The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 11:30 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Atenuare Tweeter dinamic
MesajScris: Lun Aug 06, 2012 6:36 pm 
Neconectat
User

Salut!sunt nou in aces domeniu si va cer ajutorul cu cateva opinii personale.Doresc sa schimb tweetere piezo cu unele mai bune (firma buna) gasite SH,problema mea ca nu stiu daca vor rezista avand puterea garantata mica 15 W(30 W puterea maxima),cautand pe google am observat ca trebuie sa ii fac un cirtuit de atenuare ,diferenta de sensibilitate intre difuzorul de bass si aces tweeter este de 9 db.Amplificatorul meu este facut cu TDA 7294 mono,folosit in sarcina de 4 ohmi ,difuzoarele de bass sunt Ew 08!Intrebarea mea este urmatoarea .Va rezista acel tweeter la puterea de 100 W care ar trebuii sa o debiteze acest integrat?

Va multumesc!

Sus

Subiectul mesajului: Re: Atenuare Tweeter dinamic
MesajScris: Lun Aug 06, 2012 7:15 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Valentin93 scrie:
Salut!sunt nou in aces domeniu si va cer ajutorul cu cateva opinii personale.Doresc sa schimb tweetere piezo cu unele mai bune (firma buna) gasite SH,problema mea ca nu stiu daca vor rezista avand puterea garantata mica 15 W(30 W puterea maxima),cautand pe google am observat ca trebuie sa ii fac un cirtuit de atenuare ,diferenta de sensibilitate intre difuzorul de bass si aces tweeter este de 9 db.Amplificatorul meu este facut cu TDA 7294 mono,folosit in sarcina de 4 ohmi ,difuzoarele de bass sunt Ew 08!Intrebarea mea este urmatoarea .Va rezista acel tweeter la puterea de 100 W care ar trebuii sa o debiteze acest integrat?

Va multumesc!

Salut Vali!

Aici gasesti ce ai cerut:http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm

Ce filtru ai acuma?

Sus

MesajScris: Lun Aug 06, 2012 7:52 pm 
Neconectat
User

Momentan nu am decat o bobina de 0,45 mH pe bass iar pe tweeter un rezistor de 10 ohmi la 10 W!

Va rezista acel tweeter de 15 W la 100W cu o atenuare de -9 Db ?

Multumesc!

Sus

MesajScris: Lun Aug 06, 2012 8:04 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Valentin93 scrie:
Momentan nu am decat o bobina de 0,45 mH pe bass iar pe tweeter un rezistor de 10 ohmi la 10 W!

Va rezista acel tweeter de 15 W la 100W cu o atenuare de -9 Db ?

Multumesc!

pentru bass nu e o problema.
Pentru inalte, scoate rezistenta de 10Ohm/10W, si trebuie MUSAI inseriat un condensator, ca sa ai cel putin un filtru de ordinul 1(6dB/oct) si care asa se calculeaza:

http://www.izatech.ro/Calculator%20filtre.htm
Apoi:
Calculator filtre pasive.
Ordinu 1 (6db/octave) Linkwitz-Riley

Completezi datele si ai obtinut ce valoare trebuie sa aibe condensatorul.

Sus

MesajScris: Lun Aug 06, 2012 8:13 pm 
Neconectat
User

Acel tweeter piezo doresc sa il schimb cu unul dinamic,si m-am hotarat sa fac un filtru de orin 2 pentru noul Tweeter .

Va rezista acel tweeter de 15 W legat la un filtru de orin 2 +un L-pad de 9 db?

Ps: aici sunt cateva caracteristi Impedance (Z) 8Ω Resonant frequency (fs) 2kHz Max. frequency range fx-18kHz Rec. crossover freq. (12dB) 5kHz Music power 30WMAX Power rating 15WRMS SPL (1W/1m) 98dB Voice coil diameter 11mm Magnet diameter 45.5mm Mounting cutout � 50mm Mounting depth 24mm Dimensions � 74mm Weight 0.115kg

Sus

MesajScris: Lun Aug 06, 2012 10:31 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Bineinteles ca va rezista. Fa-i o taiere pe la 6-8Khz.

