The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 9:15 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Folosirea corecta a puterilor ?
MesajScris: Mie Noi 17, 2010 11:27 am 
Neconectat
User

Ca si topicul viewtopic.php?f=10&t=10104 , doresc ca si acest topic sa fie o sinteza a notiunilor despre folosirea puterilor debitate de amplificatoare, la modul general , cum ar fi :

Diferenta intre folosirea unei puteri de 200 W si una de 400 W pe aceeasi incinta acustica, consta doar intr-un plus de 3 decibeli sau mai sunt si alte avantaje ?
Spre exemplu din ce am citit pe net ( personal nu am aparatura necesara pentru a verifica ) o diferenta de 10 decibeli este sesizata de urechea unui om obisnuit ca fiind o dublare a presiunii acustice, iar o diferenta de 2 decibeli ar fi limita sesizarii unei diferente de presiune acustica .

As vrea daca se poate ca in acest topic sa posteze ( info tehnice ) doar cei in masura sa faca asta si sa fie evident informatii concrete nu de genul " dupa parerea mea " .

Sus

Subiectul mesajului: Re: Folosirea corecta a puterilor ?
MesajScris: Mie Noi 17, 2010 11:58 am 
Neconectat
User

in principiu e adevarat ce spui.Dar intr-un sistem unde ai mai multe boxe 2 sau mai multe cei 3 db de pe fiecare incinta se vor simtii in final.Iar pe partea de bass unde se transmit vibratii puternice se va simtii la nivelul corpului cresterea de presiune sonora chiar daca la nivelul urechii nu apare o crestere foarte mare corpul va simtii vibratiile suplimentare.

Sus

MesajScris: Vin Noi 19, 2010 9:38 am 
Neconectat
User

vreau ca explicatiile sa fie separate , pentru o singura boxa si pentru mai mult de o boxa, usor de inteles si batute in cuie .

Sus

MesajScris: Dum Noi 21, 2010 9:33 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Popamariusgabriel scrie:
vreau ca explicatiile sa fie separate , pentru o singura boxa si pentru mai mult de o boxa, usor de inteles si batute in cuie .

Uite aici:
http://www.audioholics.com/education/lo ... ion-basics
Vezi ca s-a mai discutat pe forum; da un search si ai sa gasesti.

Sus

MesajScris: Dum Noi 21, 2010 10:07 pm 
Neconectat
User

nu ai inteles, nu pentru mine, vreau un topic usor de gasit cu informatii usor de citit si usor de inteles si retinut, , pe care daca il citesti sa nu mai ai nevoie de alte cautari, sa nu rascolesti internetul, nopti la randul ca sa descoperi anumite informatii , si sa fie in primul rand in romana .

Sus

MesajScris: Vin Noi 26, 2010 3:23 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Cam greu sa gasesti ce ceri tu, pentru ca multe se bazeaza inca pe cunostinte predobandite in generala...sau liceu.
Practic nu ai un punct de plecare, nu ai de unde sa stii care este nivelul fiecarui utilizator.
Am sa incerc sa iti raspund la intrebarile de mai jos...
------------------------------------------------------------------------------------------
Ca si topicul viewtopic.php?f=10&t=10104 , doresc ca si acest topic sa fie o sinteza a notiunilor despre folosirea puterilor debitate de amplificatoare, la modul general , cum ar fi :

Diferenta intre folosirea unei puteri de 200 W si una de 400 W pe aceeasi incinta acustica, consta doar intr-un plus de 3 decibeli sau mai sunt si alte avantaje ?
Teoretic, poate creste cu maxim 3 dB, practic este mai mic de atat(compresie termica)

Spre exemplu din ce am citit pe net ( personal nu am aparatura necesara pentru a verifica ) o diferenta de 10 decibeli este sesizata de urechea unui om obisnuit ca fiind o dublare a presiunii acustice, iar o diferenta de 2 decibeli ar fi limita sesizarii unei diferente de presiune acustica .

