The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 8:51 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Star (nostalgie)
MesajScris: Lun Oct 04, 2010 12:07 am 
Neconectat
User

E vorba de batranele boxe Star romanesti. Am sa va rog sa-mi spuneti erorile, si ce se mai poate face.
Difuzoarele de bass a trebuit sa le arunc, cauciucul membranei a crapat. A trebuit sa cumpar difuzoare asemanatoare, putin inalte la suportul superior al membranei, pt a putea aplica ornamentul. Am luat Eminence Beta 10, apropiindu-se cel mai mult de ce doream. M-am uitat si la dif de aici. Producatorul spunea ca merg si in boxe inchise, insa cursa dif. lasa mult de dorit (inca nu le-am bagat in incinta deoarece sunt la vopsit, asta e alta poveste). Am observat insa ca e f galagios in bass-medii. Pt. inalte am luat BM RSW 115 (m-am uitat si aici), ce are un cond de 3,3uf/ 100V inclus. Legat Eminence pe direct, medii cu vreo 22 uf, si inaltele, se aude chiar fain (exceptand bassul) (mai am acasa Technics, Magnat), sa nu mai spun ca cu 100 W DIN (nu stiu cat face in RMS) nu te poti apropia la mai putin de 1m, e la rupere, asa ceva nu am patit. Mentionez ca am si Jazz, din 4 filtre originale am facut 2 ce le-am pus in acestea, filtrele originale oricum nu cred ca suporta 250 W RMS (una dintre placi era carbonizata de la o rezistenta, si asta cu un Electromures de 75 W DIN).
In fine, acum cu vopsitul. Le dau la unchiul meu, una era putin umflata de la apa intrata in porbagajul Daciei de atunci. Le ia la slefuitor cu banda, pana au iesit drepte s-a dus si furnirul. No zic, nu are nimic, oricum erau negre fara fibre, dam cu negru. Iau prima oara 2,5l bait 2 in 1 Spor, da cu pistolul toata cutia, erau aproape ca inainte. Iau vopsea 1l data cu trafalete, efect de plangi. Acum vreau sa iau iar la slefuitor cu banda sau vibratii si sa aplic furnir (daca ma ajutati sa-l procur).
Orice sugestie e binevenita. Dimensiuni: 340x 620x 240mm, fetele laterale pal, fetele frontale mdf de 36 cred.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Star (nostalgie)
MesajScris: Lun Oct 04, 2010 8:21 pm 
Neconectat
User

ai grija cu distorsiunile, din cauza asta crezi ca nu duc filtrele ( inclusiv asta ii cauza cablajului carbonizat ) si tot din cauza asta nu te poti apropia de boxa ( ... 100 W ) sub un metru :wink:
ca sa lipesti furnirul pe boxe, trebuie sa indepartezi stratul de vopsea. Mai usor, simplu si rapid, este , zic eu , sa lipesti autocolant pe ele, numa ca trebuie ca suprafata sa fie foarte bine pregatita .

Sus

MesajScris: Vin Oct 08, 2010 12:56 am 
Neconectat
User

Ma intereseaza ceva de ultrarandament. Am inteles ca doar condensatoare in filtrare poate distruge amplif. Auditia ar fi cam asa: bass pe direct, mediile ocupand exact locul pana la 3,3 uf al cond de inalte, ce ar avea randament maxim cu sanse mici de ardere. Si apoi woofere daca e nevoie, insa la nuntile, etc ale mele slabe sanse. Sunt curios ce bass are Eminence, a trebuit sa frezez din boxa sa intre complet, am facut unele probe inainte, nu era rau, am luat beta avand 51 hz, cel mai putin din oferta de 10 inci. Am observat cacand in melodie apare vibratie, acesta o trateaza cu mai multa rigoare. La toba insa, e limitat.
Voi pune furnir, unchiul meu are scule, dar nu are experienta, face doar mobila, insa e pregatit sa invete. Mai am o boxa Magnat ce a stat sub jetul de fum (uleios fiind cine s-ar fi gandit) si s-a umflat si asta, furnirul separandu-se.
Nu gasesc insa furnir la dimensiuni mari, sa-l adaug pe boxa e dificil, astfel ca solicit ajutor. La postul anterior am uitat de partile superioare si inferioare, astfel ca cine ma poate ajuta, ii voi face o comanda si pt magnatul acesta (boxa de centru).
Nu am mai putut sta la un metru la puterea cel mult jumate a amplif de 100W. Si asta cu mediile neconectate. Eminence e la rupere in medii spre joase si vreau sa profit de acest fapt, diful de medii original e perfect avand o sensibilitate scazuta pt partea lui, urmand inaltele ce iar sunt la rupere. Suprapunerile de frecventa sunt compensate astfel, zic si eu. Am microfon ECM 8000 cu DEQ 2496 Behringer, mi-a iesit un test bun. Insa am mai multa incredere in experienta altora.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 13, 2010 1:33 am 
Neconectat
User

