The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Mie Iul 09, 2025 6:45 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 09, 2006 1:11 am 
Neconectat
User

DJTwister poi am loc sa asez radiatoarele cum vreau yo ca transformatorul il pun separat in alta cutie. In poza aia tu zici sa le pun asa culcate pe o parte? Dar radiatoarele mele o sa aiba baza lata de 20cm. Deci ar trebui sa aiba cutia peste 20 cm inaltime ca sa incapa puse asa. Cred ca ar arata ridicol cutia asa inalta.
Oricum tu zici ca ar fi mai buna racirea daca le-as pune asa? Dar nu am inteles din poza aia, tu cum zici mai exact sa fac? Sa pun un ventilator deasupra pe cutia amplificatorului? Dar cat de mare ar trebui sa fie ca din ce se vede in poza ar trebui sa fie cat cutia. Ceva de genu 30/30 cm? :shock:

jokedy mercy ca ti-ai dat osteneala sa desenezi chestiile alea. :) Dar as avea nevoie de o menghina imensa. Chiar asa de mare mnghina nu am. Teoretic pare simplu dar gandeste-te ca o bucata din aia de tabla ar avea 30/40 cm. Ar fi greu ca trebe sa indoi tabla pe o lungime de 30 cm. Si nu yo nu am vazut mengnina lata de 30 cm (ma rog nu prea am tangenta cu astfel de lucruri). Dai cu ciocanul numa pe o portiune de vreo 15 cm din tabla (cat are menghina in latime), dupa aia trebe sa desfaci tabla si sa o prinzi mai incolo. Si cred ca s-ar stramba portiunea pe care nu o prinde menghina. Deci trebe o menghina lata de 30 cm ca sa prinda toata tabla. Si inca o problema ar fi ca U-urile urmatoare au baza mai mica ( 16, 12 cm). Deci iti trebe alt dreptunghi (de alta dimensiune). Asa pe hartie ar fi simpla treaba dar cand te gandesti ce menghina iti trebe :shock: Am trecut acolo numai niste dimensiuni ale tablei prinse in menghina. Gandeste-te ce dimensiuni ar avea menghina aia :shock:
Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 09, 2006 1:49 am 
Neconectat
User

dap ...m-am gandit si la chestiile astea dar am zis ca poate cu o menghina mare reusesti ! iti trebue sa aiba de la ax si pana sus vre-o 22 cm menghina ! nu 30 cum ai aratat in desen ca aia 10 cm care ii indoi raman in aer ! la faza cu indoirea cred ca te-ai descurca gasesti o modalitate si o faci usurel! exista manghine cu talpa aia mai mare de 15 cm ! sa spune-m pana in 20 cm ! si mai ram 5 deoparte si 5 cm deoparte ! pui si tu si pe partea cealalta tot asa o bucata de metal lata cat radiatorul tau si il strangi asta ca sa nu ii dai voie sa se indoaie aiurea! in caz ca se indoaie dupa il pui cu baza de la U in jos pe ceva plat si-i dai cu ciocanul si se indreapta! ....astea in caz ca tii neaparat sa faci acel radiator asa cum ai spus tu! mai usor cred ca ar fi sa vinzi aluminiul ala si sa cumperi un radiator ! :wink: de aici in colo e optiunea ta !

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 10, 2006 2:56 am 
Neconectat
User

jokedy scrie:
iti trebue sa aiba de la ax si pana sus vre-o 22 cm menghina ! nu 30 cum ai aratat in desen ca aia 10 cm care ii indoi raman in aer !

Poi cam 20cm am aratat si eu de la ax pana sus (acolo in stanga). Aia 30 m-am referit la lungimea de 30 cm a tablei (lungimea pe care se face indoitura), deci am vrut sa reprezint latimea menghinei privita de sus.

