The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 22, 2025 1:19 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 120 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 12:11 pm 
Neconectat
User

eventual sa vina sharky cu niste desene/grafice
mie imi place maxim cum explica omul asta fenomenele de acest gen

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 12:57 pm 
Neconectat
Admin
Admin

black_knight scrie:

Acum cred că nu poate.
Este ocupat să explice cât de proaste sunt difuzoarele Paudio şi cât de naşpa este Nexus, nu cred că are timp de fleacuri de genul acesta ...
:wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 1:44 pm 
Neconectat
User

DNA scrie:
black_knight scrie:

Acum cred că nu poate.
Este ocupat să explice cât de proaste sunt difuzoarele Paudio şi cât de naşpa este Nexus, nu cred că are timp de fleacuri de genul acesta ...
:wink:

cine il cunoaste personal pe serban stie cat e el de impartial si pe ce se bazeaza afirmatiile lui, spre deosebire de altii care intr-adevar fac afirmatii gratuite.

edit: dau refresh la forumurile astea de minim 4-5 ori pe zi si eu unul nu-mi amintesc sa fi zis sharky vreodata cele mentionate mai sus.

Ultima oară modificat de Gizmo pe Joi Mai 07, 2009 1:50 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului: Pai
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 1:47 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Pai este foarte simplu:

un semnal audio curat, nedistorsionat este perfect sinusoidal, atit pe ramura pozitiva cit si pe cea negativa.

Un semnal clipped, adica atunci cind amplificatorul incearca sa debiteze putere mai mare decit tensiunea de alimentare (vorbim la modul IDEAL), a se intelege ca sinusoida de iesire tinde sa creasca ca virf de tensiune ,peste limita +Vcc si -Vcc, sinusoida devine patrata la virfuri, acele patrate nefiind nimic altceva decit tensiune continua,care este mortala pt bobinele difuzoarelor.

Unele amplificatoare, chiar si cele de firma, in special cele cu tranzistoare complementare in etajul final (marea majoritate actuala),tind ca limitarea sa fie prematura pe ramura negativa a sinusoidei, adica pe ramura negativa de alimentare -Vcc, datorita tranzistoarelor PNP, care au parametrii diferiti fara de tranzistoarele NPN, (chiar daca sint imperecheati perfect) deci la un clip prematur componenta de iesire va avea reziduuri de tensiune negativa pe iesire, difuzorul tindind sa traga membrana inspre interior(tensiune negativa la borne) suprapusa peste tensiunea sinusoidala.

Am sa incerc sa va fac niste desene,sper sa intelegeti ceva din ele:

Imagine

In cazul 1, sinusoida de iesire se pastreaza sub pragul de alimentare +/-Vcc alimentare si consideram ca fiind ideala si simetrica ca forma de unda si amplitudine, in acest caz amplificatorul comportindu-se IDEAL.

In cazul 2 sinusoida tinde sa creasca in amplitudine peste nivelul de alimentare +/-Vcc, datorita semnalului mare aplicat la intrarea amplifului, in acest caz avem efectul de CLIP, deoarece etajul final chiar daca ar putea sustine acea putere,nu are de unde sa extraga tensiune de alimentare pt acea valoare.

Mai pe scurt, sinusoida tinde sa creasca peste tensiunea de alimentare si apar acele "patrate" care sint nimic altceva decit tensiuni continue pe difuzor, mortale pt bobina lui mobila.

De aici si explicatia la intrebarea clasica "cum dreacu am ars difuzor de 500W cu statie de 200w"

In cazurile 3 si 4 avem clipping asimetric negativ(caz 3), caz care a dus la decesul acelui nefericid SD18EL si cazul 4, clip asimetric pozitiv mai rar intilnit la amplificatoarele de firma, dar destul de des la amplificatoarele no name, care s-au lucrat pe genunchi.

