The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Dum Iun 29, 2025 11:26 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Acordaj incinta 12"
MesajScris: Vin Noi 12, 2010 1:09 pm 
Neconectat
User

Salut..va cer ajutorul in vederea acordajului unei incinte trapezoidala, cu dif de 12" , 200 w si driver de 1". Postez schita boxelor, cu mentiunea ca imi trebuiesc cotele:x, y, z.
Scopul incintei: home use, fullrange.
Sper sa fie clara schita.
Multumesc...

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Ultima oară modificat de Marcel GAVRILA pe Sâm Noi 13, 2010 9:21 am, modificat de 2 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Acordaj incinta 12"
MesajScris: Vin Noi 12, 2010 1:40 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

La ce frecventa doresti sa acordezi incinta? Banuiesc ca deja ai simulat raspunsul difuzorului tau in volumul si la frecventa dorita.

Sus

MesajScris: Vin Noi 12, 2010 6:34 pm 
Neconectat
User

salut...nu am simulat pentru ca nu stiu ce difuzor am, cred ca debeisi,ceva de genul.suunt difuzoare pe care le vindea cineva aici pe forum,am facut un schimb cu el.
As dori sa fie acordate undeva pe la 50 hz, cred ca mai jos nu e posibil...

Sus

MesajScris: Sâm Noi 13, 2010 1:10 am 
Neconectat
User

nu ai specificat latimea boxei in fata (placa cu difuzoare) deci nu se poate simula

Sus

MesajScris: Sâm Noi 13, 2010 9:08 am 
Neconectat
User

latimea boxei este 35 cm, am uitat sa trec in desen. Acum am corectat si poza.
materialul din care vor fi construite incintele: PAL 16 mm

Sus

MesajScris: Sâm Noi 13, 2010 10:42 am 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Bazat pe dimensiunile exterioare din desen am dedus aria trapezului din volumul interior ce ne intereseaza ca fiind 86763.42 mmp. Volumul interior net astfel obtinut va fi de 50322788.3 mmc pentru o inaltime a corpului de 580 mm, asa cum e specificata in desenul tau (inaltime interioara evident), deci aproximativ 50 l. Am scazut 5 litri volumul difuzorelor si o eventuala ranforsare ce mai bagi tu pe acolo, asa la ochi, ca atatea date ai dat si 2 litrii volumul porturilor.

Astfel rezulta, pentru un acordaj al incintei la 50 Hz in 43 l volum interior efectiv, dimensiunile porturilor: catetele de 100 mm si adancimea de 200 mm.

Fişiere ataşate:
Volum-Model.jpg
Volum-Model.jpg [ 42.94 KiB | Vizualizat de 5148 ori ]

Acum, nu stie nimeni cum se comporta difuzorul tau in 43 l cu acordaj al incintei la 50 Hz. Pentru asta trebuie sa cunosti parametrii TS ai difuzorului, sa faci simulari sa vezi viteza aerului prin porturi, raspunsul difuzorului; cine stie ce Fs are difuzorul tau.

Asa acordata dupa ureche poate sa sune a butoaie sparte. Eu de ce crezi ca am intrebat la ce frecventa doresti acordajul? Am fost usor ironic, recunosc :roll: .

Sus

MesajScris: Sâm Noi 13, 2010 2:04 pm 
Neconectat
User

multumesc, asa este nu cunosc toti parametrii difuzorului, deci o sa construiesc porturile rezonatoare cu dimensiunile date de tine. Multumesc mult pentru ajutor...
o sa revin cu poze si concluzii...

Sus

MesajScris: Vin Apr 06, 2012 10:22 am 
Neconectat
User

Valfar (Comlosan Calin) scrie:
Bazat pe dimensiunile exterioare din desen am dedus aria trapezului din volumul interior ce ne intereseaza ca fiind 86763.42 mmp. Volumul interior net astfel obtinut va fi de 50322788.3 mmc pentru o inaltime a corpului de 580 mm, asa cum e specificata in desenul tau (inaltime interioara evident), deci aproximativ 50 l. Am scazut 5 litri volumul difuzorelor si o eventuala ranforsare ce mai bagi tu pe acolo, asa la ochi, ca atatea date ai dat si 2 litrii volumul porturilor.

Astfel rezulta, pentru un acordaj al incintei la 50 Hz in 43 l volum interior efectiv, dimensiunile porturilor: catetele de 100 mm si adancimea de 200 mm.

Fişiere ataşate:
Volum-Model.jpg

Acum, nu stie nimeni cum se comporta difuzorul tau in 43 l cu acordaj al incintei la 50 Hz. Pentru asta trebuie sa cunosti parametrii TS ai difuzorului, sa faci simulari sa vezi viteza aerului prin porturi, raspunsul difuzorului; cine stie ce Fs are difuzorul tau.

Asa acordata dupa ureche poate sa sune a butoaie sparte. Eu de ce crezi ca am intrebat la ce frecventa doresti acordajul? Am fost usor ironic, recunosc :roll: .

Te rog,daca ai timp sa-mi calculezi si mie ce lungime trebuie sa aiba eventurile la o incinta de bas de 80 litri,avand in vedere ca porturile au fost deja decupate la 7,5 cm diametru.Specificatiile difuzorului:SPECIFICATION
Nominal Diameter mm 300
Impedance Ohm 8/4
Power Handling (AES) W 350
Frequency Range Hz 55-3000
Sensitivity (1W/1m) dB 99
Voice coil:: Diameter mm 99
Winding Material: CCAW
Former Material: Glass Fibre
Winding Height: mm 16
Magnet system:
Magnetic Gap Depth mm 8
Magnet Diameter mm 220