The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Lun Iun 23, 2025 6:09 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 184 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: TOP SPL maxim
MesajScris: Mar Iul 03, 2012 1:06 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ba da , asta este scopul fiecăruia dintre noi , de aceea acordam atât timp acestui subiect ...
Nu este un vis !
Se va finaliza un asemenea proiect pana la urma ...

High
Performance Un produs unicat de o calitate deosebita si construit din pasiune
Audio

Leonardo Fibonacci : F(n) = F(n–1) + F(n–2)

Sus

Subiectul mesajului: Re:TOP SPL maxim
MesajScris: Mar Iul 03, 2012 1:12 pm 
Neconectat
User

Ce zici de proiectul spre care am dat link adineaori ?
MKH sau nu stiu cum ii zicea, ala de 105,5 Db, un BLH aprox.... Pus deasupra lui un mid in horn sau 2 mid-uri de 6,5" in V ca sa ai dispersie mare pe orizontala, iar pe inalte sa te duci cu un STW/mid...
Mie imi place f mult X-tro cum e...., dar e super greu de construit...
Facut din Ply de 12mm, full neo, oare trece de 30 Kg ?
Oare varianta cu 2x12" nu este ? S-ar putea da oare "scale" la desen pt varianta cu 12" ? Resize...

Mail: fecheteionut88@yahoo.com

Sus

MesajScris: Mie Iul 04, 2012 2:22 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Va prezint cateva idei de la fosta firma Altec Lansing .
Probabil ca DTS640 seamana cel mai mult cu cerintele noastre.....
Dar trebuie sa ghicim cum este arhitectura interna......

Fişiere ataşate:
DTS-640.JPG
DTS-640.JPG [ 65.58 KiB | Vizualizat de 5283 ori ]
DTS-941 Speaker System.pdf [1.14 MiB]
Descărcat de 256 ori
DTS-640 Speaker System.pdf [1.12 MiB]
Descărcat de 214 ori
DTS945A-F Speaker System.pdf [626.58 KiB]
Descărcat de 223 ori
DTS942A-F Speaker System.pdf [758.68 KiB]
Descărcat de 217 ori
DTS645A-F Speaker System.pdf [723.19 KiB]
Descărcat de 209 ori
DTS645-8AF Speaker System.pdf [746.38 KiB]
Descărcat de 217 ori
DTS642A-F Speaker System.pdf [748.82 KiB]
Descărcat de 229 ori

High
Audio

Sus

MesajScris: Mie Iul 04, 2012 5:37 am 
Neconectat
User

WOW Victor..
Exact, ceva de genul.. 101-102 Db de pe la 80hz in sus, lux.

Sus

MesajScris: Mie Iul 04, 2012 9:57 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Pentru inspiratie atasez urmatoarele imagini.....
Poate ne ajuta cineva ( Dacian ) cu desene 3D Exploded View si Hornresponse pentru simularea functionarii....

Fişiere ataşate:
03.jpg
03.jpg [ 58.51 KiB | Vizualizat de 5270 ori ]
02.jpg
02.jpg [ 71.25 KiB | Vizualizat de 5270 ori ]
01.jpg
01.jpg [ 60.14 KiB | Vizualizat de 5270 ori ]

High
Audio

Sus

MesajScris: Mie Iul 04, 2012 10:32 am 
Neconectat
User

Victor , DTS-ul de la Altec nu se poate asemana cu un CUBO15 + partea de mid-high ? Nu stii la cat coboara hornul pt 8"-ul de la x-tro ? Oare le-am putea impaca ? Faza nasoala e ca un Cubo dintr-asta nu suna tocmai roz peste 100-120hz..., iar un mid de 8" in horn sa il duci asa jos... ma cam indoiesc...sau ma rog... ii trebuie o cutie foarte mare.

Sus

MesajScris: Mie Iul 04, 2012 11:50 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Cred ca pe hornul de medii ar merge un 10" .....
Pentru partea de medii inalte mai am o solutie barboasa....in pregatire .
Mai dureaza...
Este supersimpla , socanta si brilianta in acelasi timp ( ca sa fiu modest ) si garantez ca o vei iubi inca de la prima vedere ...dar toate le vei afla la timpul potrivit !
Uite si propunerea mea pentru partea de bass ... 1/2 din TSW218 .
Eu cred ca este OK , daca poti sa accepti ca o boxa de bass sa aiba 260 litri , pentru un raspuns beton armat ( 104 dB / 1 W / 1 m de la 50 Hz la 150 Hz , procesat ) cu doar o singura bucata...dar totusi ar trebui doua .