Aceste genuri de clipping sint genurile de clipping in care se ajunge catre puterea maxima a amplificatorului PRESUPUNINDU-SE ca sursa de alimentare, ramine cit de cit la nivel constant, adica clipping de etaj final.

Sint si clipping-uri premature datorate surselor de alimentare prost calculate sau SUBIMENSIONATE, unde odata cu cresterea puterii debitate a amplificatorului,tensiunea de alimentare tinde sa scada cu mult sub +/-Vcc initial, atunci aparind efectul de clipping datorat subalimentarii.

Am sa va pun acum un mic PDF ca sa intelegeti si chestia asta, de unde va veti da seama de ce am preferat dupa n'spe experiente cu n'spe firme de amplificatoare, sa ramin la OLDSCHOOL MACROTECH series amplifiers de la Crown, acestea fiind dotate cu excelentul IOC adica Input Output Comparator,
care practic monitorizeaza semnalul(forma sinusoidei) de la intrarea etajului final, si semnalul de la iesirea amplificatorului, afisind pe ledul respectiv cum ca semnalul de iesire este diferit cu 0,05% sau mai mult, de semnalul de intrare, practic afisind distorsiuni mai mari de 0,05% ale amplificatorului.

http://www.crownaudio.com/pdf/amps/iocpaper.pdf

Comparatie intre clasele de functionare pt puteri mari

Ground bridge Vs Class H, avantaje vs dezavantaje

http://www.crownaudio.com/pdf/amps/grbgpapr.pdf

Se stie ca multe amplificatoare pot da la iesire semnal distorsionat, sub pragul de clipping in special clasa H cu 2 step si si mai grav, clasa H cu 3 step, distorsiuni de step switching, nu foarte periculoase, insa distorsiuni ce NU sint monitorizate de nimic,deoarece ledul de CLIP, ramine stins...

Aceste distorsiuni de step switching, devin foarte periculoase, in cazul amplificatoarelor clasaH cu 2 si 3 step up switching, in cazul in care se ajunge la pragul de power supply clipping,deoarece sinusoida este rupta in 2 locuri(2 step switch up) sau 3 locuri (3 step switch up) de componenta continuua.
Se stie asta deoarece clasa H pt a debita puteri mari de iesire are 2x2 sau 3 ramuri de alimentare in functie de topologie adica +/-Vcc 1 +/-Vcc 2 si +/- Vcc3 unde tranzistoarele fiecarui etaj lucreaza in regim de saturatie maxima, exact la comutare, aparing acele glitch-uri de comutare, care odata ajunse la clip, se multiplica cu nr de step up-uri ale amp-ului.

Clasa H 2 step sinusoida normala:

Imagine

Clasa H2 step in clip:

Imagine

Prin acest post, nu vreau sa ridic in slavi firma Crown, si sa denigrez altele; vreau doar sa va arat adevaratele avantaje ale amplifurilor oldschool clasa AB+B in tehnologia groundbridge patentata de Crown, avantajele IOC led-ului de pe macrotech 5000VZ si de ce am preferat intradevar sa ramin fiel acestor monstrii vechi, in loc sa iau tehnologie mai noua, mai sofisticata si chiar mai ieftina.
Personal prefer CALITATEA.

Multam de atentie! 8)

Ultima oară modificat de Claudiu E aka DjLeco pe Joi Mai 07, 2009 2:57 pm, modificat de 3 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 2:28 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Leco multumesc mult, am inteles perfect.

eu stiam ce inseamna amplificator in clip, nu-mi era clar de ce si cum alternanta negativa intra in limitari mai devreme.

daca intr-adevar bobina SD-urile e arsa pe jumate din cauza asta :roll: e clar ca ceva nu e in regula.

totusi nu se poate implementa undeva inainte de partea de amplificare un circuit care sa previna fenomenul? spun asta mai ales ca vorbim de amplificatoare scumpe care se vor a fi de top.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 2:37 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

bradacalin scrie:
Leco multumesc mult, am inteles perfect.

totusi nu se poate implementa undeva inainte de partea de amplificare un circuit care sa previna fenomenul? spun asta mai ales ca vorbim de amplificatoare scumpe care se vor a fi de top.

