The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Vin Iun 27, 2025 9:18 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: disparitia micilor electronisti
MesajScris: Joi Mai 05, 2011 9:19 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Ma plimbam astazi intamplator prin magazinele de componente electronice din IASI cautand niste rezistente cu valor mai speciale pentru un mic proiect si am observat ca in ultima vreme au cam disparut acei tineri entuziasti care se ocupau cu mesteritul diverselor scheme electronice.

Majoritatea magazinelor de componente electronice erau aproape goale, putinii clienti care intrau nu am observat sa cumpere piese, ci doar diverse magarii, gen telecom.enzi de schimb si alte chinezareli.

Eu imi aduc aminte cu drag de vremurile cand eram membru la cercul de electronica de la palatul copiilor, cand strangeam bani sa-mi pot cumpara un pumn de piese pentru a testa o schema noua. Cand puneam in functiune un amplificator nou si ma mandream cu munca depusa pentru a-l aduce cat mai aproape de un produs din comert insa construit in regim DIY.

Oare tinerii electronisti au disparut complet?
Cu ce-si ocupa timpul noua generatie?

observ ca nici publicatiile clasice de electronica nu mai exista: Tehnium, revista Conexelectronic, etc.

mi se pare mie sau noua generatie nu mai este interesata de asemenea "nimicuri"
:roll:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului: Re: disparitia micilor electronisti
MesajScris: Joi Mai 05, 2011 9:48 pm 
Neconectat
User

Eu la facultate am facut niste proiecte intr-un cerc ,mai exact facultatea de mecanica ,niste prostioare ,motorase comandate.Am facut si 2 amplificatoare care au deja 4 ani de cand functioneaza ff bine.Noua generatie (15-18ani) viseaza doar sky,skin ce mai este .Eu am 21 de ani si 2 ani de cand sunt in iasi si nu am fost niciodata in cluburile astea dar cunosc altii de 16 ani care au venit special din bt. Au internet nu le mai trebuie reviste .Daca exista interes gasesti orce .

Sus

MesajScris: Joi Mai 05, 2011 10:15 pm 
Neconectat
User

Incet incet se pierde interesul.Acest lucru este greu de invatat..ori il furi de cand esti mic ori esti pasionat si le faci din greseala ca mai apoi sa iti placa.La scoala nu se mai face aproape nimic ce tine de domeniu..doar prostii

Sus

MesajScris: Joi Mai 05, 2011 11:26 pm 
Neconectat
User

nu are rost sa intru in discutia legata de profesori de la facultate ,dar trebuie sa zic ca am cel putin 4 profesori pe anul asta care scriu de pe foi,la laboratoare daca ai o intrebare dubioasa pt ei te iau cu ( nu merge bine aparatul (dita osciloscopul de 100mil) , te iau cu formule matematice care nu le rezolvi nici in 2 vieti si daca te apuci vreodata nu iti da nimic).
Nu zic ca sunt si profesori calumea ,care is dati cu lumea stiu sa explice.
Ultima duma a unui profesor de la facultate DE LABORATOR a fost ca (tensiunea pe un curent alternativ este egala cu cea dupa o punte redresoare ,condensatoare intr-un cuvant filtraj ,curent continuu)

Sus

MesajScris: Vin Mai 06, 2011 4:25 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Absolut orice meserie va dispare daca nu este platita corespunzator...........satifactia financiara este , inainte de toate , un important factor motivational pe termen lung..........Un cetatean responsabil care doreste sa isi intretina familia dintr-o meserie cinstita este impiedicat de valoarea scazuta a muncii prestate ........daca pui in balanta munca unui sofer de taxi si a unui electronist , descoperi ca taximetristul castiga foarte bine pe langa electronist , si nu trebuie sa inveti mai nimic ca sofer ! Ca electronist , e jale , orice meserie de fabrica este extrem de prost platita . De altfel eu ma bucur ca odata cu disparitia electronistilor ( din motive politice cum ar fi falimentarea industriei de profil de dupa revolutie etc ) au disparut si carpacii , cei care traiau doar facand improvizatii si care stricau renumele de profesionisti cu studii........ce mai , oricine cumpara 6 luni revista Tehnium , gata , era televizorist ! Acum toti habarnistii repara pe genunchi amplificatoare PRO fara sa stie cum " merg " electronii prin fire , verifica sigurantele cu becul........
Asa cum orice tamplar de mobila din PAL este " expert " in boxe sau mai stiu eu ce exemple de care va loviti la tot pasul..........pana cand munca nu va fi platita corect , nu vor mai exista meseriasi , ci doar carpaci si impostori cu diplome.......Parerea mea !

