The poweraudio Forum is managed by a team of tallented administrators that have made it their mission to offer projects, schematics, designs and their advice free of charge. By making a small donation you can aid in the further development and running costs of this community. We thank you for the support!
Forumul Poweraudio este manageriat de o echipa de administratori talentati care au misiunea de a furniza proiecte, scheme, schite si sfaturi in mod gratuit. Facand o donatie, puteti sa ajutati la dezvoltarea si acoperirea costurilor de operare si dezvoltare a acestei comunitati. Va multumim pentru ajutor!

forumpoweraudio.ro

>> Bine ati venit pe forumul Poweraudio - Cel mai mare forum PROaudio din Romania <<
Acum este Sâm Iun 28, 2025 11:31 pm

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: modalitate conectare crossover
MesajScris: Joi Dec 13, 2012 3:32 pm 
Neconectat
User

Bună ziua.
Am un crossover B.T. sc-203 (de la care folosesc doar partea pt. subwoofer) şi un amplif. Crest LA1100 – în prezent am pus pe crest, pe o ieşire (left speaker), un sub. şi aşi mai vrea să adaug încă un sub. pe cealaltă ieşire (right speaker).
Întrebarea mea este dacă pe output-ul crossului {(mono) care intră de ex. în input left la amplif} aşi mai putea adauga (lipi pe acei pini) încă un fir care să ducă în input right de la amplif, deci practic din ieşirea mono a crosului să duc semnal la ambele canale ale amplifului = două suburi mono.
Ştiu că ideal ar fi să ai două crosuri (câte unul pt. fiecare ieşire către boxe a amplifului), dar până voi achiziţiona încă unul, vreau să ştiu dacă pot face acest artificiu, şi dacă da, ce riscuri pot apărea.
Mai ştiu deasemenea ca aşi putea să pun ampliful în punte (deşi nu cred că va ţine traful), dar ce părere aveţi, cum credeţi că ar fi mai bine?
Mulţumesc.

Sus

Subiectul mesajului: Re: modalitate conectare crossover
MesajScris: Joi Dec 13, 2012 3:42 pm 
Neconectat
Ultramoderator
Ultramoderator

Marcel Roman scrie:
Bună ziua.
Am un crossover B.T. sc-203 (de la care folosesc doar partea pt. subwoofer) şi un amplif. Crest LA1100 – în prezent am pus pe crest, pe o ieşire (left speaker), un sub. şi aşi mai vrea să adaug încă un sub. pe cealaltă ieşire (right speaker).
Întrebarea mea este dacă pe output-ul crossului {(mono) care intră de ex. în input left la amplif} aşi mai putea adauga (lipi pe acei pini) încă un fir care să ducă în input right de la amplif, deci practic din ieşirea mono a crosului să duc semnal la ambele canale ale amplifului = două suburi mono.
Ştiu că ideal ar fi să ai două crosuri (câte unul pt. fiecare ieşire către boxe a amplifului), dar până voi achiziţiona încă unul, vreau să ştiu dacă pot face acest artificiu, şi dacă da, ce riscuri pot apărea.
Mai ştiu deasemenea ca aşi putea să pun ampliful în punte (deşi nu cred că va ţine traful), dar ce părere aveţi, cum credeţi că ar fi mai bine?
Mulţumesc.

Poti lega linistit in paralel intrarea la ambele canale, cum doresti tu.

Daca apesi butonul din spate face acelasi lucru, doar ca un canal ti-l defazeaza cu 180 grade; ca sa sune corect, ar trebui sa inversezi polaritatea la una dintre boxe.

Sus

MesajScris: Joi Dec 13, 2012 4:34 pm 
Neconectat
User

eu din crossover,ieseam cu mono out (semnal pentru subwoofer) si intram in statie (aveam 2 basi,cate 1 pe canal si era pusa in paralel),iar ambii basi se auzeau lafel
de ce nu a trebuit sa ii schimb polaritatea ?

Sus

MesajScris: Joi Dec 13, 2012 5:12 pm 
Neconectat
User

Iacob Adrian scrie:
eu din crossover,ieseam cu mono out (semnal pentru subwoofer) si intram in statie (aveam 2 basi,cate 1 pe canal si era pusa in paralel),iar ambii basi se auzeau lafel
de ce nu a trebuit sa ii schimb polaritatea ?

Statia era pusa in mod paralel, adica la intrarea ambelor canale se aplica acelasi semnal.

La punerea in punte, unuia dintre canale i se aplica semnal defazat cu 180 grade.

Sus

MesajScris: Joi Dec 13, 2012 6:26 pm 
Neconectat
User

Citat:
Statia era pusa in mod paralel, adica la intrarea ambelor canale se aplica acelasi semnal.

asa stiam si eu,dar nu intelegeam de unde defazarea aceea
inseamna ca domnul Matei a uitat sa spuna ca este pentru bridged urmatoarea afirmatie
Citat:
Daca apesi butonul din spate face acelasi lucru, doar ca un canal ti-l defazeaza cu 180 grade; ca sa sune corect, ar trebui sa inversezi polaritatea la una dintre boxe.

Sus

MesajScris: Joi Dec 13, 2012 9:09 pm 
Neconectat
User

Intradevar, nu este specificat exact.
Majoritatea amplificatoarelor au acel comutator stereo/mono, unde modul mono poate fi paralel/punte.

Sus

MesajScris: Vin Dec 14, 2012 8:22 am 
Neconectat
User

Mulţumesc frumos d-lui. Matei şi d-lui. Iacob pentru clarificările date.
Mulţumesc Marius pt. că mi-ai dat o scula bună (de la el am cumparat crest-ul - a fost prima mea sculă profesională cumpărată şi nu cred ca o voi vinde nici când va rugini - aşa de nostalgie).
Erată: este vorba de un Crest LA 1201 şi nu 1101.
Mulţumesc încă o dată.
Toate cele bune.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 

Ora este UTC + 2