In legaturile cu becurile pe filtre...
De ars nu le-am ars niciodata, stiu(se vede- semnal luminos) cand functioneaza limitarea, mai ales seara sau pe intuneric; teoretic becul lumineaza doar scurt din cand in cand, sa ajungi cu el sa lumineze continuu inseamna in mod sigur ca ai distorsiuni de la amplificator...
Exemplu:
La o statie de 100w se aprinde mult mai repede becul...
La o statie de 1000w se aprinde mult mai tarziu becul...
Concluzie: becul se aprinde doar cand exista distorsiuni, la un semnal curat slabe sanse se lumineze....(chair daca tesiunea este mult mai mare!)
Vreau sa spun ca pentru mine becurile au ajuns sa fie un fel de indicator de clip....chiar daca nu semnalizeaza asta amplificatorul...
Ce am patit in trecut cu becurile..era ca dupa realizarea primului meu filtru, cu ani in urma, si dupa montarea lor in boxe(testele erau pozitive, toptul era OK) se intampla din cand in cand ca la o boxa se intrerupea si dupa un timp isi revenea iara.... daca ii dadeam una la boxa isi revenea si iara mergea o perioada.
A durat ceva timp pana mi-am dat seama care era cauza, am desfacut cand am ajuns acasa...am veriifcat sa nu fie lipituri reci etc....nici o sansa, am masurat becul..totul parea ok...a zguduit tot montajul...nici o schimbare.....dau drumul la muzica...las asa o perioada de timp...si hopa ..iara se intrerupe........iau un sunt si incep sa scurcitcuitez toate piesele sa vad care e cauza...(legasem o rezistenta de 10Ohm in serie cu filtrul)....totul era ok, pana am ajuns la bec! becul era intrerupt...ma uit bine sa vad filamentul, parea intact, il masor..era intrerupt...
Gandesc, "te-am gasit, drace", ca multa bataie de cap mi-ai dat!
Am schimbat becul, am folosit boxele inca 3 ani si dupa aia le-am vandut.
Nu am primit nici o reclamatie nici pana in prezent...
Difurile(twetere de fapt) erau dinamice, SAL, SP-10 parca era modelul, si aveam cate 2 in paralel in boxa....(aveau sensibilitate mica)
Cam asta e povestea mea cu becurile....