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Vin Mai 06, 2011 5:38 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Frumos post Victor... insa la varsta cand eu (probabil noi) m-am apucat de asta din placere,
nu se punea problema sustinerii din punct de vedere financiar al nimanui, aveam doar 11 ani. :)

Bineinteles ca dispar publicatii si disponibilitatea anumitor componente cu amanuntul.
Oferta exista in urma unei cereri, de regula.
Din oricata pasiune sau placere ar face cineva asta, exista o investitie.
Neacoperirea ei cel putin (ca sa nu vorbim de profit si legislatia din statul asta democrat pentru micile firme si nu numai) duce la renuntare.
De ce asi publica o revista daca nu se vinde ?

Sus

MesajScris: Sâm Mai 07, 2011 10:09 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Iordache Ionut scrie:
................... la varsta cand eu (probabil noi) m-am apucat de asta din placere,
nu se punea problema sustinerii din punct de vedere financiar al nimanui, aveam doar 11 ani. :)

Pai si eu m-am apucat tot pe la varsta aceea , si intradevar , nu se punea problema supravietuirii din electronica ..........
O data cu inaintarea in varsta , apar sperante , vise , o evolutie normala ( casa , familie etc ) care au costuri de intretinere ........daca electronica este un drum inchis , atunci PA ! Ramanem cu visele , sperantele .........

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

MesajScris: Sâm Mai 07, 2011 2:20 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

De acord, si cunosc foarte bine asta pe propria piele :?

Insa Mircea se referea la faptul ca tineretul nu mai este atras de asta...
La varsta aceea eram foarte entuziasmat ca acel montaj e facut de mine.
Tin minte primul pariu pus cu un coleg, ca nu pot sa fac un radio... pe o punga de bomboane :lol:
A ramas omu uimit, ca ce i-am prezentat nu arata ca un radio...
deh era un montaj intr-o cutie, dar prindea radio romania actualitati :lol:

Azi tinerii se mandresc daca sunt buni la x shuter... la distrugeri, caterinca si distractii.
Putini mai vad in ziua de azi facand ceva constructiv...

Un alt aspect trist este nivelul de valori promovat la tv.
Si aici poate fi o alta discutie interminabila.
Picii mei nu au dat inca cu nasu de asa ceva, dar tare mi-e frica, ca o sa arunc tv-ul cand or sa mai creasca.

Sus

MesajScris: Sâm Mai 07, 2011 2:51 pm 
Neconectat
User

pe vremuri erau clubul copiilor, casa pionierilor, mai erau si profesori care sa-ti insufle aceasta pasiune,acum la clubul copiilor nu prea mai sant cercuri de electronica,sau aeromodele,carting etc ,mai mult dansuri,pictura si ceva de design,nu mare lucru ,cu partea financiara la fel...greu pt cei tineri ,poate e o chestie si de educatie,ca daca parintii iti baga in cap doar facultate si meserii gen avocat,doctor ,meneger ,etc sari peste partea cu munca de meserias si visezi doar meserii ,,curate,, unde sa nu te murdaresti sa fii la costum tot timpul....asta e astea sant vremurile in care traim,oricum electronica nu prea mai e o perspectiva de viitor la noi,mai sant fabrici de gen dar ff putine,iar la nivel de hobby trebuie sa fie cineva sa-ti deschida interesul pt asta,pt ca din senin cand esti copil nu te trezesti intr-o dimineata cu gandul ca de maine ma apuc de electronica,iar daca vechii electronisti s-au imputinat cine sa faca asta?mie personal mi-a insuflat aceasta pasiune un unchi de-al meu prin clasa a 5-ea, bine ca am acumulat cunostinte mai tarziu, dar chestii de genu audio, legarea difuzoarelor,fazare,impedanta,cam atunci le-am invatat, si partea audio a electronici m-a facu sa continuu in acest dameniu,dar la ora actuala fac altceva ca nu pot trai din asta,dar a ramas o pasiune de care ma ocup cand am timp,iar timp am cand nu tre sa fac altceva pt bani,deci putin si cu fiecare an care trece tot mai putin...asta e.. ce sa faci,tre sa si supravietuim vremurilor,hobby-urile raman la mai la urma,trist nu?