As vrea daca se poate ca in acest topic sa posteze ( info tehnice ) doar cei in masura sa faca asta si sa fie evident informatii concrete nu de genul " dupa parerea mea " .
Si pentru asta nu trebui sa dai linkuri la cei care au facut experimentul? Oricum totul se bazeaza pe estimarea unor oameni; clar ca fiecare din noi ar estima cel putin diferit de cate ori mai tare se aude... si cum dupa 1 vine 2...sigur nu estimeaza nimeni cu virgula :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Noi 27, 2010 9:10 am 
Neconectat
User

nu doresc sa postez linkuri in engleza, sau alte limbi,
parerea mea este ca un astfel de topic , este util tuturor, inclusiv distribuitorilor de difuzoare, ( DNA, Mircea ) deoarece marea majoritate a clientilor nu au notiuni de baza in domeniu, cumpara difuzoare, le folosesc in conditii necorespunzatoare si apoi dupa ce le strica fac scandal pe forum, ca nu-s bune ca se aud prost, ca s-au ars etc

Sus

MesajScris: Sâm Noi 27, 2010 9:41 am 
Neconectat
Moderator
Moderator

Popamariusgabriel scrie:
cumpara difuzoare, le folosesc in conditii necorespunzatoare si apoi dupa ce le strica fac scandal pe forum, ca nu-s bune ca se aud prost, ca s-au ars

Eu presupun că toată acestă frază se referă la tine.
Mă bucur că în sfârşit ai recunoscut acest aspect !

Sus

MesajScris: Sâm Noi 27, 2010 10:02 pm 
Neconectat
User

Coco, scumpete ce esti, daca nu ai ceva on topic de spus , nu posta , da recunosc, nu folosisem puteri mai mari de 300 W pana acum un an,, diful cu pricina, ( nu vreau sa ma disculp ) impreuna cu perechea lui , le imprumutasem , unuia care pe vremea aia prevestea o prietenie lunga si frumoasa, nu vreau sa il acuz pe el de nimic, doar ca imi place sa cred ca poate a avut si el un pic de ina, difurile nu le-am verificat in momentul cand mi le-a adus inapoi. Precizez ca acele difuri m-au servit la cateva cantari inainte sa i le dau lui , si nu am avut nici cea mai mica problema. Cat despre scandalul de pe forum ( nestiind cum sta treaba etc etc ) , nu am dus lipsa de incurajari, si feet back negativ, greseala mea .

as prefera sa fie un topic curat, chiar impus de citit ( ca un regulament de acces pe forum ) , celor care isi fac cont pe acest forum.

On topic :

e bine de stiut ca in momentul cand clipul se aprinde , indiferent de perioada de timp in care sta aprins indica prezenta distorsiunilor, fapt care dauneaza si difuzoarelor si amplificatorului.

sunt un pic dezamagit, si probabil ca cei care stiu mai multe in domeniu ( si ar alcatui un text mai comlpet si mai usor de inteles , plus ca au mai multa credibilitate) nu posteaza in aceste 2 topicuri.

Nu vreau sa acuz pe nimeni de nimic, dar ...

PS : stiu ca nu este timp , dar ...

Sus

MesajScris: Sâm Noi 27, 2010 10:33 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

aceste informatii au fost postate de mai multe ori in ultimii 5 ani de zile de cand functioneaza acest forum

poate ar fi mai ok sa cauti putin prin discutii si sa iei Quote-uri de acolo :wink:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

MesajScris: Dum Noi 28, 2010 10:35 pm 
Neconectat
User

poi, stiu ca informatiile au fost postate, dar in cantitati mici, si imprastiat. o sa caut prin topicuri, si cred ca ma poti ajuta si tu .

Sus

MesajScris: Joi Dec 02, 2010 4:08 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Popamariusgabriel scrie:
poi, stiu ca informatiile au fost postate, dar in cantitati mici, si imprastiat. o sa caut prin topicuri, si cred ca ma poti ajuta si tu .