In fine am aflat ca exista ceva scula speciala pentru indoirea tablei. Din pacate nu am asa ceva. Totusi cred ca radiatorul ala gandit de mine ar fi mai simplu de facut, mai ales cu indoiturile cred ca la aripioarele alea ar merge destul de usor (ca-s mici). Mai greu ar fi cu taiatul ca sunt in total 30 aripioare la cele 2 radiatoare. Singura problema la radiatorul ala ar fi suprafata de contact prea mica dintre aripioare si talpa radiatorului (2 cm). Deci nefiind prea bun contactul termic aripioarele nu vor pelua foarte bine caldura din talpa radiatorului. La ala cu U-urile ar fi mult mai mare suprafata de contact.

PS: am mai gasit din intamplare niste profile de aluminiu de forma cilindrica cu diametrul de 10 cm si lungi de 11 cm. Are vreo 3 kg unu. Nu as putea sa le folosesc si alea cumva la radiator? :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 15, 2006 1:46 am 
Neconectat
User

Cred ca am gasit o metoda de a indoi tabla aia. Deci cred ca o sa fac radiatorul ala cu U-uri.

Dar in caz ca o sa am nevoie de racire activa cum sa amplasez eu ventilatorele pe un astfel de radiator? Ca dimensiunile sunt destul de nasoale. O sa aiba cate 3 aripioare de o parte si de alta, iar distanta dintre cele 2 perechi de aripioare va fi de aprox 12 cm (baza ultimului U). Privite de sus cele 3 aripioare paralele se intind pe o suprafata de numai 4 cm. Ventilatoarele ar trebui puse, sa sufle aer spre aripioare ca sa ajute la racire, si in acelasi timp sa acopere o suprafata cat mai mare din radiator. Deci cum ar fi mai bine sa pun ventilatoarele pe el (unde sa le amplasez) si de ce dimensiuni ar fi bine sa aleg ventilatoarele, avand in vedere forma radiatorului?
Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 15, 2006 6:40 pm 
Neconectat
User

Al doilea radiator vine montat in dreapta, in mod simetric. Deasupra, tunelul se inchide cu o tabla de Al sau in extremis cu un plastic, lemn sau carton.
Aripioarele de 10cm sunt exagerat de greu de facut, ajung de 5cm (cu cat e mai subtire tabla, cu atat este mai ineficienta lungimea mare a aripioarelor).
In principiu indoirea se face la abcant, dar se poate face si pe o piesa paralelipipedica masiva (din otel).
Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 16, 2006 1:14 am 
Neconectat
User

shambala scrie:
Al doilea radiator vine montat in dreapta, in mod simetric. Deasupra, tunelul se inchide cu o tabla de Al sau in extremis cu un plastic, lemn sau carton.

Nu stiu daca am inteles. Deci cele 2 radiatoare cu cele 2 module montate pe spatele lor, vin asezate cap in cap (astfel incat varfurile aripioarelor celor 2 radiatoare sa se atinga)? Se formeaza un tunel iar tu zici ca unul din capetele tunelului sa-l inchid cu o bucata de tabla. Si la celalalt capat sa pun ventilatorul??

Banuiesc ca ventilatorul se monteaza astfel incat sa scoata afara aerul cald din tunel, nu? Deci chiar la un capat al tunelului. Nu voi putea pune decat un singur ventilator, la un capat. Dar de ce dimensiuni sa fie?? :? Sa zicem ca fac aripioarele la un radiator de 5 cm. Deci atunci ventilatorul sa fie de 10/12cm, ca sa acopere doar gaura aia, tunelul, sau sa fie de 20/10cm ca sa prinda si aripioarele?

Oricum nici nu stiu daca o sa gasesc aceste dimensiuni de ventilatoare. Stie cineva ce dimensiuni de ventilatoare se gasesc??? Ca sa adaptez dimensiunile radiatorului :D

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 16, 2006 7:01 am 
Neconectat
User

cel mai mare e 120mm x 120mm, apoi sunt de 90mm x 90mm, iar cele de pe sursele PC uzuale sunt de 80mm x 80mm
sunt si mi mici dar nu cred ca te intereseaza

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 16, 2006 10:56 pm 
Neconectat
User

Tunelul fiind orizontal, inchiderea deasupra inseamna ... deasupra, nu la un capat :lol: . Ideea e sa fortezi circulatia aerului. Cu un ventilator la un capat si celalat capat inchis nu faci nimic.
La dimensiunile mari din desenul tau rezulta ca poti pune cablajele in interiorul radiatoarelor, nu in exterior cum le-am desenat eu. Astfel vor avea si ele o buna racire.
Totusi va trebui sa pui cam 4 ventilatoare alaturate, ca sa acoperi o arie atat de mare.
In prima poza pusa de Nexus pe pagina anterioara se observa o corecta pozitionare a ventilatorului - acesta sufla si in "tunel", si asupra cablajului.