Sus

MesajScris: Sâm Mai 07, 2011 6:29 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

dan turcus scrie:
la nivel de hobby trebuie sa fie cineva sa-ti deschida interesul pt asta,pt ca din senin cand esti copil nu te trezesti intr-o dimineata cu gandul ca de maine ma apuc de electronica

Ba uite ca da... :lol:

Dupa intreruperea aeromodelelor din cauza revolutiei, si dupa ce am stricat vreo 2 aparate de radio si un magnetofon,
m-am dus intr-o dimineata prin 1991 la clubul elevilor sa vad ce mai este pe acolo si...
mi-au sclipit ochii cand am vazut scris deasupra unei usi "ELECTRONICA".
Sincer si fara nici o abureala, nu stiam ce inseamna aia :lol: :lol: :lol: ... acum stiu dar e tare intortocheata :lol:
Bineinteles ca atractia maxima a fost domeniul audio...

Sus

MesajScris: Vin Dec 26, 2014 6:45 pm 
Neconectat
User

Dragi utilizatori,

In primul rand Craciun Fericit si La Multi Ani!
Ma numesc Mihaela( mi se mai zice Mila/Mia), si am dat de acest forum, in cautarea unui electronist, in Brasov.
Legat de acest topic, pot confirma, ca nici la Palatul Copiilor, la Cercul de Electronica, nici in scoli si nici in Invatamantul Universitar nu se mai invata electronica...am fost eleva a cercului de electronica, apoi dupa absolvirea unui liceu teoretic, de traditie, din Brasov, am urmat o postliceala tehnica si actualmentesunt studenta. Pot afirma, cu parere de rau, ca nu am avut nici rude, prieteni, buni electronisti sau iubit electronist...pt o fata, asta ar fi grozav, ar fi ca si cand Dumnezeu, ti-a pus mana pe cap, pt ca astfel ai cum sa furi meserie non-stop, 7 zile din 7, si de plictiseala, nici nu se pune problema, imbini utilul cu placutul, in fine sa revin cu picioarele pe Pamant...date fiind conditiile vitrege, am inteles ca meseria se fura, cel mai bine prin munca, motiv care m-a determinat de la 19 ani sa muncesc, tot in domenii conexe. Nici macar facultatea nu transforma un student, in mare electronist, in 4 ani. In grupa noastra, au fost 50 studenti, dupa primul an, am mai ramas 13, so, ori intri in fac, sa tragi profesorii de maneca sa te invete, insetat fiind de cunoasterea acestui domeniu, ori nu esti pasionat si parasesti campul de lupta...
Pe mine altceva ma doare si anume negasirea electronistilor pasionati, in orasul natal, nici a unor profesori dornici sa dea mai departe din intelepciunea si cunoasterea lor, nici chiar la cerc nu se mai inghesuie elevi, e mai mereu pustiu...
Nu inteleg de ce acest dezinteres total, si totusi eu inca sper sa gasesc oameni pasionati, de la care sa fur meserie...prieteni pe viata, alaturi de care, sa nu ma mai gandesc ca electronica, cel putin cea analogica, a devenit un domeniu de nisa.

Este drept ca sunt pasionata de depanare TV, radio, domotica, dar chiar si asa inca am atatea de invatat...si detest ca si simple discutii, trebuie sa se desfasoare in mediul virtual, ca nu mai stim sa comunicam in realitate, si ne intrebam de ce au disparut micii electronisti? Pt ca probabil, acum butoneaza de pe Iphone, Ipad, exact ca noi...si de viata reala, nu mai au timp...nu e vina doar a noastra, a celor mici...eu de pilda, pe la 19 ani cautam frenetic, un profesor de electronica, teorie si practica, si nici in ziua de azi nu am gasit, de ce? Nu din lipsa de interes, ci din dezinteresul si lipsa de timp a persoanelor, de la care am cerut ajutor, atentie, contra-cost, not free...so...

Sper ca Mos Craciun, v-a adus tuturor, cadourile mult visate, eu nici anul asta n-am gasit langa brad, prieteni electronisti... :( poate anul viitor...

Sarbatori Fericite!

Sus

MesajScris: Vin Dec 26, 2014 7:07 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Bun venit Mila, Sarbatori fericite si tie !

Eu anual am studenti carora le fac montajele pentru diploma, sa iasa ingineri !
Deci eu le proiectez cablajul, il pun in practica si in peste 90% din cazuri,
le montez si componentele pe placa pentru ca ei nu au experienta in asta !

Unora le mai zic mai in gluma, mai in serios:
"Gandeste-te ca tu daca mai rau imi strici un aparat decat mi-l repari, nu e un capat de lume,
dar nu as vrea sa ajung pe mainile unui doctor care a ajuns doctor cum ajungi tu inginer !"

Ei uite ca poate mosul a venit mai tarziu la tine anul asta.
E foarte posibil sa iti faci prieteni electronisti aici ! :)

Cam asta e situatia !