Dupa cum vad...tu zici ca ai dori sa fie cineva care sa adune toate datele de pe acest forum si sa faca un fel de "manual de utilizare"; Ei bine, aceasta activitate necesita timp si studiu in primul rand. Nu exista cineva care s-ar putea ocupa de acest lucru... in primul rand ca e ceva foarte complex, iar in al doilea rand ca este un "document viu" care se actualizeaza continuu. Dar poate te oferi voluntar sa faci "manualul", ajutand multi incepatori, ca tine. Ai avea suportul nostru si sansa de a le invata pe toate la rand(pe masura ce faci manualul).
Informatia exista pe forum, trebuie doar adunata si pusa la un loc; asa ca de inspiratie nu se pune problema.
Problemele discutate aici au fost si sunt percepute diferit, in functie de fiecare user.
Oricum, pentru fiecare dintre noi, cand avem o problema la care nu stim raspuns, folosim cel mai bun prieten:
http://www.google.com
Chiar si aici informatia trebuie filtrata, altfel gasesti numai prostii si minciuni.
De ce nu au facut internetul sa fie totul ca la carte si sa scrie numai exact si precis? Nu ne-ar scuti de multe probleme?
R: Lumea asta e un haos...fiecare vede si aude doar ce-l intereseaza. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Dec 03, 2010 1:44 am 
Neconectat
User

mda, unde dai si unde crapa ...

Teoretic, vorbind sa spunem de un difuzor pentru topuri ( folosit in incita inchisa sau bass reflex, de la ~ 100 hz in sus ) , de ce ar folosi un utilizator un difuzor cu valoarea medie SPL de 96 db, la 1000 W si nu ar folosi un difuzor cu valoarea edia SPL de 100 db la 500 W , teoretic in cel de-al 2-lea exemplu ar avea castig cu 1 db ( insesizabil urechiometric ) folosind doar jumatate din puterea din primul exemplu .

postez mai jos un tabel in care este notata atenuarea SPL funtie de distanta la care este masurat, si unul in care este reprezentata valoarea decibelilor produsi de difuzoare, conform puterii utilizate si sensibilitatatii difuzoarelor

Fişiere ataşate:
Atenuare SPL la distanta.png
Atenuare SPL la distanta.png [ 45.16 KiB | Vizualizat de 5778 ori ]
Calcul decibeli.JPG
Calcul decibeli.JPG [ 88.12 KiB | Vizualizat de 5780 ori ]

Sus

MesajScris: Mar Dec 14, 2010 9:46 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Eu as folosi tot timpul varianta de 100dB/500w...
-este mai ieftin de amplificat;
-consuma de 2 ori mai putin current(in cazul in care este instalatie mobila)
-in cazul cutiei inchise sau chiar si reflex, nu se va incalzi asa de tare =>power compresion mic; una e sa "racesti" 1000w si alta este 500....(randamentul difuzoarelor sa zicem ca este pana 5%, asadar restul este caldura)
-s-ar putea sa fie si mai ieftin, ca toata lumea cauta "wati si watei" nicidecum dB...

Si apropo, vezi ca ti-e gresit al doilea tabel.... :!: :wink: e corect pana la 4 speakers.....
Apoi ar trebui sa pui, pentru urmatoarele 4 boxe doar cate 1,5dB/Boxa, ce reprezinta 1/4 din 6dB(dublare inseamna in acest caz inca 4 boxe, nu 2)

Si apropo, Folosirea corecta a puterilor...inseamna in primul rand sa ai randament cat mai mare pentru aceeasi putere consumata;
Comparatia asta se poate gasi oriunde...

Boxe: Cazul 1 "bagi" 300w si sa "scoti" 110dB; Cazul 2 - "bagi"100 si sa "scoti" tot 110dB; In acest caz se remarca diferenta de randament care este de 3 ori mai mare in favoarea cazului 2.

Masini: Masina A consuma 7% si are 54Hp(Dacia romanului); Masina B consuma tot 7% si are 100kw(BMW?) In acest caz va fi diferenta confortul(depasiri, acceleratie, timp)..in trafic, la acelsi pret

Sus

MesajScris: Mar Dec 14, 2010 5:06 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Pe program muzical normal.Eu zic ca o regula generala cu un semnal foarte bine procesat,HPF ,LPF,limmiter(evident ca fara distorsiuni)acolo unde trebuie ar fi ok 2*RMS al difuzorului si stat la -3dB cu volumul,doar pe peakuri intrand putere aproape de maxim,niciodata clipping,pe programe muzicale grele(dnb and other) cred ca 1.5*RMS ar fi bine.
De luat in calcul si faptul ca daca exista topuri potente(a se citi foarte eficiente)se poate folosi o putere mai mica,astfel incat sa fie sunetul echilibrat(mai exact raportul SPL topuri-basi sa fie cat mai echilibrat in functie de aplicatie).

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15 mesaje ] 

Ora este UTC + 2