Fişiere ataşate:
Turbosound TSW118.jpg
Turbosound TSW118.jpg [ 68.22 KiB | Vizualizat de 5261 ori ]

High
Audio

Sus

MesajScris: Mie Iul 04, 2012 11:58 am 
Neconectat
User

Eu am avut ES18BPH... si am facut si la comanda pt cineva. Mai, are kick si SPL de nu iti vine sa crezi, dar e mare...:D
Eu ma orientam catre un 12".. maxim 15"...

Sus

MesajScris: Joi Iul 05, 2012 5:21 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Referitor la o alta propunere pentru top.....
Stiu ca nu este solutia optima , dar....este o alta clona Dyna .
Foarte buna doar daca faci concerte , si ai 6 pe o latura !
De retinut proiectul hornului de 12" pentru medii joase .

Fişiere ataşate:
TopCoax  1x12.jpg
TopCoax 1x12.jpg [ 85.2 KiB | Vizualizat de 5222 ori ]

High
Audio

Sus

MesajScris: Joi Iul 05, 2012 7:24 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ultima propunere...promisa mai sus .
Contine si valorile ( in josul paginii ) pentru procesarea activa , conceptul ( fiind foarte simplu ) nu permite ca boxa sa fie prea lineara .
Fara procesarea activa va avea un sunet foarte agresiv si cap de serie la microfonii !
Dar cu un procesor digital serios se schimba treaba , devenind o boxa foarte lineara , cu sunet " cald " .
Cine stie , stie .
Cine nu , nu .
Va las sa comentati toate aceste propuneri si daca nu va multumesc sa aduceti Dvoastra alte noi proiecte in discutie .
Multumesc anticipat , Victor

Fişiere ataşate:
4x6.5 Column speaker.jpg
4x6.5 Column speaker.jpg [ 92.4 KiB | Vizualizat de 5218 ori ]
4x6.5 Column Speaker.pdf [71.93 KiB]
Descărcat de 244 ori

High
Audio

Sus

MesajScris: Joi Iul 05, 2012 7:31 am 
Neconectat
User

Victor, mie ultimul mi se pare cel mai fain pt mobile Dj-ing, dar unde afli tu woofere de 6,5" ieftinache ? Toate trec de 2 mil/bucata...., deci dai vreo 10 mil pe woofere...
Pt niste topuri puternice, profi, nu e mult 10 mil, dar ideea era sa obtinem cat mai mult SPL ...
Eu ma gandeam la un top format din 2x CUBO10 ( stiu ca nu exista proiectul asta, dar i-am dat mail la Mr. Cubo sa vad daca poate proiecta CUBO10.. ) puse gura in gura, un mid de 6,5"-8" in horn si drv de 1". Ar iesi un top ultra mic si cu un pic de SPL...
Daca nu s-ar pune problema greutatii... Spre ex 2 x Cubo12, gura in gura, difuri pe neo, cutie de ply de 15mm, plop, + mid si high deasupra, faci ravagii. Vei obtine un 103Db SPL la 1w, si vei avea un F3 pe la aprox 50hz....
Am pus ieri un Cubo12 pe stativ sa vad cum arata, dar e destul de mare... :D si cand ma gandesc ca ar trebui puse 2 pesteolalta + partea de mid-high...
Tocmai de aceea m-am gandit la CUBO10...