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2014 12:23 pm 
Neconectat
User

Multumesc din suflet pt raspuns,stimate domn. Da este foarte trist, ce-mi scrieti, dar nu ma uimeste deloc. Daca toti ati adus vorba de proiectul de licenta, eu mai am destul pana in acel punct, insa informativ, vroiam sa stiu, este adevarat ca acesta trebuia sa cuprinda 100 pagini la partea scrisa? Si de proiectat, pot sa proiectez pe hartie milimetrica sau de matematica si apoi xeroxata sau trebuie in Electronics Workbench?
Legat de placa de cupru, banuiesc ca nu trebuie sa aiba o dimensiune standard ci una in functie de nr si dimensiunile componenetele ce urmeaza a fi plantate si sper ca nu trebuie placute gata gaurite, de test? Cositorul folosit poate fi si cu plumb sau se accepta doar cele fara? Intreb, pt ca nestiind, mi-e sa nu trebuiasca respectate niste standarde, reguli impuse de profesori, sau mai stiu eu ce alte bazaconii.

Legat de finalitatea proiectului, banuiesc ca trebuie sa fie ceva care sa aiba aplicabilitate si sa fie util, nu un proiect de tipul celor din cartile Montaje pt tinerii amatori, deci ceva mult mai amplu, dificil, nu?
Poate fi si un dispozitiv medical, nu doar audio, video, etc?

Imi cer scuze de amalgamul de intrebari, dar sunt direct interesata.

Cu propunerea de proiect putem merge noi, din anul III, la profesori, sau ne dau ei o lista cu proiecte? Noi ne alegem profesorul indrumator de proiect sau dumnealui ne alege pe noi? Si daca vreau sa lucrez all by myself, e cu suparare sau neaparat trebuie sa stea in coasta mea un profesor plictisit, care sa-mi dea indicatii pretioase? Nu sunt rea, sunt realista, am dat doar de profesori blazati, in cea mai mare parte, la materiile care ma interesau cel mai mult si de aceea sunt mai revoltata, pt ca ei vor sa fie acolo doar in momentele cheie, ca sa-si aloce merite, dar in timpul anilor de facultate, cand apelezi la ei, n-au timp, nu stiu, nu pot, n-au unde etc

O zi linistita si frumoasa!

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2014 12:53 pm 
Neconectat
User

Legat de cum apare pasiunea pt electronica...mama, m-a dus pe mine si pe fratele meu la Palatul Copiilor, de mici, la dansuri sportive, nu mi-a placut acolo si-n concluzie n-am rezistat, am fost doar de 2, 3 ori, apoi am zis STOP...ca apoi, cativa ani mai tarziu sa ma intorc, singura, la acelasi Palat, insa la cercul de electronica...O reminescenta de pasiune, mai timpurie, o aveam dinainte de Palatul Copiilor, cand imi placea sa stau langa tata, cand mesterea prin casa si-mi amintesc si acum cand s-a produs precis declicul, si anume, momentul cand am vazut un ceas digital, desfacut pe masa, si i-am vazut placuta de sticlotextolit, mititica, aia m-a fascinat iremediabil si surubelele( de la carcasa ceasului, nu alt tip :)) si asta chiar daca tata, nu e electronist, apoi am descoperit in balcon, pistolul de lipit si mosorul cu cositor, si mult mai tarziu, letconul, statia de lipit cu aer cald, sacazul, fludorul, placuta magica...toate datorita unui prieten, cu 30 ani mai mare decat mine, care din pacate este la mare departare...In concluzie uneori caile sunt foarte intortocheate, si nici macar parintii nu te pot abate de la o pasiune, oricare alte cai ti-ar expune si oricate contra-argumente ti-ar aduce..pt mine parintii si-ar fi dorit altceva, sa ajung medic sau sa lucrez intr-o banca si nicidecum intr-o fabrica, service IT, sau uneori sa am si doua job-uri in paralel si sa-mi transform camera intr-un mic atelier, dar asta am ales din toata inima si daca ar fi sa aleg iar, as alege exact la fel, cu amendamentul ca as face alegerea la o varsta mult mai frageda.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2014 8:47 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Mila, din pacate nu iti pot raspunde la intrebari.
Ei doar au venit la mine cu schema, eu am pus-o in practica !
Nu stiu detalii despre daca si-au ales sau le-a fost impusa schema,
cate pagini trebuie sa scrie, daca isi aleg sau sunt alesi de profesor, etc, etc, etc...
Nu mi s-au impus conditii despre ce fludor sa folosesc sau dimensiunea cablajului.
Schemele au fost de la banale la complexe din diverse domenii.
Eu nu am facut facultate, nu sunt inginer (pe hartie) !

Toate cele bune ! :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2