The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 3:17 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Chestii.......dubioase .
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 2:41 am 
Neconectat
User

Zilele astea am demontat de pe boxe 2 WN-15R si cu aceasta ocazie le-am facut o inspectie vizuala (mai mult de plictiseala ).

Prima chestie dubioasa a fost adezivul care fixeaza firele leonice de membrana . Mai demult am avut niste probleme cu firele leonice ale unor dif-uri (ba se rupeau ba se dezlipeau de mebrana si iar se rupeau) si am zis sa ma uit si la wn-15r-urile astea sa vad cum ..... arata . Adezivul respectiv e cam ...plastic.....pt ca l-am intepat usor cu unghia si a ramas urma unghiei imprimata pe suprafata adezivului . Pe langa asta am observat ca puntea de adeziv dintre membrana si firele leonice e cam subtire (cam cat funia unui fir leonic) . Am verificat flexarea firelor leonice la deplasarile maxime ale membranei (deci cat am putut impinge si trage membrana cu bun simt....cca 1 cm pe sens) si s-ar parea ca firele leonice nu ajung "sa se traga" din adeziv, dar totusi cred ca lipitura se putea face mult mai bine , adica sa fi fost puntea de adeziv mai groasa. E posibil oare ca firele leonice sa fie tintuite de membrana si prin ceva cleme (asa cum mai fixam/reparam eu uneori firele leonice 8) ) ?

S-a mai uitat careva sa vada cum arata adezivul dintre firele leonice si membrana ? Poate ca practic adezivul si lipitura sunt suficient de rezistenti, insa ....intreb si eu:a avut cineva probleme cu dezlipirea sau poate chiar ruperea firelor leonice la dif-uri p-audio ?

A doua chestie dubioasa am observat-o cand ma uitam la bobine . Este vorba de numarul de spire vizibile atunci cand membrana e in pozitie mediana, numar care la un dif este cca 2-3 iar la celalalt cca 7-8 . Cine are dif-uri de bass si/sau medii din seria Winner stie ca suportul(carcasa) bobinei are niste gauri de racire . Pe baza acelor gauri am dedus ochiometric ca(,) carcasele bobinelor au fost lipite de membrana una mai adanc decat cealalta .
N-as crede ca diferenta aceea de pozitii este f importanta sau "audibila" dar sunt curios daca a mai intalnit cineva un astfel de caz, daca e ceva normal (adica daca in mod uzual in fabricatie este tolerat asa ceva) ........sau daca pur si simplu sunt ghinionist . :( .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 8:53 am 
Neconectat
User

in legatura cu lungimea firelor leonice stai linistit ca wn15r nu are xmax 10 mm pe sens :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 9:14 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

1. acela este un adeziv siliconic
nu pleaca nicaieri, insa e normal sa-ti ramana urma unghiei pe el, fiinca trebuie sa fie extrem de flexibil.

2. lungimea intrefierului este extrem de lunga la seria WN aceste difuzoare si-au inceput existenta ca OEM-uri pentru un alt producator de difuzoare (daca bine tin minte),aveau 1000W rms si curse enorme (bobine mult mai lungi decat au acum)

asa ca nu exista nici un motiv de ingrijorare, bobina sta in cam magnetic, cam la fel, chiar daca la una poti vedea vreo 2 spire in plus

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 11:14 am 
Neconectat
User

E clar ca wn-ul nu are cum sa aiba o deplasare pe sens mai mare de 1cm (poate doar daca bagi infrasunete cu puteri imense :lol: ) insa curios fiind am vrut sa vad ce cursa maxima poate avea membrana.......si dupa cum am spus , firele leonice nu ajung sa se tensioneze (sa se traga din lipitura) .

Si apropo , daca Xmax e de 4 mm (parca) pt wn-15r, asta nu inseamna ca valoarea maxima a cursei intr-un sens va fi tot 4 mm . Chiar daca dupa aia 4 mm intram in zona neliniara, raman inca suficient de multe spire "excitate" :lol: de campul magnetic din intrefier pentru ca membrana sa depaseasca acei 4 mm (liniari) .

1. O fi adeziv siliconic , plastic...dar totusi mi se pare cam firava puntea de adeziv dintre firele leonice si membrana (sau poate sunt eu prea hmmm..perfectionist 8) ). Insa daca tinem seama de faptul ca firele leonice nu ajung sa "se traga" din lipitura, sansele sa se desprinda din acea lipitura sunt intr-adevar destul de slabe .

Am mai intrebat o data ...dar curios fiind, repet intrebarea : firele leonice sunt fixate de membrana doar prin adezivul ala (siliconic) ?