Nu am gasit furnir. Avea cineva pe okazii lat de 30 cm, am zis ca iau si asa, dar pana m-am hotarat, a disparut.
Unchiul meu a dat cu o cutie de vopsea Pitura 900 gr, s-au acoperit destul de bine. Vopseaua nu luceste, si a capatat gaurele (placute la vedere), fiind data cu trafaletele in vreo 5 straturi. Acum mai iau o cutie, mai smirgheluim o data cu vibratii, si aplicam cutia a doua. Sunt nemultumit ca fata unei boxe fiind din mdf, sau nu stiu din ce, s-a ciobit putin la smirgheluirea cu banda, si unchiul meu nu a dat cu ceva chit (de frica ca nu se acopera, am gasit doar chit alb). Mai mult de aceea am vrut furnirul, le vroiam oricum, negre ca originalul.
Sa aiba acest topic cap si coada, va voi mai spune cum se si aude, posibil peste 2 sapt. (unchiul meu e f ocupat).

Sus

MesajScris: Lun Dec 06, 2010 7:28 am 
Neconectat
User

Faza tare cu dif de inalte. Palnia pare-se ca nu e etansa cu corpul difuzorului, incinta fiind inchisa, presiunea mare, iese aer prin difuzor. Eminence se comporta distractiv in bass, vibreaza cred pana la ardere fara sa caraie, efect de bass f puternic, si jos (cum numai o incinta inchisa il poate reproduce). Acum inteleg smecheria dif cu plaja scurta: bobina e in permanenta in campul magnetic. Randament maxim, auditie fara distorsiuni.

Sus

MesajScris: Joi Feb 24, 2011 1:12 am 
Neconectat
User

Revin si conchid. In primul rand boxele sunt din pal, iar ca si mdf-ul, in mijloc materialul e mai grosier, iar pe fete e lipit un strat mai fin. Boxele nu au avut furnir, insa unchiul meu a luat la slefuit si acest strat mai fin. Nemultumit de cum arata boxele, am gasit pe cineva ce mi-a livrat furnir mai lat decat latimea boxelor, insa nu am reusit sa-l presez, acesta fiind voalat. Am cumparat slefuitor rotativ (slefuitorul cu banda e o prostie), am luat vopseaua jos, am chituit (chitul de cutit pt lemn nu e bun, e prea gros, trebuie chit auto). Am cumparat pernandez Bison, am lipit cu greu fundul unei boxe, apoi am renuntat (am mai luat, toate semiinutile sau inutile: spaclu, gletiera, fier de calcat ordinar, ciocan de cauciuc, cutter+ rezerve, etc). Imi trebuiau niste prese pe sistemul pistoalelor de silicon, insa ieseam prea scump.
Acum boxele sunt furniruite, am schimbat panza frontala pe bej, am pus picioare conice (cu cat boxa atinge mai putin suportul cu atat se aude mai bine in bass), am schimbat mufa de conectare.
Am conectat boxa dupa configuratia sus scrisa, fiind dispus sa pun si filtru. Insa am ramas surprins, auditia este incredibila. Bassul este extraordinar; bassul boxelor inchise este unic si spectaculos. In timp ce la bass reflex am nevoie de enhancer sau egalizator pt a cobora bassul, la acestea e deja acolo. Puternic, surprinzator de puternic, daca avea Eminence o cursa mai mare, egala bass reflexul la aceeasi mc. Si inaltele cu titanium mi-au placut, eu am ascultat pana acum doar dome soft. Comparativ cu ce mai am, se aud de 2 ori mai tare. Le voi cumpara un amplif pe tuburi cu finali KT88, ce functioneaza atat ultraliniar (65W RMS) cat si trioda (30W RMS).
Daca mi-as face un club, cu siguranta as avea doar subwoffere inchise.
Atasez 2 poze, difuzorul de inalte nu e fixat deoarece vreau sa vopsesc in negru exteriorul, sa ramana doar un cerc argintiu ca si la celelalte difuzoare.

