The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iul 16, 2025 1:54 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 88 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Ia uitati aici ce inteleg unii prin "defect de fabricati
MesajScris: Mar Oct 19, 2010 9:46 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

aci nu este vorba de nici o garantie, difuzoarele nu sunt de la noi.

discutia este una pur ştiinţifică

spuneti de defect de fabricatie dar totusi nimeni nu poate veni cu o explicatie plauzibila despre cum s-ar putea ajunge aici. :roll:

uite un alt difuzor spart in mod asemanator
Imagine
Imagine
Imagine

este un model fabricat de o firma italiana preabine cunoscuta pe meleagurile noastre ce era montat intr-o boxa scapătă de la o oarecare inaltime

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului: Re: Ia uitati aici ce inteleg unii prin "defect de fabricati
MesajScris: Mar Oct 19, 2010 10:04 pm 
Neconectat

in mod normal cedeaza lipitura sau bolturile ce conecteaza frontplate-ul la sasiu deoarece acela este punctul slab din ansamblu.

Cand acel punct este intarit suficient de bine trebuie sa cedeze in alta parte, este logic

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 10:35 pm 
Neconectat
User

Mirecea,cred ca stii ca si eu am un sd-18el si exact aceeasi problema...doar ca nu asa grav,e doar fisurat.deocamdata.nu crezi ca ar trebui ca producatorul sa faca ceva sa rezolve problema asta?din punctul meu de vedere chiar e o problema a producatorului,nu defect de fabricatie,ci doar calitate foarte proasta,asa este cel mai corect spus.omu' cand da 1150lei pe un dif nu ii da sa faca o proba si 2 sonorizari cum am facut eu...bine ca eu l-am ars a fost altceva...in horn...s-a sufocat...a fost vina mea,dar daca si la al meu se mai pune problema de transportat si lovit si chestii de genul,nu prea ai dreptate.de 3 ori a fost carat basul ala.atat.
am vazut/bobinat o gramada de difuzoare din care cred ca 3 sau 4 cu magnetul spart asa sau doar dezlipite de backplate si alea erau niste jucarii,nu profi.
Mircea Bartic scrie:
in mod normal cedeaza lipitura sau bolturile ce conecteaza frontplate-ul la sasiu deoarece acela este punctul slab din ansamblu.

Cand acel punct este intarit suficient de bine trebuie sa cedeze in alta parte, este logic

sincer mie nu mi se pare logic sa cedeze.de oriunde ar fi...ca e lipitura sau magnetul sau mai stiu eu ce.de ce sa cedeze?

o explicatie plauzibila despre cum s-ar putea ajunge aici......ferita de calitate proasta(parerea mea)
Eu acum sunt sincer,nu vreau sa fac reclama proasta sau asa,dar la inceput am fost foarte incantat de achizite...am auzit numai de bine de p-audio,dar dupa aceea au aparut si partile mai negative...mai am 2 modele de difuri de la p-audio si de alea sunt incantat,pana acum,dar ce ma deranjeaza e ca niciodata nu recunoasteti un defect.asta am observat-o...si de multe ori se sterg unele posturi...dubios as zice...
In fine...o concluzie din partea mea,SD-18EL e un difuzor prea laudat pentru ceea ce e el de fapt.poate bobina e ok si restul dar la magnet mai au inginerii de lucrat,asta e clar.eu unul,nu as mai da atatia bani pe asa ceva.poate la jumate de pret mai merge si pana la 1150 sa platesc un strungar sa imi faca o carcasa ceva sa imi tin magnetul sa nu se faca bucati.

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 10:44 pm 
Neconectat

cand au fost defecte de fabricatie au fost inlocuite produsele fara discutie. Astea sunt chestii care se petrec linistit fara discutii sau tam tam.

Pai daca nu are voie sa cedere lipitura, bolturile sau inelul de ferita, ce sa cedeze cand lovesti incinta?

ceva tot trebuie sa se rupa/sparga altfel nu se poate.

Ferita este un material casant prin natura sa.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:00 pm 
Neconectat
User

Inteleg ca au fost inlocuite.nici aici nu vrea nimeni sa faca tam tam,doar vorbim deschis,daca se poate.eu am zis si o mai zic,sd-18el e un dif prost,dpdv al magnetului.cum de apare fenomenul asta la toate?chair as vrea ca toti posesorii de sd-18el sa le scoata din cutii ,sa faca niste poze si sa le posteze alaturi de niste detalii...gen ..de cat timp pe au...cat le-au folosit...cu ce putere...chestii de genul.