Vezi pdf-ul de la IOC comparator, de mai sus, vei intelege exact ce si cum, si ma vei intelege si pe mine de ce am preferat Macrotech Series, puteam la banii aia sa iau ceva de putere mai mare decit ofera 5000VZ-ul, mult mai usor si poate si mai eficient, insa,,, comenteaza tu!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 2:37 pm 
Neconectat
Admin
Admin

La cata amplificare i-am dat noi din procesor e posibil sa fi venit de acolo limitarea, cine stie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 2:52 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

DNA scrie:
La cata amplificare i-am dat noi din procesor e posibil sa fi venit de acolo limitarea, cine stie.

Daca aveai amplificator cu IOC led, poate acel SD supravietuia,pt ca monitorizai distorsiunile GENERALE ale amplificatorului, distorsiuni atit pe intrare cit si pe iesire, pe care IOC le-ar fi afisat, pe cind ledul de clip al CL-ului 2000 nu avea cum sa o faca...

Am dreptate? :roll:

Astazi mi-a venit pt o mica depanare si recalibrare, inca un macrotech 5000VZ,in care s-a mai intervenit anterior, vad finali schimbati pe acolo.

Dupa ce ii dau de cap,poate am sa fac niste filmari si poze din timpul reglajelor, cu osciloscopul pe el, sa vedeti si voi LIVE ce se intimpla si de ce.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 3:12 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Gizmo scrie:
edit: dau refresh la forumurile astea de minim 4-5 ori pe zi si eu unul nu-mi amintesc sa fi zis sharky vreodata cele mentionate mai sus.

Nu stiu, am vazut ceva comentarii aiurea de genul ca in cataloagele Paudio nu stiu ce scrie, ca sunt greseli si alte abureli de genul asta, de parca cele ale macaronarilor ar fi mai breze.

O vorba spune asa:
Don't shit where you eat.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 3:13 pm 
Neconectat
User

de acord cu tine dar am observat si la drivere de inalte acelasi efect de inegrire/arsura in aceeasi zona a bobinei. si aici vorbesc de firme cu renume si in special de 2''. nu cumva are legatura cu faptul ca acolo e mijlocul de bobinaj ? avem un dus si un intors ,corect? iar diful fiind de fapt un motor liniar de curent alternativ dar limitat mecanic din cauza cursei membranei e a stat cum se spune destul timp pe loc spre capetele cursei.deci si-a luat destul curent fiind oprit mecanic. poate gresesc dar nu cred ca s-a ars la un capat din cauza limitari asimetrice.Trebuia experimentat cu inca o pereche dar defazat sa vedem daca se ardea la celalat capat :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 3:36 pm 
Neconectat
Moderator
Moderator

Leco tocmai mi-ai castigat respectul.

multumesc pentru rabdarea de a desena si a explica ca pentru maimute lucruri care multi dintre noi nu le stiam si care nu le gasesti pe toate drumurile.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 3:44 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Dickinson scrie:
de acord cu tine dar am observat si la drivere de inalte acelasi efect de inegrire/arsura in aceeasi zona a bobinei. si aici vorbesc de firme cu renume si in special de 2''. nu cumva are legatura cu faptul ca acolo e mijlocul de bobinaj ? avem un dus si un intors ,corect? iar diful fiind de fapt un motor liniar de curent alternativ dar limitat mecanic din cauza cursei membranei e a stat cum se spune destul timp pe loc spre capetele cursei.deci si-a luat destul curent fiind oprit mecanic. poate gresesc dar nu cred ca s-a ars la un capat din cauza limitari asimetrice.Trebuia experimentat cu inca o pereche dar defazat sa vedem daca se ardea la celalat capat :wink:

La difuzoarele de inalte,bobina sta 99% in intrefier, miscarea ansamblului mobil este f f redusa.

