The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iul 14, 2025 1:56 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 44 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: cum protejeaza mai exact becurile din filtrele de inalte
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 2:58 pm 
Neconectat
User

am vazut filtre de inalte cu protectie pe becuri care au becurile puse inainte de filtru , altele au becuri puse dupa filtru, in serie cu driverul ! puterea si tensiunea pe care o au trebuie sa fie .....? nu stiu exact cum anume protejeaza ele ? se ard pur si simplu sau menirea lor este sa se aprinda cu cat urci puterea si in felul asta sa atenueze prevenind deteriorarea bobinei driverului ! e normal sa se aprinda in timpul functionarii in conditii normale sau doar cand puterea driverului este depasita ? vreau mai multe detalii, sunt nedumerit si banuiesc ca nu sunt singurul !!!

Imagine
spre exemplu pe inalte am filtrul de mai sus , la mine becurile nu se aprind chiar daca palpaie clipul, in schimb daca se aprinde clipul cu nesimtire atunci si becurile se aprind alternativ ! am masurat tensiunea pe inalte , clip palpait si ajunge la 13 V chiar si un pic peste. Driverul de inalte este comp 50 , bobina de 2 toli 100 W !

in afara de influentarea frecventelor de inalte faptul ca am pus becurile dupa filtru inainte de driver afecteaza calitatea de element de protectie a becului ?

Ultima oară modificat de popamariusgabriel pe Mar Noi 24, 2009 3:36 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 3:01 pm 
Neconectat
User

pai cand becul se incalzeste ii creste rezistenta deci va scadea curentul prin driver. f simplu. :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 3:40 pm 
Neconectat
User

ca sa se incalzeasca trebuie sa se aprinda, deci trebuie sa se aprinda in timpul functionarii ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 3:42 pm 
Neconectat
User

nu se va aprinde prea mult, dar prin el tot va trece un curent care il va incalzi, determinandu-i rezistenta sa creasca

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 3:50 pm 
Neconectat
User

observ ca ele se aprind doar cand melodiile contin inalte peste un nivel normal iar clipul amplificatorului se aprinde

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 5:31 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Este corect sa se aprinda asa.
In mod normal, energia din muzica este mult mai mica pe partea de inalte.
Cand clipul ( limitarea ) se aprinde, joasele si mediile raman relativ constante, pe cand inalta mai are de unde sa urce. Urcand, consumul creste, iar pe bec va cade o tensiune mai mare, determinant inrosirea filamentului. Daca la rece, de exemplu, filamentul are 0,8 ohmi, in stare de incandescenta poate avea 8-10 ohmi ( mai mult sau mai putin, in functie de tipul becului ).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 6:12 pm 
Neconectat
User

asteptam parerea lui Dan ! am pus acum doar unul de 12 V si 21 W, mi se pare mult mai ok decat 2 in serie ori becuri de tensiune mai mare ! tinand cont ca am 13 - 14 V pe driver masurat dupa filtru pe bornele driverului , cred ca protectie mai eficienta asigura doar un singur bec ! facand niste calcule simple pica in jur de 20 - 30 W pe driver , aproximativ puterea becului, sau ma insel ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 6:27 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

.

Ultima oară modificat de Al Ex Al Ex pe Dum Sep 10, 2023 10:47 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 6:38 pm 
Neconectat
User

de ce?ce ti s-a parut asa deplasat privind ce a zis el?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 24, 2009 6:59 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

.

Ultima oară modificat de Al Ex Al Ex pe Dum Sep 10, 2023 10:48 am, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 12:39 am 
Neconectat
User

COCO scrie:
Legal scrie:
de ce?ce ti s-a parut asa deplasat privind ce a zis el?

Dupa parerea mea , parca era mai elegant sa spuna DNA

sau domnul Dan .

P.S: Este decat o parere personala .

ai grija cu limba romana! nu ti-o spun din rautate :!:

"este doar o parere personala"..doar..nu decat

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 1:21 am 
Neconectat
User

in general prefer numele , ca apelativ, chiar daca a fost ales de altcineva si uneori nu ne place asta, imi cer scuze daca am jignit pe cineva prin modul in care m-am adresat.
prefer sa postati informatii despre subiectul topicului, informatii provenite din surse empirice nu doar teorii ! vi s-a ars vreun bec din filtrul de inalte pana acuma , protejand astfel driverul de inalte ?

am facut si cateva masuratori ce privesc un bec de semnalizare de 12 V si 21w folosit in filtre.

i-am masurat rezistivitatea cu filamentul cald, si am surprins pe aparatul de masura valori de pana la 14 ohmi !

la o tensiune de 12,6 v AC are un consum de 1,67 A rezultand o putere consumata de 21,42 W
la 14,13 V DC are un consum de 1,90 A rezultand o putere consumata de 26,84 W. o sa caut o tensiune mai mare sa vad cat ii trebuie ca sa se arda

sunt curios totusi daca sunt avantaje/diferente privind folosirea becurilor in serie , inainte sau dupa filtrul propriuzis !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 3:21 am 
Neconectat
User

Eu am adaptat niste becuri la o pereche de filtre, dar dupa filtru pt inalte. Am avut neplacerea sa aud ca la una dintre boxe nuii mai functioneaza tweeter-ul la o sonorizare la care inchiriasem sculele, dar dupa ce le-am dus la depozit am constat ca doar becul era ars. Dupa ce am facut reglajele la aparatura, a aparut un dj cu "experienta" ce stia ca trebuie sa stea cu mixerul in rosu. Si acel dj a facut ca toate ledurile rosii de pe mixer sa stea aprinse, si asa boxele mele au functionat o noapte intreaga, cu toate ca protectia de pe un driver s-a dus. Eu oricum am fost socat cand am vazut cum aratau potentiomeetrele de pe mixer, iar cand le-am zis la baieti ca nu au de imi platit driver-ul, s-au simtit foarte usurati. Orice fel de boxa ai avea, pune o protectie pe ea. Nu stii niciodata ce s-ar putea intampla. In legatura cu becurile, ele te ajuta daca sunt dimensionate corect. daca nu, vei avea ghinion si curentul va trece doar prin ele fara sa actioneze in vreun fel. Repet, mie mi-au fost de folos si nu le poti compara cu o protectie activa, dar decat sa nu ai nimic pe acel filtru e bine sa pui si un bec sa nu ai surprize...

www.md-events.tk

***Scarface***

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 12:36 pm 
Neconectat
User

poi da mai multe detalii, schema folosita? ce bec ai pus? cum ? ce putere? ce drivere? ce amplif ?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 3:22 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Nu am pretentia sa fiu numit in vreun fel anume. Fiecare poate sa-mi spuna cu doreste si cui ii vine mai comod. Chiar nu am o problema cu astfel de formalitati.

Multumesc.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 44 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2