Mircea Bartic scrie:

Pai daca nu are voie sa cedere lipitura, bolturile sau inelul de ferita, ce sa cedeze cand lovesti incinta?

ceva tot trebuie sa se rupa/sparga altfel nu se poate.

Ferita este un material casant prin natura sa.

dar cine a zis ca aici a fost problema de lovit incinta?
al meu daca a stat de ce s-a fisurat?

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:23 pm 
Neconectat

la tine daca bine retin ai avut probleme cu diferente mari de temperatura

daca exteriorul este rece iar interiorul este incalzit repede foarte puternic , diferentele de dilatare intre diferitele zone din inelul de ferita genereaza forte.
Daca acele forte sunt aplicate pe un concentrator (ciupitura sau microfisura in material) rezultatul poate fi o fisura vizibila cu ochiul liber.

Ferita este un material ceramic cu proprietati de transfer termic destul de proaste, deci rationamentul meu poate fi valid.

Acelasi lucru se intampla si cand pui un lichid foarte fierbinte direct intr-un pahar de sticla iar acesta crapa. Este exact acelasi fenomen.

Oricum in cazul difuzorului tau nu se putea pune problema de garantie deoarece era ars prin supra incalzire

supraincalzire ce putea fi catalizatorul fenomenului descris de mine mai sus.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:29 pm 
Neconectat
User

Nu doresc sa intru intr-o polemica cu nimeni de aici. Dar mi se pare ca userul care si-a primit coletul are dreptate. E impotriva legilor fizice ca un difuzor montat pe un panou care ia un shoc indiferent cat de puternic sa se fusureze de acolo. Intotdeaua forta cea mai mare o ia partea cea mai apropiata de panou . Ar trebuii sa cedeze in ordinea fortei exercitate asupra difuzorului urmatoarele: Sasiu,adeziv,plate,magnet,adeziv,back-plate. Nici decum partea cea mai indepartata de sasiu a magnetului.

Daca sunt alti useri care pot confirma cu sinceritate ca au magneti crepati la acest difuzor atunci eu vin cu o alta explicatie ! Acest difuzor putea fii crepat inca dinainte de a fii trimis iar pe drum..drumurile romanesti si manipularea necurespunzatoare au facut ca acest magnet sa se miste violent si sa se autodistruga prin departarea la shoc si apropierea datoratata fortei de atractie.

Cred ca puteau proiectantii sa il construiasca mai solid intrucat este un difuzor destinat instalatiilor mari care sunt menite sa se abuzeze.

Fişiere ataşate:
fisura.JPG
fisura.JPG [ 10.08 KiB | Vizualizat de 2453 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:44 pm 
Neconectat
User

a stat in garaj iarna,in club a mers incet pana la inceperea programului cam o ora dupa care tare.si s-a dus dupa 6 7 ore...
cu socul termic nu prea o cred ,asta ce ar insemna ca la un concert se pun boxele cu o zi inainte si pana la incepera concertului se creste volumul sa fie incalzite treptat?asa ceva nu exista.
ai zis "Ferita este un material ceramic cu proprietati de transfer termic destul de proaste" ,deci nu putea sa se incalzeasca dintr-o data.nu?

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:45 pm 
Neconectat

pusky scrie:
Nu doresc sa intru intr-o polemica cu nimeni de aici. Dar mi se pare ca userul care si-a primit coletul are dreptate. E impotriva legilor fizice ca un difuzor montat pe un panou care ia un shoc indiferent cat de puternic sa se fusureze de acolo. Intotdeaua forta cea mai mare o ia partea cea mai apropiata de panou . Ar trebuii sa cedeze in ordinea fortei exercitate asupra difuzorului urmatoarele: Sasiu,adeziv,plate,magnet,adeziv,back-plate. Nici decum partea cea mai indepartata de sasiu a magnetului.

ai dreptate insa daca ai avut pe mana un SD18 ai fi observat ca sasiul este foarte masiv deci sansele sa cedeze sunt nule, cred ca ar fi nevoie de cateva zeci de tone forta ca sa se rupa un asemenea sasiu .

