

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 17, 2009 10:06 am 
Neconectat
User

Pe filtru era mag (12nustiucat) si bmd750 sa vedem ce se intampla. Cum filtrul nu era proiectat pentru asa ceva eu unul nu m-am asteptat la minuni, dar mai stii ?

Basul l-am masurat de la 30cm cu microfonul pe axa si cu bmd-ul acoperit. Ar fi frumos sa inlocuiesc bmd-ul cu o rezistenta, dar timpul era pe sfarsite. La fel am masurat si bmd-ul si am ajuns la concluzia ca acustic se suprapun. Raspunsul combinat evident ca nu se mai putea masura de aproape, iar de la distanta era influentat de pereti. Nu aveam cum sa impac fereastra de timp cu distanta de la dif la microfon la cel mai apropiat perete. Rezultatul obtinut este valurit, dar cum nu e de incredere mai bine nu il iau in seama.

Nu stiu ce filtru este, nu am apucat sa masor bobina ca sa pot estima ce se intampla. Daca e calculat pentru 2 basi mai mult ca sigur ca raspunsul va cadea mult mai repede pe partea de bas, asa din brisca eu as spune ca s-ar muta totul cu o octava mai jos si varful de la 2.5k ar fi mai putin pronuntat. In acest caz e cam nasol, satelitii construiti sunt deja de forma 12"+2".

Cum orice filtru se calculeaza cu difuzoarele montate in incinta, n-ai cum sa obtii ceva super drept din estimari, iar cand folosesti alte difuzoare sansele de reusita dispar complet. Nici nu ne asteptam la asta. A fost doar un experiment de dragul experimentului.
Atat doar ca in catalog rcf care va fi folosit seamana cu mag-ul ca si spl si impedanta. Cand are vreme noobsound o sa mi le aduca si le masor impedanta sa vedem cum stau lucrurile in realitate.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 18, 2009 10:50 am 
Neconectat
Admin
Admin

Noob,
Frecvenţa de tăiere NU este la 2500Hz ci mult mai jos.

Dacă este vorba despre Mag 1232, atunci trebuie să ştii că acel difuzor are un mare peak în zona de medii înalte. Acest peak este atenuat cu 12dB/octavă, dar este insuficient pentru a se obţine o etenuare rezonabilă.

De aceea eu insist mereu pe acordarea filtrelor în funcţie strict după combinaţia de difuzoare folosite.
Pentru acest moel ( MAG1232) eu aş face un filtru cu tăierea începând de la 600Hz ( în cazul că vreau un racordaj la o distanţă de o octavă folosind un filtru de ordin 2).

Ideal ar fi un ordin 3 acordat la 800-900Hz, iar driverul să fie tăiat lent, de pe la 2000 - 2500Hz. În felul acesta se obţine un punct de racordare la 1,2Khz.

În mod normal nu ar trebui să vă spun chestia asta, dar pentru că sunt sigur că nu o să o luaţi în serios, treacă de la mine ...
:wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 18, 2009 11:21 am 
Neconectat
User

o sa masuram impreuna cu sharky peste vreo saptamana si in combinatia rcf lf12-g301 si bmd750. Boxele oricum suna ok in special driveru ma lasat masca. Spre exemplu am testat boxe cu 15s+pad sau rcf+comp ambele versus makie c300 parca se numesc si mi se parea ca ale mele suna mega strident si suparator la ureche. Acum am ascultat de 2 ori boxele cu acelasi mid rcf de 12" + bmd750 || versus boxele makie si mi sa parut ca makie suna mega enervant.

Sper sa nu se inteleaga ca o ofensa ce am postat in posturile anterioare. Sunt chiar multumit si pe langa boxele cu rcf 12" +bmd750 || cu filtre dna-x-pro o sa mai adaug 2 boxe cu mag1232 care le am si aceleasi drivere+filtre.

Yhamaga mg16/6 cx
DSP ecler amic24

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 18, 2009 12:06 pm 
Neconectat
Admin
Admin

La MAG1232 este nevoie de un filtraj special, să ai grijă.

Poţi să măreşti capacitatea în paralele cu basul ( acel 10uF +5,6uF ) până când îţi sună corespunzător. Cred că ar mai trebui cel puţin un 10uF adăugat în plus, sau şi mai bine, adăugat un notch filter.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 18, 2009 12:35 pm 
Neconectat
User

DNA, eu unul te iau in serios. Experimentul acela l-am facut doar asa in treacat. Principalul obiectiv era sa masuram magul si pad52-ul ca sa stiu de unde sa incep cu filtrul avand in vedere ca nu avem grafice pentru ele.
Pad-ul din pacate era defect. BMD-ul fusese adus ca sa umple gaura din boxa asa ca i-am tras si lui o masuratoare.
Filtrul era prin preajma, asa ca de ce nu.
Se vede din grafic ca varful de la mag e mare, din pacate este numai pe axa, inafara raspunsul difera destul de mult de la 1.5k in sus, asa ca e clar ca trebuie taiat jos. Sper ca pad52-ul sa poata cobora asa de jos sa se imbine armonios si sa prind zona de dispersie buna a mag-ului.

Probabil Noob se refera la faptul ca taierea acustica in acel caz, cu mag a iesit la 2.5K. Oricum nu conteaza. Nu mag va fi pe acel filtru, din cate am inteles eu.

Pt mag pana acum m-am gandit la o taierea joasa pe la 1-1.5k cu zobel, iar la pad52 pe la 3k, ori cu un RC pus pt atenuare si taiere medii, dar intai sa vad cum fac sa il masor si pe acesta.
De experimentat n-am experimentat nimic, n-a avut vreme niciunul din noi.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 118 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Următorul

Ora este UTC + 2