Parerea mea este sa nu va mai certati...
Din rele invatam cu totii, spre mai bine, insa nu tre' sa asteptam sau sa ne dam cu rau, pt a ne fi mai bine.
Cineva este undeva si le va "rezolva" pe toate ,fiecare la vremea potrivita lor.
Mie personal mi-au picat 2 buc SD18 EL, CULMEA, a cedat spiderul din spate, din ce am inteles, al 2-lea spider este lipit pe un con de hirtie, care la rindu-i, este lipit pe conul din fibra de sticla a bobinei, oare aici sa fie problema acelor SD18EL?...
L-as ruga pe
DNA, daca ne poate pune niste poze CALITATIVE (macro) cu un recon kitt SD18EL, la partea de spidere, ca sa ne clarificam si noi, ce si cum.
Discutia intreaga este aici:
http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?t=4445
Acum ce as putea zice?
Este clar ca difuzorul a cedat datorita depasitii X-Max-ului.
Asta inseamna ca
a fost folosit necorespunzator, nu ca este un difuzor prost, sau ca nu este bun pt tipul de incinta in care a fost folosit (planar), si CLAR , i-a fost depasit X-Max-ul.
Daca depaseam cu mult puterea, cum s-a presupus la inceput, era bobina dusa demult, insa a cedat mecanic, asta tre sa dea un pic de gindit totusi!!!
Cauza poate fi multipla, intrind in calcul de la premiza: spider prost lipit, spider prost calitativ, sau user dobitoc care a setat prea jos hi pass-ul la 25 Hz (EU mai precis).
Eu sint tipul de om caruia ii place foarte mult, spectrul de frecventa f joasa de la 20 Hz la 35 Hz, este un spectru mai greu de reprodus, foarte periculos la propriu pt om (probleme cu organele interne si NU GLUMESC),si la figurat pt difuzor ,curse necontrolate ale ansamblului in miscare al difuzorului, deoarece acolo sint cele mai multe sanse sa depasesti X-Max-ul unui difuzor, ceea ce cred ca s-a si intimplat, in cazul meu.
Am avut multe difuzoare pe miini, de cind fac sonorizari cu sculele mele(1993 parca, prima nunta ca Dj de club sint din 1990 vara), si am plecat de la boxe pe compresie (Meloman 80W RMS, 3 cai bass 12" comprimat facute de Electronica Industriala).
Acele boxe mi-au adus urechilor, pt prima oara,frecventele de care am spus mai sus, si au ramas febletea mea ca boxe de casa(le am si acum, si pe ele ascult).
Ca sa nu lungesc prea mult, singurele difuzoare, care au rezistat TEMEINIC, cerintelor mele de sub bass, in cit puteau ele reproduce pe cutiile respective, au fost niste
Clone Rusesti pe care scria Peavey si 400W/8 ohm, veneau direct de la fratii nostrii Moldoveni, sub forma de kitt, adica totul desfacut, si le asamblam eu.
Bobina de 4" (vazusem pt prima oara in viata mea asa ceva) asta prin 1995-1996 parca, nu mai stiu exact, era facuta pe con din fibra de sticla, bobina cu sirma din cupru dreptunghiulara.
Singura lor problema, erau firele leonice care la 1-2 ani, cedau la baza membranei, problema ce am inlocuit-o un pic mai tirziu, cind am descoperit varnisul termoncontractil(cum sint acum leonicele de la 18SWS1000 Selenium).
In rest saracele difuzoare, primeau si 1200W rms/bucata, si nu cedau, nici mecanic si nici bobina.
Recunosc ca am distrus 1 singura data unul, cind am pus un amp in bridge cam 1600W Rms /8 ohm aprox 120 volti pe iesire(240 peak to peak), si am dat in el din generator 20 Hz timp de citeva minute, atunci s-a rupt de pe con, spiderul(unul singur avea) si s-a descentrat, in final cedind mecanic bobina , s-a lovit de intrefier si s-a taiat(nu s-a ars!!!!!!!!).
Facusem asta deoarece era un difuzor care nu-mi reusise la centraj(freca f f putin bobina pe interior si se auzea cam urit la puteri mici), urmind sa-i schimb intreg ansamblu in miscare.
Am vrut sa vad "CIT TINE", culmea am ramas surprins placut sa vad ca a dus aprox 4xRMS power, chiar si pt citeva minute...
Faptul ca dupa atitia ani de sonorizari si abuzuri ce au primit difuzoarele-mi in general vorbind,MI_AU CEDAT ACUM personal 2 SD18 EL, amindoua cu aceeasi problema(spiderul inferior), imi da totusi putin de gindit...
De aceea, fara sa jignesc sau invinovatesc pe nimeni, inclin sa cred ca cel putin seria de SD18 EL pe care am avut-o eu,am inteles ca sint 2 serii, difera la magnet la aerisire,
si as ruga sa posesorii de SD18EL mi confirme asta, a avut probleme la spider,poate este o serie cu un defect sau cine stie ...
Din nou si inca odata, fara sa caut sa influentez pe cineva de pe forum, spun parerea mea
PUR PERSONALA: am fost foarte multumit de prestatia SD18EL, ca sound, poate putin deficitar pe partea 60-80 Hz(in cutiile mele, repet Planar gen Dynacord FX12), INSA DEZAMAGIT ca a cedat destul de repede, presupunind ca l-am abuzat peste limitele lui...
Nu stiu ce sa cred acum, oricum vina este a mea pt cedarea difuzoarelor, poate am cerut prea mult de la ele...
Asta este parerea mea, acum am pus Selenium 18SWS1000 pe basi, si se comporta exemplar.
Astazi este ziua mea(
beti un pahar in cinstea-mi 
), miine seara plec cu sculele la un amic la o vila la Poiana Tapului, unde voi da in ele asa cum trebuie, sa vedem ce si cum!
Sper sa va aduc poze si filmari, si va rog, NU VA MAI CERTATI!