Sus

MesajScris: Dum Feb 27, 2011 3:15 am 
Neconectat
User

Orice incinta ce nu e inchisa, nu are alta posibilitate decat aceea de a scoate aer prin fante, gauri, etc. Cu alte cuvinte, difuzorul de bass merge inainte, si apoi reproduce iar bass prin fante gauri, etc. Din punct de vedere fizic este un bass in contratimp, adica mersul inapoi al membranei este o grava eroare daca creaza bass. Acela nu e bass. E o greseala. Bassul e doar o data. Atunci cand membrana merge in fata, restul trebuie amortizat (ceea ce numai o incinta inchisa o poate face).

Sus

MesajScris: Dum Feb 27, 2011 9:47 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Esti amuzant tare...
Vad ca ai cont aici din 2007, insa pentru vocabularul tau de termeni tehnici si logica ta cred ca ar trebui sa mergi la OSIM, esti unic. :lol:
Ma rog... poate te intelegi, cu alti useri, ca eu nu am inteles decat ca nu ai nici o treaba cu domeniul asta.

Oricum, trage un ochi aici si fa modificarile de rigoare:

viewtopic.php?f=10&t=9529

mael222 scrie:
Am observat cacand in melodie apare vibratie, acesta (difuzorul) o trateaza cu mai multa rigoare. La toba insa, e limitat.

Citat:
Ma intereseaza ceva de ultrarandament. Am inteles ca doar condensatoare in filtrare poate distruge amplif. Auditia ar fi cam asa: bass pe direct, mediile ocupand exact locul pana la 3,3 uf al cond de inalte, ce ar avea randament maxim cu sanse mici de ardere.

:shock: :shock: :shock: :?: :?: :?: :!: :!: :!: :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:

Sus

MesajScris: Mie Mar 02, 2011 1:37 am 
Neconectat
User

Trebuia sa raspunzi competent.
Si un test cu microfon de masurare eu zic ca e mai relevant decat orice filtru.

Sus

MesajScris: Mie Mar 02, 2011 9:18 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

mael222 scrie:
Am observat cacand in melodie apare vibratie

Pai serios acum... :lol: :lol: :lol: ... ai observat ca apare vibratie in melodie cand te caci sau cum ?

mael222 scrie:
acesta o trateaza cu mai multa rigoare

Pe cine ? pe vibratie sau pe melodie ? :lol: :lol: :lol: si cu scuzele de rigoare, nu era vigoare :?: :roll: :lol: :lol:

vigoare - s.f. 1. Forţă fizică, putere (de lucru, de acţiune); energie; vitalitate. (doar explicatia pentru cazul de fata)
rigoare - Loc. adj. De rigoare = care este cerut de o anumită împrejurare, de o anumită etichetă; (doar explicatia pentru cazul de fata)

Ar mai fi multe de zis, dar ma opresc aici.

Si te mai rog inca o data, trage un ochi aici si fa modificarile de rigoare:

Sus

MesajScris: Sâm Mar 05, 2011 1:02 am 
Neconectat
User

RIGOÁRE s.f. 1. Asprime, severitate, strictete. 2. exactitate, precizie (vezi dex online).

Din nou nu ai scris nimic la subiect. Nu perturba puzderia de forumisti.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 05, 2011 7:00 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Iordache Ionut scrie:
Si te mai rog inca o data, trage un ochi aici si fa modificarile de rigoare:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2