The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 8:22 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Driver 1.4 inch categoria "low cost"
MesajScris: Lun Iun 02, 2014 1:53 pm 
O incinta de sonorizare cu calitati vocale bune are nevoie de un driver de format mare.
Din cele cateva variante de buget aflate pe piata in acest moment, am decis abordarea a doua modele: Alien AN10 (pana in 200 lei) si P-Audio SD63 (pana in 500 lei). Pentru inceput, sa vedem cum arata fiecare:

Alien AN10 - bobina 3 inch, sarma de cupru rotunda in 2 straturi:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

P-Audio SD63 - bobina 2.5 inch, platbanda intr-un singur strat, se vede atentia la detalii, calitatea constructiei si a materialelor justificand pretul mai ridicat:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Palnia a fost aleasa tot din categoria "low-cost" - aprox. 100 lei, dintr-un material de tip ebonita gros, dar care se sparge usor la socuri. Profilul insa este exact ca al unei goarne de la Rcf, modelul HF94.

Imagine

Imagine

Incinta de test este construita dintr-un material ieftin, dar este rigidizata suficient, avand un volum intern net de 95 litri, acordata la 47hz cu ajutorul unor porturi a caror suprafata insumata este de 300cmp. Este echipata cu P-Audio C15-400b (un model disparut demult de prin oferte).

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Driver 1.4 inch categoria "low cost"
MesajScris: Lun Iun 02, 2014 8:18 pm 
Initial, filtrul a fost proiectat pentru un anumit driver (va las sa ghiciti care), tinand cont atat de raspunsul pe o axa de referinta, cat si de raspunsul in off-axis la 15/30/45 grade pe orizontala, combinat cu deplasarea pe vericala la-20cm/-10cm/+10cm+20cm fata de axa de referinta situata intre cele 2 difuzoare, exact unde palnia se atinge cu marginea difuzorului (aceasta insemnand +/-5.7grd / +/-11.4grd).
Pentru acest comparativ, raspunsul difuzoarelor "pe liber" a fost masurat intr-o incapere de 12mp, boxa aflandu-se in mijlocul camerei, iar microfonul a fost amplasat la 1m pe axa de referinta. Nu s-a deplasat nimic in cadrul acestui test.
Aceasta este diferenta in materie de spl la aceeasi putere, aplicata pe ambele drivere:

Imagine

Distorsiunile in valoare absoluta sunt total inutile, ele variind in amplitudine odata cu puterea aplicata. In acest caz insa, ele pot fi comparate intre aceste 2 drivere, data fiind conditiile identice de masurare:

SD63:
Imagine

AN10:
Imagine

Singure nu inseamna mai nimic, insa in combinatie cu wooferul, lucrurile devin mai clare:

SD63:
Imagine

AN10:
Imagine

Si daca am tot vorbit de filtru, iata ce se poate obtine cu ajutorul unor programele gratuite (Holm) / demo (LspCad):

SD63:
Imagine

AN10:
Imagine

Diferenta intre aceste 2 variante este reprezentata mai bine de urmatorul grafic:
Imagine

Iar pe masurate, cu semnalul trecut printr-un powermixer Dynacord 1000-2, cu corectiile pe 0, dar cu inevitabilul LPN activat, diferenta este urmatoarea:
Imagine

Daca suntem curiosi de distorsiunile totale, acestea sunt:
Imagine

Bun, si acum ramane inevitabila intrebare: cum suna? - raspunsul la aceasta intrebare poate fi subiectiv, pentru ca eu am fost singurul care a participat la acest comparativ (motivul: nu am invitat pe nimeni...)
Ma gandesc la un test prin care se pot evidentia diferentele de timbru intre aceste 2 drivere supuse deocamdata comparativului. Retineti ca nu am pus in titlul topicului nici un nume, probabil voi mai face astfel de teste si pentru celelalte drivere de care dispun sau la care am acces (Rcf nd3030/nd2530/nd650/n850 plus un chinezism mai special, Ey Sound).
Pentru delectare, expun in continuare driverul de la Rcf de peste 2000 lei bucata:

Imagine

Imagine

Imagine

Sau o cinezarie care si-ar fi meritat pe deplin pretul modic (a fost la pret de an10, dar prin 2008, din pacate nu am achizitionat atunci decat 4 bucati):

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Remarcati probabil inelul de cupru, suspensia de mylar, sectiunea dreptunghiulara a sarmei, ingrediente de succes folosite de marii producatori la drivere scumpe.

Sus

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 9:56 am 
Am ales cateva piese muzicale, din care am extras anumite fragmente, convertindu-le in semnal mono. Microfonul si boxa au ramas la locul lor, de asemeni powermixerul. Am inregistrat apoi exact ceea ce se aude si le-am urcat pe acest site: http://grooveshark.com/#!/playlist/Comp ... e/98425726
Inregistrarile au fos facute in format wav, dar au trebuit convertite la upload in mp3/320kbs.
Retineti un aspect: influenta spatiului de auditie si-a pus amprenta pe materialul inregistrat, deci nu comparati neaparat fragmentul de piesa in original cu inregistrarile celor 2 drivere. De asemeni, un rol important il au si castile/boxele prin care ascultati.