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 11:45 am 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

nu uita sa-ti adaugi numele complet ca si username

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 12:53 pm 
Neconectat
User

am rezolvat problema(boxe Peavey de 10")cauta: schimbat piezo cu tweeter cred ca era titlul.stai linistit,rezista si la 250 w cu filtre bune(Shambala sau nex6)http://www.forumpoweraudio.ro/viewtopic.php?t=13545

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 9:20 pm 
Neconectat
User

Multumesc de ajutorul acordat!Din pacate nu pot sa ii fac taierea la 6 -8 KHZ deoarece basul nu urma foarte mult max 6 KHz ,asa ca doresc sa ii fac un cross de oridin 2 pe doua cai cu frecventa de taire de de 2500HZ sau 3000 HZ si un L-pad pentru tweeter cu rezistente de min 10W!

Ps:cineva sa ma corecteze. Un filtru de orin doi are panta de 12 db/octava ,asta inseamna ca pentru o dublare a frecventei sau injumatatire a ei difuzoarele primesc o atenuare de 12 db?

Multumesc!

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 9:46 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Draghici Cristian Valentin scrie:
=
Ps:cineva sa ma corecteze. Un filtru de orin doi are panta de 12 db/octava ,asta inseamna ca pentru o dublare a frecventei sau injumatatire a ei difuzoarele primesc o atenuare de 12 db!

Da. Daca faci taierea la 2.5Khz, ai acolo -12db; la 1.25 ai -24dB, la 650Hz ai -36dB

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 10:02 pm 
Neconectat
User

Deci cu aceal tweeter + un crosover de orin 2 pe ambele difuzoare plus un L-ad de 9 db pentru tweeter ar trebuii sa am cat de cat o liniaritate !Citeam undeva ca intre frezventele de taiere se lasa un interval deoarece taierea nu se produce instantaneu din momentul in care frecventa a ajuns la pragul de taiere ,mai cu exemple basul taiat la 2500 Hz si tweterul al 3000HZ avand u interval intre ele de 500 Hz.

Va rog frumos sa nu va enervati daca nu am inteles ce trebuie,totusi sunt incepator!

Multumesc!!

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 11:14 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Realizeaza cum am discutat pana acum...apoi mai vedem ce facem cu filtrul, dupa ce il asculti si ne spui o prima impresie de cum suna.

Sus

MesajScris: Mar Aug 07, 2012 11:50 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Citeam undeva ca intre frezventele de taiere se lasa un interval deoarece taierea nu se produce instantaneu din momentul in care frecventa a ajuns la pragul de taiere ,mai cu exemple basul taiat la 2500 Hz si tweterul al 3000HZ avand u interval intre ele de 500 Hz.

Din pacate rationamentul este valabil doar in cazul ideal in care ambele difuzoare au un raspuns in frecventa perfect liniar. In realitate asa ceva nu prea se intampla. De cele mai multe ori , in regim DIY, in lipsa echipamentelor speciale de masura, filtrele se fac prin tatonare.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Mie Aug 08, 2012 11:04 pm 
Neconectat
User

Am inteles ,o sa fac cum spuneti dumneavoastra!intre timp a aparut alta problema ,astazi am primit traful de care a veam nevoie pentru a alimenta un TDA7294 ,dar nus cu ce am gresit ca mai tare se aude un sistem Eacan n 1000 ,modulul este cumparat de pe net,alimentat la 2x22 Vcade un traf de 250VA ,cu 2x10000uF filtraj

Sus

MesajScris: Mie Aug 08, 2012 11:28 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Am inteles ,o sa fac cum spuneti dumneavoastra!intre timp a aparut alta problema ,astazi am primit traful de care a veam nevoie pentru a alimenta un TDA7294 ,dar nus cu ce am gresit ca mai tare se aude un sistem Eacan n 1000 ,modulul este cumparat de pe net,alimentat la 2x22 Vcade un traf de 250VA ,cu 2x10000uF filtraj

Traful e bun doar daca folosesti boxe pentru 4 Ohm.(obtii +-30Vcc)
Pentru 8 Ohm, traful trebuie sa aibe 2x30V.
O alta solutie ar fi sa iti iei alt montaj cu 2xTDA7294 in punte, si atunci obtii de 4 ori mai tare.

Daca nu cele de mai sus sunt cauza, inseamna ca ai semnal prea mic la intrarea amplificatorului.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2