La 20cm inaltimea radiatoarelor, mi se pare ca o sa cam arate a chirpic amplificatorul ala :lol: (asa erau numite amplificatoarele rusesti acum 15-20 de ani, cam avand dimensiunile unuia)

Pina la urma ma gandesc ca era mai eficienta o solutie "de piata" - adica sa vinzi o parte din tabla aia de 3mm si sa cumperi niste radiatoare "normale". Sunt sigur ca ai fi gasit doritori ...
De ex. eu caut tabla de 3-4mm si nu gasesc.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 21, 2006 12:42 pm 
Neconectat
User

shambala vad ca te pricepi la radiatoare. :)
Deci tu ziceai sa inchid sus, acolo unde se intalnesc aripioarele celor 2 radiatoare, pe lungime, ca sa inchid tunelul. Aerul rece intra pe la un capat si este impins prin tunel, iesind prin celalalt capat. Dar la cest tip de radiator cu U-uri, ventilatorul nu sufla aer direct pe radiator (perpendicular), ca si la acesta:
Imagine

Care dintre cele 2 tipuri este mai eficient? Tunelul, format din cele 2 U-uri prin care circula aer fortat, sau cel din poza de mai sus unde ventilatorul sufla aer direct (perpendicular) pe radiator?

shambala ziceai ca radiatorul propus de mine este prea inalt, de unde rezulta o cutie prea inalta care nu va arata bine. Sunt de acord. Nu iese bine daca-i prea inalta. Dar se pot aseza si altfel radiatoarele, ca sa formeze tunelul. Numai ca apar o gramada de probleme Zilelel astea tot m-am gandit cum sa fac, dar intampin o gramada de probleme la asezarea radiatoarelor in cutie. Si ma enerveaza ca inca nu stiu ce dimensiuni sa-i dau radiatorului, ca sa pot apuca odata de treaba Uite 2 variante:

1. Las dimensiunile U-ului neschimbate (ca in poza postata mai sus), baza U-ului de 20cm, aripioare inalte de 5cm, si lungimea de 30cm (care va da lungimea tunelului). Dar fac tunelul pe mijlocul cutiei, in felul urmator: Primul U vine prins pe "podeaua cutiei", cu aripioarele in sus. Al doilea U vine prins pe "tavanul cutiei", cu aripioarele in jos. Astfel se formeaza tunelul. Si atunci trebuie sa inchid de o parte si de alta a tunelului (poate cu niste tabla foarte subtire de aluminiu, sau ceva placaj subtire, care vine prins doar de podeaua cutiei, ca sa pot lua jos capacul cutiei). La un capat al tunelului montez 2 ventilatoare (deci pe spatele cutiei) care trag aer rece din afara si il imping prin tunel. Aerul cald iese prin panoul frontal al cutiei. Cablajele ar veni prinse in interiorul tunelului, cum ai zis tu, dar aici apare problema. Cum naiba sa duc eu atatea cabluri la cele 2 cablaje (alimentare si iesirile de putere in special, ca astea-s groase), fara ca sa atinga in vreun punct corpul radiatorului (ca radiatorul va fi f cald dupa cateva ore de functionare si exista pericolul sa topeasca izolatia de pe cabluri si astfel sa faca contact conductorul cu corpul radiatorului). Numa un scurt imi lipseste :shock: Si sunt atatea cabluri la cele 2 module :roll: Are cineva vreo idee cum sa rezolv aceasta problema???? Ca daca pun cablajele pe spatele radiatorului atunci nu mai pot sa le prind asa cum am zis eu sau trebe sa prind radiatoarele cu ceva distantiere la minim 2 cm de tavan/podea pe fiecare, si atunci iara imi iese cam inalta cuitia. Mai ales ca o sa fac cutia din PAL imbracat in mocheta ca si ICEMAN :D si nu gasesc mai subtire de 18mm, si o sa creasca si ala inaltimea cutiei. Tranzistorii NU vreau sa-i dau jos de pe cablaj (ca sa pun numai tranzistorii pe radiator), fiindca nu prea ma pricep la electronica si vreau sa le las asa cum mi le-a dat Vasile.

