The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iul 14, 2025 5:49 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 44 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: cum protejeaza mai exact becurile din filtrele de inalte
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 4:13 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

In legaturile cu becurile pe filtre...
De ars nu le-am ars niciodata, stiu(se vede- semnal luminos) cand functioneaza limitarea, mai ales seara sau pe intuneric; teoretic becul lumineaza doar scurt din cand in cand, sa ajungi cu el sa lumineze continuu inseamna in mod sigur ca ai distorsiuni de la amplificator...
Exemplu:
La o statie de 100w se aprinde mult mai repede becul...
La o statie de 1000w se aprinde mult mai tarziu becul...
Concluzie: becul se aprinde doar cand exista distorsiuni, la un semnal curat slabe sanse se lumineze....(chair daca tesiunea este mult mai mare!)
Vreau sa spun ca pentru mine becurile au ajuns sa fie un fel de indicator de clip....chiar daca nu semnalizeaza asta amplificatorul...
Ce am patit in trecut cu becurile..era ca dupa realizarea primului meu filtru, cu ani in urma, si dupa montarea lor in boxe(testele erau pozitive, toptul era OK) se intampla din cand in cand ca la o boxa se intrerupea si dupa un timp isi revenea iara.... daca ii dadeam una la boxa isi revenea si iara mergea o perioada.
A durat ceva timp pana mi-am dat seama care era cauza, am desfacut cand am ajuns acasa...am veriifcat sa nu fie lipituri reci etc....nici o sansa, am masurat becul..totul parea ok...a zguduit tot montajul...nici o schimbare.....dau drumul la muzica...las asa o perioada de timp...si hopa ..iara se intrerupe........iau un sunt si incep sa scurcitcuitez toate piesele sa vad care e cauza...(legasem o rezistenta de 10Ohm in serie cu filtrul)....totul era ok, pana am ajuns la bec! becul era intrerupt...ma uit bine sa vad filamentul, parea intact, il masor..era intrerupt...
Gandesc, "te-am gasit, drace", ca multa bataie de cap mi-ai dat!
Am schimbat becul, am folosit boxele inca 3 ani si dupa aia le-am vandut.
Nu am primit nici o reclamatie nici pana in prezent...
Difurile(twetere de fapt) erau dinamice, SAL, SP-10 parca era modelul, si aveam cate 2 in paralel in boxa....(aveau sensibilitate mica)
Cam asta e povestea mea cu becurile.... :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 6:34 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

explicatia este foarte simpla pentru fenomenul intalnit de tine

un amplificator de putere mica, fortat in clip, da la iesire pe langa semnalul amplificat si armonici de inalta frecventa. Acelea sunt responsabile printre altele de distrugerea inaltelor prin supraincalzire.

becul nu indica CLIP, ci doar sesizeaza ca pe acea portiune de frecventa a crescut brusc puterea debitata de amplificator.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 7:37 pm 
Neconectat
User

concluzia mea este ca in loc de 2 becuri in serie asa cum am avut pana acum, conform schitei de mai sus, un singur bec este suficient , si ca acesta va proteja nu neaparat prin intreruperea lui ci prin preluarea din sarcina la puteri mari, sau mai bine zis preluarea surplusului de semnal distorsionat !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 9:26 pm 
Neconectat
User

filtrul nu are cum sa iti ia tie semnalul distorsionat...doar ti-l diminueaza...sunetul cu frecventa cea mai joasa se numeste sunet fundamental iar sunetele cu frecvente mari sunt armonice superioare...sunetul muzical este compus din sunete fundamentale si armonicele lor,deci cu atat este mai placut cu cat contine un nr mai mare de armonice superioare...numai ca tu la un moment dat,daca fortezi amplificatorul acele armonice superioare incep sa se distorsioneze si de aia incep sa ti se aprinda tie becurile...si ia aminte ce au zis si ceilalti legat de puterea amplificatoarelor si aprinsul becurilor...mai bine iei un amplificator mai puternic si nu il fortezi...deci nu se aprind becurile(ca la instalatia de pom)..normal sa nu fie depasite nici specificatiile becului...ca daca nu,e normal sa se aprinda...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 10:56 pm 
Neconectat
User

sa zic si eu ceva despre becuri, de foarte multi ani folosesc pentru drivere de 1'' si in jur de 50w, dupa filtru un bec auto de 12v/21w cu rezultate excelente . Am aplicat metoda la foarte multe boxe de firma care nu aveau asa ceva si din acel moment nu s-au mai ars in veci inaltele.Nu am pus niciodata vreun condesator in paralel cu becul.
Mai nou folosesc asa zisele '' PTC''-uri in paralel cu un grup de rezistente in valoare de 10 ohmi .Nu cred ca e o solutie mai buna dar scapi de arderea becului sau scuturarea filamentului la transport (mie mi sa intamplat asta)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 11:13 pm 
Neconectat
User

ce-i ala PTC ? eu nu vad normal ca un bec de semnalizare sa se scuture . montat pe masinae zguduit mult mai mult decat intr-o boxa si nu se strica cu una cu doua

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Noi 25, 2009 11:36 pm 
Neconectat
User

polyswitch

la cate facaturi sunt pe piata din romania era imposibil sa nu gasesc si eu un bec mai naspa.... :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 12:13 am 
Neconectat
User

eu montez o bucata de lita din cupru de 1,5 mm sau mai groasa si de ea cositoresc becul in asa fel incat sa stea in aer iar socurile sunt amortizate de acea bucata lita

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 1:50 am 
Neconectat
User

mariusspuneceva scrie:
eu montez o bucata de lita din cupru de 1,5 mm sau mai groasa si de ea cositoresc becul in asa fel incat sa stea in aer iar socurile sunt amortizate de acea bucata lita

Asta e numa parerea ta , ca sarma aia va opri vreun soc mecanic :roll: Incearca sa lipesti becul cu silicon de placa filtrului , ar fi cea mai buna solutie accesibila. Mai bine ar fi sa ai dulie pentru bec , cum sunt halogenele cu 2 picioare. :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 11:10 am 
Neconectat

dulia e naspa

ti-o spun din experienta

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 8:32 pm 
Neconectat
User

DAca tot vorbim de becuri am si eu o nelamurire

2 becuri de 24V 21W puse in paralel sunt ok ? sau sa le pun in serie ?

in paralel 2 becuri au 1.2-1.3 ohmi la rece

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 9:14 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

nexus3 scrie:
dulia e naspa

ti-o spun din experienta

Soclul e bun?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 9:31 pm 
Neconectat

doar lipitura e sfanta

orice sistem de prindere bazat pe dulie , socluri & Co. sunt cu risc pe termen lung din cauza vibratiilor

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 9:58 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Tin sa te contrazic, de exemplu soclurile ceramice care le vinde shambala pentru becurile lui, sunt foarte ok tin becul destul de bine, iar daca apoi se pune de jur imprejur plastic topit, nu mai iasa veci de acolo.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 26, 2009 10:08 pm 
Neconectat

pe mine nu ma intereseaza daca ai probleme sau nu , nu castig absolut nimic din asta

eu iti spun ce am vazut eu de-a lungul timpului

socluri ceramice ca si cele de la shambala cu silicon peste becuri si tot fac flama de la vibratii.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 44 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2