Daca sunt alti useri care pot confirma cu sinceritate ca au magneti crepati la acest difuzor atunci eu vin cu o alta explicatie ! Acest difuzor putea fii crepat inca dinainte de a fii trimis iar pe drum..drumurile romanesti si manipularea necurespunzatoare au facut ca acest magnet sa se miste violent si sa se autodistruga prin departarea la shoc si apropierea datoratata fortei de atractie.

este si aceasta o posibilitate

Cred ca puteau proiectantii sa il construiasca mai solid intrucat este un difuzor destinat instalatiilor mari care sunt menite sa se abuzeze.

Acest difuzor NU este gandit pentru aplicatii portabile

cine pune un difuzor de aproape 30 de Kg intr-un subwoofer si are pretentia sa fie transportabile are nevoie de un consult psihiatric (mica gluma)

Am incercat sa mut unul din subwooferele in discutie aici si pot sa spun ca in 2 oameni sunt tampit de grele, ceva de genul un sac de ciment/persoana (modelul vechi de 50 de Kg).

Daca are cineva acces la un computer dotat cu ALGOR ar fi interesant daca ar putea face o mica simulare cu cateva forte aplicate pe sasiu sa vedem unde apar deformatiile cele mai mari. Cateodata poti ramane uimit de ce ciudatenii pot sa apara din cauza concentratorilor

uite un exemplu de simulare
Imagine

Din pacate nu mai am in acest moment acces la facilitatile Facultatii de Mecanica pentru a baga asa ceva intr-o simulare dar am sa incerc sa iau legatura cu unul din profesori.

Ca idee, cu acest program am determinat acum un an limitele de rezistenta ale sistemelor de suspendare folosite in NexArray T210

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:47 pm 
Neconectat

dj_sanyi scrie:
ai zis "Ferita este un material ceramic cu proprietati de transfer termic destul de proaste" ,deci nu putea sa se incalzeasca dintr-o data.nu?

Localizat se poate incalzi puternic, in toata masa lui, nu.
Fenomenul apare exact din cauza proprietatilor cvasiszolatoare din punct de vedere termic.

uite un tabel de specificatii pentru tipul de ferita utilizat in SD18
Citat:
Physical and Thermal Properties
Property Typical Value
Coefficient of thermal expansion (25°C to 450°C)

Perpendicular to orientation
10 x 10-6 cm/cm/°C

Parallel to orientation
14 x 10-6 cm/cm/°C

Thermal conductivity
0.007 cal/cm-sec°C

Reversible temperature coefficient of residual induction
-0.2% /°C

Reversible temperature coefficient of intrinsic coercive force
0.2 to 0.5% /°C

Curie temperature
450°C

Maximum service temperature* (without metallurgical change)
800°C

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mar Oct 19, 2010 11:54 pm 
Neconectat

pusky

magnetul este spart mult mai aproape de frontplate, deci majoritatea masei difuzorului este concentrata dupa punctul de rupere, asa cum era logic.

Fişiere ataşate:
P1060711.JPG
P1060711.JPG [ 242.77 KiB | Vizualizat de 2444 ori ]

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro
Sus

MesajScris: Mie Oct 20, 2010 12:02 am 
Neconectat
User

cand faceam fizica la scoala eram complet neinteresat si acum incerc sa caut explicatii.

Shockul termic la care se face referire este plauzibil in aparitia fisurilor. De la 20grade cat au majoritatea incaperilor la maxim50 cat pot estima eu ca ajunge un magnet nu este mare. in schimb daca duci un difuzor de la 0-10 grade si ii dai power cum de altfel se intampla e destul de periculos. MAsivitatea unui astfel de magtnet il poate face sa ia contact cu caldura in partea posterioara( partea care ia contact cu backplate iar partea anterioara de pe sasiu sa ramna rece. Diferente de temperatura in aceeasi masa( fara transfer termic bun) nu e de bine. Mai ales dac luam in considerare faptul ca materialul este unul casant.

Mircea nu a dat un exemplu potrivit cu paharul rece umplut cu apa calda. Mai corect ar fii exemplul unei sticle introduse doar pe jumatate in apa fierbinte. Sau o sticla fierbine pusa pe jumatate in pa rece.