2. De fapt e vorba de o diferenta de vreo 5 spire :twisted: . Oricum nu ma speriasem prea tare pentru ca nici la cca 300w/8 ohmi cat avea statia la care le-am legat, nu mi-a sarit in ochi(sau in urechi) vreo diferenta in sunetul celor 2 dif-uri. Eram insa curios daca e normal sa fie astfel de diferente pentru ca eu aveam impresia ca toleranta pt chestia asta e mai mica .
Evident ca daca era vorba de niste dif-uri cu magneti din ferita nu aveam cum sa-mi dau seama de acea diferenta .

Nexus3, daca tot zici ca au intrefierul lung, incerc sa-mi imaginez ce spl ar putea avea daca s-ar reduce considerabil lungimea intrefierului si a bobinajului :twisted: (evident, lasand de o parte faptul ca astfel se micsoreaza cursa liniara ).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 11:44 am 
Neconectat

pai sa stii ca deja s-a fcaut modificarea de care vorbesti acolo

asta e explicatia pt care WN-15R si S au SPL atat de mare :wink:

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 1:43 pm 
Nemesis eu le dau la 2 wn-uri cu vreo 400w, 450w muzica de aproape 2 ani de zile. La dau in gura bine, nu iert nimica si nu am avut probleme pana acuma, desigur cu un high-pass de 12db octava la 50 de Hz la sonorizari si acasa il pun la 35 Hz.

Poti sa stai relaxat ca nu pateste nimica difuzorul :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 2:20 pm 
Neconectat
User

adircf, n-am zis ca ma tem pt "sanatatea" dif-urilor (desi poate asta s-a inteles)....... eram asa un pic indignat de o aparenta superficialitate in lipirea firelor leonice si in infingerea bobinelor in membrane cu adancimi diferite .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 2:50 pm 
Neconectat

nemesis, nimic nu este facut la intamplare in domeniul asta

acolo s-a folosit acel adeziv din tr-un motiv extrem de simplu

daca lipitura ar fi fost mai rigida, ar fi riscat sa se transforme intr-un concentrator de forte, care ar fi putut deveni un punct vulnerabil in timpul functionarii

rezultatul ar fi putut fi , aparitia unei rupturi in acea zona.

Poweraudio Romania
www.poweraudio.ro

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 4:13 pm 
Neconectat
User

Nemesis scrie:
Nexus3, daca tot zici ca au intrefierul lung, incerc sa-mi imaginez ce spl ar putea avea daca s-ar reduce considerabil lungimea intrefierului si a bobinajului :twisted: (evident, lasand de o parte faptul ca astfel se micsoreaza cursa liniara ).

Ar fi iesit un .. :lol:

Ultima oară modificat de Sharky pe Joi Apr 09, 2009 7:34 am, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 4:18 pm 
Nemesis scrie:
E clar ca wn-ul nu are cum sa aiba o deplasare pe sens mai mare de 1cm (poate doar daca bagi infrasunete cu puteri imense :lol: ) insa curios fiind am vrut sa vad ce cursa maxima poate avea membrana.......si dupa cum am spus , firele leonice nu ajung sa se tensioneze (sa se traga din lipitura) .

.

Dai cu 1500w in wn 15 si o sa vezi cat de mult se misca membrana.Numai sa fii atent ca nu ai decat 1 secunda la dispozotie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 28, 2007 9:25 pm 
Neconectat
User

Nexus3, cam asta imi inchipuiam si eu ca ar fi explicatia pt care adezivul nu e rigid ; insa carcotas fiind, eu comentam lipitura facuta aparent cam superficial :roll: .Trebuia sa fi facut niste poze ca asa vorbim cam de pe pereti - o sa fac cu prima ocazie (numai sa nu uit :D ) .

Sharky, am numarat si renumarat si sunt cum am spus, vreo 5 spire in plus la unul fata de celalalt.
Nu-mi trebuia nici un reper, pur si simplu am numarat spirele care se vedeau cand membrana era "relaxata" (deci fara sa o imping sau sa o trag) .
Pe langa asta dupa cum am spus si mai sus, se vede clar ca si gaurile de pe carcasa se afla la distante diferite fata de spider .
Cred ca si in acest caz ar trebui niste poze.....hmm, sa vad cum si cand fac rost de ele .

Parakiosu2, de ce m-ar interesa ce cursa au dif-urile la 1500w ? Poate voiai sa spui ca din punct de vedere al cursei maxime ar rezista si la 1500w.
Nu am 1500w pt teste (desi poate as putea forta 2 ipa400 in punte dar tot nu ajung la 1500w), insa daca ai facut experimente la puteri asa de mari, te invit sa prezinti concluziile :D .
Pe mine ma intereseaza sa reziste legate la o statie de 4 sau hai...600w, iar in privinta asta din ce am observat pana acum nu prea mai am nici o indoiala (evident..in gama de peste 40-50 hz) .

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2