Sus

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 10:27 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Multumim pentru impartasirea experientei !
Imi place forma si proportiile incintei de test .
Se vede ca ai experienta in acest domeniu , felicitari !

Este excelenta prima poza din acest subiect :) .
Cred ca chinezii chiar nu au habar de limbi straine daca scriu cu litere mari pe un driver " PROFESSIONAL WOOFER " :) .
Despre calitate nu pot discuta , nu am facut niciun test cu chinezisme .
Ar fi trebuit sa specifici care grafic corespunde fiecarui difuzor , nimeni nu sta sa ghiceasca ( dintre userii care totusi inteleg despre ce este vorba ) , iar ca parere personala , graficele alea cu SPL-ul nu fac nici macar doi bani daca nu postezi si graficele cu variatia impedantei functie de frecventa !
Pacat de munca ...

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Mar Iun 03, 2014 11:06 am 
Driverele se deosebesc usor pe graficele de mai sus prin varful mai ascutit pe aproape 20khz pe care-l are An10.
Impedanta pe direct a celor 2 drivere se poate observa in graficul urmator, unde sd63 este reprezentat de magenta (as fi curios cum se comenteaza acest grafic):

Imagine

Tocmai pentru ca graficele nu pot reprezenta totul am inclus inregistrari live in linkul din postul anterior, nici ele nu sunt foarte relevante precum o auditie live, dar pot contura o idee mai bine comparativul lansat.
A nu se considera ca fac reclama vreunui produs, nu am nimic de castigat din asta. De altfel, lucrul cu chinezarii nu reprezinta obiectul meu principal de activitate, ci este o latura distractiva si poate utila celor care stiu si vor sa citeasca. Proiectele evoluate tin sa nu le fac publice.

Sus

MesajScris: Mie Iun 04, 2014 7:53 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Cateva explicatii despre variatia impedantei puteti gasi aici : viewtopic.php?p=162691#p162691 , dar daca ulterior vor exista nelamuriri voi oferi si detalii tehnice mai amanuntite .
Orice user care are habar de putina fizica ( ma refer doar la absolventi cu studii minim de bacalaureat :) ) cunoaste deja ca orice difuzor in lumea reala are produsul : banda x putere = constant .
Impedanta mai mica ( conform link-ului de mai sus ) inseamna curent in bobina mai mare , adica forta electromotoare mai mare , adica lucru mecanic util mai mare , adica SPL mai mare !
Noi ce urmarim : SPL cat mai mare .
Deci ...
Conform graficelor prezentate , la o analiza superficiala " extraterestrul " are pe graficul masurat un SPL mai mare in zona de suprainalte , dar total intamplator nu poate fi încărcat cu putere , chiar daca " extraterestrul " are o bobina mobila mai mare , care poate inghiti o putere mai mare !
In schimb , SD-ul poate fi corectat ( foarte simplu ) ca raspuns amplitudine - frecventa prin intermediul unei corectii pasive in filtru , prin intermediul unui condesator montat paralel cu rezistenta serie a divizorului L-PAD ... impedanta mica in domeniul suprainaltelor permite acest lucru cu succes .
Este posibil ca din proiectarea difuzorului SD acest amanunt sa fi fost studiat special si solicitat in mod deosebit in caietul de sarcini al proiectului , pentru a usura munca utilizatorului final ( ca si " cocoasa " in zona de medii a oricarui driver care se respecta , am explicat deja in posturi anterioare pe forum avantajele neliniaritatii " voite " a raspunsului amplitudine - frecventa la driverele de inalta calitate ) !
Da , se poate comenta ca se va altera usor raspunsul total din punct de vedere al fazei la capatul benzii audio ( lucru de care trebuie tinut cont in proiectarea initiala a filtrului :) ) , dar inghite putere si produce sunete acolo unde " extraterestrul " nu mai poate inghiti putere .
Aici se cunoaste " scoala " pe care o au producatorii , prin mentinerea in domeniul util al impedantei difuzorului .
Nu pot sa nu remarc totusi evolutia chinezariilor in bine ... daca evolutia tehnica va continua , peste cativa ani ne putem astepta la suprize cu adevarat serioase , cu conditia sa se mentina acest nivel de pret .

High
Audio

Sus

MesajScris: Mie Iun 04, 2014 8:33 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Un topic binevenit din punctul meu de vedere! Astept cu interes si alte teste cu jucariile mentionate mai sus si chiar introdu daca poti si un power compresion test!