2. Fac niste radiatoare mai mici. Baza U-ului de vreo 12 cm, aripioare de 7 cm inaltime si lungimea radiatorului de vreo 35 cm. Tot 3 U-uri bagate unul intr-altul. Si atunci pot sa le pun asa pe o parte cum mi-ai aratat tu initial si sa inchid tunelul sus. Cablajele vin prinse pe spatele radiatoarelor. Inaltimea ocupata de radiator ar fi de numai 12 cm, iar inaltimea exterioara a cutiei nu ar depasi 15-16 cm. Dar si aici ar fi o problema. Cablajele cu dimensiunea de 20/9cm vin prinse pe mijloc in zona de grosime maxima a radiatorului. Eu o sa prind U-urile unele intr-altele, cu holtzsuruburi dealea negre pt rigips(pe lungimea de 35cm a U-ului, de o parte si de alta, chiar pe langa indoituri), care o sa iasa prin partea cealalta. Deci o sa iasa varfurile chiar prin baza U-ului unde vin prinse cablajele. Va fi bine daca o sa tai varfurile care ies afara?? Ma tem ca dupa aia nu o sa mai stranga asa bine daca le tai chiar pe la "radacina", si o sa iasa afara. Mai bine le las asa ca oricum radiatoarele nu se vad in cutie. Dar atunci imi ramane o portiune de numai 8 cm care nu este gaurita de holtzsuruburi (portiune unde vin prinse cablajele). Iar cablajele au vreo 9 cm latime. Deci pe scurt ultimul U va veni prins cu suruburi doar la capete, pe portiunea de 20cm (lungimea cablajului) nu o sa pun suruburi. Si s-ar putea ca U-urile sa nu fie stranse asa bine in zona aia (fara holtzsuruburi), iar schimbul termic sa nu fie asa bun.
E foarte greu sa fac acest tip de radiator la dimensiuni asa mici :roll: Si eu am zis ca o sa las 1 cm intre aripioare dar nu stiu daca o sa-mi iasa chiar asa, ca ar trebui sa indoi tabla la unghi perfect de 90 ca sa le pun asa apropiate... :roll: Uite desenul cu acest tip de radiator:
Imagine

Deci care dintre cele 2 variante ar fi mai buna? Sugestii?

Ultima oară modificat de Sebi Pop pe Mar Mar 21, 2006 3:14 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 21, 2006 10:08 pm 
Neconectat
User

Am o multime de poze din care se pot fura idei bune sau macar folositoare;
din pacate metoda de a le pune pe acest forum este extrem de incomoda asa ca daca te intereseaza, da un mp cu adresa de e-mail.

ps - solutia cu tunelul de racire este mai eficienta decat cea cu ventilatoarele puse perpendicular pe radiator (mai ales pentru puteri mari)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 21, 2006 11:01 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

shambala scrie:
Am o multime de poze din care se pot fura idei bune sau macar folositoare;
din pacate metoda de a le pune pe acest forum este extrem de incomoda asa ca daca te intereseaza, da un mp cu adresa de e-mail.

imi pare rau pentru acest incovenient, se incearca rezolvarea lui, dar daca dau drumul la optiunea de atasamente, baza de date a forumului va exploda in dimensiuni, iar forumul ar putea depasi repede spatiul pe server alocat in acest moment :roll:

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 22, 2006 12:29 pm 
Neconectat
User

Nu a fost o critica ci mai degraba o forma parsiva de a-mi exprima propria comoditate :lol:

Pe de alta parte, ar ajuta forumul un hdd de 320-400GB ? Poate punem mana de la mana si 'sponsorizam' unul.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 22, 2006 12:39 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

din pacate nu prea...

hostingul este facut pe un server care este localizat undeva in Germania si care are cateva imagini de back-up pe alte servere din lume.

poate , cu timpul am sa-l mut in tara, dar deocamdata conexiunile accesibile sunt mult prea slabe si/sau instabile pt asa ceva.

