The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Joi Iul 03, 2025 3:13 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Putere extrema!
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 1:47 pm 
Neconectat
User

Cred ca subiectul asta o sa fie interesant :wink:
Sunt fascinant de mic puradel de fulgere si tunete(de fenomenele naturii in special meteo) asa de curand am vazut un documentar despre fulgere care se descarca in sus adica in spatiu nu ma intrebati cum le zice ca nu mai tin minte, dar va pot spune ca fulgerele obisnuite(cele care au contact cu pamantul) au o lungime sa zicem de pana la cativa km, in schimb cele outside sunt de pana la 80 90km poate si mai mult si au o putere distructiva(deci daca ar cobora asa ceva in jos ar distruge practic orice ar atinge) Unde vreau sa ajung eu: 1 cat de puternice sunt fulgerele astea?(cati volti etc..) 2. Oare cati db are un tunet normal(asta chiar ca ii interesanta si nu am gasit documentatie!) deoarece acum vreo 5 ani eram la o sala de internet si afara era furtuna, cand deodata a traznit la o dist de circa 20m de cladirea in care ma aflam si credeti-ma ca nu am auzit in viata mea asa o putere totul s-a cutremurat acolo in interior si bineninteles s-a oprit aparatura; era o frec foarte joasa(nu pot aprecia cu exactitate cam cat a putut sa fie), cati db erau oare nu stiu cert este ca la un tunet serios peste 200db in zona rosie vom auzi(sau nu vom mai auzi deloc :lol: ) si apoi cati watti sunt nici nu vreau sa ma gandesc! :!: :) :shock:
Acum e randul vostru sa veniti cu pareri, sper ca nu e plictisitor acest subiect, mi-as dori sa fie unu dinamic :wink:
Multumesc :mrgreen:

LE: daca doriti va pot da documentarul deoarece il am acasa pe un disc original!

Sus

MesajScris: Lun Sep 01, 2008 2:37 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Salut!

Stiu ce spui, o vreme am studiat si eu fenomenele astea tot din curiozitate...

Deseori trece fara nici o problema de 3.000.000volti si cateva sute de mii de amperi iar temperatura din interiorul acestuia poate depasi 28.000 grade celsius.

Fulgerul are în medie 4 sau 5 descărcări principale sau propriu zise care necesită o descărcare prealabilă ce durează 0,01 Sec. iar cea pricipală numai 0,0004 sec. după o pauză scurtă (0,03 s - 0,05 s) urmează descărcări noi, au fost obsevate astfel de descări atingând un număr de 42 cu o intensitate în medie de 20.000 Ampere.

Un fulger/trasnet în medie atinge lungimea de 1 - 2 km, iar în zonele tropicale unde umiditatea aerului e mai ridicată atinge 2 - 3 km lungime.

In nori s-au observat fulgere cu o lungime 5 - 7 km iar cu ajutorul radarului pentru fulgere, unele ce ating 140 km lungime

Puterea debitata de un fulger (daca s-ar putea capta, au existat si exista diverse experimente) ar trebui sa alimenteze un cartier intreg timp de un an de zile, fara sa faca vreunul economie de curent... :P

Depinde de distanta intre locul unde s-a produs si locul in care se masoara zgomotul; e cam greu sa masori cati dB are la 1m.... :roll: sa nu uitam ca un fulger poate avea lungime mai mare si de 100km....(extreme SPL & radiation :twisted: )

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fulger_(meteorologie)
http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 3:54 pm 
Neconectat
User

interesant ce ai postat tu Dr007 asta cam asa e :) multumesc de rapsuns; nu as dori sa stau la 1 m de un fulger :lol: ; dar ai vazut ca cele care se propaga in spatiu sunt ca o coroana(al unui pom) si la baza este gros dar pe urma se disperseaza in mai multe fulgere(foarte cool) diamentru nu mia tin bine minte cat are(tre sa mai vizionez odata documentarul) la partea cu db nu ma refer sa zici precis cat spl este acolo la 1 m ci sa aproximezi(doar auzi de la departare cat de tara se aude) :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 4:34 pm 
Neconectat
User

nu poti masura decibeli cu urechea... :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 7:24 pm 
Neconectat
User