Inginerii ar trebuii sa faca cercetari in situatia asta. Ma gandesc doar ca sunt atatea difuzoare de chitara pe feerita care sunt abuzate exagerat.. am atins magnetul unui astfel de difuzor si cred ca avea peste 60 grade si era o incinta open-back.

PFFFF nui corect ai scris faza cu dilatatzia exact cand eu concepeam postul :))

ps: DA am gresit. incercam sa citesc si sa ma uit la pozele userului dj_sanyi care a avut probleme cu difuzorul si le-am incurcat.

Sus

MesajScris: Mie Oct 20, 2010 12:07 am 
Neconectat
User

la 450 de grade deja cedeaza bobina...
oricum eu nu pot sa inteleg cum un dif profi cedeaza asa usor la niste chestii la care alte difuzoare rezista zeci de ani fara probleme.
exemplu un dif elta de 18" 300 rms,care a functionat 4 ani intr-un club cu putere de 500w pe el si care si acum merge la fel de bine.Iarna in club stateai cu geaca de frig ce era acolo,cel putin la inceput si saracele difuri plecau cu 500w in bot si nu aveau nimic.

daca ar modifica ceva sa reziste si SD-ul asa,ar fi un difuzor ok.
si poate ceva si la al-2-lea spider care am inteles ca cedeaza mecanic.

Ultima oară modificat de Alex Denes djsanyi pe Mie Oct 20, 2010 12:14 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mie Oct 20, 2010 12:08 am 
Neconectat

pusky scrie:

Inginerii ar trebuii sa faca cercetari in situatia asta. Ma gandesc doar ca sunt atatea difuzoare de chitara pe feerita care sunt abuzate exagerat.. am atins magnetul unui astfel de difuzor si cred ca avea peste 60 grade si era o incinta open-back.

rezolvarea este reducerea masei / cresterea conductivitatii termice sau utilizarea unui material oarecum flexibil

Reducerea masei se face usor prin trecerea la NdFeB (Neo) material care are si un anumit grad de flexibilitate, chiar daca este obtinut prin sinterizarea pulberilor metalice. Daca mai punem la socoteala ca este format din pulbere metalica => ca avem si un material cu o conductivitate termica superioara.

Tocmai am mai aratat un avantaj al magnetiilor din generatia noua, fara sa vreau.

Solutie ar putea fi si AlNiCo dar pretul prohibitiv is scot din start din discutie.

Dj Sany
Cel de-al doilea spider este prima piesa care cedeaza dupa ce se depaseste X-mech (a nu se confunda cu X-max)
Am avut mai multe cazuri de difuzoare distruse in acest mod in aplicatii in care din cauza utilizarii unor amplificatoare foarte puternice la frecventa sub acordajul inicintei, s-a pierdut controlul asura cursei difuzorului.

Mecanismul este urmatorul:

la curse varf la varf de peste 60 de mm se va rupe spiderul numarul 2 simultan cu aparitia unor rupturi in jurul prinderilor firelor leonice pe spiderul numarul 1. Pierderea unuia dintre sipderele de centrare la asemenea curse va duce automat la pierderea controlului asupra deplasarii laterale a bobinei. aceasta problema apare datorita fortelor aplicate de masa suplimentara si coeficientilor de amortizare diferiti pe partea spiderului pe care se regasesc firele leonice. Deplasarea laterala suplimentara va face ca bobina sa intre in contact cu piesa polara si/sau frontplate-ul. In timpul contactului cu frontplate-ul se va zgaria bobinajul (interiorul suportului, cel ce intra in contact cu piesa polara nu are bobinaj). Bobinajul zgariat va intra in scurt de fiecare data cand va atinge piesa frontala => modificari puternice de impedanta cu rezultate cel putin ciudate asupra unor amplificatoare. de aici pana la arderea efectiva a bobinajului si distrugerea totala a difuzorului mai este doar un pas.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

MesajScris: Mie Oct 20, 2010 12:18 am 
Neconectat
User

ok.cand apare varianta pe neo?sau mai bine zis o sa apara?ca sincer mai am nevoie de un dif pt 1850 si nu stiu ce sa iau.pe SD-18EL parca nu as mai da banii ca dupa cateva luni sa imi apara o fisura si sa imi para rau ca am dat banii pe el.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 88 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2