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 22, 2006 12:42 pm 
Neconectat
User

Sebi, am sa incerc sa raspund in ordine :

1. tranzistorii nu ii dai jos de pe cablaj ca sa ii pui cu fire pe radiator.
2. cablajele la interiorul tunelului reprezinta o solutie buna, caci asigura racire si pt rez. de putere si tz prefinali, etc.
3. nu se pune problema sa se topeasca vreo izolatie de la caldura radiatoarelor. daca se ajunge la o astfel de temperatura, oricum nu mai conteaza :lol: . radiatoarele nu trebuie sa depaseasca 50-55 de grade, iar tunelul de racire (in general) permite temperaturi sub 50 de grade. de ce crezi ca tot vb de el ?
4. eu as opta pt. o strangere cu suruburi mecanice si piulite, dar daca iti este mai usor sa dai filet pt suruburi de rigips, e ok. totul e sa fie f. f. bine stranse.
se recomanda putina vasilina siliconica (de la procesoare de calculator) pe suprafata de contact intre table, si mai ales intre radiator si tranzistori (pe ambele fetze ale izolatorului).
5. oricare dintre solutii o vei adopta, cel mai important este sa poti realiza fixarea cat mai ferma a placilor de tabla intre ele si a tranzistorilor pe zona de grosime maxima a radiatorului obtinut astfel.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 29, 2006 10:53 pm 
Neconectat
User

Pana acuma mi-am facut rost de 2 ventilatoare de 90/90. Deci o sa optez pentru prima varianta, aia cu un radiator prins pe tavan si unul pe podeaua cutiei. Mi-am cautat niste bucati de tabla din care sa tai, dar o sa dureze ceva ca numai in weekend ma duc in sat (acolo am un atelier). As mai reveni cu niste intrebari: (shambala daca esti pe aici...)

1. Bine, fac eu tunelul dar asa ca suprafata cam cat ar trebui sa aiba radiatorul? (ca vreau sa poata sta mai multe ore in functionare la puterea maxima). Eu ma zis ca un radiator din ala va avea baza U-ului lata de 20 cm, inaltimea aripioarelor de 5 cm, si lungimea de vreo 30 cm.
O sa pun 3 U-uri unul intr-altul, si las vreo 2 cm distanta intre aripioare.
Deci primul U va avea (latime/lungime/inaltime aripioare) 20/30/5cm
Al doilea U va avea 16/30/5cm
Al treilea U va avea 12/30/5cm
Deci ca suprafata ajunge atata? Cele 3 bucati de tabla au impreuna 2340 cm2. (am calculat suprafata luand in considerare ca fiecare bucata de tabla are o singura suprafata radianta, dar de fapt ambele fete disipa caldura, deci atunci ar fi dublu... dar nu sunt sigur ca se dubleaza..:roll: )... In fine, ar fi bune marimile? Sau mai trebe sa ajustez cate ceva? Inainte sa le tai :lol:
Am zis ca voi face o cutie din PAL lata de 50cm, lunga (distanta panou frontal-spate) de vreo 38-40cm, si inalta de 15 cm.

2. Ventilatoarele alea o sa trebuiasca sa merga non stop? Si cand ascult la putere mica? Ca daca ascult in casa la volume de 4-5W, nu as vrea sa le pornesc ca sa faca si alea zgomot :) Daca pun intrerupator si le pornesc numai cand dau amplifu mai tare e bine?

3. Referitor la chestia aia cu topirea izolatiei cablurilor de la caldura radiatorului, sunteti siguri ca nu se va topi daca sa zicem ca radiatorul ar ajunge pe la 80°C? La ce temperatura se topeste izolatia aia? Stie cineva?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2