Legal scrie:
nu poti masura decibeli cu urechea... :roll:

intradevar ai dreptate legal, DAR si exista acel dar; poti APROXIMA dupa cum am mai zis, eu nu cred ca daca tu ai asculta ceva nu ai putea sa dai o parere cam cati db ar putea fi(asta depinde si la ce distanta esti) :wink:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Putere extrema!
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 7:45 pm 
Neconectat
User

visaton scrie:
deoarece acum vreo 5 ani eram la o sala de internet si afara era furtuna, cand deodata a traznit la o dist de circa 20m de cladirea in care ma aflam si credeti-ma ca nu am auzit in viata mea asa o putere totul s-a cutremurat acolo in interior si bineninteles s-a oprit aparatura; era o frec foarte joasa

asa ceva am auzit eu acum 2 saptamani, era o vreme furtunoasa si deodata s-a auzit ca o explozie la o distanta de maxim 100m ascultam muzica la casti si bubuitura a fost atat de tare incat mi se parea ca a fost in spatele meu

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 9:26 pm 
Neconectat
User

ca sa poti aproxima ceva trebuie sa ai un punct de reper in functie de care sa aproximezi...acu nah...trebuie sa ai urechea formata putin ca sa iti dai seama cam cat ar fi "n" decibeli...si in functie de constanta asta sa poti da un raspuns...totusi destul de greu....de obicei,dupa cum auzi pe oriunde lumea se declara in astfel de cazuri prin expresii ...

interesant totusi de aflat cam ce spl are fulgerul masurat la 1 metru...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 10:21 pm 
Legal scrie:
interesant totusi de aflat cam ce spl are fulgerul masurat la 1 metru...

in prima faza trebuie sa se declanseze fulgerul. a 2-a oara sa inregistrezi declansarea si sa vezi care e delay-ul de la declansare..la aparitia tunetului. viteza luminii e mai mare ca cea a sunetului... deci este un delay, mai trebuie sa masori cati decibeli ai si la ce distanta a fost fulgerul si poti calcula cu o eroare relativ mica. usor de zis :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 01, 2008 10:41 pm 
Neconectat
User

pai poate facem o afacere cu Mos Ilie.... :lol: :lol: ...cine risca sa masoare? :twisted:

Sus

MesajScris: Mar Sep 02, 2008 9:52 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Ce-ar fi sa va uitati la asta putin...daca tot sunteti pasionati de fulgere...
Altii au experimentat cu mult timp inainte....de data asta cred ca se poate si controla...
http://www.google.com/search?hl=ro&q=tesla+coil&lr=
http://www.teslasociety.com/coilmovie.MPG
http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_coil
http://www.youtube.com/watch?v=FY-AS13fl30
http://www.youtube.com/watch?v=3ff_AXVlo9U

Mai cautati si voi altele...oricum eu am fost impresionat...
Daca doriti sa construiti unul, DIY:
http://users.tkk.fi/~jwagner/tesla/tc-plans.htm
http://www.richieburnett.co.uk/tesla.shtml

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 02, 2008 12:50 pm 
Neconectat
User

Eu am vazut cateva montaje de genul. Se poate juca frumos cu ele, prajesti un cd, sau multe altele. dar cel mai mult imi place cand este modulat si canta. De la 4-5 Khz in sus canta destul de bine chiar imi placea cum suna.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 02, 2008 1:38 pm 
Neconectat
User

cauta pe diyaudio plasma tweeter.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 02, 2008 2:40 pm 
Neconectat
User

interesante clipurile postate :D :wink: Dr007, oricum alea sunt experimente, nu poti obtine asemenea valori ca un fulger natural(nu situ de unde poti acumula atata energie ca sa produci unu)

Sus

MesajScris: Mar Sep 02, 2008 3:38 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

E drept ce spui...dar este interesant...
Mai cauta si tu pe net si altele si vei gasi destule..
Mi-a placut cum lumineaza becurile incandescente pur si simplu plantate ca si varza in pamant....
Daca esti de neam apropiat cu portile de fier, nu cred ca e problema consumul... :lol:
Aici insa se observa de aproape, fara a avea efecte negative cum se despica fulgerul....si poti urmari constant treaba asta, ca sa intelegi fenomenul.
e clar ca nu poti obtine asemenea valori ca un fulger natural, dar macar poti stimula unul "home"
Poti face ca vecinii tai sa creada ca la tine e mama furtunii :twisted: la fel cum si zilnic in acelasi loc fulgera constant.
ai putea sa faci sa ti se aprinda becuri fara sa ai fire pana la ele...atentie numai la hotii de curent...
eu zic ca este ceva interesant...
Acuma nu stiu in ce masura sunt nocive pentru om aceasta energie. :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 02, 2008 4:28 pm 
Neconectat
User

Ar fi tare sa faci un asemenea montaj sa produca fulgere acasa :lol: zic vecinii ca esti dea` lu ala :twisted: :lol:
Nu cred ca e nociva, mai degraba mortala(ca si cand te-ai conecta la sarmele de la calea ferata :lol: ) :) , sa faci fulgere si sa te atinga unu, iti faci autoradiografie :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2