Se poate intimpla ca datorita neuniformizarii suprafetei bobinei cu suprafata intrefierului (probleme de centraj si nu numai), o mica parte din acea bobina, sa fie in afara intrefierului, si da cedeze, deoarece cimpul mahnetic al ansamblului este concentrat in intrefier.

La inalte chestia sta si altfel, in special la filtrele care dupa ansamblul L-C, mai exista un condensator inseriat cu tweeterul sau driverul respectiv, pt a mari panta de taiere a filtrului,care in momente de clip, se comporta de multe ori ca un capacitor invers saturat electric, care "arunca" pe bobina, virfuri de tensiune inversa fazei clipului in acel moment si poc, bobina driverului...

Se mai stie de comportarea unei bobine la tensiune continua pulsatorie(principiul bobinei de inductie) apar socuri de tensiune destul de periculoase la bornele acesteia, mai ales daca are miez magnetic, datorita stocarii energiei pulsatorii in miez si evident a descarcarii ei...

Insa aici nu sint atit de periculoase deoarece frecventa de lucru este mult mai mare.

De aceea adevaratele filtre pt audio se fac pe bobine fara miez(miezul se foloseste pt maximalizarea inductantei si micsorarea nr de spire),insa aici chestia este cu dus si intors, cistigi la factorul de pierderi datorita mai putinei sirme folosite pt o anmita valoare a inductantei, insa cresti mult fenomenele parazitice denerate de cimpul lor magnetic...

Audio, nu este chiar asa usor pe cit pare, credeti-ma.

In gereral de aceea partea de inalte cedeaza prima intr-un sistem in care se da cu distorsiuni de clipping!!!!

Aviz amatorilor!!!!

bradacalin scrie:
Leco tocmai mi-ai castigat respectul.

multumesc pentru rabdarea de a desena si a explica ca pentru maimute lucruri care multi dintre noi nu le stiam si care nu le gasesti pe toate drumurile.

Man, nu caut sa cistig respectul nimanui, fiecare invata cite ceva in fiecare zi...

Este foarte adevarat ca domeniul meu de baza dinainte de a fi Dj in 1990, a fost electronica audio, in special amplificatoarele, si ca am petrecut mult timp citind si experimentind, arzind, etc...

Sint genul de om care imi place sa impart cunostiintele mele cu altii,pt ca asta este si ideea unui forum, unde se intilnesc diversi useri, cu diverse cunostiinte, nu?
Din chestiile contradictorii si lipsite de sens, nu prea avem ce invata decit rautatea, ciuda si invidia...

Ca exemplu eu ,sint bita la confectionarea(calcularea incintelor pt boxe), nu mi-a placut DELOC matematica si calculele, insa electronica audio,DA! Si asta ENORM!!!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 5:57 pm 
Neconectat
User

Partea buna cand esti moderator/admin pe un forum e ca la butonasul de ip din drapta sus vezi cine a mai postat de pe IP-ul ala. Dupa ce faci o verificate cateodata te prinzi ca ceva nu e in regula. :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 6:07 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Radu scrie:
Partea buna cand esti moderator/admin pe un forum e ca la butonasul de ip din drapta sus vezi cine a mai postat de pe IP-ul ala. Dupa ce faci o verificate cateodata te prinzi ca ceva nu e in regula. :lol:

Poti fi mai "explicit"?

Ce e in neregula?
Vreau si eu "moderator" sa fiu!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 07, 2009 7:28 pm 
Neconectat
Director General 0766332366
Director General  0766332366

Leco scrie:

Ce e in neregula?
Vreau si eu "moderator" sa fiu!

spune unde vrei sa fi si se rezolva

Poweraudio Romania
Drumul Tarpiului, Nr.30, Bistrita, Jud. Bistrita-Nasaud
Telefon: 0766332366
E-mail: office@poweraudio.ro
www.poweraudio.ro
facebook.com/poweraudio.romania

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 120 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Următorul

Ora este UTC + 2