Sus

MesajScris: Mie Iun 04, 2014 8:44 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Nu .
Sunt foarte multe variabile ( inductia in intrefier , grosimea piesei polare , excursia membranei pentru un anumit nivel sau tip de distorsiuni , forma si materialul folosit pentru piesa polara , tipul constructiv : cu sau fara camera de absorbtie , tipul si numarul inelelor Faraday , a bobinelor de compensare fixe de pe bolt , frecventa de test , durata testului , puterea electrica medie pe termen lung aplicata bobinei mobile , tipul de semnal , factorul de umplere si factorul de varf , temperatura ambianta , temperatura sasiului difuzorului si cea a magnetului si bobinei mobile , raportul intre armonicele pare si cele impare , lungimea focalei lentilei acustice , factorul directivitate al hornului folosit , dispersia in spatiu pe orizontala si verticala si compatibilitatea cu hornul folosit la determinarea parametrilor acustici , temperatura si umiditatea aerului in momentul determinarii parametrilor etc ) care ar trebui introduse intr-un test comparativ realistic , dar acest lucru nu va face decat sa introduca o si mai mare confuzie in mintea userilor neinitiati care incearca sa inteleaga cele cateva notiuni luate in discutie ... ar trebui expuse ( aceste teste comparative ) in limba incepatorilor , ceea ce este exagerat de complicat : de explicat dar si de priceput .
Pe bune !

High
Audio

Sus

MesajScris: Mie Iun 04, 2014 11:33 am 
L-Pad-ul pe driver, ca si zobel-ul pe woofer, sunt folosite pentru liniarizarea impedantei (dependenta de frecventa a) difuzoarelor, facand posibila potrivirea (oarecum) a filtrelor simpliste calculate online (daca se tine cont si de difractie, baffle-step, caracteristica si/sau diferenta de amplitudine, diferenta de centre acustice). Sunt in schimb si alte metode, mai eficiente din punct de vedere energetic, care sunt aplicate cu succes in domeniul incintelor pro, un simplu studiu al mai multor scheme de filtrare de la producatori renumiti va va dezvalui si aceste metode. De altfel, sunt rare sau deloc incintele pro de marca (relative recente) care folosesc l-pad pe driver, astfel de metode simpliste folosindu-se mai mult de catre amatori, care nu poseda suficiente cunostinte sau instrumente pentru determinari elaborate.

Legat de discutiile din linkul furnizat de dvs, de ce credeti ca 12r reprezinta o bariera, de ce nu 14r sau alta valoare? Mult mai important este ca in graficul impedantei sa nu se strecoare peak-uri, ce denota rezonante interne, care, aflate in intervalul util, combinata cu o crestere a nivelului distorsiunilor in acea zona, ar trebui sa puna pe ganduri mult mai mult decat faptul ca impedanta creste continuu in limite decente. Revedeti va rog graficul anterior atasat de mine.

Sus

MesajScris: Mie Iun 04, 2014 12:14 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Partea cu L-PAD-ul nu reprezinta parerea mea , este o simpla sugestie citata de pe net , ca sa provoc o discutie mai elaborata .
Din punct de vedere energetic , L-PAD-ul reprezinta un dezastru ...

High
Audio

Sus

MesajScris: Mie Iun 04, 2014 2:59 pm 
Pentru ca am lamurit partea cu L-Padul si am ajuns la o parere comuna, va rog sa comentati graficul impedantei sd63 si sa-mi comunicati parerea dvs, in comparatie cu an10.

Sus

MesajScris: Joi Iun 05, 2014 6:32 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Difuzorul cel mai performant este cel care are impedanta cat mai mica in domeniul de interes pentru noi si cat mai constanta .
Restul e can-can .

High
Audio

Sus

MesajScris: Joi Iun 05, 2014 6:58 am 
Din punctul dvs de vedere, driverul care are 10 ohmi la 10khz si primul break-up la 19khz este inferior celui care are 8 ohmi la aceeasi frecventa, dar o rezonanta la aprox 7.5khz, combinata cu un break-up la 15khz (adica exact dublu)?
Argumentati va rog, fara can-can.

Intrucat graficele nu prezinta interes , ma simt nevoit sa traduc impedanta vazuta de amplificator in cazul boxei finite pentru ambele cazuri:

Frecv AN10 SD63
2khz 27ohm 25ohm
3khz 17.5 19
5khz 12.5 17
8khz 10 17.5
10khz 9 17.5
14khz 9 18

Cata energie este prezenta in banda 2-5kz si cata peste 8khz?

Sus

MesajScris: Joi Iun 05, 2014 7:55 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Sper sa se lamureasca si restul userilor : Nu exista difuzor perfect !
Intotdeauna trebuie sa acceptam anumite compromisuri tehnice .
Putina fizica ( din nefericire in limba engleza ) din care rezulta absolut clar influenta impedantei difuzorului :

Fişiere ataşate:
Z Loudspeaker.jpg
Z Loudspeaker.jpg [ 150.72 KiB | Vizualizat de 9469 ori ]

High
Audio

Sus

MesajScris: Joi Iun 05, 2014 9:35 am 
Este foarte adevarat, dar strict in conditiile unui woofer; un driver oricum are un spl mai mare si trebuie adus la nivel prin atenuare.

Ca fapt divers, 18Sound are in oferta un driver, pe numele sau ND1480, construit in 3 variante la care difera materialul membranei si evident sufixul atasat.

Imagine
Imagine
Imagine

Imagine
Imagine
Imagine

Este oare corect sa credem ca al doilea este mai performant, doar pt ca are mai mult spl peste 10khz?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 

Ora este UTC + 2