Initial, filtrul a fost proiectat pentru un anumit driver (va las sa ghiciti care), tinand cont atat de raspunsul pe o axa de referinta, cat si de raspunsul in off-axis la 15/30/45 grade pe orizontala, combinat cu deplasarea pe vericala la-20cm/-10cm/+10cm+20cm fata de axa de referinta situata intre cele 2 difuzoare, exact unde palnia se atinge cu marginea difuzorului (aceasta insemnand +/-5.7grd / +/-11.4grd).
Pentru acest comparativ, raspunsul difuzoarelor "pe liber" a fost masurat intr-o incapere de 12mp, boxa aflandu-se in mijlocul camerei, iar microfonul a fost amplasat la 1m pe axa de referinta. Nu s-a deplasat nimic in cadrul acestui test.
Aceasta este diferenta in materie de spl la aceeasi putere, aplicata pe ambele drivere:

Distorsiunile in valoare absoluta sunt total inutile, ele variind in amplitudine odata cu puterea aplicata. In acest caz insa, ele pot fi comparate intre aceste 2 drivere, data fiind conditiile identice de masurare:
SD63:

AN10:

Singure nu inseamna mai nimic, insa in combinatie cu wooferul, lucrurile devin mai clare:
SD63:

AN10:

Si daca am tot vorbit de filtru, iata ce se poate obtine cu ajutorul unor programele gratuite (Holm) / demo (LspCad):
SD63:

AN10:

Diferenta intre aceste 2 variante este reprezentata mai bine de urmatorul grafic:

Iar pe masurate, cu semnalul trecut printr-un powermixer Dynacord 1000-2, cu corectiile pe 0, dar cu inevitabilul LPN activat, diferenta este urmatoarea:

Daca suntem curiosi de distorsiunile totale, acestea sunt:

Bun, si acum ramane inevitabila intrebare: cum suna? - raspunsul la aceasta intrebare poate fi subiectiv, pentru ca eu am fost singurul care a participat la acest comparativ (motivul: nu am invitat pe nimeni...)
Ma gandesc la un test prin care se pot evidentia diferentele de timbru intre aceste 2 drivere supuse deocamdata comparativului. Retineti ca nu am pus in titlul topicului nici un nume, probabil voi mai face astfel de teste si pentru celelalte drivere de care dispun sau la care am acces (Rcf nd3030/nd2530/nd650/n850 plus un chinezism mai special, Ey Sound).
Pentru delectare, expun in continuare driverul de la Rcf de peste 2000 lei bucata:

Sau o cinezarie care si-ar fi meritat pe deplin pretul modic (a fost la pret de an10, dar prin 2008, din pacate nu am achizitionat atunci decat 4 bucati):

Remarcati probabil inelul de cupru, suspensia de mylar, sectiunea dreptunghiulara a sarmei, ingrediente de succes folosite de marii producatori la drivere scumpe.