Sus

MesajScris: Joi Iul 05, 2012 8:01 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Se pot alatura doua asemenea boxe , rezultand un nou proiect cu 8x6.5" si folosindu-se un horn de 1" lat de max 40x14 cm...ar avea avantajul ca coboara nativ la 120Hz (recomand hi pass 120Hz , 12 dB / octava , crossover activ pe motive expuse mai jos ) , cu un SPL de invidiat , greu de atins cu alte solutii tehnice !
Recomand folosirea unor difuzoare cu impedanta de 8 ohmi .
SPL-ul cu difuzoarele recomandate in proiectul de mai sus ( Eminence Alpha 6 A , adica varianta de 8 ohmi / 100 W RMS , nu cea cu terminatia " C " de 4 ohmi / 100 W RMS ) la 1 W va fi calculat astfel :
1 dif = 93.3 dB
2 dif = 96.6 dB
4 dif = 99.9 dB
8 dif = 102.9 dB
Tinand cont ca se vor folosi doua asemenea boxe , eventual " excitate " cu amplificatoare de putere mare , la limita termica 800W / 4 ohmi pe canal , vor face ceva galagie :
1W = 103 dB
2W = 106 dB
4W = 109 dB
8W = 112 dB
16W = 115 dB
32W = 118 dB
64W = 121 dB
128W = 124 dB
256W = 127 dB
512W = 130 dB
1024W = 133 dB Atentie limita termica va fi depasita !
Va apare compresia in putere , si se va auzi ( mult ) mai incet...racirea este dependenta de cat de mult se misca membrana la frecvente joase , de aceea nu recomand ca filtrul Hi Pass 120 Hz sa aiba panta mai mare de 12 dB / octava !
Daca mariti panta acestui filtru , compresia in putere va fi mai mare !!!
Se va auzi mai incet ca la 800W...
Pentru redarea frecventelor inalte recomand folosirea doar a difuzorului de 1" de la JBL Selenium D2500ND impreuna cu hornul P-Audio PH3713 ( 90 grade in plan orizontal x 40 grade in plan vertical , avand dimensiunea 370x130 mm , adancimea 125mm) deoarece aceasta combinatie poseda SPL-ul si dar si puterea necesara pentr a ajunge din urma grupul de difuzoare de 8x6.5" si un filtru pe doua cai , dimensionat pe masura puterii amplificatorului , cu protectie electronica eficienta pentru driver .

Oricum este un SPL absolut incredibil pentru difuzoare ieftine
Totul fara hornuri , fara difuzoare scumpe , boxa avand o forma simpla , paralelipipedica , usor de construit .
Dynacord F12CVH viewtopic.php?f=27&t=1760 nu coboara asa jos ...si este muuult mai scumpa !

High
Audio

Sus

MesajScris: Joi Iul 05, 2012 8:18 am 
Neconectat
User

Cu ce alte difuzoare te-ai gandit ca ar putea fi ok ?
Mie imi plac f mult si alea de la Celestion AN3510 http://celestion.com/product/12/an3510/ sau Faital 3FE25 http://www.faitalpro.com/products/sched ... =401000150 de 3,5" ca optiune , dar nu se gasesc de cumparat.. am cautat, dar in Ro nu am gasit.

Sus

MesajScris: Joi Iul 05, 2012 9:34 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Cu difuzoare full range de 3.5" ar fi un proiect total deosebit , o arie de 64 de asemenea difuzoare adica 8 pe verticala si 8 pe orizontala ar avea o dispersie si un SPL sanatos !
Ca dimensiuni putem estima astfel : un difuzor are ( aproximativ ) 90x90 mm , deci 8 bucati s-ar lati pe distanta de 8x90 = 720mm .
Incinta ar putea avea dimensiuni exterioare 800 x 800 x 150 mm , construita din placaj de 12 mm grosime .
Ar arata ca un tablou , fara hornuri , fara filtre etc .
Un proiect cu adevarat minimalist ...
Eventualele corectii ale linearitatii incintei vor fi facute activ , din procesor .
Un simplu calcul de SPL pentru o incinta full range cu 64 de difuzoare de 3.5" / 30W RMS de tipul Celestion AN3510 ( difuzor tropicalizat pentru aplicatii outdoor , membrana de Aluminiu , sasiu de Aluminiu , magnet din Neodimium etc ) ar fi astfel :
Puterea maxima : 30W x 64 bucati = 1920 W RMS !!!
Calculul impedantei totale rezultante :
1 difuzor = 8 ohmi .
Impartim cele 64 de difuzoare in grupe de 8 , si punem in paralel cate 8 difuzoare pentru a forma o grupa , iar cele 8 grupe in serie , pentru o cat mai buna echilibrare a micilor variatii constructive ( oricum trebuiesc sortate , imperecheate dupa Fs si rezistenta bobinelor , ia ceva timp si multa manopera , dar altfel nu se pot obtine rezultate perfecte deoarece in procesul de productie al oricarui fabricant intotdeauna apar mici imperfectiuni ) .
Deci fiecare grupa de 8 difuzoare va avea 1 ohm , iar suma celor 8 grupe ar fi exact impedanta totala 8 ohmi
SPL-ul total se calculeaza astfel :
1 difuzor = 90.5 dB
2 difuzoare = 93.5 dB
4 difuzoare = 96.5 dB
8 difuzoare = 99.5 dB
16 difuzoare = 102.5 dB
32 difuzoare = 105.5 dB
64 difuzoare = 108.5 dB
Rezulta ca o singura incinta va avea 64 difuzoare de 3.5" , deci 64 x 4 = 256 de suruburi de M4 + 256 piulite pentru prinderea difuzoarelor etc .
Impedanta = 8 ohmi
Puterea nominala= 1920 W RMS si
SPL 108.5 / 1W / 1m
SPL-ul maxim il calculam astfel :
1 W = 108.5 dB
2 W = 111.5 dB
4 W = 114.5 dB
8 W = 117.5 dB
16 W = 120.5 dB
32 W = 123.5 dB
64 W = 126.5 dB
128 W = 129.5 dB
256 W = 132.5 dB
512 W = 135.5 dB
1024 W = 138.5 dB
2048 W = 141.5 dB Atentie limita termica va fi depasita !
Rezulta ca SPL-ul maxim va fi 141.5 dB pentru o putere de 2048 W RMS pe canal .
Cu siguranta pretul unui asemenea sistem de sonorizare nu va fi mic , deoarece amplificatoare care debiteze 2000W / 8 ohmi nu prea se gasesc la bani putini , dar se pot monta amplificatoare gen QSC RMX2450 in bridged ( sau echivalentul de la Ecler , modelul XLA 1600 care este la fel de performant , mult mai usor , mai ieftin si la indemana ) si gata , cu doua bucati ai rezolvat problema amplificatoarelor pe medii- inalte .
SPL-ul de 141.5 dB mi se pare ingrozitor de mare , practic ti se va face frica sa dai muzica tare ...
Aviz amatorilor de muzica ascultata la nivele mari !
Chiar daca va exista compresia in putere , tot raman o gramada de decibeli rezerva !

............................................

Toate astea cu mentiunea ca incarcam fiecare difuzor cu o putere electrica de 30W RMS , nu cu 35 W RMS , asa cum declara fabricantul si creditam cu + 3dB ( valoare medie , variaza in functie de frecventa si de distanta intre axele difuzoarelor , dimensiunea difuzoarelor si numarul lor ) la SPL-ul unui difuzor in parte datorita efectului " cluster " adica 90.5 dB , efectul " cluster " fiind efect particular ce apare la folosirea a mai mult de 16 difuzoare de acelasi fel cuplate acustic , fata de SPL-ul masurat in cazul folosirii unui singur difuzor , adica 87.5 dB , prin cuplaj castigam SPL , dar pierdem din linearitate , tot cu ( minim ) + 3dB , linearitate care este usor de corectat din procesor... Diferenta finala va ramane + 3 dB .
Rezerva de 5 W mai putin pentru fiecare difuzor reprezinta rezerva noastra " antiprost " in dimensionarea corecta a puterii si SPL-ului maxim al boxei ...
Incercam sa compensam oarecum pierderile datorate compresiei in putere , specifice pentru difuzoare mici , care nu au cum sa evacueze optim caldura generata de bobina mobila , chiar daca disipa cu sasiul...
O varianta " plagiat " ar fi sa montam difuzoarele pe un panou de tabla de aluminiu groasa de 5mm ( folosind pasta siliconica termoconductiva , ca la procesoarele PC ) , cat toata fata boxei , exact ca la Mayer , sau la cuplajul termic cu hornul de Aluminiu la RCF ....
Solutia aceasta ar fi foarte eficace , dar implica costuri mai mari si prelucrari de precizie ( CNC ) intr-un atelier mecanic ...
Ar mai fi si alte secrete privind micsorarea efectelor compresiei de putere datorate efectului termic pe care vi le voi dezvalui doar daca acest proiect va prinde viata .

............................................

Va rog sa ma corectati ... , totul este prea frumos ca sa fie adevarat .
Poate ca doar pretul celor 128 de difuzoare sa limiteze nebunia asta ... si al amplificatoarelor .
141.5 dB ???
Incredibil ... acest top la dimensiunile de 800x800x150mm , greutate probabil mai mica de 20 Kg va avea performante extreme .
Ca idee de proiect personalizat : pentru Dj Mobile sau lautari ( !!! ) ar fi sa fie construit supercompact , in tehnonologie Flycase , avand flansa pentru stativ ( trepied ) standard... iar capacul Flycase care se va atasa cu prinderile " Fluture " sa fie de fapt cealalata incinta - pereche L+R...in aceasta varianta supercompacta , topurile vor avea 800x800x300 mm asamblate !
Incap usor in orice autoturism , chiar si in Tico .
Idei sunt destule !

..........................................

Oare este ceva gresit ?
Unde ?

High
Audio

Sus

Subiectul mesajului: Re: TOP SPL maxim ( redenumit )
MesajScris: Joi Iul 05, 2012 12:57 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Se pare ca sasiul este din plastic armat cu fibra de sticla...deci nu putem scapa de compresia in putere asa usor , amanunte mai jos :

Celestion AN3510 3.5" 35W 8 Ohm Compact Loudspeaker

Using their market-leading experience in the design of high- performance, small-format professional audio drive units, Celestion has created an all-new range of compact and lightweight loudspeakers that are ideally suited to many sound reinforcement applications.

These drivers have been optimized using Finite Element Analysis (FEA) to give a wider dispersion characteristic than conventional loudspeakers of this size.
In addition, they feature a space-efficient square chassis profile allowing them to be positioned more closely to each other for improved coupling.

With Celestion's Compact Array Drivers, systems designers are now able to build into their products some of the principal advantages offered by line array designs: a more even distribution of the acoustic signal and the ability to project sound over greater distances.

Celestion AN3510 Features:

Compact and lightweight, full-range neodymium loudspeakers
Advanced Finite Element Analysis techniques used for acoustic, mechanical and electromagnetic modelling
Ideal for applications such as portable line arrays where actively controlled wavefront (beam steering) is used
Delivers wider dispersion to higher frequencies than many equivalent compact, full-range drivers on the market
Chassis purpose designed for maximum free air movement, with square mounting frame to facilitate close coupling of multiple units
Stiff and light aluminium cone remains rigid to higher frequencies, delivering a smoother response in the critical listening band
Half roll elastomer surround provides damping for unwanted resonances and sustained centring control at extremes of excursion
Designed to be weather resistant for outdoor applications

Specifications:

Nominal diameter 3.5"/88mm
Power rating 35W RMS
Nominal impedance 8 Ohms
Sensitivity 87dB
Frequency range 98Hz-18.5kHz
Voice coil diameter 25mm/1.0in

Chassis type Glass reinforced ABS
Magnet type Neodymium
Coil material Round Copper
Former material Polyimide
Cone material Aluminium
Surround material Elastomer
Xmax 1.25mm/0.04in
Gap depth 4mm/0.14in
Voice coil winding width 6.5mm/0.23in
Voice coil material Round Copper
Voice coil former material Polyimide
Bandwidth 125Hz-20kHz

Small Signal Parameters:

D 70mm/2.76in
Fs 98Hz
Mms 3.37g/0.12oz
Qms 6.59
Qes 0.66
Qts 0.67
Re 5.73 Ohms
Vas 1.3lt/0.046ft3
Bl 4.5
Cms 0.62mm/N
Sd 38.48cm2/5.98in2

Mounting Information:

Cut-out diameter 3.1"/78.8mm
Overall depth 2"/50mm
Fitting 4 x M4 holes
Mounting PCD range Dia. 4.1"/104mm
Overall size 3.52" x 3.52"/89.3 x 89.3mm
Unit weight 160g/5.65oz

High
Audio

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 184 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Următorul

Ora este UTC + 2